Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   418 / 782
(#) Ragen hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Sziasztok!

Hobby szinten forraszgatok, de a kapcsoló üzemű táp meghaladja a tudásom. Nem nagyon tudom, hogy hogyan tudnák bármit mérni vagy hold tudnám szakaszolni, hogy ellenőrizzem a működést. a Saját biztiét kiveri.
Szóval keresek valakit, aki Csepel vagy Budaörs környékén megnézne/megjavítana nekem egy tápot. Egyáltalán érdemes? Bár szerintem elfogadhatóan van megépítve, jobb sorsra való. A neten nem sikerült semmit találnom róla.
A csatolt képen láthatóról van szó:
Bővebben: Link
A képen lévő D2, R2 részen látok füst jelet a nyákon
(#) Primary válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
PC trafóval/PC tápból hogyan lehet kihozni magasabb feszültséget?
Tud valaki mutatni egy kapcsolási rajzot ezzel kapcsolatban? Csak érdeklődésképpen, nem akarom még megépíteni, csak megnézném, hogy néz ki.
(#) lorylaci válasza Primary hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Van erre külön topic, ott jóárszor leírták mennyit lehet könynen, és mennyit lehet nehezebben, átalakítva elérni. A meghatározó dolog a transzformátor áttéte, onnantól kezdve pedig te is ki tudod találni középiskolás imseretek alapján.
(#) Koncsar hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Sziasztok! TNY278 vagy társához keresek Kapcsolási rajzot és NYÁKtervet. Ha valaki tud segíteni, megkérném, hogy tegye meg. Pénzért már privátban jöttek ajánlások. Nem vagyok ellene, de hátha nem ördöngőség egy ilyen. 12V DC -t kéne előállítani. Pár W-ra van csak szükségem. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Van pár vezérlőpanelem, amin a képen látható részt ki lehetne vágni, csak ehhez segítségre lenne szükségem. Vagy egy ebay-os linkre.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Muszáj vissza kérdezzek. Az miért nem jó amit például én mondtam? (persze nem csak én ajánlottam, de valahogy átgörgettél rajta)
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Kedves Voodoo mert nekem ez nagyon szimpi. Bocsánatot kérek, nem görgettem át rajta. Ezzel a TNY ekkel szeretnék építkezni, egy kicsit reménytelenül.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Sajnos rossz válasz. Kérlek szakmai hozzászólással indokold meg.
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Szakmailag nem tudom megválaszólni, mert nincs tapasztalatom, szinte zéró. Az a baj, hogy amit Te mondtál, lehet elsiklottam felette. A TOPxxx alkatrészes volt talán? Nem tudom. Csak drágább gépekben AEG, MILE ezeket a tápokat örvendezve használják. A TNY ek mellett szól, hogy lehet hozzájuk trafót kapni. Sosem tekercseltem még trafót. És kicsit félek is tőle. Remélem nem bántottalak meg. Sorry.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Nekem annyi szakmai indokom van ezzel kapcsolatban, hogy egy ismerősöm rengeteg félét vett már. Zömében olyan vezérlő van ami ha tönkremegy (teszi ezt elég gyakran) nem is kapsz bele, ha mégis, akkor majdnem annyiért mint az egész kütyü ára, tehát kuka. A kifutó TNY-ból meg vettem egy zacskóval (55Ft/db volt az ára), és ha tönkremegy akkor beforrasztok egy másikat. De eddig még nem ment tönkre, pedig rövidre zártam már néhányszor.
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Nem, nem azt akartam. Hanem, hogy van csomó készen is. Például valami régi nokia vagy samsung töltő. 5Vdc és 1A körül. Az miért nem jó? Ragaszkodsz hozzá, mert minden ami más az csak nem szimpi.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Oké, de Te problémamentesen megoldod, mert már van egy kis jártasság.
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Csak egy kis viszonyítás. Tessék megnézni. Ez egy Samsung S5230-as (valamikor igen népszerű) telefon töltője. De ugyebár 56 millió hasonló létezik. Öt éve megy. Összezárom a kimenetét, leold. Addig amíg úgy tartom. Mivel tud többet egy TNY? Ráadásul kissebb az egész modulka mint egy gyufásdoboz.
(#) ktamas66 válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Létezik egy PI Expert nevezetű program, ami az alap paraméterek beütése után mindent kiszámol neked. De ha pontosítod én beütöm és ad egy kapcs. rajzot ( 12V, ? A, gondolom állandó fesz.).
(#) Koncsar válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
500mA, Max. 1A , de az már sok.
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
A Zsoltinak ott van az asztalán, Ha lenne ideje akkor az lenne a legjobb, számomra, nem mondott rosszat róla. Ha egy kicsit is nagyobb spiller lennék, nem nyöszörögnék ilyen kis áramkörökért. Itt forgattam a kezembe már több ilyen panelt, ha visszatudtam volna rajzolni, akkor lehet, hogy már felkináltam volna. Nem is tudom.
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Ezt a rajzot ajándékba kaptam, azt sem tudom, hogy álljak neki. Az alkatrészeket nekem kell kitalálni.
(#) ktamas66 válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 / 1
 
Itt az ajánlott kapcsolás és alkatrész lista, azzal a lomexes trafóval működhet.
Nyákot nehéz ajánlani, nem tudjuk mekkora alkatrészeid vannak, miben tudod tervezni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) Koncsar válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Sprintem van de elég nehézkes a tervezés még.Ezeket a kapcsolásokat már én is egy tucatot találtam a neten. De, köszi a segítséged.
(#) ktamas66 válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 16, 2014 / 1
 
Rajzoltam egyet, ellenőrizd végig és módosítsd a te alkatrészeidhez.
(#) Koncsar válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Szia! Ezt álmomban sem gondoltam. Millió köszönet Neked. Mindjárt átnézem. Hatalmas segítséget kaptam.
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Tessék, itt meg a gyári általam rajzolt.
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Hát most amiket átküldtél, többszörös mentést csinálok róla. Van egy két alkatrész, amit nem tudok, hogy micsoda. De az elsőt ha megépítem nincs vele baj? A másodiknál valami saját tekercselésű trafót kell használni?
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Melyiket nem tudod micsoda? Miféle második és miféle első ezt nem értem.
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Voodoo! Elnéztem , azt hittem a Tamás küldte mind a kettőt. A tiédnél a trafót tartom kicsit bonyodalmassabbnak. Persze lehet, hogy nem az. A Tamás rajzán van 3 alkatrész, dióda szerű. Amiről lesz kérdésem.
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Az enyémben annyi hiba esett rajzoláskor, hogy a 6,8µF/400V kis kondi a bemenetnél fordítva van. A trafónál mi nem érthető? Az egy EE25 (YW-360-02B)
(#) voodoo válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Én átnéztem a tiéd.
A bemeneti puffer irtó kevés. Oda amúgy simán mehetne a tízszerese, mert hely is van bőven. Akkor nem találom a biztosítékot, valamint nincs NTC ami korlátozna. A trafónál a 9-10-es láb az mi is végülis?
(#) ktamas66 válasza voodoo hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Biztosítéknak csak a két furatot hagytam, ki tudja milyen biztosíték megy bele. Nem hiszem, hogy NTC kell bele, nincs sem nagy áram, sem nagy kondi. A puffer megfelel a gyári ajánlásnak ( ennek nem univerzális a bemenete, csak 230V-ra van tervezve így a javasolt 2-3µF/W).
(#) Ge Lee válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Ezeket a terveket nem látom mert 5-ös lay-t használok, de az a pdf szerinti rajz is feleslegesen bonyolult. Egyrészt ebbe nem kell fojtó a kimenetre, másrészt ha nem táplálsz vele valami extrém spéci igényekkel rendelkező fogyasztót, akkor semmi szükség a TL431-re, bőven megteszi egy zéner egy ellenállással.
A bemeneten lévő puffert pedig elég 0,5-1µF/W-al számolni, tehát ha mondjuk 5W-ot fogsz kivenni belőle, akkor bőven elég egy 3,3 vagy 4,7µF/400V-os elkó. Csinálok majd rajzot arról ami nekem működik, a nyákra egyelőre nincs időm.
(#) ktamas66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Teljesen igazad van, a TL431-et én állítottam be a paraméterek között, mert így egy potival is pontosítható a beállítandó feszültség, és szerintem nem nagy áldozat. A paraméterezésben az 1A folyamatosra lett állítva, de lehetne átlagos/csúcsteljesítményre is méreteztetni.

Mindenkinek ajánlom a programot, mert a cég teljes flyback kínálatával lehet tervezni, még a trafó paramétereit is kiszámolja. Csak példának:
Következő: »»   418 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem