Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   317 / 579
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Idézet:
„Valamint a neg. visszacsatolás kivitele miatt nem lehet teljesen lehalkítani.”

Erről én nem írtam, de egy kicsit én is sokalltam a hangerőt, és a neg.vcs.-és a test közötti 330 ohmot kicseréltem egy korhű 510 ohmosra. Remélem, nem bűn? Valamivel tisztább lett a hangja, és még így is torzításig fel lehet hangosítani. A zsúfoltságával is egyetértek, viszont éppen attól van olyan kis jópofa gömböc formája. A tervezők helyében én viszont a hullámváltót tettem volna az állomáskereső helyére, és viszont, nekem az benne a legfurcsább, hogy ott oldalt van a tekerője. Viszont, hogy a doboz sarkait ilyen szépen lekerekítették, csillagos ötöst érdemel. Nekem az a farácsos elejű tetszik a legjobban, amelyiknél lespórolák, azt gondolom olcsóbban adhatták. Ennél sokkal modernebb készülékeknek van ettől erősebb búgása közvetlenül a hangszóró közelébe tett hál. trafó miatt. (Junoszty TV, Sanyo magnósrádió) Ebben a hideg időben annak meg kifejezetten örülök, ha valami melegíti egy kicsit a műhelyemet.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Az a farács bizony bakelitból van.
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 5, 2014 /

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Véletlenül egy nullával elírták az árát.
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Ennyiért már üzemképes "Beethoven" is akad.
(#) fegyvermester válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Jópofa, ha ad hozzá 1000db tartalék csövet, simán jó
(#) granpa válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

2000-ért láttam múlt héten a Bosnyák piacon (és lehetett alkudni).
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Lehet még jobb is volt mint ez a félbetépett hátlapjával.
(#) _BiG_ válasza granpa hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

De kár, hogy nem járok arra..
(#) zolika60 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Nem kell arra járni. Bővebben: Link
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Hozzám már csak ilyen szép felújított állapotukban hozzák őket, javítani. Amíg rokkantnyugdíjasnak csúfoltak, gondolkodtam rajta, ki kellene próbálni magam, egy régi, fészerből előásott egércsontvázzal teli csodán, hogy mire lennék képes. (Miután "visszatereltek a munka világába", a dolog felejtős lesz, szerintem.) Elképzelhető, hogy a póktalanítás után esetleg feladnám, vagy ha az első, pótolhatatlannak hitt dologgal találkoznék. A hullámváltóját ennek az Orion-nak is miután láttam, hogy valaki szétberhelte, teljesen kiszereltem, és átmostam lakkbenzinnel, de olyan részeket, amik működnek, nem hiszem, hogy volna kedvem csavarjaira szedve polírozgatni csupán azért, hogy ragyogjon.
De azért minden tiszteletem Janó bá, és általa felújított készülékek iránt.

Elnézést, amit eddig leírtam, nem derül ki, miért került ez a rádió hozzám. A hullámváltóját az illető nem merte szétszerelni, vagy lusta volt, lelazította az arretálóját, és valahol 180 fokkal elforgatva, úgy hagyta a gombot, ahol éppen érintkezett. A belseje tele volt avas zsírral, vagy a tekercsekből belefolyt méhviasszal, és a rugók sem úgy álltak benne, ahogy kellene. Végül is érdemes volt szétszednem, mert azóta minden hullámsávon szépen szól, a forgókondenzátorra meg ráejthettek valami kalapácsot, mert össze-vissza voltak a lemezek görbülve, ráment arra is egy napom, mire teljesen kiegyengettem, de jó lett, jó, hogy ki kellett szerelnem belőle a hullámváltót, mert így a forgókondival sorba egy lámpát kötve teljesen ki tudtam szedni a maradék zárlatot, így már láttam, hol érnek össze a lemezek, mert ott szikrázott. Tartósság dolgában én csak a lámpáit dicsértem, a Rimlock csöveknek akármilyen idétlen a foglalatuk, mégiscsak tartósabbnak bizonyultak az utánuk következő novál csöveknél. Üdv.

Én meg egy ilyet a szemétbe dobtam, miután nem sikerült a csövek fűtését is hálózati tápról megoldani.Terta
(#) 954karpitos hozzászólása Feb 6, 2014 /

Üdvözlet mindenkinek!
Nem rég szereztem be egy francia rádiót.Ennek a rádiónak a beazonosításához
kérek segítséget.
(#) _BiG_ válasza 954karpitos hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Hasonlít Janó bácsi Zodiac-jára...
(#) 954karpitos hozzászólása Feb 6, 2014 /

Elméletileg a rádió 1937 1938-as
(#) Janó bácsi válasza 954karpitos hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Valószínűleg ez is egy Zodiac, ami egy Párizsi manufaktúra volt annó, annyit sikerült csak kideríteni róluk, hogy általában ilyen kis készülékeket gyártottak. Úgy látom ebben sincs trafó, meg ellenállás, ezért vigyázva kell bekapcsolni, lehet hogy 110 V-os, és ennél is a csövek soros fűtő ellenállása a hálózati zsinórban van! Üdv.
(#) 954karpitos hozzászólása Feb 7, 2014 /

Köszönöm a segítséget ,és hozzászólásokat.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 8, 2014 /

Sziasztok!

Ma szert tettem egy Orion 217B-re. A látszat ellenére menthető. Pusztán az a furcsa nekem, hogy volt benne varázsszem. Hiába keresgéltem a neten, varázsszemes példányoknak nyomát sem találtam, pedig nem tűnik házibarkácsnak. Valaki közületek látott már ilyet? Maga a cső azt hiszem egy DM70-es típus, nagyon tetszik a ! ernyőkép. Áram alá még nem helyeztem, mert még nem volt időm komolyabban átnézni, anélkül meg adok rá kraftot.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Nagy valószínűséggel utólagosan építették bele. A készülék 1954-es, akkor még nem volt itthon forgalomban a DM70. Ezenkívül a gépet kimondottan olcsó kategóriába szánták, (800ft volt) hogy olyan falukba is lehessen rádiózni, ahova még nem ért el a hálózat, a varázsszem pedig indokolatlanul drágította volna. Meg fontos volt a kis fogyasztás is, ami a DM 70 beépítésével növekszik. Szép feladat lesz felújítani, majd kérünk róla beszámolót.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Magam is hasonlókat gondoltam a varázsszemmel kapcsolatban. Ez esetben fájó szívvel, de nem hagyom benne.
Felújításról fogok majd beszámolni mindenképp, de lehet hónapokat is csúszik most, mert sajnos van emellett sok más dolgom is és van is baja bőven szegénynek.
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 8, 2014 /

Üdv mindenkinek. Megint hozzám került egy szörnyűség. Koszos, rozsdás, egérrágta, és hiányos. Ez egy egy 1949-es gyártású SABA 457-es . Hiányzik a hál. trafó, a skála, az összes cső, hangszóró a kitrafóval, stb. Szerencsére az eredeti képei meg van a Rádiómúseum-ban, illetve találtam rajzot a neten, egy lengyel gyűjtő jóvoltából. Fel kell újítani, így először kipucoltam, lebontottam amiket lehetett és kimaszkoltam a festéshez.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

És ilyen lefújva, egyenlőre.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Az a gyanúm, hibátlan lesz.
(#) 954karpitos hozzászólása Feb 8, 2014 /

Készül az újabb remekmű
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Sajnos a dolog most komplikáltabb az eddigieknél. Le kell gyártani a hál trafót az AZ 11 foglalat tartójával, be kell szerezni az elég ritka csöveket, skálát kell gyártani, kitrafót találni, elkókat, kondikat készíteni, szóval most nehezebb lesz a szokottnál.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy megoldod és szép darab lesz. Meglepne, ha nem így lenne.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Üdv megint. Két napi intenzív melóval sikerült a SABA-t újra összerakni. Csináltam hozzá trafót, egy 646-os Velence trafóból. Csak a 6-V-os egyencső fűtésből kellett leszedni, de ezért ki sem vasmagoltam, csak elvágtam a tetején a papírt, és kifűztem belőle 10 menetet.
Készült rá az eredeti formához hasonló egyencső tartó lemez is, be is kötöttem, működik szépen. Sajnos az egész gépet még nem tudom áram alá helyezni, mert a csöveket csak a fénykép kedvéért raktam bele, vagy rosszak, vagy nem bele valók. Hogy a Német észjárásból is mutassak valamit, a hangszin pot. méterre van kötve ez a csukló rendszer, és mechanikusan változtatja az első KF sávszélességét, egy benne forgó tekercsel. A forgót hajtó skála-rendszer is valami körhagyó csuklóval működik, de hogy hogyan, arra még nem jöttem rá. Most vadászok a csövekre, addig pihen a rádió.
(#) andras99 hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok! Szükségem lenne egy Siemens Super 525U rádió kapcs. rajzára. (Csak ezt találtam, de a regisztráció fizetős...)
(#) Janó bácsi válasza andras99 hozzászólására (») Feb 10, 2014 / 1

Itt megtalálod, többszörösére lehet nagyítani.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
Következő: »»   317 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem