Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   975 / 1385
(#) Davidd hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Sziasztok! Reloop, eddig a panelterveimet sima lapra nyomtattam.(mint most is) Szépen le vannak mindig csiszolva, zsírtalanítva. Egy különbség van a régebbi panelek és a mostani között, méghozzá a méret. A vasaló a papírt már annyira melegíti hogy már megbarnul de semmivel sem jobb. Utolsó normálisan sikerült panelem, ez kb olyan 10x10 cm. Csak másfajta a panel összetétele mint a mostanié. A mostani az bakelit lenne. Most nemtudom mi ez a balszerencse. A papir nem akar felázni rendesen róla, miben áztassam le.(ujjal szoktam dörzsölni lefele folyóvíz alatt)
(#) emmzolee válasza Davidd hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
A 10X10-es paneled sem volt tökéletes. Nem a Sima lap a te bajod? Nálam annó a műnyomó volt a jó. Akkor volt nagy változásom, amikor elkezdtem a toneremet újra tölteni. Akkor sokkal rosszabb volt a minőség. Rájöttem, ha melegítek a vasalón még egy kicsit, akkor megint jó lesz.
Tökéletes sosem volt. (Azóta fotózok)
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Így van. Az tényleg jó megoldás. Akkor nem kell kézzel ledörgölni a papírt és vele együtt a festék egy részét is.
(#) david08 hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek!

kb 4 éve foglalkozom NYÁK készítéssel fototechnikával dolgozom. Az a helyzet állt elő, hogy elfogyott az előhívóm de sürgősen kellett megcsinálnom egy NYÁK-ot olvastan ebben a topicban a SZI TI lefolyótisztítós verzióról mint előhívó folyadék, de nem igazán vállt be pedig jónak tűnt de még se lett jó ha tömény lett az oldat akkor lekapta kb az összes lakkot ha híg lett nem hívta rendesen elő mejd egy idő után elkezdett minden lejönni a panelról, továbbá ha hív ha tömény oldatot használtam észrevettem hogy ha ecsettel gyorzítom a fojamatot az ecset lehozza a lakkot a gyári előhívónál nem volt sosem ilyen gond! Valaki aki esetleg ezt az módszert használja és tudna róla véleményt,tapasztalatokat megosztani azt megköszönném .
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) jani1987 hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Sima alkoholos filccel milyen minőségű NYÁK-ot tudok készíteni? 3mm-es a filc. Más technika nincs. Most dolgozok a védőfóliás megoldáson. Ennek a kérdése a hogyan. Még nem tudom.
(#) emmzolee válasza david08 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Az nem derült ki, hogy most milyen anyagból van a "lakk" réteged.
P20 vagy a DRY fólia?
A P20 szokott ilyen érzékeny lenni. Annál nagyon nem mindegy, hogy milyen sűrű az előhívó.
Sőt ha meg öregszik a P20, akkor pont ilyen szokott lenni. Akkor kukába vele. (Jártam már így)
A DRY fóliánál a fólia fölvitele nem mindegy. Fontos, hogy zsírtalan legyen, a fóliát hidegen viszem föl és utána megyek át még 2 szer amikor már meleg a henger.
Írj erről részletesebben.
(#) emmzolee válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Szerintem tök jól használható. Régebben próbából használtam 0.5-öset és abszolút jó lett. Az a lényeg, hogy nem menj át a fölvitt rétegen még egyszer, mert akkor fel oldod a régi festéket és az nem lesz úgy jó. Ha rendesen takar a filc festéke, akkor jó lesz.
Ja azt el felejtettem, hogy vaskloriddal csináltam.
(#) Davidd válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Ez tény és való, hogy nem volt tökéletes az a panel sem, de legalább elfogatható. Nekem is újratöltött tónerem van. Mindig 2x nyomtatom ki egymásra(sok ideget na meg lapot elfogyaszt, hogy elcsuszik) de mindig igy csinálom, volt hogy 3x nyomtattam ugyanugy egymásra. A vasalóval mondom annyira felmelegítem hogy már a papir belebarnul. Fotózás jó is lenne, de elég bonyolult és ha azt vesszük kölcséges. Viszont tökéletes panelt lehet vele készíteni. Vaskloridban maratok mindig. Vannak elég jól sikerült paneljeim is. Igaz mind kicsi, épp stabilizátor van rajta, egy fázisfordító. Másik dolog felém nem nagyon lehet anyagot szerezni a foto-megoldáshoz.
(#) eyess válasza Davidd hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Ha leírod a folyamatot , hogy hogy csinálod a vasalásodat az elejétől , akkor talán megtudjuk hiba okát is.
(#) Davidd válasza eyess hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Szóval(eddig is így csináltam és működött):
-Kinyomtatom 2x-3x egymásra.
-Letisztítotom a nyákot minden szennyeződéstől.
-Rárakom a nyomtatott papírt és elkezdem levasalni.
-5 percen hagyom rajta a vasalót melegíteni.
-Elkezdem nyomkodni a vasaloval, azaz mozgatni ratja és oldalasan végighúzom rajta a vasalót erősen nyomva, akar néhány vezetősávot követve.
-Beteszem a csap alá hagyom ázni, és elkezdem ledörzsölni.
(#) eyess válasza Davidd hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Szerintem a 2- 3x i nyomtatást felejtsd el.Nem tudja a vasaló átmelegíteni a sok réteget , illetve áttudja , csak akkor már annyira megolvad , hogy használhatatlan lesz .Pláne a több réteg miatt könnyebben szét is folyhat a rajzolat.Próbáld ki sima papírra egyszer kinyomtatni , és úgy csinálni , ahogy a videómon látható .A sima papír egyébként is sokkal könnyebben leázik.
(#) david08 válasza david08 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
P20-al dolgozom. Közben sikerült egy panelt megcsinàlni ezzel a SZI TI - előhìvòval, de ez csak az5.pròbàlkozàsta sikerült. Ez nem a legjobb aràny nagyon soj panelt csinàlok igy nem a legjobb ha 10panelhoz mondjuk 20-30 panelnyi lakkot pazarlok el. A wolfos előhìvòval sosem volt gond csak szerttem volna ezt is kipròbàlni mert ezt sokkal könnyebben be lehet szerezni.
(#) Szpisti válasza Davidd hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Nem költségesebb a P20 fotózás sem, ha azt nézzük, mennyi felületre elég egy doboz drága lakk! Csak meg kell tanulni fújni egyenletesen.
A transzfer fóliázást meg én inkább vasaló helyett egy olcsó laminátorral (3-5e Ft) oldanám meg. Nekem teljesen bejött, nem kell barnulásig vasalni, mert olyankor már rég palacsintásra terül a tonernyomat és semmi értelme tovább égetni a papírt. A lényeg hogy zsírmentes legyen a rézfólia, és fényes felületű viszonylag vékony hordozóra nyomtass. A laminálón én 5-6x küldöm át, ezidő alatt felmelegszik a lemez annyira, hogy a nyomtatott vonalak ráolvadjanak a rézfelületre. Az sem mindegy, hogyan hűl a hordozóanyag. Nyilván meg kell várni, míg a nyák lehűl annyira, hogy a felületén ott marad a rajzolat. Ez után lehet langyos vízsugár alatt áztatni a papírt, és mikor már áttetsző az egész rajzolat, finoman le lehet húzni.
Ma kipróbáltam 3-4 féle olajos és egyéb spray-jel lefújni a nyomatokat, de edig még mindig a labeloff a kizárólagos nyerő!
(#) Szpisti válasza david08 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Próbálj meg a kikristáyosított Na-OH-ból (esetleg K-OH) beszerezni (ez kb. 4-5 mm átmérőjű kis tablettaszemcse méretű), és abból adagolni 30-40 szemet egy kis decis vízmennyiséghez. Innen már tudod próbálni majd a hívó töménységét. Lúgos akksikhoz alkalmazták régebben, gondolom mostanában kell hozzá méregengedély... De el nem hiszem hogy a gyári hívót nem tudod beszerezni elfogadható áron.
(#) Davidd válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Természetes, hogy megvárom míg lehül a panel. Azaz hidegvizben kezdtem el mindig leszedni, miután átlátszó lett a papír. Megpróbálok beszerezni lehúzós papírt az ünnepek után és kipróbálni. Kíváncsi leszek van-e nagy különbség. Köszönöm a segítséget és én meg mostmár probálkozok számomra újdonságokkal és kísérletezgetek velük.
(#) david08 válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Szó sincs róla hogy nem tudom beszerezni, ez volt az első alkalom hogy nem jutottam hozzá és ezt a szi ti lefolyotisztitót kellett vennem
(#) papus51 válasza david08 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
A P20 előhívója HaOH oldat, én ebből 8 ezrelékes oldatot használok. Ezt tanácsos pontosan tartani.
A SZI TI is NaOH, csak tartalmaz még valami nem oldódó adalékot. Ezért nem igazán lehet belőle pontos oldatot készíteni, mert hiába méred ki, nem tudni pontosan mennyi belőle az NaOH és mennyi a szemét.
Tiszta nátrium hidroxidot kapsz Bp. Fehérvári út 144. Szkarabeusz Kft. Rögtön kérj egy céges ÁFÁ-s számlát a biztonság kedvéért.
Másik lehetőség: mostanában minden második menyecske szappant főz otthon. Ezt nátrium hidroxiddal csinálják és azt például megveheted itt: http://okokucko.hu/natrium_hidroxid_500_g_990?gclid=CPmB3uvCyLsCFQd...nUwAlA
(#) david08 hozzászólása Dec 24, 2013 /
 
Tehát a szi tis módszert hanyagoljam maradjak a jól bevált wolfos előhívónál vagy a tiszta natrium hidroxidnál. Köszönöm mindenkinek a segítséget.!
(#) papus51 válasza david08 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
A wolfos is nátrium hidroxid csak többet fizetsz érte.
1kg tiszta NaOH 1000-1500 forint és több mint 100 liter előhívóhoz elég.
Olyan ez mint a hypo kontra domestos. Ha megnézed a biztonsági adatlapjaikat mindkettő ugyanaz a nátrium hypoklirit csak az árban van egy tizes szorzó
(#) Balu12 hozzászólása Dec 24, 2013 /
 
Kezdő vagyok a témában teljesen kezdő!

Először is mit kellene beszereznem a nyák készítéshez?
Lehetőleg ár rákkal eggyütt.
(Minden kompletten semmim nincs hozzá szerintem)
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
(#) BarnaPili válasza Balu12 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Szia!
A szabvány válasz a kérdésedre a következő: Olvasd el ezt a topicot,vannak videók is rengeteg.Azokból ki lehet deríteni.A cikkek között is vannak NYÁK-os cikkek,azt is érdemes átolvasni.Ezzel a "Beszereztem a cuccokat,most mit kell csinálni?" kérdésnek is elejét lehet venni.
István
(#) Balu12 válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Nem pont ilyen választ vártam.

Nincs olyan kérdésem hogy mit hogy kell csinálni.
Az a kérdésem hogy mit érdemes beszereznem, mit ajánlotok.
Nameg hogy ezek mennyibe kerülnek?
(#) efraim válasza Balu12 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Pedig BarnaPili nemigen válaszolhatott mást. Teljesen a pénztárcád tűrőképességétől valamint attól függ, hogy mihez is akarsz nyomtatott áramkört csinálni. Ha csak a neved szeretnéd egy nyák lapon kiírni az ajtóra, akkor elég egy alkoholos filctoll és maratáshoz vasklorid. De ha ennél többet akarsz, akkor tényleg végig kell olvasnod a topicot.
(#) Balu12 válasza efraim hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
A topicot még az első kérdés elő átolvastam.

Egyszerűbb áramköröket szeretnék egyenlőre készíteni vasalásos technikával hogy később tovább fejleszthessem.
Magához a vasalásos technikához van felszerelésem.

Maratóanygot milyet ajánlanátok és hol mennyiért tudom beszerezni?

Esetleg valami szerszám kell e?
Ennyit szeretnék tudni!
(#) papus51 válasza Balu12 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Szia Balu12!

Maratóanyagot a következő képpen tudsz csinálni:
1. Veszel háztartási sósavat a boltban, kb 200Ft/liter
2. Veszel hidrogénperoxidot (35%-osat) fodrász kellék boltban (gondolom Miskolcon is van ilyen) kb. 500Ft/liter.
Összekevered úgy, hogy kb. 30 ml sósav + 10 ml hidrogénperoxid + 60 ml csapvíz.
Ezzel kész a gyors marató egy kisebb panelhez.
Nagyon vigyázz, mert a vizet leszámítva erősen maró anyagok. Ha a kezedre kerül bármelyik, azonnal le kell mosni vízzel. A szemedbe meg ne kerüljön.
Sok sikert!
(#) StefuPeti válasza Balu12 hozzászólására (») Dec 24, 2013 / 1
 
Szia. Ha komolyan érdekel a dolog akkor keress meg, a szomszéd "faluban" lakom. Mindent megmutatok neked, ahogyan én csinálom a paneleket.
(#) Balu12 válasza StefuPeti hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Írtam üzenetet

Köszi!


Papus51 kössz a választ!
(#) Alkotó válasza papus51 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Sósav és sósav között jelentős eltérés lehet, főleg a háztartási kategóriában. Pl. a Tescosra az van írva, hogy koncentráció 5-20%, ami azért elég tág határ (ehhez nem is kell semmi víz).
De amiért betűt ragadtam, szerintem az ajánlott oldatod nagyon túlzó. A hidrogénperoxid egy agresszív oxidáló szer, sokkal kevesebb is elég belőle. Nálam a 10 egység sósavhoz bőven elég 1 egység hidrogénperoxid, és a sav sűrűségétől függően (15-20%-hoz) 5 egység víz.
Ez így egy "puha" marató, 3-5 perc alatt készül el a panel, ami nagyjából ideálisnak tekinthető.
(#) papus51 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
A háztartási sósavként eladott termékek egy részére rá sincs írva, hogy hány százalékos.
Én sacc/kb. szoktam összekeverni (persze mérőhengerben), aztán ha túl gyors akkor hígítom, ha nem elég gyors nyomok hozzá egy kis H2O2-t.
A végeredmény nálam is néhány perces maratási idő.
(#) szili83 válasza papus51 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Én is ezt használom, de én ilyen arányban:
~50% hidrogén-peroxid
~30% sósav
~20% víz

Van amikor ha sokat maratok, akkor megáll a maratás, akkor a hidrogén-peroxid hozzáadása oldja meg, és azért egy kis sósavat is szoktam mellé locsolni.

Amúgy maratáskor tényleg fullasztó, nem szabad letüdőzni. De okosan kell csinálni, s nem lehet gond. Ha nagyon melegszik, akkor még egy kis vizet szoktam bele rakni, főleg nyáron probléma.
Következő: »»   975 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem