Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   33 / 54
(#) Directors válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Rendben,köszi.
(#) Massawa hozzászólása Szept 18, 2013 /
 
Néhány éve kicseréltem a Philips boritvámban a két NiCd akkut NiMh-ra.
A csere nagyon jól sikerült, azóta havonta egyszer kell tölteni ( vagy még ritkábban). Az egyetlen zavaró tényezö a beépitett akkuör. Display mutatja az akku töltését 5 szintben. A NiMh akku feltöltve teljes töltési szintet mutat, de elég hamar a display üres akkut mutat, és sipolással ezt a tényt. Ebben az állapotban azonban a borotva még általában 1 honapig megy, de minden kikapcsoláskor sipol néhányszor.
A beépitett chipet nem sikerült identifikálni - display hátulján egy pötty. Gondoljátok, hogy lehet ezzel valamit kezdeni?
Engem nem igen zavar, de a környezetben mindig mindenki megkérdezi, hogy miért sipol.
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Törd ki a sipolóját! Én is ezt tettem a tolatóradarral. Ha már nem megy úgyis észreveszed. Az autóra is igaz....
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 18, 2013 /
 
Mond nekik, hogy jelzi ha kész vagy a borotválkozással.. "Smart shave"
(#) Attilawap hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Sziasztok! Már égen-földön keresek egy kapcsolást, amit egy másik topic-ban is írnak, hogy különböző töltöttségű Nimh akkuk egyidejű töltése. Sajnos a topic elején levő Rádiótechnikás évkönyvben szereplő akkutöltő "lelke" a chip már nem kapható forgalomban, így nem tudom használni.
A lényeg az, hogy ha nem tudjuk, hogy melyik akku mennyire van feltöltve, akkor a majdnem feltöltött akkun is ugyan akkora töltőáram halad át, mint azon, ami nincs feltölve. Ez hosszútávon megrövidíti az akksi élettartamát. Na mármost egy olyan töltő kellene, ami cellánként tudna tölteni, de ilyen kapcsolást sehol sem találok. Nem lenne baj, ha PIC-es vagy AVR-es, csak legyen valami megoldás. Az se baj, ha cellánként kell minden áramkört ellenállásokból, tranyókból, diódákból megalkotni.
(#) Chipmunk1960 válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szia, Én már évek óta a Lidl-ben kapható TRONIC akksitöltőt használom, 6 ceruza+2db 9V-os tölthető egyszrre, mindegyiket külön -külön. 20€ alatt van az ára belenéztem, tényleg komoly elektronika van benne, én nem csinálnám meg annyiért. Pont ma elemeztem egy laptop akksi töltő fokozatát, csak érdekességképpen mellékelem a vez IC-t, amit benne találtam: M37512FCHP. Ha érdekel guglizd ki, mert nem működik a "link" gomb..... / már leszúrtak érte, hogy nem használom/ biztos elkopott
Üdv: Mike
(#) pucuka válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Bővebben: Link
Itt a link, de sokra nem mész vele. A benne levő programm a lényeg, ahhoz meg nemigen tudsz hozzájutni.
(#) rascal hozzászólása Okt 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Mostanában a kezembe került egy döglődő vezeték nélküli telefon és egy usb-s töltő adapterrel rendelkező vezeték nélküli egér. Mind a kettőben az akkuk purcantak ki. Ami érdekes, hogy ezekben az akku névleges kapacitása is kb. fele, mint az évek óta kapható átlag akkuké. Pl AA NiMh 1300mAh, AAA NiMh 550 mAh. Ezek cserébe jobban bírják, hogy folyamatosan a töltőben vannak, vagy nyugodtan cserélhetem nagyobb kapacitásúra? (pl. GP Recyko-ra)

Rascal
(#) Chipmunk1960 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Köszi az infót! Majd mondom a tulajának, vegyen újat.... Sajnos egyre többször járok így, 1/2-1 nap elmegy, mire felélesztem annyira, hogy megtudjam mi volt az eredendő ok, akkor pedig kiderül, hogy nincs, vagy olyan drága, hogy nem éri meg javítani...
(#) matyusz hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Egy olyan kérdésem lenne, nem tud-e valaki valami egyszerűbb töltőt Ni-MH-s akkupakkhoz? Az akkus fúró akkuját újítottam fel amiben gyárilag 10db 1200mAh Ni-CD-os akku volt, persze egy rém egyszerű töltővel, tehát egyenirányítás meg talán egy kondi és egy ellenállat és túl lehetett vele sajnos így tölteni, meg hát az évek is megették az akkukat (Black & Decker -ről van szó). Én most 10db 1500mAh-s Ni-Mh akkut építettem a dobozkájába és ehhez szeretnék egy egyszerű töltőt ami lekapcsol csak a töltés végén, nem tudom meddig lehet elengedni ezeket talán 14,5V-os végfeszültséggel, a tápot hagynám, arra 14,5V 220mA van írva ha jól emlékszem, ami szerintem bőven jó lesz neki, de ha kicsit kisebb a töltőáram az sem baj legalább vigyázok így a cellákra mondjuk tized áram vagy kicsit több 150mA. Egy led mondjuk töltés közben világítana és mikor feltöltött elaludna vagy fordítva és persze le is kapcsolna. Nem nagyon nézegettem, de pl egy tökéletes Varta töltőm ami van (bár 2/4-es nem lényeg) az egy egyszerű és nagyszerű töltő, ha jól emlékszem nincs túl bonyolítva az sem, de ha nagyon muszáj újra szétkapom és megnézem, mert még régebben néztem bele, ha jól emlékszem trafó-> graetz-> kis puffer-> pár ellenállás-> 2-4db tranyó talán-> és 2db led. Valami hasonlót szeretnék itt is és előre is köszönöm a segítségeiteket.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Tévedtem van benne egy HCF4060BE. De még ez sem nagy dolog szerintem, de ha egyszerűbben is meg lehet oldani az sem nagy baj
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Megnéztem a blackit is az adapterében semmi nincs a töltőházban meg graetz és egy előtét és ennyi. Erről a 2 rajzról meg tudná valaki mondani, hogy mit tudnak? 1 2 Előre is nagyon köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) gerenk válasza matyusz hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Ez egy jó, kipróbált kapcsolás, én is több példányban megépítettem.
Olvasd át ezt a topic-ot sok mindent megtudsz róla http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1141222.html#1141222
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) watt válasza gerenk hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Ezzel is túl lehet tölteni...
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) Kaszagabor hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Sziasztok.
Ni-Cd töltővel lehet-e tölteni Ni-Cd akkumulátorokat?
(#) nedudgi válasza Kaszagabor hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Ezt komolyan kérdezed?
(#) Kaszagabor hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Upsz, bocsi elírtam.
Ni-Mh töltővel Ni-Cd akkumulátort tölteni?
(#) nedudgi válasza Kaszagabor hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Igen.
(#) Kaszagabor hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Köszi
(#) matyusz hozzászólása Nov 13, 2013 /
 
Ez szerintetek mit tud?
(#) nedudgi válasza matyusz hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Áramgenerátor. A töltési időt neked kell megsaccolni.
(#) matyusz válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Viszont akkor a feszültségem el is szállhat jó magasra. Igaz? Köszönöm.
(#) nedudgi válasza matyusz hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Igen. Bármi lehetséges. Ennél még a feszültséggenerátoros töltés is jobb.
(#) matyusz válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Igen már én is ezen gondolkodtam, sőt már egyszer úgy töltöttem, hogy beállítottam 14,5V-ot és feltöltöttem és kész. Már lehet, hogy kérdeztem, de erről van véleménye valakinek? Vagy hogy mit tud ez esetleg.
(#) nedudgi válasza matyusz hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Egy NiMH akkumulátorcellát addig kell tölteni, amíg a kapocsfeszültségben nem keletkezik egy kis hupli. Ez jelzi a töltés végét. Ha pakkról, tehát sok sorbakapcsolt celláról van szó, akkor ez az út nem járható, mert az a kis csuklás (pár mV) minden cellánál máskor fog bekövetkezni.
A másik módszer a cellák töltésére a hőmérséklet figyelése.
A GP NiMH Technical Handbook elég jól leírja ezeket a módszereket.
Sajnos a NiMH nem igazán bírja a kéziszerszámokban való strapát, oda NiCd jobb lenne. Egy értelmes dolgot lehet csinálni, ez az akkupakk rendszeres ellenőrzése, az összes cella azonos töltöttség állapotba hozása.
Nem véletlenül olyan egyszerűek azok a töltők, a tökéletes megoldás nagyon drága lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) matyusz válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Akkor maradok a feszültséggenerátornál szerintem. Lm317 szerintem megfelel. 14,5V-ra ha beállítom fixen az jó lehet? Melyik kapcsolást építsem meg hozzá?
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Udv!
Van egy a kepen mellekelt akkutoltom. Belerakom az elemeket, a toltobe, mind a 4-et, bedugom a konektorba, es kb. fel perc mulva elkezd villognia rajta levo led pirosan. Probaltam 2 elemet tolteni, probaltam mas elemeket is, de ugyanugy villogott. Mi baja lehet?
(#) nedudgi válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ha elemet, vagy rossz akkumulátort raksz bele, a piros LED villog. (Nincs már meg a használati utasítása?) Ez a töltő sajnos tönkre tudja tenni az akkumulátorokat, mert egyszerre csak kettő, vagy négy darabot tud tölteni. Ha az egyik hamarabb feltöltődik, a másikat már nem tölti tovább. Szerezz be egy normális töltőt, amivel egy darabot is lehet tölteni!
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) Csongi_ válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Akkumlatorokat toltottem vele, csak elemeknekirtam. Mindig 4-et toltottem vele egyszerre. Am volt meg egy ilyen toltom, elemekkel egyutt, mindkettonek volt egy hibaja, megpedig kb 1 honapig az elemeket egy toltes utan egy hetig tudtam hasznalni napi 4-5 fenyep mellett. utolag 1 napot birtak az elemek.
(#) nedudgi válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Igen, szép fokozatosan mennek tönkre. Ez a hátránya az olcsó NiMH akkumulátoroknak: magas az önkisülésük. Erre rátesz a töltő is egy lapáttal, félig, vagy túltölti az akkumulátorokat.
Ha ritkán használod, akkor érdemes alacsony önkisülésű akkukat beszerezni (például a Recyko, Eneloop, eNiTime, Vapex Instant sokkal tovább tárolható). Ezek megérdemlik egy jobb töltő beszerzését.( Ismételten hangsúlyozom: olyan ami 1 darab akkut is tud tölteni. Ha csak párosával tudja ezt, akkor lehet akármilyen márka, nem ér semmit.) A gyorstöltő szintén a gyártók kedvence, rendszeres használata csökkenti az akkumulátorok élettartamát.
Következő: »»   33 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem