Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   257 / 308
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Halkan jegyzem meg erősen tévedsz, nagyobb lesz az ellenállása és vagy nem forog és nagyon kis áramot vesz fel, ha forog is kis áramot vesz fel "normál" 3 fázisú motor durván túlhajtva. Direkt 300 hz motorom van 190 Voltos, az meg nem szeret kis fordulaton járni. 3 fázisú ndk-s villanyírógép motort járattam nagy frekvencián, pörgött, ment de erő az nem sok volt benne, áramfelvételt minimálisat mért a frekiváltó. Normál üzemi feszültségen/frekvencián langyos a 300 hz motor ha veszek ki belőle erőt ha csak forgatom (szinte), több óra üzemidő alatt. A leges legjobb megoldás amibe nem tévedsz-hanem nagyon is igazad van- az a mechanikus áttétel, ezt nem lehet kiváltani semmivel -házi körülmények között gazdaságosan.
(#) nagym6 válasza SALáta hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Nem ismerem e területet, de a motortekercs induktív ellenállása a frekvencia növekedésével nő, esetleg ezért van nagyobb frekin alacsony áramfelvétel.
De nem biztos, hogy igazam van, csak elmélkedés.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Én csak találgattam, messze menőkig elfogadom amit mondasz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza SALáta hozzászólására (») Dec 26, 2013 / 1

Ezek a motorok aszinkron motorok. Ebből a szempontból ugyanolyanok, mint egy hálózati transzformátor. Ha 50 Hz-ről járatjuk, akkor a 230V-on fog kialakulni a motorban a névleges indukció, ekkor szolgáltatja a névleges teljesítményt, nyomatékot stb. Egy transzformátor ( vagy motor ) primer tekercselését a rákapcsolt fesz-idő terület alapján méretezzük. A feszültség-idő terület pedig a feszültség középértékének és a félperiódusidőnek a szorzata. A motor fordulatszáma ( tekintsünk el a szliptől ) a pólusszámtól és a frekvenciától függ, ha nem terheljük a motort. Legyen mondjuk kétpólusú a motor, akkor ez 3000-es fordulatot jelent, percenként. Ha a frekvenciát a duplájára növeljük, akkor 6000-et fog fordulni a motor. Sajnos, ilyenkor a motorra jutó feszültség-idő terület a fele lesz, hiszen a félperiódusidő nem 10 ms, hanem csak 5. Ennek megfelelően a motorban az indukció is csak a fele lesz, fele lesz a nyomaték is. A frekvenciaváltók ezt a problémát úgy oldják meg, hogy ahogy nő a motorra kerülő feszültség frekvenciája, úgy növelik a feszültséget is. Tehát, az igaz, hogy csökken a félperiódusidő, de nő a feszültség középértéke, tehát a feszültség-idő terület ( a kettő szorzata ) állandó, tehát a motorban felépülő indukció állandó és így a nyomaték is. Tehát, egy motor esetében az U/f viszonyt tartják a frekvenciaváltók ( nagyjából ) konstans értéken. Más kérdés, hogy a motor szigetelése a 100 Hz-en kibírja e a kétszeres feszültséget?

A motor áramfelvétele üresjárásban nagyobb, mint egy transzformátoré. Egyrészt, veszteségek vannak, hiszen a tengely forog, ehhez hatásos teljesítmény kell, amit a megtápláló hálózatból vesz fel, másrészt a motorban van légrés, emiatt jóval nagyobb lesz a mágnesezőárama, mint egy trafónak.

Tehát, egy motorral meg lehet csinálni a fordulatszámváltoztatást egy potival úgy, hogy a nyomatéka konstans marad. A probléma ott van, hogy egy nagyobb átmérőjű fúróhoz esetleg kicsi az a nyomaték, amit a motor szolgáltat. Ekkor jön képbe az áttétel. Vagy, ha nem kell nagy nyomaték, csak nagy fordulat, akkor szintén áttétel, mert az már majdnem kizárt, hogy a motort pl. 200Hz-en járatjuk a 12 ezres fordulathoz. ( csapágyak, szigetelés, stb problémák )
(#) Moderátor hozzászólása Dec 26, 2013

Uraim!
Ez már vastagon nem arról szól, ami a téma címében is deklaráltatott!
(#) orcika70 hozzászólása Jan 7, 2014 /

Kérdezném a tisztelt barkácsolók véleményét ezzel a fúrószárral van valakinek tapasztalata?
(#) Bakman válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Barkácsolásra elég drága jószágok. Normál csigafúró nem játszik? Ezekhez képest a normál csigafúró filléres cucc.
(#) Ricsi89 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Viszont nyák fúrásra ez a legjobb. Nem tompul ki 100-200 furat után, mint a sima fúrószár. Ezért is használják ezt nyákfúrásra.
(#) pittti válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Akkor nagyon érdemes megvenni, ha sokszor kell üvegszálas panelt fúrjál.

(Triplex, Miniplex fúrógépekbe 3-5000 ford/perc az ideális.)
(#) Bakman válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Azért 200 furatnál bőven többet kibírnak a normál fúrószárak is, legalábbi tapasztalatom szerint.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Hát azért a HSS 0,8as elég gyorsan kikopik... Arra igaz az a 200 furat. Még jó, hogy filléres cucc.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

0.5 - 3.0 -ig hazsnálok csigafúrókat, a 0.8-ast a legsűrűbben. Tuti, hogy legalább 400 furatot kibír, de inkább többet. Közel 5000 f/p sebességen, normál használat mellett.

Akkor inkább kérdezek. Ezek a csoda fúrószárak kibírnak annyival többet, mint amennyibe kerülnek (törést nem számolva).
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Töréseket leszámolva, megér többet. Igaz a HSS bír többet is 200 furatnál, de szakítja a nyákot, így meg nem lesz olyan kúltúrált. Ezeknek a fúróknak a leg minimálisabb oldalirányú mozgás, ütés is széttöri.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Az a baj, már nincs meg az a panel, amit csak 0.8-as szárral fúrtam végig, mint egy szita és nem voltak beszakadva a furatok. A szár már eleve hazsnált volt, a furatok száma pedig több volt, mint 250.

Tulajdonképpen nekem mindegy ki mit vesz, én csak a véleményem mondtam el az ilyen fúrószárakról.
(#) Ricsi89 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Lehet kibír többet, de sokkal hamarabb kopik, mint egy keményfém fúrószár.
(#) elektrorudi válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Nekem volt egy pár darab 0,8-as. Már egy sincs. Nem kopott el. Eltörött, pedig állványos fúrógépet használok.
Inkább vettem egy pár zacskónyi HSS fúrót, és cserélgetem szükség szerint.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) Gabó válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Én is így vagyok vele. Állványos fúróknál se mindegy milyen, mert az is üt, vagy oldalirányba tud mozogni. Ezek inkább CNCbe javasoltak, vagy ahol nagy a pontosság, és nincs semmiféle behatás, remegés.
(#) orcika70 hozzászólása Jan 7, 2014 /

Bakman: jelenleg normált használok, ami valóban filléres ahhoz képest hogy a 0.7mm 300Ft /db áron tudom megvenni a keményített változatot. Pitti: igen speciel nyákfúrásra lesz.
(#) cua válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Jó választás, feltéve ha nem kézzel fúrsz. Akkor is törik ha a nem rögzíted megfelelően a nyákot, elég ha láthatatlan mértékben elmozdul a kezed.
Én XY motoros asztalon használtam, ott jól szuperált, sokáig bírta.
(#) nagym6 válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

A normál HSS fúrót meg lehet köszörülni 5 sec. alatt, nem kell 200 furat után kidobni.
(#) elektrorudi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Van:
- 15db 0,4mm
- 6db 0,5mm
- 8db 0,65mm
- 12db 0,8mm
Vállalod?
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ez pontosan így van. A fúrókat meg lehet köszörülni. Arra kell ügyelni, hogy fúráskor ne toljuk jelentősen túl a panelon, mert nem csak az éle kopik, hanem az élszalagja is.
A köszörülés egyáltalán nem egyszerű. Valójában ez nem is igazi aláköszörülés, hanem csak egy jól közelítő sík lapocska létrehozása mindkét él mögött. Az 5 sec akár igaz is lehet, de azért ehhez nagyon jó szem és kéz kell (és nem mellékesen jó köszörű is). Nekem nem sikerül mindig elsőre, de ha nem visz jól, akkor újra próbálom.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Én 3 dioptriás szemüveggel -mint nagyító- egyszerre megköszörülöm mindet, annak kb. kétharmada sikerül jól. Nem lesz olyan mint a gyári, de jó lukat fúr. A nemjó egyharmad már a fúrás kezdeténél kiderül, kiveszem, megy újra a köszörülendők közé.
A köszörű a nyákfúró finomszemcsés kicsike kővel, fordulata olyan, hogy ne vigye túl gyorsan a fúrót, hanem nekem megfelelően kezelhető mértékű legyen a fúró mozgatása.

Elektrorudinak: mivel a fentiek szerinti nem tökéletes munka, és 100Km-re vagyunk egymástól, próbáld meg inkább. Menni fog.
(#) elektrorudi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Megpróbáltam. Nem ment.
Egyébként ehhez még postai boríték sem kellene. Egy levelezőlapon elküldhető...
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) mugab válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Én fenőkővel szoktam élezni, két húzás általában elég.
(#) Schnitt hozzászólása Jan 8, 2014 /

Használt keményfém fúrók 100 Ft-ért szoktak menni az apróban, hobbira tökéletes, sorjamentes lyukat csinál üvegszálas panelben. Nekem is onnét van, proxxon állvánnyal, micromot géppel használom, nem törik.

Fúrószár cserekor (méretváltáskor) így nem kell befogópatront cserélgetnem, mert mindnek 1/8" vastag a szára, a 0,6 mm-től a 3,0mm -ig.
(#) Koncsar hozzászólása Jan 10, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék kérni ötletet, hogy milyen USB -s mikroszkópot érdemes venni? A szemem már nem a régi. Ha Valaki tud linket feltenni, előre is köszönöm.
Üdv: Gy
(#) pilotitalia válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia!

Van Itt! van még Itt is!

illetve Itt van még pár darab! igazán a pénztárcád szab határt
(#) Koncsar válasza pilotitalia hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Köszi.
(#) nagym6 válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Én már néhánnyal néztem nyákot, próbaképpen. A baj az a mikroszkópokkal, hogy nagyon zavaróan csillog a nyákon az ónfelület. Olyat kell keresni, aminél ez elviselhető mértékű. Másik gond, a gyenge mélységélesség. Egy ic. teteje ha éles, a lába homályos, azaz oda külön kell fókuszálni. Ezen a téren is jobbat ajánlatos keresni. Meg a felbontás legyen minél nagyobb.
Következő: »»   257 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem