Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   22 / 489
(#) huba hozzászólása Dec 3, 2007 /
 
Van egy 4 fejes videófejem. Forog szépen megtaláltam a bemeteit. Azt szeretném kérdezni hogy valaki használta e az eredeti képátvitelre használt tekercseket? Egyedibb órát építenék, most a feszátvitelen dolgozok. Nem jön össze a forgórészen a szükségesnek számolt 5V 0,5A. Nagy probléma az is hogy a forgo oldalon a menetek száma sokkal kissebb. Vagy nyereségesebb megpróbálni ujratekercselni?. Iagazábol 4 egyedülállo trafó. Valakinek bekötési ötlete?
(#) Master_of_the_web válasza huba hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
Helló!

Én is használtam saját tekercsével. Nálam mindkét oldalon sorba voltak kötve a tekercsek, és 14% os kitöltési tényezővel ment a PWM, kb 5% al standy módban. fesz és áram is volt bőven, még sok is mer melegedett.

Üdv
(#) Tom025 válasza huba hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
Nekem is a belső tekercsen megy át a propellerre a fesz. A 4-4 tekercs mindkét oldalon vegyesen van kapcsolva (2-2 sorosan majd ezek párhuzamosan), és ha jól emlékszem 16%-os kitöltést használok. (Saját tekercselésű trafóval nekem több kellett mint 50%!) Szerintem nagyon érdemes ezt kihasználni, és nem kell újratekerni. Vékonynak látszik a huzal, de simán bírja a terhelést...

Üdv, Tom
(#) huba válasza Tom025 hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
Köszönöm a válaszokat. Holnap megpróbálom csökkenteni a kitöltést és párhuzamosítani 2-öt a primer oldalon. A szekunderi egyenirányításrol mi a véleménetek? Nem veszteséges kicsit a diódahíd?
(#) tams hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Valaki megcsinálta már ezt a Bob Blick féle propeller clockot? Ennek sokkal egyszerűbbnek tűnik a kapcsolása. A gondom, hogy nem tudom, hogy mit csinál az a 3 ki/bemenet ami a schematic bal oldalán van, (sejtésem mondjuk van gondolom táp, meg valami jeladó a forgásról). Meg elég speciális alaktrészekből áll(0.047 Farados!! kondi, meg valami kommutátor lehet). Valakinek van tapasztalata, alkatrészek beszerezhetők? Van pont egy video motorom.
(#) titi válasza tams hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Hali!

A kondenzátorral kapcsolatban: Bővebben: Link
Szerintem a szerepe, hogy amíg áll a forgórész a beállítás alatt (órabeállítás), addig ellássa árammal a kapcsolást.
Sajna a többire nem tudok érdemleges választ.
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Na, megnéztem, mi az a 3 bemenet...
Hát ott kap tápot...
Ezt nézted?: Bővebben: Link
(#) tams válasza titi hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Ezt a motor dolgot nem nagyon értem még egészen. Szóval, van egy DC-motorom, ennek a külső borításában van 2 mágnes. A belső forgórészen pedig van 3 tekercs(vagy hogy hány azt nem tudom, de legalább 3 érintkező, ami forog a tekercsekkel) és 2 feszültséget adó érinnkező, ami áll(kommutátor?). Az óra 3 bemeneti vezetékét ráforrasztom a 3 tekercs érintkezőire? Ezek közül 2 adja az AC tápot, amit egyenirányítok az órán. A 3. pedig a forgás sebességéről ad jelet. Így kellene? Valaki ki tudna javítani?
Még egy gyakorlati dolog. Hogy hozom ki a 3 bezetéket a motorból?? Mármint a 2 végén 2 csapágy van nem??
(#) titi válasza tams hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Csak a félreértések elkerülése végett:
Itt nem egy DC motort, hanem egy video-fej motort használ az illető.
Az óra a tekercs mindhárom érintkezőjéből nyer áramot, csak az egyiket arra is használja, hogy R7-en keresztül infót kapjon a forgás sebességéről.
A mechanikai részéről az a rajzos ábra ad több infót.
Ha megnézed, ott mutatja is, hogy a felső csapágyat el kell távolítani, és alulra kell tenni.
Továbbá felülre egy anyát kell ragasztani, annak segítségével lehet majd rárögzíteni az elektronikát.
(Lásd a fényképet, ahol felülnézetből mutatja az illető óráját.)
(Ott látszik a csillagfejű csavar is.)
Szóval szerintem ennek a mechanikai kivitelével lesz több gond, ott lesz szükséged nagyobb hozzáértésre.
(Az elektronikája valóban egyszerű.)
Nekem gyenge az angolom, de egy szótár segítségével könnyen megértettem, amit a mechanikai részéről írt a szerző.
Szerintem azt nézd át te is!
Sok sikert! Majd írj, hogy mi a helyzet! (Vagy ha valami nem megy.)
Üdv!
(#) Tom025 válasza titi hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Szerintem pedig ez bizony DC motor. Építettem is át már így DC motort. Csak egy kicsit gondolj bele. Videófej motorral építettem a saját órámat. Annak a forgórészén abszolút semmi feszültség nincs, amit ki lehetne vezetni. A szénkefés DC motornak annál inkább. A tekercsek kivezetéseire kell forrasztani egy-egy drótot, és azt felül kivezetni. Erről kapja az óra a tápot (hármas graetz), és a sebességinformációt. A leírás alján csak azt írja, hogy használj videófejet (nem a motort, csak a fejet) hogy szép legyen a bázis. A kép is mindent elárul. Videófej motor nem így néz ki..

Ha érdekel, lefotózgatom az átépített DC motorom, illetve minimális összegért fel is ajánlom ha valakinek kell...
(#) tams hozzászólása Dec 14, 2007 /
 
Hello!
Képeknek örülnék és megköszönném! Sajátkezűleg az igazi.
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Így gyorsban elég recska minőségűek lettek a képek, ezért összekicsinyítettem őket egybe. Remélem azért látszik a lényeg. Fogtam a motort, vágtam az elején egy nagyobb lyukat. Vettem egy csapágyat, odaragasztottam a lyuk fölé. A csapágy belső részére faragtam egy műanyag darabot, aminek a közepébe fúrtam egy lyukat a tengelynek és a kivezető drótoknak, amiket a forgórész aljába forrasztottam... Ha valami nem világos, kérdezz..

motor.PNG
    
(#) titi válasza Tom025 hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 

Hát igen, rosz vagyok angolból...
Megtévesztett a fénykép, ahol látszik a fej egy része.
Tehát adott egy DC motor, annak a tekercsei látják el az elektronikát árammal.
A videofej pedig azért kell, hogy az képezze a "másik" motort, annak áramot adva forog a DC motor.
Jól értem?

Szerk: vagy a DC motor az eredeti vezetékein keresztül kap áramot?
Na, egyre inkább érdekel engem is ez a dolog, lehet én is csinálok egyet.
(#) Tom025 válasza titi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Pontosabban: "You can glue the motor to a VCR head as a weighted base."

Azaz: a videófej csak a meghajtó dc motor lesúlyozására kell...

A videofej pedig azért kell, hogy az képezze a "másik" motort, annak áramot adva forog a DC motor.
Ezt rettentően nem értem. Az átalakított egyenáramú motor forog is, és adja át a feszültséget is...
(#) Tom025 válasza titi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Akkor részletesebben: Az órát tápláló feszültség is a DC motor drótján, szénkeféjén, és kommutátorán folyik át. A kommutátornak ugye nincs más feladata, mint átvinni a tápfeszt a forgórészre (a tekercsekhez). Ez után van megcsapolva a motor tápfesze, és három vezetéken (mert 3 részes a kommutátor) kivezetve a tengely mellett.. Kell egy nagyobb belső átmérőjű csapágy a motor végébe, hogy a tengely és a vezetékek is kimehessenek a motor házából. Körülbelül ennyi a dolog...
(#) tams hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
és egy ilyn nagyobb csapágyat honnan lehet szerezni? Egyébként az erdeti könnyedén lejön??
(#) tams hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
Az jutott eszembe, hogy hagyom ezt a mechanikai alakítgatást, és az oldalon szereplő módszerrel csinálok egy légmagos trafót. Az álló részhez valami egyszerűbb, kapcsoló üzemű tápszerűséget csinálnék, ami valami magasfrekvenciát csinál. Nem volna jobb? a jelet pedig egy infra diódával adnám.
?? működhetne??
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Csapágyat a csavarboltból lehet szerezni. Ha trafóval oldod meg, simán lehet 555-el előállítani hozzá a nagyfrekis négyszögjelet, csak akkor nem lesz az órád távirányítóval leállítható. Természetesen működne ez a megoldás is.
(#) tams hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
Szerintem az a megoldás lenne a legjobb. A távirányító nem gond. Ehhez eleve semmi távirányító nincs, megállítva kell szerintem az időt nyomkodni. A tekercset hogy lehetne méretezni? A menetszámok aránya és fesz közötti lieáris összefüggést ismerem, de a frekvencia és az áramerősség milyen összefüggésben van, hogy számolhatnám ki? Csak mert itt szerintem jóval kevesebb áramot venne föl, mivel nincs sok és nagy fényerejű LED, a 7 led csak 140mA + a PIC+egy kis ráhagyás.
Tehát egy 555-el előállítom a négyszögjelet és a kimenetére odateszem a 220 ohmos elenállást a FET-et meg a scottky-t és úgy a tekercsemet, emellett egy infra LED. a forgó részt meg úgy módosítom, hogy a hobbielektronikán található táp részt egy az egybe, csak az a baj, hogy Bob Blick órájának "táp" részánél kicsit sok a dióda és ez kicsit elbizonytalanít. A PIC Vdd megvan, a föld is jelölgetve van. Namármost a 0074 farados kondit valahogy úgy kellene bekötni, hogy a ledek anódjára ne jusson fesz, szóval egy 1n4148-as rakok úgy hogy a picet táplálja, de a ledeket ne. Végül jó, ha PIC 3-as lábát a földre kötöm egy bp103-as infra érzékelőt közbeiktatva.
Na bocsi, hogy kicsit hosszú lettem. Remélem valaki átnézi és leellenőriz és segít amit nem tudok, amit előre is nagyon köszönök!!!!!!!
(#) tams hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
ja és mivel 1 diódát pluszba berakok a rendszerbe úgymond, ezért rakjak a stabkocka föld lábához is egyet, hogy nagyobb legyen a kimenő fesz? vagy ez nem jó megoldás?
(#) tams válasza tams hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
Közben az jutott eszembe, hogy fölösleges az egész bonyolítás, mert nem is kell bele az a hatalmas kapacitás, mert ha áll a motor akkor is ugyanúgy kapja az áramot.
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
Ezzel a megoldással ha áll a motor, nem kap áramot az óra áramkör. Az előző hozzászólásodat nem teljesen értem, használhatod ugyanazt a trafót mint itt az oldalon van leírva, nem szükséges változtatni. A freki 20kHz körül legyen. Az infra lednek csak világítania kell, azt is átveheted az itteni megvalósításból. Arról az óráról amúgy nem láttam még egy épkézláb kapcsolást, ha megosztanád, az sokat jelentene..
(#) tams válasza Tom025 hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
A kapcsolás. Úgy értem, hogyha a hobbielektronikán található megoldást alkalmazom, mármint a légmagos trafót, akkor ha motor nem forog, de a primer tekercsbe az áram szaggatást folytatom, akkor a fluxusváltozás megmarad és nem kell a kapcitás.
Ja és itt a kiindulási oldal is még1x.
A trafó átméretezését azért gondoltam, mert ennek kisebb teljesítmény is elég szerintem.
(#) Sendi hozzászólása Dec 17, 2007 /
 
Üdv Mindenkinek.

Én is belekezdtem egy óra építésébe.
A következö a kérdésem: Sehol nem kapok 16F628-t csak 16F628A-t.
Az is jo helyette?
Ma megnéztem a kontha-t, a chip cad--t, Lomex-t, HQ-t, és a böszörményi utat.
Ha esetleg valaki tudja, hogy most hol kapható, megköszönném.

Köszi
(#) vicsys válasza Sendi hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
JÓ! Arra figyelj, hogy 20MHz-es legyen. (/20P vagy I/P)
(#) Tom025 válasza Sendi hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Már írtam, csak benyelte a rendszer.. :no: 628A is tökéletes, én is azt használtam. Abból csak 20MHz-es létezik. Chipcad / Kontha árulja..
(#) Sendi hozzászólása Dec 17, 2007 /
 
Helló minden segítőnek.

Köszönöm mindenkinek aki segített.

Kösz
(#) Einstein hozzászólása Dec 23, 2007 /
 
Helló!
Valaki feltenné nekem a kapcsolásokat, tudom, hogy fent vannak, de amikor lementettem homályos, és kis méretűek voltak.(Kivéve a távkapcsié, az jó.)
Előre is köszönöm(Még egy valami: Jó lenne, ha valahogy meg lehetne oldani, hogy fekete fehér legyen, mert nincs színes patronom a nyomtatóban )
(#) Tom025 válasza Einstein hozzászólására (») Dec 23, 2007 /
 
(#) Sendi hozzászólása Dec 23, 2007 /
 
Jó estét Mindenkinek.

Lassan, de készülget az én órám is.
A kérdésem a következő.
2 fejes videómotort próbálok használni.
A videómotorhoz elegendő a bázis által kiadott (a FET által kapcsolgatott) jel frekvenciája? Úgy olvastam, hogy az kb. 20 KHz.
Nem kevés az a videómotornak?
Más milyen megoldást használt?

Köszönettel.
Kellemes Karácsomyi Ünnepeket Mindenkinek
Következő: »»   22 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem