Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   465 / 1211
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

16F648A, 16F1826, 16F1827, 16F1847
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) nagym6 hozzászólása Nov 25, 2013 /

Egy kérdésem lenne. A 16F sorozatnak mi az előnye a 18F sorozathoz képest?
Köszönöm.
(#) Hp41C válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Az ára és az előző hozzászólásokka kapcsolatban a lábkompatibilitás.
(#) djadji válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Köszönöm mindenkinek az öteleteket. Mondjuk, ha a táppal nem kell vergődni, mert a pickit3 figyel rá, a PGD és PGC-t le lehet választani egy ellenállással, akkor az MCLR vs 10K ellenállás lábat már egy sima váltókapcsolóval is lehet kezelni.

Ez jó megoldás, köszönöm.
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Bár bevallom, ezt a PGD-PDC leválasztást ellenállással nem egészen értem miért/hogyan működik...
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Találtam egy ilyen kapcsolót. Ez elvileg 4 áramakört tud egyszerre kapcsolni. Ezzel simán le lehet választani az egész programozót (mondjuk a gnd kivételével)
kapcsoló
(#) icserny válasza djadji hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Idézet:
„... az MCLR vs 10K ellenállás lábat már egy sima váltókapcsolóval is lehet kezelni.”
Teljesen fölösleges kapcsolgatni. Az MPLAB-ban kell rábírni a PICkitet, hogy programozás után "engedje el" az MCLR lábat.

A 10 kOhm pont azért ennyi, hogy a programozáskor a Vpp és a külső táp különbsége ne eredményezzen zavaróan nagy áramokat. Így nem kell a külső tápot leválasztani.
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Köszönöm.
(#) silent15 hozzászólása Nov 26, 2013 /

Sziasztok, pár hete újraraktam a gépemet, és visszatelepítettem rá a PCWHD nevű PIC C szerkesztőt. Az újratelepítés elött tökéletesen működött, de most ha lcd.c fájlal csinálok egy programot, akkor mindíg ezt írja ki fordításnál ;
Idézet:
„undefined identifier -- delay_ms”

A lcd.c ben minden delay-nél beleköt, mitől lehet ez?
Köszönöm!
(#) icserny válasza silent15 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

A delay_ms() nevű függvényt hiányolja. Azt korábban honnan vetted?
(#) silent15 válasza icserny hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Pont ez a lényeg, hogy ez a gyári lcd.c ben van benne, én ehhez eddig sohasem nyúltam, ezt a programmal együtt kaptam .
(#) icserny válasza silent15 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Idézet:
„Pont ez a lényeg, hogy ez a gyári lcd.c ben van benne”
Ha benne lenne, akkor nem keresné! Hivatkozik rá, de valamiért nem talál ilyet a fordító.

A program elején van olyan, hogy #use delay(clock=4000000)? Vagy nem 4000000, hanem annyi amennyi...
(#) silent15 válasza icserny hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Hú, nagyon szépen köszönöm, már ezzel szenvedek 3 napja, volt benne clock is, de a lcd.c után, ezért ugye a fordító nem is találta, köszönöm!!
(#) smrtln hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hogy a következő hibaüzenetet miért kapom?

CORE-E0002: Trap due to misaligned data word access, occurred from instruction at 0x000ae0

dsPIC30F6014A-t programozok ASM30-ban. Mellékelem a kérdéses program részletet, amelyre a hibaüzenetet kapom.

Segítséget előre is köszönöm!

smrtln

kép.PNG

(#) Zsora válasza smrtln hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Használsz megszakítást? Ha igen, akkor esetleg a megszakítási rutinban valami módosítja a W0 regiszter tartalmát. Csinálj egy töréspontot a MOV [W0++],W3 utasítás elé és nézd meg a W0 tartalmát!
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) Pali79 hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok!
Az MPLAB tud hex-et fisszafejteni asm-be? Vagy alternatív magoldás kellene 18F452-ből származó program visszafejtésére.
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Tud, de nem "olvasmányos" --> File--> Import hex --> View --> Program Memory !
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Hát ez tényleg nem valami jó. A PICDISASM tök jó asm fájlt csinál csak nem támogatja a 18F típusokat.
(#) Dempsey hozzászólása Nov 29, 2013 /

Sziasztok!
PIC16F628A-van kínlódok. 3,2786Mz-es kvarcot raktam a 12 és 13-as lábakra, elvileg így a Timer1-erről fog ketyegni. Ilyenkor a többi résznek kell még más oszcillátor (belső vagy külső)? Mert így nem nagyon akar működni a program.
(#) smrtln válasza Zsora hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Köszönöm a segítséged, ez volt a probléma a W0 tartalmának a visszatöltését rosszul csináltam.
(#) eSDi válasza Dempsey hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Üdv!

Igen kell egy másik oszci, mert az csak a Timer1-et ketyegteti majd.
(#) Dempsey válasza eSDi hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Oké köszi akkor ez volt a gond!
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt az áramkört de a nyomógombra nem reagál elvileg azzal lehetne a villogási effekteket változtatni! Mi lehet a gond, köszönöm. egyébként jó ez a rajz, szerintetek?
(#) vicsys válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Button C1 felőli vége testre megy, nem?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) Hp41C válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Inkább C1 helyett rövidzárat ültetnék be.
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

De akkor nem lesz értelme a nyomógombnak. Hacsak az R1 nem a testre fog menni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) lajos1969 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

A rajz szerint van ,megépítve de így nem működik csak egy effekt megy rajta.
(#) icserny válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

A nyomógomb C1 felőli végét össze kell kötni a földdel (alighanem kimaradt egy vonal a rajzból).
(#) zenetom válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

A megépített áramkörön a nyomógomb és kondi közti rész a testre megy? Az R1 mekkora értékű?
(#) lajos1969 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

R1 10 kilós. Nem a testre úgy mint a rajzon.
Következő: »»   465 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem