Fórum témák
» Több friss téma |
Hello !
van egy porszivom es kiegett benne a triak (a teljesitmeny szabalyzo reszbol, ki szeretnem merni a mellette levi diakot is (valto aramra dioda) ha rateszem a meromuszert egyik fele se mutat? Hogy kell ezt megnezni hogy jo-e?
Két módja is lehet, de valami táp kellene hozzá.
- Sorba kötsz vele egy 1kohm-os ellenállást és egy árammérőt, és ráteszed a tápra. Lassan tekered felfelé, kb. 30V felett "begyújt" és akkor folyik az áram. Innen csökkented a feszültséget, és lesz egy pont ahol "kikapcsol" és az áram hirtelen leesik. A diac-nak mindegy a polaritása, ezért megfordítod éas úgy is kipróbálod. Ha jó, közel szimmetrikusan ugyan azt kell produkálnia. - Másik módszer, hogy készítesz belőle egy relaxációs oszcillátort. Egy ellenálláson keresztül töltesz egy kondit (kb. 50V-ról). A kondival párhuzamosan kötöd a diac-ot (Azért tegyél vele sorba egy 100ohm-ot). Ha a kondi feltöltődik kb.30V-ra, a diac begyújt, és kisüti egy szintig a kondit. Ott kiolt, és a kondi újból el kezd töltődni. Így egy fűrészjel keletkezik. Azt szkópon megnézheted, és a gyújtási és oltási pontot láthatod. Ja, és itt is megpróbálhatod fordítva is a diac-ot. Megértéshez, nézz meg egy diac karakterisztikát. üdv! proli007
Hello, úgy hogy sorbakötsz vele egy ellenállást pl 10kOhmot, majd növeled rajta a feszültséget. Igy megláthatod, hogy hol törik le...Ha az árammal óvatosan bánsz, akkor ellenállás nélkül, az U-I karakterisztikát is felveheted.
Szia;
Itt egy kis info, leiras stb, igaz angol de el tudsz ezen mar indulni, van karakterisztika es tesztaramkor is,.. Pontosan nemtudod kimerni, csak valami segedkapcsolassal,.. Ez nem ellenallas, hogy rateszed a muszert es adja is az erteket,..
Csinálhatsz egy berregőt is...
Szia rudolf992
Itt a lap alján le van írva, hogy hogyan lehet kimérni a diac -ot,.. Külön köszönet Skori kollégának,.. Egyebként ez látható ferci kolléga hozzászólásában is,.. (+ kapcsolás,..)
Üdvözletem!
Skorynál olvastam a diak vizsgálatának módszerét. A kapcsolást 100nF-os kondenzátorral, 38 V-al 8 ohmos hangszóróval és 6,6 Mohmos ellenállással próbáltam ki. 3 azonos jelölésű darabot (de más tokozásúakat db3) vizsgáltam. egyikük azonnal elkezdett kattogni, a két testvére viszont csak 1Mohmon volt hajlandó kattogni. Kérdésem hogy ez rossz diakokat jelent vagy csak ezek nagyobb áramon működnek? Esetleg próbáljam magasabb feszültséggel? (hirtelen csak 3 akksi volt kéznél) Válaszokat köszönöm előre is. Jó forrasztgatást! Lőrinc |
Bejelentkezés
Hirdetés |