Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Idézet: „...és az emberek ismét ráébrednek, hogy 0,5 W milyen nagy teljesítmény.” Milyen igazad van!!! Én is valami hasonlót akartam mondtani.
Gondoltam hogy a tranzisztor titkosügynököknek szemet szúr majd a BD tranyó ami ugye csak hamis lehet.
Akkor tegyetek bele 2SC5200-at az talán nem hamis, bár lehet hogy transistor KOMISSAR erre is fényt derít.
Üdv nektek!
Megépítettem az 1tranzisztoros csodaerősítőt. Hát nekem valahogy nem az igazi. Vagy bd249-el nemjó vagy énvok vájtfülő de elég szokolos fílingje van Egy 16ohmos tv hangszóró igaz doboz nélkül, de kipróbáltam normális erősítőröl egész jó volt Ja és ez csak egy dolog, de ami télleg zavart hogy 1V !!!!! van a kimeneten Vanis búgás is rendesen, de még lehet kipróbálom más tranyóval hátha aznemjó de ez elég sok....
Kapcsitáp kell hogy a búgást kiküszöböljük, valamint nem szokol hangszóró mert akkor gondolom valóban szokol hangja lesz. És megfelelő feszültség/áram viszonyok a tranyónak. Ja és hogy érted azt hogy 1V van a kimeneten ? Nincs is szokásos értelemben vett kimenet, hiszen a hangszóró a tápfeszre csatlakozik...
0,5W sokmindenre elég lehet, de nem egy 1 colos minihangszórón ami a mp3 hangfalacskákban van, hanem pl. egy 40 cm-es nagyérzékenységű szélessávú hangszórón, ami nagy ládában figyel
Összedobtam egy kis honlapot az egytranyós erősítőről, ahová minden eddigi tapasztalatot és infót feltettem:
http://pet.dote.hu/~bihari/
Na kipróbáltam 1 és 2 sorbakötött 8 ohmos tv hangszóróval is, és azzal tényleg rossz! Érzékeny és nagy membránfelületű hangszóró jó hozzá, nekem 2 sorbakötött tesla 4ohm 6wattos nagy ovál van. kb 13*23 centisek. De próbáltam otthon a nagy hangfalammal is, azzal is tök jó volt. Szóval vannak ám nagyon vacak hangszórók.
Szia!
Arról max egy TDA2030 megy el. Abból is csak egy darab, tehát a sztereó, már kicsit bajos, szólni fog, de akkor nagy puffer kell bele. Amúgy ajánlom figyelmedbe, a TDA1554-et, vagy társait. 2-szer 20 W és nekem egy hálózati adapterről döcög, és a szimpla táp jó hozzá. Hát az adapter, az szerntem kisebb mint 40 VA... De abba is baromi nagy pufferkondi van, hogy az erősebb löketeket is elviselje. De csodákra ne számíts. Üdv. Peti
Hello
Az oldalra kíváncsi lennék, de nekem valahogy csak kérdőjeleket hoz be Arra gondolok hogy 1V van a kimeneten hogy a hangszró 1V-ot kap! A tiednél nemez a helyzet. Egy kis hálózati adapterröl próbáltam ki, de akkor kipróbálom pc táprol. Hangszórónak meg nemtom pontosan mittegyek mert van egy kb 50éves csöves rádióbol kiszedett 20centis hangszóróm de az 4ohmos... Azért még kisérletezgetek vele, ha lessz időm, majd írok
Explorerbe megnyitotta az odlalt. Majd azalapján még kipróbálok 1-2dolgot, mondjuk a lényeg nekem az lenne hogy 4.5V-os elemröl mennyen
Még azóta nemírt senki...
Szóval, volt egykis időm Összedobtam 3db 1.5V-os elemet (4.5V) rákötöttem és brummnak vége viszont 1VDC van a hangszórón ígyis (biztos jót tesz neki ) de ígymár jó. Kipróbáltam egy csomó hangszórót és találtam egy 2W 4ohm TESLA-t, és bár két helyen szétvan szakadva a membrán még ígyis ez a legjobb A kapcsolást összedobtam dugaszolós próbapanelon és kipróbáltam egy pár tranyóval.(mégcsak kisekellet kapcsolni, tranyó ki-be ) BD249-el szörnyü rossz hangja van, bd139 essel jobb de nemsokkal, meg még pár ilyen kissbel de mind kb olyan volt mint az utóbbi. Viszont kezemközé akadt és mondom kipróbálom a kapcsis tápbol kimaradt IRF3205 FET. Beleraktam és ezzel volt a legjobb hangja. Télleg nagyon jó volt, sokkal több baszus és teltebb hang Próbáljátok ki ti is valamilyen fettel, ezzel legalábbis sokkal jobb volt :yes: Sztem majd építek valami kis hordozható cuccot belőle mp3hoz
Ez már a tizedik oldal az 1tranyós erősítőböl nem lehetne valami mást?
Egyre csak fogynak az alkatrészek, lehet elég lenne 1 ellenállás is.
Erre elegendo lessz-e a 40 va toroid?
Elmeletileg egy 60 w mono-s kit! (a netten igy irta) Ezt irja az ic-en IRF9540 Kep is van! rola!
én tennék a helyedben egy 3300µF 6.3V-os vagy 10V-os elkót vagy akár nagyobbat a kimenetre negytívval a hangszóró felé! lehet rontana a hangján vagy csak 1 nagyon picit a basszusokon rontana de legalább nem kínoznád a hangszórót DC-vel
üdv
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ami erősítős dolog! JAvítottam egy régi Videoton erősítőt(végtranyós). Tranzisztorok voltak benne zárlatosak, kicseréltem őket, most szól és nem vágja le a iztosítékot! Szóval olyat csinál, hogy ha feltekerem akkor halkaan szól mint a jó végfok és torzít! minden jó benne csak furcsállom, hogy a régi tranzisztor benne bc327-25 volt ráírva én meg sima bc327-et raktam! A kérdés akkor az, hogy a kettő különböző és ez okozhatja a problémát, talán?
nyugalmiáramot kellene szerintem beállítani, ez lehetséges megoldás a torzításra..
Hát igen ezt mondták nekem is, de mivel gyári rajzról lett rá bepakolva minden és az egyik full szűz végfok ezekkel az értékekkel megy!
Ellenállások rendben feszültségek is az egyes pontoknál! Nekem elektro tanárom mondta, lehet ez a gond, hogy a tranzisztorok nem egyformák! A régi huzalos ellenállás volt régen benne csak elégett és most síma ellenállás van benne.
Mp3-hoz azért nem olyan jó mert azoknak nincs vonalkimenetük csak a fülhallható, én is próbáltam az mp3-lejátszómmal de nem szólt jól, torzított, gondolom impedanciaproblémák miatt.
Hordozhatónak meg azért nem jó mert nagyon sokat fogyaszt, arra ajánlom a tda2822 hídkapcsolást... FET-em nincs most kéznél szerintem de majd veszek és kipróbálom, csak azt is ugyanúgy kell használni ? nyitóellenállás ugyanúgy ? ...
Jóvanna akkor inkább tegyél fel valami érdekes audiofil cuccot amit könnyen meg lehet építeni...
Na találtam egy IRFZ30 -at, ugyanúgy a 3k ellenállással kipróbáltam, érdekes hogy ennek kellett a becsatoló kondi, anélkül nem ment, sima tranyóval meg igen... szóval kicsit nagyobb a teljesítmény és tényleg testesebb hangja van, nagyobb a hang tömege ugyanolyan hangerőnél is, érdekes. Most ez megy éppen: Nightwish - Sahara, ütős, nagyon jól szól!
Nekem nem jön be az oldal, amit belinkeltél.
Illetve úgy értem, hogy nem nem tetszik, hanem csupa kérdőjel meg ilyesmi. Olvashatatlan.
Explorerbe nyisd meg Mozzilába nekem is kérdőjelek voltak
Mayan: Jah ugyanúgy kötöttem be de látom már rájöttél Akkor jó, nemcsak énhallom a különbséget, de valamivel szebben szól Akkor hordozhatónak, ha sokat fogyaszt megfogadom a tanácsodat, de valamire felhasználom mert tényleg nemrossz Ja és mp3-al tényleg gyengébb a hangja.
Legalább egy < head > szekciót tehetnél a lapod forrásába. A < title > a < head > szekcióba való.
Na, lenyelte...
Szóval HEAD szekció hiányzik, a TITLE pedig a HEAD szekción belülre kellene, hogy kerüljön. Így, ahogy most van, csak az IE butasága miatt lehet egyáltalán megnézni az oldaladat.
Ez a régi videoton erősítő Videoton 6383?? Mert én egy pár ilyet megjavítottam Lehet tudok segíteni
Gery!
Ebből hordozhatót? És majd cipeled a kilós aksit? Egyébként jó irányba haladsz! Beteszel még egy FET-et, és lesz egy használható erősítőd! Ismét: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a5/a5f5caa32f625bb64f4e3...ff.gif Az ne zavarjon senkit, hogy soknak tűnik az alkatrész! Ezen már a táp is rajta van! Maga az erősítő csak 4 alkatrész, és normális, nincs DC a kimeneten, nem hangszórófüggő, jóval nagyobb a teljesítménye, kisebb a torzítása, és ez is elmegy 0,3 A-rel.
Hát arra gondoltam hogy 3db AA elemröl ment volna (4.5V)
De ha azt mondjátok hogy az olyan hamar lemerül, akkor ráhagyom bár egy félóráig már birta A te kapcsolásodat is lehet megcsinálom az irf3205-ökkel mert van még, de nemértem azt a földet a kapcs közepén Szimetrikus táp kell neki vagy mi?
Egy kérdés!
A két erősittő közül mejiket érdemes megvenni? 1 árban van a kettő! Ime 2 link: Bővebben: Link 2 dik : Bővebben: Link Várom válaszaitokat... |
Bejelentkezés
Hirdetés |