Fórum témák
» Több friss téma |
"majd holnap válogatok rá egyet" Hja, ahol dőzs-nagymaros!
Jónak nem jó, de működhet. A PCL84 szélessávú cső, az eredeti helyén is 6 - 8 MHz -et át kell vonnie, minimális frekvencia menet torzítással. Így ennek megfelelően a belső kapacitásai is sokkal kisebbek, mint pl. egy PCL86 nak.
Sipos Gyula rádiókészülékekés hangerősítők építése könyvbőbe találtam.
Azt eddig is tudtam, hogy tv-be való videó végerősítőnek, ahol 6.5 MHz a felső határfreki.
Annál azért jóval többet kell átvinni, legalább is a triódának, a szinkron impulzusok miatt.
Nekem tetszik! És a fogadás is, hogy rossz a rajz ! Gratulálok! Javaslom, hogy szerezz azért egy leválasztó trafót is...
Üdv
Egy 230/13V-os trafóról megy a fűtés, és az anódfeszültséget egy másik kis trafóval oldottam meg .Így megvan a hálózatról a leválasztás.
Szia
A könyv nincs meg véletlenül elektronikus formában?
Tessék, djvu formában
Total Commanderrel szétcsaptam, azzal összerakhatod. Egészségedre
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a megfelelő topikba írtam-e. Arra gondoltam, hogy készítenék egy rádió adó-vevő párt. Amikor gyerek voltam lehetett kapni játék adó-vevőeket (walky talky). Ezekhez a kis játék rádiókhoz hasonlót szeretnék csinálni, tehát annyi elég lenne, hogy kb. 50-60 m áthidaljon. Itt találtam egy kapcsolási rajzot. Mi a véleményetek róla? Esetleg meg lehetne csinálni egyszerűbben is?
Szia! Érdekes kapcsolást találtál. Az ennnél egyszerűbbek annyira primitívek, hogy nem is tudom, érdemes -e olyannal foglalkozni? Láttam én olyanokat, hogy összesen 2 db tranzisztoros szupreg, és egy sokérintkezős kapcsoló váltja át benne a mikrofont-hangszórót, a szupreg tranziszor C-B-re adáskor egy kvarcot tesz, a hangfrekis tranzisztor ki és bemenetét átváltja, plusz tápfeszültségeket vált át benne, de az teljes hangerővel zajol adás nélkül, és néhány tíz métert tud. Azok a gyerekjátékok. Amit találtál abban meg találtam pár hibát: Nem elég csupán az antennát átváltani, ha az adó egységed benne állandóan kap telepet, az össze fog gerjedni a vevőddel, de az megoldható +1 morse érintkezővel. 12 Volt telepről nem jó az adó tápfesz.-nek 7812 stabi IC, bár egy 12V névleges teljesen töltött akku az 14,4 V-ot ad le, de ha merül, akkor akár 12 V alá is szállhat, oda esetleg 7809? Eléggé furcsa a 10,7 MHz üzemi frekvencia, de ilyen 3 lábú szűrőket azon kívül még 5,5 és 6,5 MHz-re találsz esetleg? Az antennáról semmit nem ír, pedig a hatótávolság leginkább azon múlik. Már 27 MHz-re is elég hosszú kell negyed hullámhoz, vagy azt egy hosszabbító tekerccsel kell kihangolni. Ennyit a tekercs nélküliségről, bár az említett leírás 1 darab tekercset sem tartalmaz, és ezt is írja a kapcsolás legfőbb erényének. Szerintem, ha jól sikerülne megépíteni, akkor egészen biztosan többet tudna, mint az említett gyerekjátékok, a használt frekvenciája mennyire illegális, arról meg hadd ne én nyilatkozzak.
Ha ez működik, akkor bizony az egész világon illegal, mert az FM műsorvevők KF frekvenciáján sugároz (érdekes lenne pl.a "Bartók" rádión egy szimfónia közben egy párbeszéd hallgatása).
A topik címét értelmezve nem jó helyre írtál. Ez valószínűleg nem világvevő rádió, de ahogy a végfokot nézem, "világadó".
A frekvencia választás sem tetszőleges, bármilyen egyszerűnek is tűnik. A kis teljesítmény miatt a zavarás nem nagyon valószínű, de a KF frekvenciáit általában vészhívó, vészjelző frekvenciákként használják, (tekintettel a műsorvevő rádiók jobb rosszabb KF érzékenységére) így ezeken forgalom nemigen van, de ezen hálózatokban folyamatos vétel megfigyelés történik. A használat helyétől függően változik a lebukás veszélye. Az RF "végfok" sem korrekt, a kimenetén semmi szűrés nincs, így a kisugárzott jel meglehetősen szélessávú, ez is meglehetősen sok zavar keletkezésére ad lehetőséget. A VCO -val, és PLL -el megvalósított frekvencia modulációs átvitel korrekt ugyan, de az ehhez kapcsolódó RF áramkörök nem. Sem vevő oldalon és adó oldalon pláne nem.
Jót választottam ki akkor.
Csak azt néztem, hogy külön van az adó és a vevő része.
Elnézést kérek! Valóban nem ebbe a topikba tartozik ez a téma, ezért kérném az éppen jelen lévő moderátort helyezz át megfelelő topikba.
Köszönöm!
Sziasztok!
A manapság rádiókban használt kisméretű Kf trafó használható csöves vevőben?
Nem. A csöves erősítő fokozatok sokkal nagyobb feszültség szinten dolgoznak, mint a félvezetősők.
Ezért, meg a magas anódfeszültség miatt jelentős az átütés veszélye. Az illesztési impedanciák is jelentősen eltérnek. Ezért nem használható
Sejtettem, hogy nem lesz jó. Akkor nekem kell elkészítenem a trafókat, amit nem igazán akartam.
Kf trafó hangolását hogyan lehetne a legegyszerűbben elvégezni? Megküldöm egy 10,7 megás jellel a bemenetén és jelmaxra hangolom a kimenetét? Mi a pontos menete, mivel a primer és a szekunder oldal is külön hangolható magon szokott lenni. Vagy építhető közös magra is? A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
Például. Ha a generátorral lazán csatolod a rezgőköröket (sávszűrőt), akkor jó eredménnyel tudos "szárazon" behangolni.
Ha a rádió mono, akkor még kisebb sávszélesség is elég, még az érzékenység is növekszik. 300 kHz kellene, de elég lesz úgy 200 kHz is. Lehet közös magra is építeni, bár akkor valószínűleg szoros lesz a csatolás. Építs inkább két magra, a távolságot meg állítsd be a kívánt sávszélességnek megfelelően. Persze be is kell hangolni, amihez kellenek műszerek.
Nem egy világvevő de talán holnap már működik is ha minden igaz , ma délután kreáltam ezt a két hangolt körös, egy hullámsávos (K), egyenes rendszerű, reflexkapcsolást , a hiányzó alkatrészek még holnap érkeznek , trafók, tekercsek stb a kukából , egy csö a rádió lelke ami EBF80 , aztán egy végerősítő meg egy EZ80 is van a panelon , a dobozolást még megálmodom .
Szép lesz ez, de van egy kérdésem: miért pont EBF 80? A 89 is ugyanazt tudja, bekötés is ugyanaz.
Ez van itthon beszerzés alatt a 89 -is ha lesz akkor az lesz ! /sajnos rengeteg csövem volt de én szétosztogattam anno hogy nem épitek már semmi hasonlót most meg ilyenekkel foglalkozom és a cső készletem meg hiányos !/
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
Ezt azért kérdeztem, mert a 80 ritkább, olyannyira, hogy nekem nincs, ellentétben a 89-el. Lehet csak nekem fura.
Szuper lesz. A kapcsolási rajzot megosztod velünk.
Tisztelettel Madzagos |
Bejelentkezés
Hirdetés |