Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   78 / 148
(#) Aeeronka hozzászólása Máj 7, 2013 /
 
Sziasztok!
A kövekező riaa korrektorhoz érdekelne hogy a táp trafó megvalósítása hogy kéne kinézzen. Ez a kd-mester féle tl074-es korrektor . Középen leágazásos trafó kéne, vagy meg lehetne oldani dupla szekunderessel is ha sorbakötném a két szekunder tekercset és a szekunderek összekapcsolásánál lenne a föld pont?? Mellékelek két képet hogy mire gondolok.
Gondolom sima egy szekunderes trafóval ez a kapcsolás nem működik.
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Szia! A két tápegységrészt a pufferek után kösd össze: Bővebben: Link
(#) Aeeronka hozzászólása Máj 7, 2013 /
 
Köszi Reloop!
Erről a kapcsolásról kinek mi a véleménye ? Én megépítettem (életem első riaa-ja) , működik de nincs viszonyítási alapom többihez mivel ez az első . Elég gerjedékeny lett annyi szent, lehetne valamivel javítani ezen a kapcsoláson?
(#) Moszkvai válasza Aeeronka hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Tedd bele egy fém /lehetőleg vas/ dobozba. A trafót pedig külön dobozba építsd. Próbáld meg a RIAA áramkört, trafóktól és hálózati kábelektől távol elhelyezni és nem lesz vele gond.
(#) scooby_ válasza Aeeronka hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Szia! Működni fog két szekunderrel is, de működnie kell egy szekunderről is ha a graetz-hidat feszültség kétszerezőként üzemelteted. Javaslom, hogy építsd meg a kapcsolást úgy, ahogy ott a nyákterven is látod.....
(#) Aeeronka válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 13, 2013 /
 
Megépítettem a tl074-et , ahogy a képen van . Egy szekunderről működik mind a két csatorna (ami számomra érdekes) mert a hármas sorkapocsra csak az egyik +15 volt tápfeszt adtam rá és a földet, a másik csatornán is megjelenik a -12V . Így is szól mind a két csatorna, csak valamiért a táp zajos, annak ellenére hogy a kapcsolás stabilizált feszt csinál. Ez lehet azért mert sima egy szekunderes tápom van? Valamint azt jól látom? ,hogy a test nincs egyenirányítva és ez miért van így?
A másik kapcsolással kapcsolatban Le-Pacific MM Riaa, amikor megépítettem a rajz szerint enyhén túvezéreltnek hallatszott a kapcsolás és gerjedt is. A 2sk170-es fetek source (groundba vezető lábára) tettem 10ohmos ellenállásokat mind a 4 fetre, így most kevesebbet erősít de nem gerjed és sokkal stabilabban működik (és tetszik a hangja is) . Ezzel a tettemmel mit befolyásoltam? ÉS melyik ellenállások értékén kéne változtatni hogy a kapcsolással a legkisebb torzítást érjem el? A bemenő 100K-s ellenállás helyett 47K-st használok .
(#) scooby_ válasza Aeeronka hozzászólására (») Máj 17, 2013 /
 
Szia!
Mint mondtam, lehetséges ez a fajta megoldás, hogy a graetzet feszültség kétszerezőként használod. Ilyenkor viszont a periódus 1-1 félhulláma kevesebbszer kerül a diódákra másodpercenként. Erre célszerű minél nagyobb puffer kondenzátort használni, hogy az 1-1 "kimaradt" félperiódus alatt legalább a puffer normálisan tartsa a feszültségét.
Abban a FET-es előfokban a 100K-s ellenállás a bemeneti impedancia, nem feszültségosztásra szolgál. Ahhoz, hogy az erősítése lecsökkenjen, az egész visszacsatolást meg kéne változtatnod. Viszont ha így megfelel, akkor hagyd így.
(#) Aeeronka válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 17, 2013 /
 
Köszönöm a reakciót , így már kicsit tisztábban látom a világot
(#) scooby_ hozzászólása Máj 21, 2013 /
 
Akit esetleg érdekel, közzéteszem itt is az ActidAmp MKII új nyáktervét. Annyiban más az előzőleg felrakottól, hogy egy fokkal rendezettebb, és a stabilizált tápja is rákerült a panelra cakkon-pakk. Sokak dicsérik, Moszkvainál ennek a nagy tesója MK IV lett az etalon. Remélhetőleg ez sem marad el nagyon tőle... IC-k cserélgetésével akár még jobb is lehet.
Építés közben érdemes figyelni a kapcsolási rajzot. Az MK IV-ben elég sok hiba volt, főleg a tápban voltak fordított polaritással feltüntetett kondenzátorok!
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
(#) crapgame válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Üdv.
Megépítettem a CHZ féle 4 csöves egyik oldalát. A brummot kb 10 perc alatt sikerült majdnem kiűzni. csodálkoztam is magamon
De úgy érzem, mintha a magas hangok torzak lennének. hiány az nincs belőlük, csak valahogy reszelősek. A megadott értékektől alig tértem el néhány helyen, azt is csak azért mert nem volt a boltban más. Egy dolog maradt ki, az a bemeneten lévő 100p-s kondi, mert abból még csak közelítő érték sem volt.
Van valakinek ötlete?
Üdv.
(#) CIROKL válasza crapgame hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Csak egy kérdés , milyen tápról kisérletezel vele ?
(#) crapgame válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Ez lett elétéve

tap.jpg
    
(#) gkari válasza crapgame hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Szerintem a 2x100 ohm az EZ anódjai elé felesleges, a szűrőelkókkal én 1-1 100nF-okat kötnék párhuzamosan.
(#) crapgame válasza gkari hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
2 trafóm van ilyen feszültség értékekkel, ennek kisebb volt az ellenállása, ezért tettem be védőellenállásként. Sok vizet nem zavar szerintem.
Az említett kondik még beépítésre várnak, de mitől lehet ilyen reszelős hangja a szerkezetnek?
(#) CHZ válasza crapgame hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Idézet:
„A megadott értékektől alig tértem el néhány helyen”

Nem mindegy, hogy hol térél el, ha a korrekciós hálózat tagjaiban van változás, akkor ne várj minőséget. Ezeket az alkatrészeket válogatni kell, 1% kon belül kéne tartani.
(#) crapgame válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Azon belül azthiszem pont nem. Pl 330k helyett az anódkörben 340k, vagy 100ohm helyett 102. De tény és való, hogy az ellenállások 5%-os tűréssel rendelkeznek. 2w-os cuccokkal szoktam építkezni. Azthiszem megyek és beszerzek pár új alkatrészt.
(#) CHZ válasza crapgame hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Kondenzátorok válogatása is fontos, C3, C4, az R11,R5,R6 szintén.
(#) pont hozzászólása Okt 8, 2013 /
 
Van valakinek tapasztalata/véleménye a mellékelt LM358-as korrektorról, érdemes megépíteni?
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) scooby_ válasza pont hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Sajnos így rajzból nehéz megmondani, hogy milyen lehet. Annyi biztos, hogy vannak ennél jobbak és jobban bevált rajzok amik nem sokkal bonyolultabbak és többen is tanusíthatják róla, hogy nagyon jó.
(#) pont válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Azóta megépítettem, hát semmi különleges. Tudja azt, amilyen az orion se 1025-é volt. Igaz "csak" egy Sony LP lejátszóm van. De működik szépen. A nyákot módosítottam itthon is kapható alkatrész méretekre.
(#) scooby_ válasza pont hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Én megépítettem a pár hozzászólással fentebb említett REVOX B250-es erősítő korrektorát, az Pl. nagyon tetszik, utána vissza váltottam a HFM1 módosított korrektorra, mert azt viszont úgy érzem, hogy nem múlja felül. Ergo: A HFM1-et módosítva ajánlom még figyelmedbe. Nem egy drága korrektor, teljesen tranzisztoros. Ha igényt tartasz rá, akkor holnap felteszem a módosított verziónak a rajzát és a NYÁK tervét.
(#) pont válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Szívesen megépíteném azt is, köszönöm. Egy hozzá jól illeszkedő hangszedő típust is ajánlanál? És még egy kérdés: a tű nyomást hogyan lehet mérni?Van ugyan 0,01g-os mérlegem, de nem fér alá...
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) scooby_ válasza pont hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Én nem szoktam méregetni. Egyszerűen beszerelem a hangszedőt, majd úgy tekerem a karon az ellensúlyt, hogy a kar a hangszedővel benne vízszintesen megálljon, lebegjen a levegőbe. Ekkor bekalibrálom a hátsó elforgatható tárcsát nullára, utána pedig feltekerem 2 grammra a tűnyomást. Hangszedőként Ortofon OMB-5E hangszedőt használok. De szépen szól vele az MC Crypt KCL-01 hangszedőm is. Mondhatni még szebben is, mint az Ortofon.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
(#) pauer98 hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Üdv!
Van egy lemezjátszóm (Dual CS410) amit szertnék Line bemenetre kötni pontosabban egy ilyenre:

http://genius.hu/?menu=950&poz=02&cikkcim=V%E1s%E1rt%E9r&am...000003

Sajnos elég halk, de ez így is van rendjén ha jól gondolom. Megoldható lenne úgy, hogy valamit közékötök, hogy rendesen működjön? Ha jól tudom az impedenciát kéne lecsökkenteni. A hangszórót nem szeretném szétszedni mert máshoz is használom.
Köszönöm a segítséget!
(#) pauer98 válasza pauer98 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Így végigolvasva a témát már ok minden elnézést az előző hozzászólásért.
Tehát: Valaki ajánlana egy kapcsolást? A legegyszerűbbet ha lehet, és jöjjön ki 1000forintból lehetőleg.
(#) zolika60 válasza pauer98 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
A képekre keresve több verziót is találsz. Válaszd a legszimpatikusabbat. Valamikor régen én ezt építettem meg. Megvoltam elégedve vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) pauer98 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/riaa_korrektor.html?pg=4 ez milyen? Elég egyszerűnek tűnik. Ha stereo-t szeretnék akkor kettő kell igaz?
(#) zolika60 válasza pauer98 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Jó lehet ez is. A kapcsolás csak egy csatornáról szól, tehát duplázni kell, de a NYÁK-ról készült képen már sztereóban van.
(#) gkari válasza pauer98 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Bizony, kettő!
(#) pauer98 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Oké, köszi!
Következő: »»   78 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem