Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Vagy akkor milyen hangszórókból építkezzek? Eminence nekem túl drága...
Véleményem szerint ez 2 utas verzióban nem túl szerencsés összeállítás. Ez a magas nem szeret olyan mélyen dolgozni, mint amennyire a mélyközép miatt szükséges lenne. Ehhez a mélysugárzóhoz sokkal jobban passzolna és könnyebben illeszthető a PSS 297 magassugárzó.
http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&a...=10505 Ezt már lehet olyan mélyen vágni ( 3.000-3.500 körül ), és elegendő 12 dB/oktávval.
Van valami elmélet (valahol olvastam), hogy hogyan oszlik meg a teljesítmény 2-3 utas rendszerekben egy átlagos zenénél.
Két utasnál 1000-1500 Hz-re emlékszem. Ha 2 utasat 3000-3500 körül váltom, akkor mi a helyzet?
Ez így értelmetlenre sikerült.
1000-1500 hz környékén kell fele-fele teljesítmény kb.
Kicsit túlbonyolítod ezt a dolgot. Ott kell vágni, ahol a hangszórók engedik.
Tudom, nem azért kérdeztem. Általánosságban, illetve, hogy a bontott IC-imből hidalva vagy csak szimplán építsem az erősítőt.
Sziasztok! Van egy mélynyomóm egy SAL 25cm 200W. Ilyen ládában szolgált, és ez autóba jó is volt. Most szeretném lakásban használni, de ezzel a ládával még egy 40W szobába tervezett mélyláda is lepipálja. Milyen méretű ládát kellene ehhez építenem hogy alkalmas legyen egy 5x5 méteres szobába?
Érdemes lenne kideríteni a hangszóró típusát, és vadászni egy adatlapot hozzá.
Ezzel már én is próbálkoztam. Gondolom ezt pont ezért nem egyszerű kideríteni hogy nehéz legyen a gyári ládát átalakítani. Végülis találtam egyet sikerült találnom az általuk forgalmazott mélnyomók közül ami kisértetiesen hasonlít az enyémre. Ő lenne az.
Sziasztok! 2db hangládát szeretnék építeni, egyelőre semmilyen alapanyag nincs hozzá, kivéve 4 tábla 18mm-es mdf bútorlap.
Amit szeretnék: * 15" hang(sugárzók)szórók, mert azok szép nagyok, de meggyőzhető vagyok * Átvitel: Nem kell, hogy megszólaltassa a 40Hz-et, nincs szuper fülem, és magasra sem kell menniük, mert van top mélyközéppel. * irgalmatlanul szóljon (mármint hangerőben, nem minőségben) Amik tények: * 2*400W-os VF2-es véghez lesznek illesztve * Van 60 ezer forintom a két hangszóróra egyben * Időm van, izé... nincs, de munkakedvem igen, szóval szánok rá * Nem értek hozzá, tehát hangolni nem tudom * Lehet akár: Zárt, reflex, tölcsér is Meg tudnátok mondani, hogy a fentebb említett igény-szerűségek alapján, milyen hangszórókat vegyek, amikhez már van kipróbált ládaterv is? Köszi! Szerk: 100. hozzászólásom. Juhéjj! A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Abban az esetben a 40 Hz-es F3 legyen a cél.
Eminence hangszórók közül válogass , habár ennyiből már azért el lehet indulni más irányba is. Mindenképpen tölcsér kell neked ha fontos a minél nagyobb hangnyomás. Kering a neten jónéhány tölcséres -dobozterv-hangszóró páros. Célszerű lenne már mások által kipróbált párost utánépíteni. Bővebben: Link
Ez valóban egy 60ezres projekt, kevés rászánt idővel, alap ismeretekkel 400-as VF2-höz.
Látom a csütörtök délelőtt még nem egy mosolygós időszak
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
Sziasztok,
még új vagyok az oldalon és a témában is előre is elnézést a nem pontos kifejezésekért. A napokban hozzájutottam pár hangszóróhoz és szeretnék hang(falakat)sugárzókat építeni. Utána olvastam a dolognak és 2 kérdés merült fel bennem. Az egyik hogy a doboz méretét hogyan tudom kiszámolni, a másik hogy a hangváltót hogyan kell csinálni(gondolok számításokra stb.) Válaszaitokat előre köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
Köszi! Akkor Eminence irányában nézelődöm, ahogy látom elterjedt, de nem annyira, hogy könnyű legyen találni olyan rajzot, amitől mindenki el van ájulva.
A Delta 15 LF típus kacsintgat rám, egyelőre nem találtam olyan párosítást, ami tetszett volna. Kappásból vannak szépek, de inkább 18"-ra. Ahogy nézegetem, igencsak tetszik a W kategória, bár anyagigényes, és valamiért csábít a csatolt tölcséres megoldás, de a csatoltakból valahogy nem nézek ki hangnyomást. Olyan érzésem van, hogy csak úgy morognak magukban.
Akkor segítek. Szerintem építsél Cerin Vega EARTHQUAKE B36 sub-ot. Elég sok hangszóró ajánlást lehet találni ehhez. A lényeg ,hogy az asztalosmunka igényes , stabil , és a rajznak megfelelő legyen. Mert csak akkor képvisel értéket. Különben tűzifa kategória , amit a hozzáértők meg is fognak mondani.
Az igényesebb hangszórókat pl RCF , 18 Sound a Pákó forgalmazza. Beyma gyártmányt nem tudom hol kellene keresni. Bővebben: Link
A dolgot nem lehet két egyszerű kérdésre egyszerűsíteni.
Ezekhez mérni kell , és a mérési eredményekből lehet kalkulálni.
Rendbe van hogy mérni kell azt én is gondolta csak pont a kalkuláláshoz kértem segítséget (számítások), de azért köszönöm a válaszodat
Van itt egy pár hasznos link.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Aki tudja a listát bővíteni kifejezetten építéssel kapcsolatos linkkel az tegye meg. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy milyen paraméterek alapján döntitek el hogy egy adott hangszóró zárt, tölcséres, bandpass stb. dobozban érzi-e jól magát? Ugye bassbox-ban ügyesen ki lehet számolni az adott láda térfogatát, méretét de alapba zárt dobozhoz számolja, és lehet hogy nem az az optimális a hangszóró számára. A második kérdés hogy esetleg tudnátok-e pár ismertetőt adni az open baffle rendszerű hangfalakhoz? Nagyon tetszik az a fajta koncepció de nem találok sehol részletes anyagot róla ami alapján lehetne tanulmányozni azt a rendszert. Köszi szépen előre is a válaszotokat!
Az EBP határozza meg, hogy milyen típusú dobozba érdemes beépíteni a hangszórót. (Fs/Qes)
EBP <50- zárt doboz 50< EBP <90- választható 90< EBP- reflex doboz A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
Üdv.
Nem tudom megfelelő topikba írok e, de nem tudom hol van jobb helye. Hangsugárzó téli tárolásáról kérdeznék, mert már volt belőle gondom és nem tudom mi a jobb. 2 lehetőségem van a tárolásra. 1. 15C° körüli de viszonylag nagy páratartalmú helyen, amiből már volt problémám (penészedés és fa test dagadás is) 2. Lehetőségem nagy hidegekben -2 fokot is elérő fűtetlen házban. Gondolom egyik sem jó, de az utóbbival okozhatok legkevesebb kárt talán. Mi a vélemények ? Mi kárt okozhat a nagy hideg ? (Hifi dobozok és hangosítósok is vannak és sajnos a végfokok is velük együtt) Köszönöm A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
A párás semmiképpen sem, leírtad is, hogy miért, a nagy hideg, az erősítőknek nem okoz gondot, de a hangszórókat megridegíti. Egyik sem jó.
Szia!
Köszi szépen a választ, így már érthető.
Sziasztok. Sajnos jobb topikot nem találtam, de talán itt is megállja a helyét. Szóval van nekem kettő darab 3 utas MNC hangsugárzóm. De sajnos semmi pontos adatot nem tudok róla. Amit tudok, hogy a mély hangszórók 2 tekercsesek ezek össze vannak kötve párhuzamosan így 8 ohm a mérhető ellenállás. Az egyik magas sugárzón is található egy 8 ohm felirat és itt ki is fújt az adatok mennyisége. A mély 254mm-es. A csatlakozónál hátul semmi adattábla nem található. Akitől vettem 300W-nak hirdette, nemtudom mennyire hiteles adat.
Valaki nem tudja megközelítőleg milyen teljesítményűek lehetnek? Jelenleg 1-1 TDA 7294 híddal hajtom őket, de az kevésnek bizonyul, mert hamar bekapcsol az erősítők védelme. Tudom ezek autós hangsugárzók nem hangosítási célra valók, de azon a kis helyen ahol használni szoktam elég lenne ha tudnám hajtani, de jelenleg ezt az erősítő nem engedi. Előre is köszönöm a válaszokat. Kép. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
Ez az a fajta hangszóró amibe tömöd a WATTOT de nem pofázik úgy vissza, és inkább jobb volna rezsónak.
MNC33102 a magas, a woofert nem találtam meg, átlapoztam az egész MNC katalógust amit a rokonomtól kaptam (ismeri az egyik forgalmazót)
Sziasztok!
Volna nékem egy Orion 5.1 mélyomóm, normál rendszerű, miben a hangszórót nagyobbra cseréltem. Nem tudom biztosra így, 12-ről 14cm-eresre, erősebb mágnesű, egy Geniusz 5.1 mélynyomóból való, ami kompuad rendszerű. Nos a lényeg aznvolna, hogy a mély brutálisan javúlt, sőt, ha a reflex csövet kiveszem, és a nyílást lefolytom, a hangja nam változik. Ennek tekintetében akkor akár el is hagyható lehetne? Ezna jalanség a nagyobb, erősebb hangszóró miatt van? Ami miatt ez a kérdés foglalkoztat, ami majd egy vég kérdést felvet, hogy ürtartalomra, de geometriára eltérő másik dobozba akarom elhalyezni, amin akkor nam alakítanám ki a reflax cső helyét. És akkor a vég kérdés: a doboz geometriája mannyira befolyásolja a mély dinamikáját? A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |