Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   256 / 308
(#) granpa válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Ha tudsz (van hozzá eszköz, borax) kemény-forrasztani, bármely műhelyben adnak egy darab SR szálat, az is jó hozzá. Ha végképp nincs, a börzére kérj valakitől (és gyere el érte). A pl. lakatokhoz adott pótkulcsok sr.drót karikája is jó.
(#) Schnitt hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
granpa, simpi, köszi mindkettőtöknek. Utánajárok, hol lehet fellelni a közelemben.
(#) satlokk hozzászólása Dec 22, 2013 1 /
 
Sziasztok!
Elkészültem az asztali fúrógép összeszerelésével,most már működőképes.Két dolog hiányzik még egy az meghajtás köré védőburkolat,és majd tavasszal egy alapos festés.De ettől függetlenül szépen működik.Igaz az elektromos kapcsolója a falra került,mivel nincs meg az eredetije.Azt hiszem egy hasznos géppel szaporodott a kis műhelyem.
(#) Schnitt válasza satlokk hozzászólására (») Dec 22, 2013 / 1
 
Tényleg jó gép, használd sokáig megelégedéssel.
Zoli által javasolt vészkapcsolón kívül annyit javasolnék, hogy a motor aljára, ahol a lapátkerék van, kellene egy serleg, ami a motor felé tereli a hűtőlevegőt, mert így csak kavar, de nem hűt.
Valami ilyesmit, mint a csatolt képen, csak a tiédhez való méretben.
(#) satlokk válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
A serlegen már én is törtem a fejemet.A vészkapcsoló meg nem végleges,milyent sikerül megfelelü méeretút beszereznem kicserélem,de így sincs messze,mert kb: 50 cm-re van a fal csak.De köszönöm mindkettötöknek az észrevételét.
(#) nzozz válasza satlokk hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Nekem is lenne egy ötletem: egy géplámpa, pl. egy "fénykör". (nem saját)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) szamóca válasza nzozz hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Ugyan az enyémben van hagyományos világítás, de ez a kialakítás egy kitűnő ötlet.
(#) proli007 válasza satlokk hozzászólására (») Dec 23, 2013 / 1
 
Hello! Egy egyszerű vészkapcsoló, azért hasznos lehet, és nem az ördögtől való.
Valaha a kollégám fúrt asztali fúrógéppel. Ez gyári volt, és a motor oldalán a régi "mosógép" kacsolóval. A 10-es fóró "beleakadt" a zártszelvénybe. De Ő, sem a munkadarabot, sem az előtoló kart nem tudta elengedni, így kikacsolni sem a gépet. A kollégája meg hallva a nyikorgást, kiszólt neki, hogy "Józsi, kapaszkodj!". Majd kiballagott, és lekapcsolta a gépet.. Szóval vannak esetek, amikor a "munkavédelem" nem falusi szóbeszéd és jól jön egy biztonsági kapcsoló, amit nem kimondottan csak kézzel lehet kikapcsolni. (Amúgy mókásak az ilyen megfogalmazások, mint a munkavédelem. Mert fogalmam sincs miért a munkát és nem a munkavégzőt kell védeni. De számtalan ilyen béna megfogalmazásunk van.) üdv!
(#) Bakman hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
A mostani téli leállásban lett kész a tápegységem kiegészítője. Mivel gyárilag nem lehet lekapcsolni a kimeneteket, gondoltam egy egyszerű trükkel építek rá ilyet. Az extra hüvelyek a két oldal soros/párhuzamos kapcsolását segítik elő segédkábelekkel.

A másik, lassan egy éves szerzeményem egy Proxxon állványos fúrógép. Ennyi idő eltelte után azt kell mondjam, az eddigi legjobb beruházásom. Egy gond van vele, a leglassabb fordulat is gyors keményebb fémekhez. A magasságállítás kicsit macera, így a hosszabb (és vastagabb, max. 3 mm) fúrószárakból egyszerűen levágtam egy kicsit, hogy magasságállítás nélkül is be tudja fogni őket.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Én szinte sosem állítom az oszlopos fúróm magasságát. Van egy tégla hasábom (fából, kb. 7x10x15cm), amivel nagyjából 3 magasságot tudok elérni, és ha az éppen nem ideális, akkor még teszek valamit rá.
(#) tomipap válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Miert nem epitetted inkabb rogton a tapba bele a kimenet kapcsoloit? Bar nem ismerem, hogy milyen ennek a tapegysegnek az elolapi panelja, az is lehet, hogy ez nem kivitelezheto esszeru keretek kozott.
(#) Ricsi89 válasza tomipap hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Mivel ez egy gyári tápegység, ezért gondolom nem akart bele kókányolni semmit.
(#) tomipap válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Ok... Nem is mondtam egy szoval sem, hogy kokanyoljon.
(#) Bakman válasza tomipap hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Ricsi89nek igaza van, gyári tápegység (akkoriban nem volt pénzem jobbat venni), nem akartam szétfaragni az elejét.

Alkotó, az a baj a különböző méretű hasábokkal, hogy kényelmetlenül megnövelik a munkadarab magasságát. Többnyire lemezeket, NYÁK -ot fúrok vele, ezekhez pedig mindig kellene a magasítás. 3 mm-es fúrószárnál vastagabbal egyébként sem használható jól a gép.
(#) satlokk válasza szamóca hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Szerintem is kitűnő ötlet!
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Természetesen a számodra kézenfekvő megoldást kell választani.
Szerintem a szerszám csonkolása nagyon drasztikus választás, én ilyet csak utolsó utáni elkeseredésemben csinálnék.
Nálam az alátét(ek) hosszú évek alatt tökéletesen bevált(ak) magasításra. Néha vágok egy újat, ami 1-2 évig kitart, pedig nálam a 2-20mm-es furótartomány a jellemző. Pillanatok alatt berakom a kellő számmú (magasságú) alátétlapokat, és már lehet is furkálni.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Igazábol csak két méretű fúrószárból kell levágni, 3 és 2,5 mm-esből, a többi már aláfér. Nem kerülnek olyan sokba, hogy ne bírnám ki, ha el kell dobni. Nekem így kényelmesebb.
(#) satlokk válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Egyetértek az alátétről írtakkal.
(#) satlokk hozzászólása Dec 24, 2013 / 1
 
Sziasztok!

Lassan lehet megunjátok,hogy mindig a fúrógépemről írok.Ép most a védőburkolatot oldotam meg egyenlőre véglegesen míg jobb nem jut az eszembe.Egy müanyag virágosládát használtam fel,szerintem ez is jobb mint a semmi és így biztonságosabb lett.
(#) granpa válasza satlokk hozzászólására (») Dec 24, 2013 / 1
 
Ötletes, ha kettőt egymásba teszel, jobb mint a 'gyári'.Aktív koromban egy cégnél olyan vékony eredeti! műanyag volt, hogy a szakadt ékszíj majdnem végig felnyitotta. Szerencsére egy alacsony kolléga dolgozott épp rajt.
(#) szamóca válasza satlokk hozzászólására (») Dec 24, 2013 / 1
 
Ha van lemezed, inkább abból hajtsd meg.
Venti védőburkolatot meg lehet venni hozzá.
(#) satlokk válasza szamóca hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Köszönöm az ötletet.
(#) elektrorudi válasza satlokk hozzászólására (») Dec 25, 2013 / 1
 
Nekem szimpatikus, ha valaki használja az eszét, és kreatív.
(#) satlokk válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
(#) Alkotó válasza satlokk hozzászólására (») Dec 25, 2013 / 1
 
Ötletes a megoldásod, de az eredeti (zárt) burkolatot próbáltad kiváltani.
Nem tudom mennyire illik vitatható megoldásokat javasolni, de majd eldöntöd magad, számodra mennyire használható a gondolatom.
Nálam nagyon sokszor kell fordulatot váltogatni, és bizony egy zárt burkolat le-fel szerelgetése macerás, ezért az sokszor nem kerül vissza (tapasztalatból mondom). Ezért vettem magamnak a bátorságot, és a saját készítésű gépemen (majd utána több gyárin is) egy fixen rögzített, nyitott, és csak részben takaró burkolatot készítettem. Ezt használva, gond nélkül lehet a szíjat pakolászni, és mégis nagyfokú biztonságot jelent. Sem közelhajoláskor nem kaphatja be a kezelő haját, sem szíjszakadáskor nem történik sérülés, mert a 2-es vaslemez simán bent tartja az elszakad szíj végét (ez utóbbit már néhányszor átéltem).
Kell egy kicsit töprengeni azon, milyen átmérőjű, milyen magasságú, és milyen mélyen benyúló burkolat lehet a legideálisabb, de ha sikerül eltalálni, akkor remek eredmény érhető el.
FONTOS! Ez a burkolat nem vetekszik biztonságosságában a zárt burkolattal, de szerintem sokkal-sokkal jobb, mint a bonyolultsága miatt jó eséllyel leszedett burkolat, és több esetben remekül visszaigazolta a gyakorlat.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Nálam a fordulatszám állítása potméterrel történik. De nem incselkedem Veled.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Néhány kört futottam e körül én is. A fordulatot lehet csökkenteni, de a nyomaték nem fokozható.
Ha megnézed, akkor nálam jelentős az áttétel 1480-830-380 1/n a tokmány fordulata. A legkisebb fordulaton jelentős nyomatékra van szükség (D20-as fúró). Az ékszíjjal történő fordulatcsökkentéshez ajándékba jár a nyomatéknövekedés.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Ez igaz, de ha leveszed kicsire az ékszíjáttétellel a fordulatot, a frekit meg felhúzod, akkor nem kell minden esetben cserélned az ékszíjáttételt, és folyamatosan változtatható a fordulat.
Nálam jó szolgálatot tesz a frekiváltó, még a köszörű is arról megy, nem beszélve arról hogy így nem kellett beköttetnem a 3x400V-ot, mégis üzemeltethetek háromfázisú gépeket.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
A frekiváltó a legkorrektebb megoldás. Nem értek hozzá, de arra gyanakszom, egy normál motor nem örül a nagyobb frekvenciának. Arra tippelnék, 2-300 Hz-re már erős melegedéssel válaszolnának, mert a vasmag túlgerjesztésbe kerülne. Esetleg az lehetne ideális megoldás, ha direkt 300Hz-es motort használnánk (tudtommal vannak ilyen lokális üzemi hálózatok), és ezt táplálnánk egy frekiváltóval.
Nekem több gépem is van, ezért elkerülhetetlen volt a 3 fázis. Pl a fúrón lévő motor is egyfázisúként született, de nem volt ideális. Aztán átalakult 3 fázisúra és azóta várakozáson felül jól teljesít. Pl. a forgásirányt is tudom könnyen váltani, ami meneteléskor elég jól jön (csak a köszörűm egyfázisú).
Azt gondolom, aki több motort is forgat (nálam ez 10-es nagyságrend), az nem tudja elkerülni a 3 fázist. A gépekhez erő kell (nyomaték), esetenként nem is kevés.
(#) satlokk válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 26, 2013 /
 
Köszönöm kimerítő hozzászólásod és az ötleted szerintem meg egyszerü és nagyszerü.
Következő: »»   256 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem