Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
Vettem egy Kenwood KR-V9090 erősítőt és a bemenet választóval a direkt 5.1 bemenetet nem tudom kiválasztani. Esetleg csak a távval lehet ezt kiválasztani? Volt már egy pár erősítőm de ilyet nem tapasztaltam.
Sziasztok!
Kéréssel fordulnék hozzátok! Mégpedig, ha valakinek van lehetősége egy Phonic Max 2500 típusú végfok belsejéről, azaz a mellékelt képen látható panelről az égés helyén (alkatrész és az alsó oldal is) egy pár nagyon jó minőségű képet készíteni, azt megköszönném. Hozzám került ez a típusú végfok egy kis szenesedéssel együtt, ezt szeretném javítani, de az égés helyén a vezető sávok is eltűntek a panellel együtt. A szervizfüzetben van némi támpont csak sajnos a panel beültetési rajzán az alkatrészek neve és száma nem olvasható ki és a fólia sávok sincsenek rajta. Üdv és köszönöm!
Az erősítő másik oldalán nem pont ugyan ilyen végfok panel van?
Kiegészítvén a tegnap írottakat, a Phonic Max 1500 végfok is jó fotóalanyként, mert a panel ugyan az, csak egy-két alkatrész más benne.
Szia !
Nekem a JVC 5.1 nek volt hasonló hibája a bemenetválasztó proci M61501FP volt a hibás, valószinüleg villámlás okozta a hibát. 13000Ft lett volna bele , ja és 80 lábu. Nagyon kevés szerelő vállalná a cseréjét ,ha neked is ehhez hasonló a hibád nem nagyon érdemes javítani. Így én negyed áron vettem egy másik ilyen komplett erősitőt a Vate…- án amiben az jó volt .Panel csere és azóta működik kifogástalanul
Persze nem tükrözve, de a másik oldalon is ugyan ez a végfok található, így ha érzel magadban elég elszántságot, az alapján már el lehet indulni. Ahogy én csinálnám: A kapcsolási rajzon jól kivehetőek a pozíció számok, így azt kinyomtatnám. Elkezdeném lehúzni azokat az alkatrészeket a kapcsolásról amiknek el tudom olvasni a pozíció számát és persze máshol vannak a nyákon. Így a végére kis szerencsével marad egy marék alkatrész a rajzon amik az égett részen találhatóak kizárásos alapon, mivel máshol nem találkoztál velük... A vezetősáv része a dolognak még mindig kérdéses de ha kiszedsz arról a részről minden alkatrészt és letörlöd a kormot, port akkor biztos hogy lesz ott valami maradvány ami a hajdani sávok helyét mutatja neked, mindezen információk birtokában pedig jöhet egy kis sakkozás ahol kitalálod hova mit kell visszatenni. (Például ha a Q232-es tranzisztor bázisa és a negatív tápfeszültség között van egy 10K ellenállás, akkor keresel olyan vezetősávot - vagy lakkba égett volt vezetősáv vonalat ami az adott tranyó bázisától indul ki, egy égett ellenállás darabkán át pedig a negatív tápra megy) Hát nem egy egyszerű meló az biztos...
![]()
Üdv mindenkinek.
Nemrég vettem egy mélyládát amibenilyen erősítő van. A baj az, hogy kellene hozzá egy speciális fejegység ami elindítaná. A kérdésem az, hogy meg lehetne-e oldani, hogyha áram alá helyezem rögtön üzemeljen, tehát egyáltalán szóra bírjam.
Szia!
Köszönöm a segítséged! Ezen a vonalon indultam el. Már kibontottam és letakarítottam az égési nyomokat, kiszedtem a láthatóan tönkrement alkatrészeket. Igen, a végfok részek nyilván megegyeznek, így az alkatrészek beazonosítása a javaslatod szerinti lesz! Ami viszont gond és ezért is írtam, hogy jó lenne egy-két fotó, hogy a panelből szó szerint füsté illetve korommá vált egy ~ 2*2 cm-es darabka. Bár ha a hiányzó alkatrészek be lesznek azonosítva, akkor azok hiányzó vezetősávjai is nagyjából pótolhatóak lesznek (szerintem). De majd menet közben lehet látni.... vagy nem... ![]() Biztos vagyok benne, hogy jövök még segítségért! Előre is elnézést!
Még mielőtt belekezdenék a TDA7294 építésébe, még össze szeretnék dobni egy másik erősítőt és mivel van itthol 4db tda1515A ic-m, ebből egyenlőre kettőt fel is használnék egy két csatornás sztereó erősítőre, de a lehető legtöbbet akarok belőle kihozni,
Ezt a kapcsolást találtam és 12V környékén szeretném működtetni (15Vtől ne legyen több). Azt szeretném kérdezni jó e ez a kapcsolás és hogy rakjak e még bele valamit pluszba ? Ha egy MUTE gombot még be akarok iktatni azt hova kössem ? Valamint végtranzisztorral ha bővíteném több Volt kéne neki és több Watt ?
Sziasztok
Itt ez a végfok rajz, 35voltról megy. A végén be lett karikázva a védelmi áramkör, ez csak akkor müködik, ha egyenáram kerül a kimenetre, igaz ? A végén van még egy kondi és egy ellenállás soros tagja, ami testre megy. Ez is a védelemhez tartozik ? Vagy ez a végfok része ?
A zöld az a védelem része, a bemeneti jelet zárja rövidre.
A kék az egy nagyfrekis gerjedést megakadályozó RC tag. A piros az a túláramvédelem része.
Sziasztok, valaki nem tudja mennyi az üzemi hőfoka egy relének? Építettem egy komplett stereo védelmet működik is minden jó csak kicsit melegnek találom a reléket ott ahol a tekercs van. 10 perc után 45 fokosra melegszik, feljebb nem megy, a relé 12V-os 14.1 voltról megy.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Nem kellene melegednie.
Mérd meg, meghúzott állapotban mekkora feszültség van a tekercsen.
A Finderek jó relék. Üzemi max. hőfokuk 85C°.
Ha 14V van, akkor próbáld megfelelő zénerrel lejjebb vinni.
Teljesen normális üzemi hőmérséklet. Majdnem 1W-ot disszipál...
14.1V van a meghúzott relén. Lehet hogy akkor beiktatok 2 stab IC-t.
Tegyél a tekercs elé 2 darab si diódát sorba, és máris 1,5V-al kevesebbet kap.
Sziasztok!
Van egy 4 csatornás autó végfokom amit hálózatról szeretnék üzemeltetni.Gyárilag a végfok része +- 36 v ról megy,leszeretném választani az inverter részről és troid trafóról üzemeltetni megoldható ez? Van is troid trafóm ami 2x32v os és 600VA, és egyenirányitva pufferelve 45 v , kérdésem azlenne el a birná ezt a nagyobb feszültséget a végfok? Az erősítő tipusa Mac audio z4200 4 csatornás csatornánként 110w RMS 4ohm, vagy 140w RMS 2ohm vgypedig hidalva mindkét fele 2X 280w RMS 4 ohmon.Hidalva elég nagy teljesitményű, hidalva szeretném hajtani. c5200,sa1943 vég tranzisztor párok vannak bent összesen 4 pár. Köszönöm!
Szia! A 45V nem vészesen több a 36V-nál, de rajz nélkül nem mernék rábólintani.
Megpróbálom, és akkor is behúz a relé rendesen szerinted?
Van kapcs rajzom hozzá amit a gyártó adott ki.Egyik képen a tápegység van másikon gondolom a 4 közül az egyik csatorna, csak azt nemtudom ott miért ir a rajz csak -+15 v ot.
Köszi a választ és a segitséget!!
Rakj be sorosan vele egy 2,1V-os zénert, és el van intézve.Vagy tényleg számolj ki egy soros ellenállást, ahogy reloop írta.
Ha 12V-os akkor már 9-10 körül illene húzogatnia.
A +/-15V csak segédtápfesz a védelemnek, távirányításnak meg hasonlóknak.
A végfok tápfeszét a felső inverter állítja elő. Csak az a furcsa nekem, hogy a végfok rajzon +-24V tápot ír a végének, a tápon meg +-36V-ot ír. A végtranzi több mint 200 V-os, elvileg adhatsz neki 45V-ot, de mindenképpen 8Ohmmal terhelném és nem 4-el. De majd Reloop eldönti, járatosabb az ilyesmiben úgy látom ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Köszönöm a választ!, énis ezen gondolkodtam hogy a 4 ohm ot emelt tápfesznél nembirná,de gondolom mivel nagyobb lenne a tápfesz így jobban meghajtaná a 8 ohm os hangszórókat mint gyári tápfeszültséggel.
Csak nehogy az előerősítő résznek vagy a védelmeknek ne tetszen a nagyobb tápfesz és emiatt tönkremegy ettől félek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |