Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Akkor ha jól értem egy pálcás/MMA hegesztő, vasmagos trafója sem lenne jó CO-s megéget trafó helyére?
Fojtótrafóval megoldható szerintem. Amit most javítok CO-s hegesztőt, abban vagy egy fojtótrafó az ívhegesztés kivezetésnek. Emiatt van betéve a fojtótrafó, hogy lehessen ívvel is hegeszteni vele.
Szinte minden egyenáramú hegesztőgépben van fojtó. Ha nem gyári csúszó vasmagos, szerintem mehet co-ba is, csak szabályozhatónak kell lennie a feszültségnek. A hegesztőáram erősségét az előtolással (huzal mennyiségével) állítod be. 1mm-es huzalnál, M21-es(82Ar+18Co2) kevertgázzal kb így néz ki:
50A 16,2V 1,6m/m 75A 17,3V 2,5m/m 100A 18,5V 3,5m/m 125A 19,8V 4,6m/m 150A 21,2V 5,7m/m 175A 24V 7,4m/m 200A 27V 8,9m/m
Ezt értem, nem is ezt akartam mondani, hanem volt itt egy hsz az előbb, de törölve lett vagy nem tudom hova tűnt.
Azt írta, hogy a CO-s trafóval nem-e lehet ívhegeszeteni és erre írtam, hogy ami műtét alatt van, annak van egy fojtó trafó bedobva az ív kivezetése közé és ennyi, lehet vele nyomatni a pálcákat.
Korábban már többször ki lett tárgyalva a különböző hegesztőgépes topikokon hogy mi a különbség a MIG/MAG és a bevont elektródás(MMA) technológia között. Kéretik utánaolvasni. A lényeg: MIG/MAG géppel nem illik bevont elektródával hegeszteni, mert az elektróda lehet hogy begyújt, de azt nem lehet hegesztésnek nevezni. A két technológiában annyi a közös, hogy mindkettő ívhegesztés, és mindkettőhöz kell áramforrás. Attól hogy egy fojtót bedobsz az áramkörbe, még nem lesz alkalmas bevont elektródával történő hegesztésre, különösen nem DC áramforrás esetén. A két technológia merőben más karakterisztikájú áramforrást kíván, léteznek multigépek, amelyek mindkét karakterisztikát tudják, de azok nem tartoznak a hobbi kategóriába.
Kicsit fentebb már én is leírtam, meg ezenkívül jó sokszor le lett írva: Bővebben: Link
A kombinált gép kérdését a fronius így oldotta meg, mondjuk más kérdés, hogy ezzel mennyire lehet jól dolgozni. Itt a fórumon is láttam egyszer képeket egy házi készítésű kombinált gépről még évekkel ezelőtt, arra is kíváncsi lennék, hogy működik.
Igen, ez volt a megoldás 82'környékén. A rajzról lemaradt a mérősönt, ami MMA hegesztésnél az áramgenerátoros üzemmód mérőjelét biztosítja. MIG üzemmódban a gép feszültség generátorként, MMA üzemmódban áramgenerátorként működött. A maximális árama MIG üzemmódban 160A volt, MMA üzemmódban 130A. Egy hete volt nálam javításon egy olyan gép, amit a rajzon látható elven működő gépből fejlesztettek TIG géppé.
Direkt leszedtem a rajzról minden kiegészítést, még a tirisztorok gate vezetékét is, csak azt a kcisit hagytam rajta, hogy ne zavarjon. De akkor hagyni kellett volna az ellenállást.
A főtranszformátor tekercselésére kíváncsi lennék, hogy nézett ki? Milyen vasmag, milyen tekercselrendezés?
A főtrafó E-I 185-ös magon volt, a primer alul 1,8mm-es CuZ huzal. Felül a szekunder 5mm átmérőjű CuZ huzalból. A primer és a szekunder közé azon a részen ahol a huzal nem volt bent a vasmag ablakában szellőző rést alakítottak ki, ami kb. 5mm széles lehetett. Ami az érdekesség a gépben, hogy orosz diódák és tirisztorok voltak benne, és úgy nézett ki hogy eredetileg azzal szerelték. A szabályzókártyáját lefotóztam,de nem rajzoltam ki. Nem tartottam fontosnak, hiszen ez még akkor készült amikor a nyákon minden lekövethető volt és nem volt 4-6-8 rétegű nyák az iparban mint a mai gépekben.
Köszönöm a választ! Akkoriban még nem miniatürizálták az alkatrészeket, azóta nagyon nagy mértékű méretcsökkenést értek el. A javítás azóta szinte lehetetlenné vált sok eszköznél.
Hi
Tehát kell egy CO trafo, anélkül nem lehet megmokolni a jelenlegit . Szerintem nézek egy gépet használtan. Egy olyan kérdés hogy érdemes a ~ 40e Ft-és inverterest(új) megvenni, vagy inkább egy békebeli vasmagos CO gépbt. A praktikeres márkákból soha többet. Köszönöm az infókat. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Attól függ mi a célod vele,ha sűrűn kell mozgatni egyik helyről a másikra,biztos praktikusabb az inverter.De én személy szerint inkább szavazok a vasmagosra,ha baj van,biztos egyszerűbb javítani.Egy békebelinek nincs párja,főleg ha négy ember kell a mozgatásához
40 ezerért még nem árulnak inverteres Co hegesztőt. Ha igen, az akkor elektródás inverter a jövő héten már csak 7999Ft lesz. Egy jó inverteres hobbi Co kb. 180000Ft-nál kezdődik. Aztán a minőség és megbízhatóság növekedésével szépen kúszik felfelé az ára. Egy megbízhatóan jó hobbi trafós gép kb. 120-130 ezer Ft. Néha lehet használtan venni 70-80 ezer Ft-ért egészen jó gépet, csak gyakran kell körülnézni különféle aukciós portálokon. Ha a javíthatóság is nyom a latban, akkor mindenképpen hagyományos gépet vegyél.
Idézet: „Néha lehet használtan venni 70-80 ezer Ft-ért egészen jó gépet,” Szomorú vagyok. Karácsony előtt adtam el egyet 55e.-ért.
Sose szomorkodj ezért Béla!
Legalább örömet szereztél valakinek. És manapság ez sem utolsó szempont.
Pisti! Ez a gép 128ezer. Olasz, minőségi alkatrészekből építve, megbízható szerkezet, nagyon jól hegeszt. Szinergikus. Van euro csatlakozós változata is.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Hi Mesterek!
Végül is az egész ott kezdődött hogy a lentebb említett hegesztő szekundere elfüstölt, elkopott a vezetőkön lévő szigetelés. Vettem bele ugyan olyan profilú vezetőt csak rézből. A tekerés több kevesebb sikerrel sikerült. Eredetileg az üres járási feszültsége 33V volt tekerés után 27V lett. "Hegeszteni" lehet vele de csak csomókat tudok vele csinálni varratott nem. Ezért akartam benne először trafót cserélni, ami úgy néz ki nem fog össze jönni a trafó miatt. Itt Jönne a kérdésem, lehet evvel valamit kezdeni vagy maradjak amit lent írtam hogy vegyek egy normális használt trafós CO-t. Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
Azt mérd meg, hogy mennyire esik vissza a feszültség hegesztés közben.
Szèp estèt kívànok. Egy nagy kèrèsem lenne. Ma vettem egy hegesztőt, vèdőgàzast, ès 3 fàzisra van most bekötve. De a kapcsolòjàn azt ìrja, hogy be lehet kötni 220 is. Segìtsetek kèrlek, hogy kel àtkötni. Kūldök egy pàr kèpet is. Előre is köszönöm.
Ès mèg egy
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Lebeszéltelek volna erről a francia gépről, ha előbb találsz ide. Amit láttam már az a SAFMIG 280BL egy 3 fázisú gép, de szerintem ez is az, tehát akkor fog 3×220V-ról működni ha átviszed az USA-ba. De ha van otthon 3×220V-od akkor tudod használni. Van rajta elvileg egy kapcstábla, ott át lehet kötni. De az is lehet, hogy csak 3×380V-ra készült.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Szia! Nem akarlak elkeseríteni, de ahogy Phile 80 is mondja, valószínűleg 3x220Vra lehet átkötni, nem pedig 1x220V-ra. én is megszívtam már így párszor, hogy elmentem átkötni a gépet, de nem lehetett, csak 3x220V-ra. Sokan bedőlnek ennek az írásnak és nagy örömmel vásárolják meg a gépet, közbe nem is jó neki. Nézd meg a táblát, vagy valami manual-t, abba benne van a bekötés, hátha ez a ritka gépek egyike közé tartozik, amit át lehet kötni.
Amit át lehet kötni az két fázisú, nem 3. Tehát vagy 400V-ról, vagy 230V-ról megy. De azoknak a gépeknek az előlapján lévő fokozatkapcsolón nincs semmilyen csavaros reteszelés.
Egyet kell értsek Tamással, Ez a gép csak akkor lesz jó választás,ha van 3 fázis azon a helyen, ahol használni kívánod. A 220V felirat félrevezető, mert nem egyfázisú táplálási lehetőséget jelent, hanem olyan 3 fázisú hálózatról való használhatóságot, ahol nem 3x400(380) Volt van, hanem 3x230(220). A felirat szerinti 220V-os állásban a főtrafó deltában üzemel, 380V-os állásban pedig csillagban. És ezt az átkapcsolást egy csillag/háromszög kapcsolóval oldották meg. 3 oszlopos 3 fázisú trafót nem lehet 1 fázisról járatni.
Eddig egyetlen géppel találkoztam, amelyet át lehetett kötni 1 fázisú üzemre is. De csak azért, mert nem 3 fázisú trafó volt benne,hanem 3 db 1 fázisú. Osztrák gyártmány, MIG 220 a típusa(ha jól emlékszem). Szerintem a gyártója már rég megszűnt. Hamarosan hozzák javításra, akkor majd készítek róla néhány fotót, és felteszem ide.
Igen, én se hallottam még, de biztos vannak csodák. Akkor ezek szerint nálad lapul majd 1 csoda. Várjuk a képeket!
Nincs ebben semmi csoda. Mivel 3 db 1 fázisú trafót használnak, a 230V-os feszültségű primer tökéletesen megfelel 3 fázisú táplálás esetén a csillagkapcsolás feltételének. A fokozatkapcsoló a csillagpontot tologatja az aktuális fokozatnak megfelelően. 1 fázisú táplálásnál a csillagpontra kell kötni a nullát, a 3 fázisvezetőt pedig össze kell kötni,és mehet rá a fázis. DE ezt csak akkor lehet megcsinálni,ha 3 db egyforma 1 fázisú trafód van, és nem 1 db 3 fázisú.
A szekunder oldalon pedig az egyenirányítás kétutas középkivezetésű szekunder tekercsekkel.
Értem én, csak arra mondom, hogy ritka ugye amit át lehet kötni. Úgy mint pl amit te is mondasz, hogy 3db 1 fázisú trafó van. Erre értettem, hogy csoda.
Nagyon szèpen köszönöm a válaszokat, hàt ezek szerint csak otthon tudom majd használni, mert ott van 380. Csak azért akartam àtkötni, hogy tudjam hasznàlni màshol is. Holnap mèg készitek kèpeket a traforol is, hátha tudtok mondani valami biztatot.
Kellemes estèt kìvànok nektek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |