Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 78
(#) Gyimate válasza spgabor hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Az érintkezőknek a forgókapcsolón Ennek és Ennek alapján kell lenniük.
(#) spgabor válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Már írtam, hogy nem volt szétszedve az a része. Ami nem teljesen fedi a valóságot, mert az általad linkelt képeket én töltöttem oda fel. Mivel az a a topic egy szétugrott forgókapcsolóról szólt és kérték, hogy szedjem szét az enyémet, hogy az javítható legyen a képek alapján.
(#) Gyimate válasza spgabor hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Értem, akkor bocs, ezeket a képeket találtam én is meg. Próbáld meg lemérni még a 7106-os referencia feszültségét, ha van rá módod (még egy multival), illetve azt, hogy ha egyenáram mérésnél a bemenetre mondjuk 12V-ot adsz, akkor mennyi van a 7106-os bemenő lábán,ebből már lehet következtetni erre-arra. Mondtad, hogy a szakadásvizsgálat sem működik, esetleg a piezzo-n nincs valami széria szám, mert ahogy nézem ennek 3 bemenete van, elképzelhető, hogy ez egy aktív piezzo és csak vezérlést kell neki adni, így ott is előfordulhat pár hibalehetőség.
(#) spgabor válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

A mérés eredményei:
referencia mérés (35,36 lábak): 109,8 mV
bemenő mérés (30,31 lábak): 0 mV
12V-os szünetmentes aksi mérés: 13,14V (másik műszerrel); 11,66V (kérdéses műszerrel; referencia: 109,9-110mV; bemenő: 117,4mV)

Ha esetleg rossz lábakon mértem, légyszi szólj.

Piezzon nincs semmi azonosító sajnos, de elkezdtem lecserélni az IC-ket benne, amit kaptam első körben. A bekarikázottakat még nem szereztem be, mert egyikből nem volt a boltban, a másikból egy volt és azt a csipogó mellé tettem. Most annyit csinál, hogy nem folyamatosan sípol, hanem amikor összezárom a két érintkezőket, egy pillanatra csippan, mintha egy töredék másodpercre zárnám csak össze.
Amúgy a csere óta egyen és váltakozó feszt mér, csak nem pontosan. Az egyent pár volttal méri mellé, a váltakozóban pl 230-nál olyan 190-et mér. Szakadást most is tudok mérni, de nem sípol. Áramerősséget nem próbáltam. Kapacitást és induktivitást nem mér. A maradék két IC-t is kicserélem, amint kapok.
Azt esetleg nem tudod, hogy a két potméter mire szolgál? Illetve még ami rossz lehet, az a 7106 mellett balra az a három lábú tranzisztor tokozású valami. De nem tudom, hogy mi az, mert csak ennyi van ráírva: CBC 308 C. Erre az alkatrészre megy a csipogónak két vezetéke is közvetlenül.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014

IMAG0023.jpg

(#) Gyimate válasza spgabor hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Üdv!
A 7106 adatlapjában megnéztem, hogy a mért referencia és bemenő feszültségek melett 10,68V-ot kellett volna kiírnia, a képlet : ((Vbe / Vref)*1000). Szóval vagy a multiméternek van kis bemeneti ellenállása és az húzta el a feszültséget, vagy az ICL sült meg valamitől. A CBC 308 C szerintem egy BC308C lesz, ami egy kis tranzisztor és a piezzot hajtja meg. A potméterek szerepére innen, kapcsolási rajz nélkül csak tippelni tudok, az egyik szerintem a bemeneti jel osztója, míg a másik lehet akár a folytonosság vizsgálatnak a beállítószerve, vagy egy másik beállító poti. Ezeket is ki tudod mérni, megméred először a föld és a poti csúszkája közötti feszt úgy, hogy nem kapcsolsz a műszerre bemenő feszt és utána megméred megint úgy, hogy 10-12V-ot rákötsz a mérő bemenetekre, ha a poti csúszkáján megjelenik valamekkora feszültség akkor az a feszültségmérés beállítására szolgálhat, persze ez sem biztos.
(#) spgabor válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Szia,

Hogy tudnám kiszűrni biztosra, hogy az ICL ment tönkre esetleg? A potikat megvizsgálom, ahogy írtad.
spgabor
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Megmértem a poti lábait, sajnos nem egyiken 10, másikon 20 mV figyelhető meg. Üres járatban és 12V-os fesz mérésben is.
(#) Gyimate válasza spgabor hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

A legbiztosabb módszer a csere lenne az IC hibájának kiszűrésére, mondjuk alapjaiban jól működik, mert elvégzi a Digitális / analóg konverziót, van órajel, referencia, bemenő jel, és jó az LCD meghajtó áramköre, ellenben az nem tetszik, hogy mást kellene mutatnia, mint amit mutat az adatlap szerint, sőt a mért értékekkel (117,4mV - 110mV) ha a 7106-os jól is működne, hibás értéket mutatna. Ha kiszámolom akkor ezek alapján 10,68V-ot kellene írnia, viszont ez nem felel meg sem a másik multiméter által mutatott értéknek, sem egy akkumulátor névleges feszültségének. A másik válaszod alapján meg a két poti vagy egy másik méréshez tartozik, ami az üresjárati feszültség miatt kétséges, vagy referencia feszültséget lehet állítani vele. Ahhoz, hogy biztosra menjünk vagy kellene a kapcsolási rajz, vagy vissza kellene csipogtatni, hogy hova megy a trimmerek lába.
(#) spgabor válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Szia,

az egyik trimmerrel a feszültség mérést sikerült beállítanom nagyjából pontos értékre. A szélső potival. Ellenállást is mértem vele, azt is minimális pár Ohm eltéréssel, de legalább méri. Három dolog van, ami nem tetszik még rajta. Az induktivités és kapacitás mérés, valamint, hogy nem sípol a csipogó, csak recseg. Pedig a tranzisztorát is kicseréltem már a csipogónak, a többi alkatrészt is kimértem, feszt is kap valamennyit, bár ingadozva. De csak recseg.
(#) Gyimate válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Üdv!
Ha csak recseg a csipogó, akkor a CBC 308 C valamilyen jelgenerátor szerepet tölthet be, azt mondtad, hogy azzal az alkatrésszel legalább egy pillanatra, de szólt. A kapacitás és induktivitás mérése közben kiír valamilyen értéket?
(#) Massawa válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Én nem veszödnék ennyit egy ilyen, kicsit már öreg szerkezettel. Ettöl manapság jobbat kapsz kevés pénzért:
Ez pl. Ma 15 euroba kerül és többet tud mint a régi ICL-s müszer.

image.jpg

(#) spgabor válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Szia,

ellenőriztem a CBC-t,de nincs semmi hibája. Meg a körülötte lévő passzív alkatrészek is jók. A két méréstípus nem működik, ha mérek pl ellenállást és áttekerem a műszert kapacitás ellenállás mérésre, akkor egy kicsit eltérő számot ír ki, ami folyamatosan másik valamerre. De ha pl szakadásnál tekerem át, akkor nem ír ki semmilyen értéket. Tehát nincs értékelhető infó ebben a két állásban.

Massawa: biztos jó az a műszer, de pl induktivitást az nem tud mérni. Nekem meg jó lenne, ha lenne egy olyan multiméterem is, ami tud, így nem kellene ahhoz is külön műszer.
(#) Wuti91 hozzászólása Feb 2, 2014 /

Üdv!
Nekem a multiméterem ha szakadásvizsgálóra van állítva akkor folyamatosan világít és hangjelzést ad, de minden más működik rajta. Lehet ezzel valamit csinálni??
(#) Massawa válasza spgabor hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Olyan is biztosan van ( olcson is) igaz, hogy a mindennapos mérésekhez alig kell ilyesmi. De te tudod.
(#) spgabor válasza Massawa hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

A mindennapi mérésekhez általában nem is kell, ahogy mondtad. De most kitaláltam magamnak egy olyan dolgot, amibe kell pár tekercs szűrőnek. Ezeknek a méregetéséhez viszont elengedhetetlen.
(#) kdavid07 hozzászólása Feb 5, 2014 /

Sziasztok!

Visszaolvasgattam nagyjából a hozzászólásokat, de a hasonló problémámra írt megoldás nekem nem jó. Tehát a problémám a következő: régi ám eddig nagyon jól szolgált Graupner 762 -es multiméterem egy 3 órás vonat út után túlcsordult állapotban van, csak egyest mutat, bármit mérnék. Biztosíték rendben van, ellenállásokon és telep feszültségeken, kicsi dc motor áramain kívül nem mértem vele mást. Szétszedtem, (mondjuk nem értek hozzá), de fizikai elváltozásnak nem nagyon van nyoma, nem büdös stb. Írtátok, hogy esetleg valamelyik ellenállás mehetett tönkre, bár nem tudom mitől. A mellékelt honlapon látszik szétszedve is, hol keressem a hibát? Vagy esetleg az ic adta meg magát? (Van egy 8 lábú MC14049UB CP Q7925-ös, és egy 40 lábú ICL7107CPL 7943-as a kijelzőhöz). Természetesen ha gazdasági csőd a javítása, akkor nyilván nincs mit tenni, viszont örököltem, így nem szívesen válnék meg tőle.
Tudnátok esetleg így látatlanban segíteni?
Köszönöm előre is.
(#) Prendick válasza kdavid07 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Ez egy jó kis öreg harcos, egyáltalán nem jellemző, hogy IC hiba lenne benne. Azok különben sem romlanak el a rázástól. Viszont ahogy néztem a képeket, jól látható, mennyire megöregedtek a forrasztások. Szerintem a tied sincs jobb állapotban. Vagyis a javítás első lépése: fogj egy pákát, némi jó minőségű, ólmos forrasztóónt és minden gyanús lábat forrassz át.
Óvatosan persze, mert ezekről elég könnyen feljönnek a forrpontok.
Szerintem más hibája nem is lesz.
Persze lehet kontakthibás valamelyik tárcsa, de azt inkább ne szedd szét. Ha tudsz szerezni nem olajos kontakttisztítót (WD40-ről szó sem lehet!), akkor azzal meg lehet dolgozni.
(#) kdavid07 válasza Prendick hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Köszönöm szépen a segítséget, meg fogom próbálni
(#) Koncsar hozzászólása Feb 13, 2014 /

Sziasztok! Tegnap tönkretettem a Maxwell MC-25629 multiméterem. Szakadás mérés állásban véletlen összetalálkozott a fázissal és nullával. Azóta egyfolytában sípol, ellenállást sem tudok mérni. Tud valaki segíte, hogy mi lehet a baja.?
Köszönöm.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Kinyítottam
(#) kara hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok.

-keresnék maxwell MC-25-629 ac-dc lakatfogó kapcsolást.
-árammérő ,,0" problémája van.
-Esetleg valaki találkozott hasonló problémával.
-Előre is köszönöm
(#) papazsolt hozzászólása Márc 18, 2014 /

Sziasztok, van egy DT9205A típusu multiméterem és az lenne a problémám vele hogy feszültségmérésnél csak az 1-es számot írja ki a bal oldalt de se 0-át se számokat nem ír ki mást és az van áramerősség mérésnél is viszont ellenállást mér rendesen. Mi lehet a baja? vagy esetleg elmozdult belül valami?
(#) Gyimate válasza papazsolt hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szia,
Mostanság nem mértél rá valami nagyobb feszültségre, esetleg véletlenül nem áramot mértél ott ahol feszt kellett volna?
(#) kara hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok .

Maxwell Mc-25 629. ac-dc lakatfogó elkezdett dc áram állásban 6A-t mutatni.

Valakinek lenne esetleg kapcsolási rajza, szervízmanuálja, és közzé tenné sokat segítene.

-Élőre is köszönöm.
(#) mezga hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok !

Van egy Voltcraft VC506 műszerem . Nagyon szeretem ,sokat tud , vigyáztam rá.
Hirtelen lett egy olyan baja , hogy ellenállás mérésben üres kapcsokkal is mutat kb. 4,96 Mohmot.
Ami ennél kisebb azt megméri , de korábban OL jelzés volt ekkor.
Keresgéltem benne hibás alkatrészt , megnéztem a forgókapcsolót is , nem találtam semmit.
Hűtőspray val még nem próbálkoztam.
Van valakinek ötlete?

Köszi
mezga
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) kadarist válasza mezga hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!
Tisztítsd ki a nyáklapját, mert lehet, hogy piszok került bele, ami átvezet.
(#) proli007 válasza mezga hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hello! Esetleg meg kell nézni, nincs-e a bemenetén VDR vagy dióda védelemnek és az átvezet. üdv!
(#) mezga válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Szia !

Tök tiszta , agyon mosogattam spray-vel.Még a plexijét is kipolíroztam .
Valami alkatrész lesz , de nem tudom melyik , rajz nélkül nehéz.
Kerestem a neten , de nem találtam eddig...
(#) kadarist válasza mezga hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

És mi van az említett védőalkatrészekkel, amik a bemeneti kapcsokra vannak kötve?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) mezga válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Próbáltam azokat is megnézni , talán ki is forrasztottam őket , de nem jutottam előbbre..
Hűtőspay nem segítene ?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Következő: »»   36 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem