Fórum témák
» Több friss téma |
Valamilyen szinten?!... Mondhatnám!?…Egyet is értek, a „ megközelítéssel”!...
Mégis, ellentmondok!…. Amikor, tért nyertek a CAD rajzprogramok…. ”Eltűnt, a rajzpapíron való ( „Dippa”…) szerkesztés, és az utána következő „ tusrajz” szerkesztése, a kész rajz vonatkozásában….( Amit, mint gépész, még gyakorolhattam…) Makovecz Imre, ( A, híres építész) mondta…. Ezáltal, megszűnt!…. „A szerkesztés közbeni,.. térlátás,… gondolkodás,.. a megvalósítás, egyéni öröme”!.... Esetünkben, is a „ gép” gondolkodik, egy-egy program kapcsán….. Megfosztva minket, a „ gondolkodás” élményétől!... Miközben,….Az antenna erősítő, tervezését, „munkapontjait”….” Papíron számolnánk”!?…. Sok minden eszünkbe jutna!?….” Közben”! Ettől foszt meg, a gépi program!... Elvesztjük….” Térlátásunkat”!!!... Nem ösztönöz, ….” Gondolkodásra”! Ellenben!... Kétségtelenűl,…. „Nagyon gyors”! .
Aki nem tudja a tranzisztor munkapontbeallitasanak a lenyeget, annak helyettesito kepet, RF-nel a nagyfrekvencias modeljet elkepzelni, az nem tud semmilyen geppel szamolni. Azert meg nem tartunk ott. Nem ertek egyet azzal hogy a szimulacios program barmit elvenne, inkabb hozzatesz. Nem kell ahhoz matekbol doktoralni, hogy egy jo RF erositot tervezzen valaki, vagy barmi mast, ezt a reszet megkonnyiti.
Idézet: Esetleg van valami használati útmutató ehhez a programhoz? Egyébként nincs szükségem mostanában antenna erősítőre, csak ehhez a bsselektronika csodájához szóltam hozzá, hogy nem olyan, mint lenni szokott. Egyébként annak idején, amikor még a legközelebbi adó is messze volt, mindenfélével próbálkoztam, és a rádiómban a tuner és a KF közé tett plusz1 tranzisztor ezerszer többet ért, mint az antenna erősítők. Már amikor az össz erősítés kevés, az ilyesmi segíthet, ha azt gyárilag gyengének tervezték. Ma már antennát se nagyon kell dugni bele, a vehető adók 80 %-a itt van helyben. „pl. ltspice-ba,”
Magyar nyelvu doksit nem tudom talalsz-e, angol nyelvu talalhato a neten.
Új (legalább is nekem,eddig nem ismertem) klónját találtam meg az MK484,ZN414 -es IC-knek.
A mai nap szétszedtem egy AM/FM kisrádiót. Ebben van az AM IC - TA7642 .
Sziasztok!
Egy honlapon ezt a készüléket láttam: http://www.go-gddq.com/html/s644/2012-10/1058399.htm Szerintetek ez hogyan működik?
Mint ez .
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Azért a 484 és klónjai korrekt AGC-jükkel sokszor egy rosszabbul sikerült szuperheterodin vételkészségét is felülmúlhatják... Amúgy nem rossz ötlet a CMOS alternatív kapcsolástechnika, egyszer érdemes lehet egy ilyet is kipróbálni...
Üdv Mindenkinek
Ma belekezdtem egy új FM csöves rádióba néhány alkatrész értéke nem igazán tiszta nekem.Segítenétek?Ha jól gondolom a kondenzátorok értéke pf ban van megadva. Tisztelettel Madzagos A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
Szia Madzagos!
Ez egy borzalmas kapcsi rajz. Normálisat nem találtál? Nem is tudom pontosan mi a fenétől kéne ennek működnie! Főleg URH FM-ben!? A kapacok hol pF-ben, hol nF-ben értendők. De van ahol mikrofaradban, pl. a szűrőkondi. Sztem keress egy igazi kapcsolást! Itt van pl. ez: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nosztalgia_radio_keszites.html?pg=9 Vagy akár ez: http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=qMgRlIEj3p De a google most is a barátod! A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
Én valszeg ezt építeném meg: http://www.youtube.com/watch?v=coieztLWKWA
Nincs a kapcsolással semmi baj, ez se borzalmasabb mint a többi, ráadásul a BSS csak detektoros rádiónak titulálja.
Az ominózus rajzon csak kétféle jelölés van (amerikai stílusban) pF, 4,7 pF -ig, és felette µF -ban. Azonkívül a pozícióból is tudni kellene, hogy melyik melyik.
Ezt én csináltam. Működni működik, de inkább jó erős helyi adókhoz jó. Biztos lehetne finomítani még rajta, de sokat nem foglalkoztam vele. Próbának jó volt, működik. Most egy komolyabbat akarok összehozni lassacskán. Egyenlőre szerzem az infókat hozzá.
Nem láttál még akkor 30-as, 40-es évekből való rajzot, na azok voltak a rejtvények
A sima kondijel mellett egész számok, akár négyjegyűek is: pF. Tört értékek, 1-nél nagyobb: nF. Ahol 1-nél kisebb: uF. De illett tudni, hogy egy csöves áramkör melyik részén milyen nagyságrend fordul elő
Szia
A kondenzátorok értékét segítesz megfejteni? Legfőképp azt amelyiknél a piros kérdőjel van. Üdv Madzagos
Jaaj. Leírtuk ketten is Már rég rá kellett volna jönnöd, vagy minden egyes esetben meg fogod kérdezni? Vagy méltóztatsz megtanulni.
A .01 szerinted mit jelent? 0.01 uF, azaz 10 nF
Az a piros kérdőjeles 0.01 az uF. Azaz 10nF. Hangfrekvenciás csatolókondik ezen értékek körül fordulnak elő csöves áramkörökben (10 - 50 nF), ez a fokozat ellenállásaival alkotott időállandók miatt ennyi, a megfelelő hangfrekvenciás átvitel miatt.
Ahol a kondenzátor egyik fegyverzete gömbölyű, és nincs rajta nyíl, az elkó, és a kapacitás µF-ban értendő (1 = 1uF, 47 = 47uF, 10 = 10uF). A nyilas kondi az forgó. A 2.2 az nF. A táp egyenirányító diódával párhuzamos .005-ös kondi az uF, azaz 5nF (0,005 uF). A 470, 1000, 18, 33(?) az pF. Nekem ez a rajz valami régi rádiótechnikás "öregrókás" kivitelnek tűnik.
Egy kérdőjelest látok, .01 ami 10nF. Ennek az értéke a rajzon µF-ban van megadva. Ahol nincs semmi csak a szám, az pF, a tizedes számok pedig nF-ban vannak.
Akkor az a 2.2 az 2,2pF? Akkor bocsi, én félrenéztem az előző beírásomban
Persze utólag megnézve tényleg van 1-2 kivétel.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
Mondjuk nem csoda, amikor ezeket a rajzolási és alkatrész megadási módokat használták anno szélesebb körben, nem igazán volt még URH műsorszórás (háború előtt nem volt), illetve legfeljebb katonai célra. Az általános amatőrködés megállt a rövidhullámnál.
Aztán lehet fejet vakarni, amikor az "5000" az nem pF, hanem cm (centiméter) (1 pF = 0,9 cm, 1 cm = 1,1 pF) Mert volt idő, mikor a kapacitást is és az indukciót is centiméterben adták meg, de az elkókat viszont µF-ban, nehogy jólérezzük magunkat Aztán volt vegyesebb megoldás, mikor a pF nagyságrendje cm-ben, a hangfrekvencián az X nF az 0.0... µF-ban volt megadva... Vagy a pF helyett a uµF-et használtak (mikro-mikro Farad) Szemfülesnek kellett lenni, na A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
Már a háború előtt is volt, igaz nem nálunk. De nálunk is volt kísérleti adás 52 - 53 ban, ugyanott, ahol ma is van.
Köszönöm a hozzászólásokat!Csak azért kértem a segítséget mert nem voltam benne 100%-ig biztos!
Sziasztok.
Kezem közé került egy RFT gyátmányú Stassfurt 600 -as rádió és hibátlanul működik. A problémám csupán esztétikai, illetve egyéb elektromechanikus dolgok, amikhez csak úgy merek nekiállni, ha van egy kapcsolási rajz a kezemben és itt akadtam el. Ebben szertnék segítséget kérni. Köszönöm.
Köszönöm a segítséget.
Tanulmányozom a rajzot. Milyen könyvből van? Mi a címe?
Sikerült összeraknom a rádiót. Működik. A helyi adót antenna nélkül veszi. Viszonylag megfelelő a hangereje.
Gratula! A kimenőt még megkínálod valamivel, úgy-e; mert így nagyon 'antik'.
Szép! Sosem gondoltam volna, hogy a PCL 84 URH-ra is jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |