Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   134 / 272
(#) monte válasza fogó hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Köszi majd szétnézek
(#) nagym6 válasza monte hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Itt a Surf, én ezt építettem, és meglehetősen jó egyszerűbb szórakozásra. A panel picit eltér a rajztól, a panel szerint jó.

Surf.zip

(#) Yowie válasza Neuzer hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Ismét egy lehetőség számolgatni!
Persze ki akar? Én nem láttam még olyat, aminél volt hűtés, most is rákerestem gyorsan a képekre.
(#) Yowie hozzászólása Márc 13, 2014 /

A fejre szerelt csatlakozóhoz egy adalék a mellékelt kép. Kb 10 perccel a fotó előtt letöröltem a jeget. Mindenesetre ha a csatlakozót ilyen viszontagságoknak akarjuk kitenni, alaposan be kell kenni valami jófajta kenőanyaggal a meneteket, különben még a műanyagot sem lehet majd szétcsavarni.
(#) Yowie válasza monte hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Valóban a surf a legegyszerűbb, amit érdemes lehet megépíteni. Amit találtál semmire sem jó. Azonban a surfhoz is célszerű pl egy oszcilloszkóp, mert anélkül szinte lehetetlen beállítani. Azt tudni kell, hogy nem tudod különválasztani vele a vasat, vagyis egy mező széléről elindulva estig kb 20m-t tehetsz meg, miközben 1-1,5 kg vasat fogsz összegyűjteni szegek csavarok és kis lemezkék formájában, ami jelen tarifával (kb 40Ft/kg) a kincstől elég messze lesz.

Másik lehetőség pl a TGSL, ami nem egy bonyolult dolog, a fej elkészítése viszont elég problémás, azonban azt meg lehet csináltatni, 15-16 ezer körül szerintem. A gép jó mélységet tud, a vasat is jól szűri. Természetesen itt is igaz, hogy oszcilloszkóp kell a beállításhoz.

Silverstar, amihez ha jól tudom, lehet venni nyákot, alkatrészt, fejet. Mélységben elmarad a TGSL-től, viszont a hangjelzés sokkal több infót hordoz, vagyis kevesebb lesz a szemét és még ásni sem kell érte annyit természetesen ehhez is kell oszcilloszkóp

Azt hiszem, ebből láthatod, hogy az építés sem lesz ingyen, alkatrész, doboz, nyél, a surf esetében is 20-30 ezret fogsz költeni, a többinél kicsivel többet. Munkaórák tekintetében kb egy hónapig fogsz bíbelődni vele. Építés szempontjából a kicsit egyszerűbb (de használható) is kb olyan munka, mint a kicsivel bonyolultabb, de jó. Olvass vissza itt a topikban, milyen problémák merülnek fel, gondold meg, be akarod-e ezeket vállalni, és csak akkor kezdj hozzá. Azt tudni kell, hogy 40-50 ezer között már használtan egész jó gépeket lehet kapni.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Persze szkóp az mindegyikhez kell, de komolyabban csak a DD problémás, a koncentrikust jóval könnyebb összehozni ha már van egy eltalált méretarány.
Valahonnan megpróbálok szerválni 0,2-es körüli huzalt, és összerakok majd kísérletképpen egy koncentrikus fejet az IGSL-hez, kíváncsi vagyok hogy milyen lesz a DD-hez képest.
Ha az ember gyorsan használatba akarja venni a munkája gyümölcsét akkor a többit sem kell túlragozni. Nyélnek egy söprűnyél vagy egy gyalult léc, egy füles távtartóval és két csavarral rá az elektronika, a nyélre a kar alá rászigszalagozva az akku és lehet menni.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

A CC is csak akkor könnyebb, ha van egy kész sablonod. Amikor én építettem az első gépet, még internetem sem volt, így csak a saját fejemből okoskodtam. Csináltam pl olyat, hogy egy kis hengeren volt a vevő és a segéd tekercs felette, és annak a magasságával lehetett kiegyenlíteni. Aztán rájöttem hogy csak rátekerek pár menetet a kiegyenlítéshez. Azonban ugyan olyan kényes, mint a DD, ha kissé elmászik a kiöntésnél, ugyancsak el tud menni, de a CC-nél jellemző, hogy használnak egy hangolószálat, amit mozgatva lehet finomítani.

De whítes szabadalmat érdemes lenne kipróbálni. A másik, amit még lehetne tesztelni, amikor szépen elkülönül a 3 tekercs, mint a garrett 2500 nagy fejnél.
(#) Neuzer hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok!
Segítsetek!Probálom életre kellteni a Tgsl-emet de nem akar ugy müködni ahogy én akarom.Hangja van neki csak nem akkor amikor a tekercs felett huzogatom a féet hanem akkor amikor a csatiát széthuzom.Mit és hol mennyi értéket kell mérni?
Köszi!

neked van szkópod? (ne haragudjatok, de rossz a memóriám)

Sajna csak Multiméter.
Nem tudom jó-e de egy akkus furo töltőjét használtam áram forrásnak 12v 450mA!
Ha az érzékenység potiát csavargatom akkor jelez.

Ez így nem fog menni, hiszen azt sem tudjuk, beindul-e az oszcillátor Az, hogy egy poti zajos és ettől valami recseg a kimeneten, semmit nem jelent sajnos

Egyébként szkóp nélkül hogy állítottad be a tekercset?

Szerintem elsőre keress valami hangkártyás szkópot a neten. Egész jók vannak ingyen. Aztán folytasd a gépet, ha már tudod is nézni, mi történik benne, ha csak nincs valami ismerősnek a közelben.

lehet hogy butának tünök de hogy működik ez a hangkártyás szkóp?
az rx-nél van egy kondi hely oda nem kell kondi?

Egy progi. Letöltöd, és kapsz egy oszcilloszkóp kezelőfelületet a képernyőn, a bemenet pedig a hangkártya bemenete. Vándorbot linkelt is egyet korábban.

A töltő nem biztos, hogy a legjobb táp, töltője válogatja. Miért nem az akkut magát használod?

mert sajna nem a legjobb.amugy milyen teljesítményű akku kell a tgsl-nek?
egyik végén a hangkártya a másikon mi?

Az akku teljesítménye inkább azért érdekes, mennyi ideig menjen, de ez egy másik téma, mindenki esküszik valamire. Nekem a 2700mA-es ansmann jött be leginkább. Egy éve használok egy pakkot, az én gépem extra nagy fogyasztású, ezzel kb 10órát működik folyamatosan. A TGSL szerintem vagy 3 napig menne vele. Néha rámérsz a kapocs feszültségre és látod, ha leesett.

"egyik végén a hangkártya a másikon mi?" nem értem. A PC-d hangkártyájának a bemenetével tudsz mérni és látod a jelet. Ennyi.

pl:

Bővebben: Link

keress rá!

akkor egy mikrofon van a végén?
(#) Yowie válasza Neuzer hozzászólására (») Márc 13, 2014 / 1

Nincs a végén semmi. Beledugsz egy vezetéket, hideg pont meleg pont, mint egy szkóp. Olvasd el, mert ajánlanak esetleg előtétet ellenállást vagy osztót.

Pl itt a fórumon is találsz, ezen az oldalon van egy egyszerű előtét/osztó, ha azt ráteszed, még elrontani sem tudod a hangkártyát.

Bővebben: Link
(#) Yowie hozzászólása Márc 13, 2014 /

Ez nem csodaszer persze, de azt látod, hogy megvan-e a szinusz, meg szabályos-e, tudsz frekit mérni és maximumot, minimumot állítani. Persze az osztót bele kell kalkulálni ha mérsz, és működni is csak HF tarományban fog, de amihez kell ahhoz megfelel.
(#) yaessu hozzászólása Márc 13, 2014 /

Nem tudom, helyes szerelés mellet azonnal indul , de a hangkártyára vigyázz ez csak tipp lehet hogy hülyeség nem tudom a pc hf bemenete menyit bír
(#) jethro hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok.
Szerintetek mennyit számít a szinusz szinuszossága,mert az enyém kicsit csámpás?A leírások alapján 330n kell párhuzamosan a silver kondijaihoz.Nekem még a panelon lévőkből is kellet kivenni,hogy jó legyen.Ez lett a végeredmény úgy hogy a két tekercs egy deszkán egymásra van támasztva.

scopj.JPG

(#) yaessu válasza jethro hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Igaz a szilverhez nem értek de az oszcillogramhoz igen , hát ha azt mondjuk szinusz akkor nagyon torz kicsit jobbban esne elmenne trigger jelnek
--a sok hozzászólásokból itt olvastam a nagyik írásaiból mindegyik keresőnél lényeges a szép tiszta szinusz
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) Yowie válasza jethro hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Én sem csináltam silvert, de ez nem lesz jó. Vevő is be van kötve? Ha nem, kösd be, fém ne legyen a közelében kb 1m-es körzetben, ne tedd a padlóra, párkányra. Tekercs méret, menetszám, huzalátmérő biztos jó? Milyen huzalt használtál?
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Ajánl hozzá előtétet a leírás. Elég szájbarágós, bár Neuzer azóta nem ír, remélem nem azért , mert az iszonyatos adójel a gépét is elporlasztotta
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Reméljük nem nyírta ki a gépét -amúgy külön szkóp jobb kényes a pc de a digitális szkóp is .. nekem van egy nagy orion és egy nagy HP - 120 mm kör alakú ernyővel elektroncsöves igaz 10 a másik 100 Mhz csak egy sugarasak de mikor elektroncsöves adóvégfokot csináltam 7, Mhz ra ott bírta az anódáramot pedig 800 voltot simán adni lehet neki a digitális már pár 100 v kinyíródik egy véletlen elmérés és kész a lámpás gépek bírják szinte tönkretehetetlenek 20 éve nyüvöm pedig mikor szereztem sem voltak ujjak ------------na de visszatérve ha jól szerelte egyből el kellet volna indulnia neki bármilyen tekercsel szinte --építőknél sokszor észrevettem főleg ahol fett van és helyettessítőt adnak, simán beleteszik ahogy a képen van azt csodálkoznak ha nem működnek --mindig meg kell nézni, még ha kitt panel is és fel van rajzolva a tranzisztor és fett ikonja de lehet ha úgy beletéve nem lábhelyes --pl én kittből raktam össze frekiméröt ott is fordítva volt a tranyo ikon rajzolva a panelen --még arra leszek kíváncsi , megjöttek a j107 fettjeim kicserélem kiveszem a 201 eseket azt megnézem hogy ez a 107 hogy megy bele ikon szerint vagy fordítva mert ez ebbe való
(#) jethro válasza Yowie hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

A huzalátmérő 0.355 a vevő tekercs rajta van,de ez a jelalak az adó tekercsen van. Szerintem az adó jelalakját nem szabadna hogy befolyásolja a vevő tekercs mert az egy oszci ami be van hangolva 4.8 Khz-re és kész nem? Egyébként működik alulra trillázik,vasra elhallgat,a reset is működik csak nincs finoman behangolva de először csak arra voltam kíváncsi ,hogy van-é valami életjel.A tekercsek még az asztalon vannak beöntetlenül mérőzsinórok meg egyebek közt.
(#) motyo válasza Yowie hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Tudom, ez nekem szól!
Nem is reagálnék rá ha ez egy HÁZILAG KÉSZÍTETT FÉMKERESŐ fej lenne... Sőt! Gratulálnék hogy működik!
És azt hogy egy gyári fejet belep a jég vagy a hó.... nagy ügy! Ezért fizetsz ki egy csomó pénzt! Valamelyiket víz alá is lehet dugni! De ezt nem a te kezed munkája! Mindenki össze tudja dzsuvázni a fejet!
De értem és igazad van! Mármint abból a szempontból hogy a gyári készülékekkel nehéz versenyre szállni! A kép tanulsága szerint te sem HÁZILAG KÉSZÍTETT FÉMKERESŐvel Hobbizol... Már ha hobbinak lehet mondani ha valaki ilyen időjárási körülményekben is kimegy keresni...
Következő: »»   134 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem