Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Először is válassz egy tényleges tranyó típust, és ott a paraméterek között, megtalálod a bétát is. (Kattints arra a három pöttyös gombra..)
Uhh de láma vagyok!
Megváltoztattam de továbbra sem jó, folyamatosan ég mind a 2. A kondival nem kell valamit állítani?
Nem! De mondtam, hogy tranziens szimulációt kel használni. Ott a jelalakot fogod látni, nem a Led-eket. (Legalább is nekem demó verzió van csupán, ott nincs animáció..)
Szia köszönöm a választ így már kezdek megvilágosodni.
Olvasgatok még a témában, de legalább ezt a kapcsolást így már értem és ezt köszönöm.
Szívesen! De azt elfelejtettem írni, hogy a rajzod viszont nem jó, mert a telepet nem oda kell kötni. A pozitív ott lehet, de a negatívot a GND jelöléshez kel kötni. üdv!
Igen valóban furcsán fogalmaztam ,de tökéletesen erre gondoltam.
Köszönöm a segítséget.
Üdv!
A problémám a következő: A sima 2.5Kwos boiler fűtőbetétet szeretném "fokozatmentesen" vezérelni különböző mérések eredményeképpen mikrovezérlővel. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e a 230VAC áramot egyenirányítani, majd gyors tranzisztorral PWM eljárással szabályozni azt, hogy mennyi áramot adok neki? Szükségem lesz az egyenirányítás után egy kondenzátorra is, csak nem tudom mekkora kapacitású kell. PWM eljárás: Pulzus szélesség moduláció. Azaz 1ms időtartamot 1000 felé osztok és ezt az 1 milliszekundumot osztom fel bekapcsolt és kikapcsolt állapotokra.
Az a baj a triakkal, hogy nem lehet vele PWMet megvalósítani, mivel a PWM ki be kapcsolgatása és a hálózat 50Hz frekvenciája interferálni fog egymással.
Minek a "klasszikus" PWM? A triakos, fázishasításos módszer egyszerű és zavarszegény módon is kivitelezhető.
Hasonlóan mint a fényerőszabályrós kapcsolókban. Az is egy egyszerű kapcsolás, és még mikrovezérlő sem kell hozzá. Amúgy miért kell ilyen finoman szabályozni? Fokonként szeretnéd állítani a vízhőmérsékletet?
Valójában nem vizet, hanem olajat fog melegíteni és igen, nagyon pontosan kell majd a szabályzást végrehajtani.
Nade nem gond az elektromos hálózatnak 2500W lüktetés? Megfelelően működik a boiler fűtőszál egyenirányított árammal is?
Még mindig nem értem, hogy miért kell bonyolítani egyenirányítással meg FET-el, amikor vannak kész megoldások mikrovezérlővel, triak felhasználása mellett.
Pic-re súlyozva: Bővebben: Link. De ha nem muszáj mikrokontrollert használni, akkor a találatok száma egyenlő a végtelennel. Ha kell még, akkor keresek neked.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Mozdony kijelzőjére szeretnénk egy olyan jelet mérni ami 0-4 voltig mér de viszont az analog műszer 0-50 voltig mutat és maga az áram nem ismert.Így számolni lehet nagyobb árammal is és elkerülném a túlzott melegedést vagy bármilyen gigszer
Ahogy elnézem itt szükség van a zéróátmenet detektálására és ahhoz képest megy a fázis kapcsolgatása.
Ez a detektálás nem lehet probléma egy mikrovezérlő esetében.
Valóban nem probléma detektálni...
Ami problémát okoz viszont: A detektálást mindenképpen megszakításos eljárással kell csinálni, mivel a kb 50Hz es fázis "túl gyors" már ahhoz is, hogy a 4x20 karakteres LCD kijelzőt frissíteni tudja megszakítás nélkül. Az áramköri része nem teljesen tiszta miként lehetne mindezt a lehető legegyszerűbben megvalósítani. Tekintettel arra, hogy csak a zéró átmenetek érdekelnek először egyenirányítanám a váltóáramot, majd ezt kéne valahogy gondolom én optocsatolóval leválasztva az egyik olyan pic bemenetre kötnöm amelyhez lehet megszakítást rendelni. Jajjistenem nem figyeltem oda eléggé fizika órán )))
Hello! Jó lenne ha valakivel megkonzultálnád a dolgot, aki a közeledben van, és ért a villanyhoz, hogy legalább a kérdést érthetően tudd feltenni. Mert ennek se füle, se farka. (Még mondattanilag sem érthető amit elsőként mondsz/állítasz..)
De nekem fogalmam sincs mi van egy mozdonyban, vagy egyáltalán milyen mozdony ez "az 50V-jával". De az, hogy egy műszer mit mér és mit mutat, az csak skála és bemeneti osztó kérdése. De az aggodalmad olyanról szól, amiről szerintem fogalmad sincs, hogy az micsoda.. üdv!
Szóval adott egy feszültség a mozdonyban 0-tól 600-voltig Ezt a fő dinamó adja... mellékesen ez 2000 Ampert is letud adni. Az analóg műszere ami feszültséget mér 600/50 Volt vagyis csúcs feszültségnél ami 600volt az analóg műszert 50 voltal billenti ki a 600-as értékbe.
Nekem csak annyi a dolgom hogy egy kis digit kütyübe ami 0-4 voltig mér ennek arányos jelet vegyek le. MAGYARUL ha 50 volt akkor nekem csak 4 volt legyen ha 25 volt akkor 2 ha 0 akkor 0. És erre kellene egy osztás ami nem pofázik bele se az analóg műszerbe és nem is vágom tönkre a kis digit műszert. Itt a füle és a farka. Ennél egyértelműbb nem tudok lenni. És csak ennyi információ áll rendelkezésemre se több se kevesebb.
Így kellet volna kezdeni. Akkor jó az a kapcsolás, amit lerajzoltam. Feltéve, hogy az 50V egyenfeszültség, és ezzel a pár mA-al terhelhető.. üdv!
És csak akkor buherálj bele, ha a "mozdony" a saját tulajdonod, és a saját pályádon közlekedik.
[off]Addig örülj, amíg analóg a műszer! Igaz, én csak a villamosról tudok nyilatkozni, de nálunk már a kapcsolóhengerek kézi működtetése is tilos, ahol esély lehet a nagyfesz megérintésére. Így pucukával egyet értve azt tanácsolom, ne piszkáld a mozdonyt! Könnyen az állásodba kerülhet...
Inkább ülésedbe A vasútbiztonságot igen komolyan veszik.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Sziasztok! Több külföldi videó is található, amin egy CPU ventilátort 4 darab mágnessel folyamatos pörgésre bírnak és az így termelődött energiát felhasználják. Konkrétan én egy vagy néhány LED-et szeretnék így világíttatni.
- A kérdés az, hogy ez tényleg működik? Mert nekem nem sikerült beindítanom, bár nincsenek túl erős mágneseim (és azt sem tudom melyiknek milyen a pólusa). Egy srác szerint ez képtelenség, illetve kamuvideó és úgy gondolja, hogy hajszárítóval fúvatják. - Ha mégis kivitelezhető, akkor milyen mágneseket használjak, miből szedhetők ki? (Csak azért nem indítottam Mágnesmotor vagy Ingyen energia mágnessel című topicot, mert egyelőre nem tisztázott, hogy működőképes-e, amúgy szerintem lenne létjogosultsága.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |