Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   53 / 62
(#) dzsoki75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Nagyon jókat írnak róla. Az egyik csöves erősítő építő emberke szerint nem futott még össze olyan tranzisztorossal, ami közelítette volna a csövesei hangját, az L4 meg simán jobb volt a csöviktől. KD feltett egy új kapcsolási rajzot Matrix néven, ami állítólag hasonló hangú, meg nem kell bele ilyen drága válogatott J-fet.
(#) dzsoki75 válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Kérjél KD-tól kondikat. Szokott adni ingyen. A fényképen legalább látszik, hogy azok a felemás BC tranzisztorok vannak benne, amiktől jól szól az a B5. Az MM tápkondik is jók nagyon a B5-höz, meg a sima G-luxon is nagyon jó hozzá! Még R534, vagy vishay RN55 ellenállásokat is tehetsz bele. Kondiba a black-gate lenne a legjobb, de leálltak vele a japánok, nagyon drága lett és erősen ráálltak a hamisításra. Vigyázni kell vele, ha ilyet vásárolsz az ebayen.
(#) tamasgal hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Ge lee Nagyon szépen köszönöm, ránézek a bemeneti csatoló kondikra és az ellenállásokra is!

dzsoki75 Neked is köszönöm szépen, pontosan ilyen iránymutatásra volt szükségem ahhoz, hogy valamerre el tudjak indulni.

*******************************************************
Köszönöm

Az apróban, nem a témájában! Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
(#) dzsoki75 válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
A fényképen látható csatolókondid tényleg elég gyenge darab. Azon sokat lehet javítani. Olajpapír kondit tegyél be helyette, vagy jobb papírkondit.
(#) tamasgal válasza dzsoki75 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Bejelöltem a képen amiről én azt gondolom, hogy az a csatoló kondi! Jóra tippelek?
(#) dzsoki75 válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Igen azok a csatoló kondenzátorok.
(#) tamasgal válasza dzsoki75 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Köszönöm szépen! Mely kondikat lehet szerinted még "büntetlenül" (ne keljen újra éleszteni) kicserélni?
(#) ptesza válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Mi a baj a többivel?
Azokkal érdemes csak amik a jel útjában vannak sorosan. A többi inkább a megbízhatóság , összkép stb.

Az élesztés, azaz a nyugalmi áram beállítása nem olyan nagy történet. A B5 leírásban lépésről lépésre le van írva.

Milyen végtranyók vannak benne? Ha volt már róla szó akkor bocs.

Az enyémben egyébként DB-s végek vannak., és elégedett vagyok vele.

Kondinak ez is bőven jó már. Bővebben: Link
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Meg lett már mondva KD által, csak azok jók, amiket a tervezője mond, akik mást tesznek bele, hozzá nemértő dilettánsok.Ennek a végfoknak a legkisebb változás is beleszól szerinte a hangjába.
Megvan határozva a típus, a gyártó, a szín, minden. Utána kell keresni a neten. Lehet mindent cserélnie kell majd. Ezért legjobb, ha megakar felelni a tervezője elvárásainak, tőle vesz meg mindent, mert amúgy nem fog jól szólni. Az enyém is az enyészeté lett a fiókban.
(#) CIROKL válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Ennél a fa szerelőlap nagyon beleszól a hangba , vigyázz erre mert a mumus befigyel ...
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Sokkal egzaktabbnak kellene lennie egy ilyen dolognak. Az nekem sem mond semmit ,hogy jobb a hangja. Amit lehet mérni ,és összehasonlítani az számít. A többi csupán ripacskodás. Az enyém egyébként jó, és pillanatnyilag nem vágyom másikra , jobbra.

Habár van már talonban két db 48V/250W toroid.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Tegnap számoltam meg, nálam 39db transzformátor volt a műhelybe.
Ez már a nem egészséges mennyiség kategória.
(#) tamasgal hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Most igazából megkeveredtem az utolsó pár hozzászólás miatt, most akkor csak azok jók amit KD ajánl bele vagy lehet tuningolni rajta? Én nem értek az elektronikákhoz de azt tapasztalatból tudom milyen drámai változást tud hozni egy 50 cm-es kábel cseréje a zenében (szándékosan nem javulást írtam mert az szubjektív) ezért biztos, hogy kell legyen különbség egy 130 Ft-os kondenzátor és 3.800 Ft-os kondenzátor hangja között. Vagy nincs?
(#) tamasgal válasza ptesza hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Az teljesen más adatokkal rendelkező kondi az nem baj? Vagy ebben a funkciójában ennek nincs jelentősége?
(#) szamóca válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Ha a szerkesztője elismerésére vágysz, akkor csak tőle kizárólag. Vagy hozzászólásod alapján, mivel hányend hívő vagy, pénz ékszer nem számít alapon Steen Aa. Duelundot, Hans Jørgen Jensent, Dale, Mills, Vishay, mindenhová, és mivel nincs feljebb, nyugodtan hátradőlhetsz.
Ha ez alá adod, úgy is ott fog mocorogni benned, hogy jobb lehetne ezzel, azzal.
(#) dzsoki75 válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Akkor érdemes cserélni az alkatrészeket, arra, amit KD ajánl bele, ha nincs jó hangja, nem vagy vele elégedett, meg ilyenek. Ez egy elég szubjektív dolog ugyan, de ha nagyon nem olyan hangja van, mint a leírásokban, akkor azért érdemes kihajigálni belőle pár félvezetőt, ezt-azt. Durva, tolakodó hangja is könnyen lehet ennek az erősítőnek, ha fióktakarító módban például más tranzisztorokkal csinálod meg. A csatoló kondenzátor sokat számít. A tiédbe elég gyenge minőségű van. Azt mindenképpen érdemes cserélni. De ha már ennyire aggaszt ez a dolog, miért nem keresed meg KD-t, aztán miért nem tőle kérdezed meg?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) dzsoki75 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Hi! Én a számukat nem tudom, de nekem már jóval meghaladta a 100Kg-ot a trafómenyiség, ami a padláson van.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) dzsoki75 válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Van. Csak ugye attól függ, hogy hol, milyen szerepet tölt be az a kondi. Ha a búvár szivattyúba teszel ilyet, attól nem igen lesz jobb a hang. De ha kellően kritikus pozícióban cserélsz ilyen drága kondira, akkor az sokkal többet is hozhat, mint egy kábel.
(#) ptesza válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
680 nF fólia kondi kell a B5 bemenetére.

Ez pontosan az.
(#) tamasgal hozzászólása Feb 1, 2014 /
 
szamóca: Miért vágynék ÉN a tervezője elismerésére? Ő tervezett egy erősítőt amibe nem kellenek sok ezer forintos alkatrészek (gondolom, hogy olcsón után építhető legyen) és jelen állapotában is eddig a legjobb hangú erősítő ami megfordult nálam! De mint írtam, ha pár db. ezres ráköltésével akár a tere akár az általa közvetített jelenlétérzet fokozható vagy pontosítható akkor az ebben rejlő lehetőséget ki szeretném aknázni, ráadásul nagyon jó "játék" is ez nekem.

dzsoki75: Köszönöm, a csatoló kondi sorsa megpecsételődött, biztosan mennie kell

ptesza: Én értem, hogy 680nF-os kell bele de most ebben 2.2µF-os van, tehát nyugodtan alkalmazzak 680nF-os csatolót? Ekkora szórással alkalmazhatóak ezek a kondik, hogy ebbe valaki 2.2µF tett pedig nem is ilyen kell bele és nemhogy szól, hanem szépen szépen szól? Mi lesz ha megkapja a bele való értékűt?
(#) szamóca válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 1, 2014 / 1
 
Azért mert azt írod, hogy hozzá fordultál, és vele szeretnéd megcsináltatni a többit is. Azt meg leírtam, ő hogyan gondolkodik ezekről. Az olcsóság, és a hányend, kb olyan, mintha egy targoncavezető lenne Katy Perry férje.
Sok embernek tetszik ez a végfokozat, sokan pedig nem találták meg benne azt a hájpolt pluszt. (tervezője szerint ők dilettánsok) Nincs is gond ezzel, hiszen mindenkinek más tetszik. Nekem is olyan tetszik, amitől másnak a hátán a szőr feláll.
(#) tamasgal válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Értem már! Nem forogtam eddig ilyen elektronikai fórumokon és KD volt az első kb. 5 napja akibe belefutottam aki pénzért készít erősítőket ezért írtam, hogy vele készítettek további végfokokat, nem gondoltam, hogy ilyen erős véleménybeli különbségekbe futok bele. Igazából azért gondolkodom (gondolkodtam) további B5-ök beszerzésén mert eddig az volt az irány, hogy nem ártana ha 5 egyforma szolgálna ki engem. De lehet, hogy ez a kettő meglévő a háttereket fogja hajtani és valami egészen más típus lesz a sztereóm lelke, csak fel kell térképeznem a lehetőségeket, hogy mi a maximum amit a B5-ből kihozható!
De meg kell, hogy mondjam, hogy nekem a meglévőim hangja még a fél éve eladott Myryad erősítőmnél is jobban tetszik (pedig pár éve 200.000Ft-os áron is ajándék hangúnak lehetett tekinteni olyan jól sikerült darab volt) és remélem, hogy elhanyagolható ráköltéssel több is van bennük. Ennyi a történet, senkit nem istenítek és megfelelni sem akarok senkinek, hiszen teljesen "szűz" terep ez számomra. Egy biztos, én gyári erősítőért pénz többet az életben nem adok! Fizesse ki a 80%-nyi marketing pénzt az akinek van annyija!
Köszönöm az eddigi segítségeiteket!
(#) dzsoki75 válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 1, 2014 / 1
 
Hiába csináltatsz KD-vel erősítőt, ha annyira nem vagy ebben otthon, hogy legalább a tápegységet, hangfalvédelmet nem tudod rákötni, rendesen bekábelezni.

KD meg biztos nem csinál komplett erősítőt, mert egy komplett erősítő, mondjuk egy sztereo B5 anyagára 70-100e Ft között van. Egy esztétikus doboz 30-40e is lehet. És akkor még rengeteg munka van vele. 100e-ért még egyszerűen nem éri meg eladásra megépíteni egy kulturáltan felépített erősítőt. Deszkára szereltet végfokot lehet építeni 20-30e forintból, bontott hálózati trafóval (mivel egy új 12-15e).

Ha nincs valami haverod, aki beüzemeli KD végfokpaneljeit, dobozba szereli, bekábelezi, akkor csak annyit tehetsz, hogy kicseréled a két csatoló kondit, aztán zenét hallgatsz.

Amúgy is azt írtad, a B5 az eddigi legjobb erősítőd. Akkor cserélj benne csatoló kondit. Attól valamennyire még jobb lesz, pár ezer forintot szerintem is megér a dolog. Aztán hallgass zenét.
(#) dzsoki75 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2014 / 1
 
Valamiért esetleg nem vagytok jóban? Én még ilyet nem olvastam tőle, hogy dilettánsoknak nevezte volna a B5 után építőket. Abban igaza van, hogy egyes emberek olyan igénytelenül építkeznek, annyira silány alkatrészekből, ami megmosolyogtató, de elvárják a "hányend" hangot egy ilyen kategóriájú produktumtól. Van erre egy közmondás, hogy ****-ból nem lehet várat építeni. Szemétből sajnos nem lehet hányendet összerakni, mert az pont az ellenkezője miatt hányend. A drága ****-ok miatt.
A hulladék újra hasznosítás szép törekvés, de sajnos nem összeegyeztethető a hányenddel.
Disco erősítőt mondjuk én se építenék sinkoh ellenállásokból, meg ezüstfóliás mundorf kondikból. Az ilyet érdemes újra hasznosításból származó gyenge alkatrészekből csinálni.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) tamasgal válasza dzsoki75 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Táp készítés, dobozba bekábelezés menni fog (jó nekem egy egyszerű rack doboz is, másodlagos számomra a kinézete), nagyon jó bolondbiztos leírások vannak mindkettőről, hangfalvédelmet elvből nem használnék a relék miatt, a trafó az viszont valóban megkerülhetetlen. Egyszóval képesnek érzem magam a megfelelő fórumos iránymutatásokkal arra, hogy elkészítsem ha már adottak a végfokok (előerősítőre nincsen szükségem mert van egy Rotel-em, bőven tudja azt a "kellően láthatatlan" szintet amit elvárok tőle).
Ja, és ma vettem egy multimétert
Nem röhög, játszik a gyerek...


Csatoló kondi projekttel kapcsolatban akkor maradjak a most benne lévő értékűnél 2.2µF csak jobb minőségű legyen vagy használjak 0.680µF-os minőségit?
(#) szamóca válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
A kondi értéke az alsó határfrekitől függ. Ha nagyobb értékűt teszel be, akkor mélyebbre megy az erősítőd.
(#) tamasgal válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Köszönöm szépen így már értem! Gondolom minél kisebb a frekvencia annál kevésbé akarnak az elektronok átugrani a fegyverzetek között és ezért kell növelni a felületüket!? Akkor lehet, hogy 0.680µF-osat teszek bele mert biztosan azon is átsétálnak a 20Hz-es jelek viszont ebből az értékűből jóval nagyobb a választék audio fronton.

Nagyon szépen köszönöm!
(#) Ge Lee válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Az elektronok nem tudnak ugrálni a fegyverzetek között, pont ez a kondi lényege. Szét vannak 2 oldalra választva, köztük szigetelőanyag van. Amikor már ezen átugranak azt általában fény és hangjelenség is kíséri.
A frekvencia"átvitel" abból adódik, hogy a 2 fegyverzet között mennyi elektron tud átszaladni adott idő alatt egyik oldalról a másikra. Mert ugye attól váltakozó a feszültség, hogy az egyik félperiódusban az egyik fegyverzet van pozitív potenciálon és a másik negatívon, míg a másik periódusban fordítva.
(#) tamasgal válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
És valóban
(#) tamasgal hozzászólása Feb 16, 2014 /
 
Szerintetek dobozoláskor mi ad jobb hangot, ha bevonom a fém dobozt a leírtak alapján az elektromos körbe vagy jobb ha teljesen elszigetelten van benne a végfok Faraday kalitkát képezve az elektronika köré?
Következő: »»   53 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem