Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   116 / 1319
(#) deguss válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Hali,

Alakul, igaz most kicsit leköt az RFID, de ha befejeztem ezt a pár kapcsolást, kb. január közepe, elkezdem a panelfúrómat. Végleges PIC-es programot meg vezérlést Február előtt semmiképpen nem ígérhetek. De az biztos, hogy elkészül, mert már csomó mindent beszereztem hozzá!
(#) szilva hozzászólása Dec 17, 2007 /

Hölgyek, Urak!

Eszembe jutott, hogy konstruálok egy PIC programozót. Tudom, hogy már ezer féle van, de olyannal még nem találkoztam, amire én gondoltam.

Röviden erről lenne szó: usb-ről megy, soros portos emulációval, esetleg közvetlenül soros portról. A soros portos működés miatt nem kell hozzá semmilyen külön program, csak egy terminál. A terminálban a programozó kommunikál a felhasználóval, tulajdonképpen a "GUI" a pic-ben van megírva, a megjelenítője pedig a terminál. A programozás úgy történik, hogy a megfelelő hex file-t egyszerűen szövegfile-ként bepaste-eli a felhasználó.

A poén az lenne ebben a megoldásban, hogy akármilyen oprendszeren működne, soros terminálprogi mindenhol van.

Mi a véleményetek róla, érdemes nekikezdeni egy ilyennek?

(#) Topi válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Ennek lehet értelme... Én jó ötletnek tartom. De előre szólok, hogy csak akkor fog elterjedni ha open-source az égetőbe írt szoftware.
Ha ezt csak vásárolgatni lehet tőled, vagy csak a HEX tölthető le, akkor én nem jósolok neki sok jövőt.
(#) szilva válasza Topi hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Semmiképp nem pénzes cuccra gondoltam, az nem az én műfajom
(#) Topi válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Akkor már kezdheted is a fejlesztést Sőt... közben/végén szívesen látnánk cikket belőle az oldalon!
(#) szilva válasza Topi hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Rendben, akkor fogok a témával foglalkozni, és ha már valami kézzel fogható eredménye is lesz, akkor készülhet belőle cikk.
(#) dpeti válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Ez remek ötlet szerintem is. Különösen a linuxosok fognak neki örülni. Hajrá!
(#) gulasoft hozzászólása Dec 17, 2007 /

Kérdésem lenne:
BSF STATUS,RP0 ;BANK1-be átlépünk

BSF INTCON,7 ; PORTB FELHÚZÓ ELLENALLAS OFF
CLRF CCP1CON

MOVLW B'00000110' ; PORTA DIGIT I/O
MOVWF ADCON1

;------------------------- PORTOK BEÁLLÍTÁSA 1-> BEMENET, 0-> KIMENET --------------------------------------------
CLRF PORTA
CLRF PORTB
CLRF PORTC
CLRF PORTD
CLRF PORTE

mikor a CLRF PORTD sorra elér debug módban a program, akkor a sor mellé egy vonalkát rak, és resetelődik a rendszer, indul előlről a kód.
Ez mitől van?
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Lehet, hogy be van kapcsolva a watchdog.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Watchdog nincs bekapcsolva?
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

A konfigurációs biteknél off-on áll. Egyébként a fényfalhoz kéne, gondoltam játszok egy kicsit egy 16f877-el amíg el nem tudok menni a chipcad-be a 18-as ic-ért, csak itt az elején megpunnyad már, és nem értem miért.

a kód elején a konfig rész:
LIST P=16F877
#INCLUDE "P16F877.INC"
__CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF&_LVP_OFF
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

PORTD valamelyik bitje nincs zárlatban (vagy nagyon kis ellenállással terhelve) a Vdd felé?
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

hmm. most hogy mondod le is akartam mosni már azetonnal meg fogkefével, utána kiderül.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Ez érdekes, én ki sem próbálok semmit azelőtt, hogy lemosnám. Csak én szappannal, forróvízzel, körömkefével csinálom...
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Az acetonos fogsikálós módszer jó, mert eltávolítja könnyedén a forrasztásnál széfolyó gyantát, csak ezt azért nem mostam le, mert előtte végigónoztam az a összes vezetéket.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Idézet:
„csak ezt azért nem mostam le, mert előtte végigónoztam az a összes vezetéket.”

Nem értem az összefüggést
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Túl szépen forrasztottam, nem fröcskölt, nem volt semmi gáz, de most mindjárt nekiállok és kimérem az összes lábat, mert még mindíg ugyan azt csinálja.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Hát a portd úgy ahogy van nem megy bár sok zárlatot nem látok de tekintve, hogy lassan leragad a szemem és már semmit nem látok ez nem is csoda.
Köszi a tippeket, holnap végigbogarászom a portd 8 lábát.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 18, 2007 /

Öröm éd bódottág, műtögyik.
A problémát a 270 ohmos ellenállások hiánya okozta, ezt ha valaki elmondaná, hogy miért volt, annak nagyon örülnék. Itt főleg Wattra gondolok de felrakom a sematikus ábrát windows metafile-ban (acdsee vel meg lehet nézni (trial-el is)) ha valaki még kíváncsi a problémára.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Nem tudom, milyen tápegységről próbáltad, de a 270ohm áramkorlátozó hiánya miatt óriási áram alakul ki a LED-eken. Ha a táp bírja, akkor a LED vagy a meghajtótranyó pukkan el. Ha a táp nem bírja, és a nagy áram miatt megbicsaklik, akkor az összeeső táp miatt a PIC resetelődik. Valószínűleg ez utóbbi történt.
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Hát spec szerintem a táp bicsaklott meg, mert az csak az icd2-es programozó volt. Az érdekes az, hogy a próbapanelen ugyan úgy nem használtam ezt a 270 ohmos ellenállást, és ott nem okozott ilyen gondot, azért is merészeltem kihagyni belőle, főleg, hogy ezek a ledek sokáig nem égnek, hiszen multiplexben megy a 150-ből x darab.
Most megyek beszerzek valami aprószemű rácsot amire fel lehet fogatni a dolgokat, (hegeszteni sajnos nem tudok, mert nem értek hozzá), aztán nekilátok mind a 150-et összedrótozni.
(#) szilva válasza dpeti hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Mitöbb, most épp bootloader írása is felmerült, nevezetesen egy olyan cuccra, amin van RS232 port. Ez a terminálos, közvetlen hex-file fogadásos móka oda is kiváló megoldás lenne, a firmware-frissítéshez csak egy terminálprogi és a hex file kellene.

Tulajdonképpen az "idegen eszköz" programozásához és a saját firmware bootloaderes beírásához gyakorlatilag ugyanaz a keretrendszer kell. Elgondolkodtató...
(#) dpeti válasza szilva hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

en most a 12f508-ra csinaltam szoftveres UART-ot, 9600 bit/sec, es 3 kimenetet tudsz vezerelni az ASCII 1,2 es 3 karakterekkel (ki-be kapcsolgatva), vegulis van vagy 4 kimeneted, vagy 3 kimenet + 1 bemeneted, ezzel akar lehetne programozot is kesziteni. (es kevesebb mint a negyedet foglalja el a programmemorianak)
Soros porton beeteted a HEX-filet, ez meg felprogramozza a PIC-et...
mar csak a programozasi algoritmust kellene ismerni.
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

vicces volt leprogramozni, mert csak 2 szintu a stack, meg 512 utasitas fer el benne + 41 byteos a memoriaja
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Úgy emlékszem, leírtam, hogy az ICD2 csak kis terheléshez tud elegendő áramot adni (50-100mA). 150LED 10mA árammal az már 1,5A. Nemis értem, miért kell ilyeneket ráakasztani...
(#) dpeti válasza potyo hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

USB port is csak 500mA-t tud max kiadni, még jó hogy nem vágtad tönkre vele
(#) potyo válasza dpeti hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

500mA, ha az eszköz kéri a descriptorában. Alapból csak 100mA. És hiába írtam át az ICD2 firmware-ét, hogy kérjen 500mA-t, első alkalommal, amikor az MPLAB-ban Connect-et nyomtam, az MPLAB érzékelte, hogy a firmware nem az eredeti, és visszaírta az eredetit. Azt meg nem túrtam, hogy az MPLAB melyik fájlban tárolja az ICD2-ben levő 18F4550 programjának másolatát. De majd sort kerítek rá, ha legközelebb kisérletező hangulatban leszek...

Egyébként alaplapfüggő, hogy korlátoz-e, és hogy mennyinél. Az NF7 lap 4A-nál (nem elírás) kezdett korlátozni, csak nem volt kéznél másik műszer, hogy néztem volna, közben mennyit esett a feszültség.

ezt én is tudom...

mindjárt meglesem én is az mplab könyvtárat... több szem hátha többet lát.

Nekem itt volt egy csomó .hex file... szerintem ezek azok.

\Microchip\MPLAB IDE\ICD2
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

meg megvan a két keresett file is:

ICD2_4550_BOOT_0182.BIN
ICD2_4550_OS_0102.BIN

szerintem ezek lesznek azok
Következő: »»   116 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem