Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztoros kódzár

Témaindító: Szebence, idő: Dec 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Igazán nincs mit, remélem működni fog !
(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Ilyen nincs!

Amit én csináltam rajzot, minden jól van már bekötve tényleg minden, de a dióda mindkét végénél mérve ugyanannyit mutat a műszer, ugye az egyik végénél végtelent kellene... de ha meg kiveszem a nyákból akkor és rámérek akkor viszont jó.

Egyszerűen nem értem!

Megkell csinálnom a másikat, amivel nem is lenne gond, mert megakarom csak holnap estig az enyémet működésre kell bírni, addig meg nem tudok egy újat készíteni

Valakinek valami ötlete nics véletlenül?
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Szia! Mi az ami végtelen kellene h legyen? az ellenállásra gondolsz? Ha be van már építve a relé akkor a behúzótekercs ellenállását méred! Amúgy ha kiforrasztva jónak bizonyul a dióda, akkor az áramkörben is jól fog működni. Jah és nem nagyon szoktak ellenállást meg kapacitást meg alkatrész tulajdonságokat mérni a beültetett panelon mert általában csal a műszer.
(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

A diódára lett rámérve, mert mind a két vége felől ugyanazt mutatja, mert ugye a diódának csak az egyik irányból lenne szabad átengedni a feszültséget.

Igen be van építve már a relé is.

Valami miatt nem akar működni...
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

Megcsináltam a msik kapcsolást is!!! És az sem működik!!!

Valaki megcsinálná? ~300Ft az összes alkatrész, kivéve a relé, de oda egy ledet is lehet kötni amíg tesztelné az illető
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Összerakom Tinában...
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Összeraktam Tinában, de a Tina hülyeségeket csinál...

Az áramkörnek biztosan működnie kell.
A hiba oka szerintem elsősorban a tranzisztorok és a tirisztorok lábkiosztásában keresendőek. Milyen tranzisztorokat és tirisztorokat használtál?
Másodsorban a nyák elkészítésében is lehet hiba. A nyáktervemen vannak lábak közt elmenő vékony, 10mil-es fóliaszakaszok. Ezeknél vagy máshol a panelon nincs szakadás vagy zárlat? A tápfeszültség helyes polaritással van az áramkörre kapcsolva?
Digimultid van hogy esetleg méricskéljünk?
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Tranzisztorok: BC182
Tirisztorok: BRX47-es van írva az elvi rajzra, de ilyet már nem kapni, helyettesítőt adtak, ez van ráíra: P0102, A044
Nem nincs zárlat, sem szakadás, nagyon figyeltem azokra a részekre, ahol 2 láb között megy el egy 3. , meg ugyan ezt a hibát produkálja az általam megépített is, és ott nincsenenek ilyen "necces" helyek, ahol összeérhetnek a szálak. Nincs sehol a panelon szakadás, sem zárlat
Helyes polartás van rákötve
Igen, van multiméterem, elektros barátommal 2-3 órán keresztül méregettük , de nem jöttünk rá a hiba okára.
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

A helyettesitőnek adott P0102A tipusnak más a lábkiosztása,nem tudom erre figyeltél-e (nem olvastam végig a topicot).
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Fuhhh

Nem figyeltem!

Hmmm akkor valaki megtudná modnani, hogy hogyan kössem be, mert mindig belebonyolódok az ilyen 3 lábú dolgoknál, hogy mi micsoda.
Nagyon megköszönném ha valaki felrakná Attila86 által készített beültetési rajzát, úgy hogy számozva, melyik láb hova megy és egy kép lenne a tirisztorról is hogy melyik láb hanyas.

Na szóval,ha a BRX47-et P0102A-val helyettesited akkor a két szélső lábat fel kell cserélned.
A BRX-nek az adatlap vége felé van a bekötése,a P0102-nek meg a legelső lapon.
(#) szabics válasza mex hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

A bekötés.png közölt nyákrajz elvileg jó ha a tirisztorokat úgy rakjátok be, hogy a lábbal felfelé legyen. A lapos oldal jobboldalon. A középső láb legyen a baloldalon. Akkor helyes a számozás.
(#) mex válasza szabics hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Nem akarok én semmit berakni,csak segiteni próbáltamK1ll3rghost -nak.
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Én is azt tanácsolom amit mex a #156320-as hozzászólásában, hogy egyszerűen cseréld fel a két szélső lábat.

De készítettem neked egy új nyáktervet, amiben már BT169-es tirisztorok vannak, amiket kapni is lehet és a lábkiosztásuk megegyezik a te tirisztorjaidéval (érdekes szó).
Ez a nyákterv jobb is, kevesebb láb közt elvezetett fólia van rajta, a panel kisebb és szvsz jobban is néz ki.

Kapcsolási rajz
Beültetés
Nyákterv
3D kép

Köszönöm mindnekinek a segítsséget, estére megnézem és ki is próbálom a tanácsotokat, most nem otthonról vagyok.

Estére megírom hogy sikerült-e

Nah lemaratom ezt a panelt is és beleteszem az alkatrészeket, nagyon szeretném ha működne már ...

Még beépités előtt legalább zárlatra ellenőrizd a tirisztorokat,persze legjobb volna egy ledet kivilágitatni.

Lassan sírhatnékom van.

Mex, amit adtál utóljára pdf-et megcsináltam...

elsőre nem működött, aztán a tirisztor 1. és 3. lábát felcseréltem, viszont akkor "A" kapcsoló rákapcsolásakor világított már a led, aztán "B"-t hiába kapcsoltam fel az nem csinált semmit.

Küldök még egy rajzot. Eszerint csináltad?
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Még az is lehet,hogy másodszorra jól kötötted be,de ez nagyon érzékeny tipus,még attól is bekapcsolhat,hogy a kezeddel fogdosod a panelt,igy aztán a B kapcsolónak már nem maradt szerepe. Itt a 3-dik rajz,ez védelmet nyújt a véletlen bekapcsolások ellen.

A tirisztorpróba2 alapján SIKERÜLT!!!

Egyszerűen nem hiszem el

Köszönöm szépen, ha lehetne most neked osztanám ki az 50 pontot meg Attila86-nak mert ős is rengeteget segített eddig!!!

Nah és, hogy így működik! a tirisztor, így a beültetési rajzon, amit Attila86 készített, beszámoznád ugyanígy a tirisztorok lábát, hogy melyiket hova kell tenni a nyákon
(esetleg a tranzisztorokat is, mert már nem tudom ki-kivel van)
Közben megrajzoltam a 3. kódzáras panelt, már csak lekell maratni és beültetni az alkatrészeket

Előre is köszi

Szerintem Attila beültetési és 3D-s rajzát használva még ha akarnád akkor is nehéz lenne elcseszni. Vesd össze a tirisztorpróba pdf-en látható bekötést a 3D-s rajzzal és ugyanazt fogod látni. A BC182-es tranyók is egyértelműen látszanak. Amit el lehet tolni az a nyák rajzolása lehet,de ez már a te sarad lesz. Ha kész vagy a maratással és le tudod fényképezni akkor tedd fel,kiváncsi vagyok rá (meg gondolom más is).

Okés, értem, ez nincs elrontva szerintem, de mint mindig a lemaratás után is részletesen átvizygálom.
Épp most lubickoltatom

Megírom majd az eredményt, valószínű, hogy még ma, de lehet, hogy csak holnap vagy az elkövetkező napokban lesz kész, de én még ma be szeretném fejezni
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Megcsináltam harmadjára is és nem jó...

Oké, vége, meguntam... ez lehetetlen...
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Irtam már:fényképezd le elöl,hátul, lehetőleg jó minőségben és tedd fel. Több,és főleg gyakorlottabb szem többet lát.
Temélem azért nem tapostad meg?

Sajnos nem tudom lefényképezni

Ezelőtt a topic előtt nyitottam párral egy másikat, mert elromlott a fényképezőnk, de minden működik csak az LCD meg a fényképezés nem, de kamerázni meg tud , meg a felső kijelzője is működik meg a zoom stb... szal...
Még akkor ez is...
Próbálok valakitől kérni gépet...

Már ez volt a 3. panelem és már nagyon közel járok ahhoz hogy egy laza mozdulattal a kukába helyezzem őket

Hamarosan jelentkezem képekkel vagy nélkülük, de további fejleményekkel mindenféleképpen
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Módszeresen meg kell keresni a hibát. Első lépésnek a G1-es gombot,vagy a tüskesoron a megfelelő lábakat zárd rövidre. Mérd meg hogy a tápfeszültség megvan -e a tirisztorok anódján. Ha igen akkor sorban egymásután össze kell zárni egy pillanatra a tüskesoron a G2,G3,G4,G5-nek megfelelő lábakat. a G5 zárása után meg kell húzni a relének. Tulajdonképp most azt csinálod,hogy a G1 gomb állandó zárásával megadod a tápfeszt a tranzisztorokon keresztül a tirisztoroknak,és a többi nyomógombbal sorba bekapcsolod mindet. A sorrendre ügyelni kell hiszen ezért kódzár.

Az elkövetkező 3 napban megcsinálom amit írtál és leírom. hogy mit tapasztaltam

Köszi a segítséget, és kellemes ünnepeket mindenkinek!
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Ha lesz Lomex meg időm, illetve marok akkor összeépítem neked és elküldöm postán. De erre már csak valószínüleg januárban kerül sor.

A 3D-s képet szándékosan így állítottam be és csináltam ekkora nagy felbontásban, hogy nehéz legyen elrontani. Ezen a képen még az ellenállásokon a színkód is stimmel.
Ha ugyan azokat az alkatrészeket ülteted bele ami a kapcsrajzon van (BC182, BT169) és ugyan úgy ahogy a beültetési képen és a 3D-s képen van, akkor tuti hogy jó.

Mondanám hogy próbálkozz LS7223-al, mint ami az immobilizeremben van, de sajnos ezt az ic-t már nem lehet kapni.
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Még szenvedek vele, aztán leírom, mire jutottam a kódzárral kapcsolatosan. Lehet, hogy egy máikat kellene választanom, bár már ehhez megvan már véve az alkatrész. Meg azért ne fogjon már ki rajtam
Még próbálkozom, nemszabad feladni
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem