Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Itt a Surf, én ezt építettem, és meglehetősen jó egyszerűbb szórakozásra. A panel picit eltér a rajztól, a panel szerint jó.
Ismét egy lehetőség számolgatni!
Persze ki akar? Én nem láttam még olyat, aminél volt hűtés, most is rákerestem gyorsan a képekre.
A fejre szerelt csatlakozóhoz egy adalék a mellékelt kép. Kb 10 perccel a fotó előtt letöröltem a jeget. Mindenesetre ha a csatlakozót ilyen viszontagságoknak akarjuk kitenni, alaposan be kell kenni valami jófajta kenőanyaggal a meneteket, különben még a műanyagot sem lehet majd szétcsavarni.
Valóban a surf a legegyszerűbb, amit érdemes lehet megépíteni. Amit találtál semmire sem jó. Azonban a surfhoz is célszerű pl egy oszcilloszkóp, mert anélkül szinte lehetetlen beállítani. Azt tudni kell, hogy nem tudod különválasztani vele a vasat, vagyis egy mező széléről elindulva estig kb 20m-t tehetsz meg, miközben 1-1,5 kg vasat fogsz összegyűjteni szegek csavarok és kis lemezkék formájában, ami jelen tarifával (kb 40Ft/kg) a kincstől elég messze lesz.
Másik lehetőség pl a TGSL, ami nem egy bonyolult dolog, a fej elkészítése viszont elég problémás, azonban azt meg lehet csináltatni, 15-16 ezer körül szerintem. A gép jó mélységet tud, a vasat is jól szűri. Természetesen itt is igaz, hogy oszcilloszkóp kell a beállításhoz. Silverstar, amihez ha jól tudom, lehet venni nyákot, alkatrészt, fejet. Mélységben elmarad a TGSL-től, viszont a hangjelzés sokkal több infót hordoz, vagyis kevesebb lesz a szemét és még ásni sem kell érte annyit ![]() Azt hiszem, ebből láthatod, hogy az építés sem lesz ingyen, alkatrész, doboz, nyél, a surf esetében is 20-30 ezret fogsz költeni, a többinél kicsivel többet. Munkaórák tekintetében kb egy hónapig fogsz bíbelődni vele. Építés szempontjából a kicsit egyszerűbb (de használható) is kb olyan munka, mint a kicsivel bonyolultabb, de jó. Olvass vissza itt a topikban, milyen problémák merülnek fel, gondold meg, be akarod-e ezeket vállalni, és csak akkor kezdj hozzá. Azt tudni kell, hogy 40-50 ezer között már használtan egész jó gépeket lehet kapni. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Persze szkóp az mindegyikhez kell, de komolyabban csak a DD problémás, a koncentrikust jóval könnyebb összehozni ha már van egy eltalált méretarány.
Valahonnan megpróbálok szerválni 0,2-es körüli huzalt, és összerakok majd kísérletképpen egy koncentrikus fejet az IGSL-hez, kíváncsi vagyok hogy milyen lesz a DD-hez képest. Ha az ember gyorsan használatba akarja venni a munkája gyümölcsét akkor a többit sem kell túlragozni. Nyélnek egy söprűnyél vagy egy gyalult léc, egy füles távtartóval és két csavarral rá az elektronika, a nyélre a kar alá rászigszalagozva az akku és lehet menni. ![]()
A CC is csak akkor könnyebb, ha van egy kész sablonod. Amikor én építettem az első gépet, még internetem sem volt, így csak a saját fejemből okoskodtam. Csináltam pl olyat, hogy egy kis hengeren volt a vevő és a segéd tekercs felette, és annak a magasságával lehetett kiegyenlíteni. Aztán rájöttem hogy csak rátekerek pár menetet a kiegyenlítéshez. Azonban ugyan olyan kényes, mint a DD, ha kissé elmászik a kiöntésnél, ugyancsak el tud menni, de a CC-nél jellemző, hogy használnak egy hangolószálat, amit mozgatva lehet finomítani.
De whítes szabadalmat érdemes lenne kipróbálni. A másik, amit még lehetne tesztelni, amikor szépen elkülönül a 3 tekercs, mint a garrett 2500 nagy fejnél.
Sziasztok!
Segítsetek!Probálom életre kellteni a Tgsl-emet de nem akar ugy müködni ahogy én akarom.Hangja van neki csak nem akkor amikor a tekercs felett huzogatom a féet hanem akkor amikor a csatiát széthuzom.Mit és hol mennyi értéket kell mérni? Köszi!
neked van szkópod? (ne haragudjatok, de rossz a memóriám)
Sajna csak Multiméter.
Nem tudom jó-e de egy akkus furo töltőjét használtam áram forrásnak 12v 450mA! Ha az érzékenység potiát csavargatom akkor jelez. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Ez így nem fog menni, hiszen azt sem tudjuk, beindul-e az oszcillátor
![]()
Egyébként szkóp nélkül hogy állítottad be a tekercset?
Szerintem elsőre keress valami hangkártyás szkópot a neten. Egész jók vannak ingyen. Aztán folytasd a gépet, ha már tudod is nézni, mi történik benne, ha csak nincs valami ismerősnek a közelben.
lehet hogy butának tünök de hogy működik ez a hangkártyás szkóp?
az rx-nél van egy kondi hely oda nem kell kondi? A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Egy progi. Letöltöd, és kapsz egy oszcilloszkóp kezelőfelületet a képernyőn, a bemenet pedig a hangkártya bemenete. Vándorbot linkelt is egyet korábban.
A töltő nem biztos, hogy a legjobb táp, töltője válogatja. Miért nem az akkut magát használod? A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
mert sajna nem a legjobb.amugy milyen teljesítményű akku kell a tgsl-nek?
egyik végén a hangkártya a másikon mi? A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Az akku teljesítménye inkább azért érdekes, mennyi ideig menjen, de ez egy másik téma, mindenki esküszik valamire. Nekem a 2700mA-es ansmann jött be leginkább. Egy éve használok egy pakkot, az én gépem extra nagy fogyasztású, ezzel kb 10órát működik folyamatosan. A TGSL szerintem vagy 3 napig menne vele. Néha rámérsz a kapocs feszültségre és látod, ha leesett.
"egyik végén a hangkártya a másikon mi?" nem értem. A PC-d hangkártyájának a bemenetével tudsz mérni és látod a jelet. Ennyi.
![]() Nincs a végén semmi. Beledugsz egy vezetéket, hideg pont meleg pont, mint egy szkóp. Olvasd el, mert ajánlanak esetleg előtétet ellenállást vagy osztót.
Pl itt a fórumon is találsz, ezen az oldalon van egy egyszerű előtét/osztó, ha azt ráteszed, még elrontani sem tudod a hangkártyát.
Bővebben: Link
Ez nem csodaszer persze, de azt látod, hogy megvan-e a szinusz, meg szabályos-e, tudsz frekit mérni és maximumot, minimumot állítani. Persze az osztót bele kell kalkulálni ha mérsz, és működni is csak HF tarományban fog, de amihez kell ahhoz megfelel.
Nem tudom, helyes szerelés mellet azonnal indul , de a hangkártyára vigyázz ez csak tipp lehet hogy hülyeség nem tudom a pc hf bemenete menyit bír
Sziasztok.
Szerintetek mennyit számít a szinusz szinuszossága,mert az enyém kicsit csámpás?A leírások alapján 330n kell párhuzamosan a silver kondijaihoz.Nekem még a panelon lévőkből is kellet kivenni,hogy jó legyen.Ez lett a végeredmény úgy hogy a két tekercs egy deszkán egymásra van támasztva.
Igaz a szilverhez nem értek de az oszcillogramhoz igen , hát ha azt mondjuk szinusz akkor nagyon torz kicsit jobbban esne elmenne trigger jelnek
--a sok hozzászólásokból itt olvastam a nagyik írásaiból mindegyik keresőnél lényeges a szép tiszta szinusz A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Én sem csináltam silvert, de ez nem lesz jó. Vevő is be van kötve? Ha nem, kösd be, fém ne legyen a közelében kb 1m-es körzetben, ne tedd a padlóra, párkányra. Tekercs méret, menetszám, huzalátmérő biztos jó? Milyen huzalt használtál?
Ajánl hozzá előtétet a leírás. Elég szájbarágós, bár Neuzer azóta nem ír, remélem nem azért , mert az iszonyatos adójel a gépét is elporlasztotta
Reméljük nem nyírta ki a gépét -amúgy külön szkóp jobb kényes a pc de a digitális szkóp is .. nekem van egy nagy orion és egy nagy HP - 120 mm kör alakú ernyővel elektroncsöves igaz 10 a másik 100 Mhz csak egy sugarasak de mikor elektroncsöves adóvégfokot csináltam 7, Mhz ra ott bírta az anódáramot pedig 800 voltot simán adni lehet neki a digitális már pár 100 v kinyíródik egy véletlen elmérés és kész a lámpás gépek bírják szinte tönkretehetetlenek 20 éve nyüvöm pedig mikor szereztem sem voltak ujjak ------------na de visszatérve ha jól szerelte egyből el kellet volna indulnia neki bármilyen tekercsel szinte --építőknél sokszor észrevettem főleg ahol fett van és helyettessítőt adnak, simán beleteszik ahogy a képen van azt csodálkoznak ha nem működnek --mindig meg kell nézni, még ha kitt panel is és fel van rajzolva a tranzisztor és fett ikonja de lehet ha úgy beletéve nem lábhelyes --pl én kittből raktam össze frekiméröt ott is fordítva volt a tranyo ikon rajzolva a panelen --még arra leszek kíváncsi , megjöttek a j107 fettjeim kicserélem kiveszem a 201 eseket azt megnézem hogy ez a 107 hogy megy bele ikon szerint vagy fordítva mert ez ebbe való
A huzalátmérő 0.355 a vevő tekercs rajta van,de ez a jelalak az adó tekercsen van. Szerintem az adó jelalakját nem szabadna hogy befolyásolja a vevő tekercs mert az egy oszci ami be van hangolva 4.8 Khz-re és kész nem? Egyébként működik alulra trillázik,vasra elhallgat,a reset is működik csak nincs finoman behangolva de először csak arra voltam kíváncsi ,hogy van-é valami életjel.A tekercsek még az asztalon vannak beöntetlenül mérőzsinórok meg egyebek közt.
Tudom, ez nekem szól!
Nem is reagálnék rá ha ez egy HÁZILAG KÉSZÍTETT FÉMKERESŐ fej lenne... Sőt! Gratulálnék hogy működik! És azt hogy egy gyári fejet belep a jég vagy a hó.... nagy ügy! Ezért fizetsz ki egy csomó pénzt! Valamelyiket víz alá is lehet dugni! De ezt nem a te kezed munkája! Mindenki össze tudja dzsuvázni a fejet! De értem és igazad van! Mármint abból a szempontból hogy a gyári készülékekkel nehéz versenyre szállni! A kép tanulsága szerint te sem HÁZILAG KÉSZÍTETT FÉMKERESŐvel Hobbizol... Már ha hobbinak lehet mondani ha valaki ilyen időjárási körülményekben is kimegy keresni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |