Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
hy
Szamóca itt azt olvasom, hogy a darlingtonos erősítő amit ajánlottál hulladék. Most kinek higgyek?
Szia !
1 Feltettél egy kérdést, az erősítő valós teljesítményéről. 2 Parázs G. válaszolt rá. 3djloui is: Idézet: „én már megépítettem ezt TIP142/ 147-el és nagyon prímán müködik, a hangja is kitünő.” 4Te ismét megkérdezted. 5 Én: Idézet: „A két erősítő egyébként ugyanaz, csak a végdarlingtonokat változtatta Horváth úr. Az eredetit (BDX66C-67C-vel/Pmax=150W/) én is megépítettem sub-nak, és tudja a leírtakat.” 6Te azt mondtad: Idézet: „Akkor szerintem meg is építem.” Tehát én nem ajánlottam, csak azt mondtam hogy én is megépítettem sub-nak, (+ ajánlottam nagyobb teljesítményű darlingtonpárt.) De egyébként ez egy 1981-es kapcsolás, és elsősorban zenészeknek készült, nem audiofileknek. Nálam sub-ként jól szól, és rövidzárvédett is. Tehát a felhasználási körtől is fűgg hogy milyen hulladék. Egyébként KD mester nagyobb kvalitású szakember, tehát fogadd el a vélemélnyét. Ha ő azt mondja biztos úgy van.
Szia KD Mester!
A B5-ös végfokkal kapcsolatban felmerült egy konstrukciós kérdésem: A kapcsolási rajzot és a nyákrajzot összehasonlítva a 22Kohmos trimmer poti és azzal szimmetrikusan elhelyezkedő 10Kohmos ellenállás a nyákon fordítva van mint a kapcsolási rajzon. Tehát a kettő fel van cserélve, a trimmer poti a kapcsolási rajzon a pozitív ágba van beépítve mígy a nyákon meg a negatívba... talán így is tökéletesen működik, annyira nem értek hozzá, viszont szeretném megépíteni. Kérlek kommentáld a dolgot, hogy így tökéletes-e vagy cseréljem meg a két elemet? köszi.: Zoli
Akkor ez nem audiofileknek ajánlott.Értem.
Egyébként a darlingtonos erősítő szól olyan szépen mint a TDA7294? Tudnál alyánlani olyan erősítős ami 100-120W között muzsikál 4 ohm-on?(de ezt a teljesítmény tényleg leadja) Egyébként nekem itthoni célra és házibulikra kellene.Eléggé sokfajta stílus szólna rajta de Techno meg Rock meg ilyen keményebbek biztos,hogy nem. Előre is köszönöm.
Ha Hi-Fi kell. Ugorj neki a B5-nek, (most én is azt csinálom ma maradtam ki hozzá a paneleket)
üresjárati +-40V-ról már bőven leadja 4ohm-ra a 100W-ot. Egyszerű, de nagyszerűnek ott a VF2 akár. A TDA7294-el nem építettem véget, így nincs összehasonlítási alapom, de szerintem egy jobb darlingtonos vég simán megüti
Igaz nem engem kerdeztel, de azert valaszolok ha nem baj Sztem mindegy, hogy fel van cserelve a rajzon es a NYAKon a poti es az ellenallas, hisz az egesz kapcsolas teljesen szimmetrikus igy tok mind1, hogy hova teszed a potit. Az ugyis az asszimmetria kiegyenlitesere hasznalatos, azaz hogy a kimeneten minimalis offszet feszultseget lehessen beallitani.
Szia!
Én is így gondoltam, csak még mielőtt nekei kezdtem volna a nyák készítéséhez, gondoltam megkérdezem... köszi Zoli
sziasztok.
kezdö vagyok még forumtémákban, de abban kérem segitségeteket, hogy van egy régi pioneer SA-970 tipusu erölködöm és ehez keresek egy fullos kapcsolási rajzot, neten már körbenéztem de semmit sem találtam. javitanom kellene vagyis át szeretném alakitani kicsit mert már kezdenek elhalni benne a mechanikus gombok "csatornavállasztok". ha valakinek volna ehez az erösitöhöz kapcs. raja és felrakná ide azt megköszönném.
Sziasztok!
Mint tapasztalat szeretném megosztani veletek. KD mester B5-ös végfokának építésben vagyok, és a kondenzátorokat 63V-osnak választottam meg, de ezek méretéhez nem jó a nyák, nem férnek el rajta precízen. Az egyik kondit csak úgy tudtam beépíteni ahopgy a képen látjátok. Szóval ha valaki 63V-os kondikat szeretne bele tenni az kicsit mókányolja át a nyákot, vagy használjon kisebb feszültségűket, amikhez valószínűleg lett tervezve. Ja..még mielőtt megkérdi valaki aki ismeri a kapcsolást miért van benne az a 2W-os ellenállás...azért mert ilyen volt. üdv.: Zoli
A 220 µF-os kondik nyugodtan lehettek volna 6,3 V-osak. Csak a két 100 µF-osnak kell kibírni a tápfeszt (ami csak 36 V, tehát ide is elég 50 V-os kondi).
(BTW: én 22 k trimmer helyett 8,2k ellenállást és vele sorban 4,7 k potit tettem volna be.)
Jó hogy szólsz!
Ép ma ültetgettem én is, és nekem is nagy fesz. elkóim voltak ithon(100V) ráadásul nehány dolgot felcseréltek a lomexnél .Ugyhogy megint lessz egy utam. 100µF -nak 50V a 220uf-nak meg 25V is elég. Ja és könnyítésnek.
lehet hogy nem itt kéne megkérdezni de talán itt hamarabb választ kapok.:egy quad 405 mono 100watt trafoja ( 150va 2x36volt)után van 2 db 4700mf 63v elko,ezeket mekkorára kéne méretezni ideális esetben? nem kicsik ezek? pl 10000mf 63 volt 2db nem lenne jobb? vagy a két érték között vmi?please help me
Kérdeztél, és önmagad álltal megválaszoltattál. (De/2X10000µF/63V/) :yes:
Hat nem szentiras az amit KD mester leirt/megtervezett. Lehet nyugodtan modolni a NYAKot, kapcsolast, stb. Persze ha alapveto dolgokat valtoztat meg az ember akkor mar nem egeszen ugyanazt az erositot kapja mint amit KD mester megalmodott. De lehet kiserletezni szabad a palya! Egyebkent egy kis NYAK nagyobbitas/modositas meg nem jelent semmit. En is valtoztatok kicsit a NYAKon, mert nem fernek el rendesen a masodik B5 alkatreszei az eredeti kivitelezesen.
Az elso B5-nel egyebkent nalam is pont olyan 2W-os ellenallasok vannak a Zobel tagban mint nalad hapro .... ilyen volt itthon
Szia!
Minő véletlen, ahol Te, ott én is Arcotronics kodikat használtam. A 330nF-os kondikat a beültetésnél felcseréltem a 100 µF-os kondikkal, így éppen elfért mellettük a 220 µF-os. A 22K-s trimmer helyére, Lamalas ajánlására egy 2K-s trimmert, és egy 9,1 K-s soros ellenállást teszek. Úgy néz ki, egyre bővül a B5-öt megépítők tábora. Üdv.: Zoli
ok.és ezáltal változni fog a hangja?amugy subot szeretnék vele hajtani,mert sztem erre jo lesz...meg ha már szoba került az elöbb(korábban)"ducduc" zenére milyen végfokban gondolkodjak? ha pl van egy quad ami hajt egy mélyet amellé teszek egy stereo quadot ami hajt két széles hangfalat az mennyire jó ötlet?régen ugy tudom használták hangositásra,de ma már nem jellemzö.erröl ki mit tud.tehát mo
st milyen erösitö-tipusokat használnak pa-ben?
Szia!
A rajz amit feltettél nem jó. A TIP127 emiter egy 3,9ohmos ellenállással csatlakozik a MJ21194 kollektorára és nem egy átkötéssel! És a TIP 122 emitere is egy ellenállással csatlakozik az MJ21195 kolletorára, nem pedig nyák fólia van! Lehet hogy régebben közölt valami ilyen rajzot, de a legujabb verzióban ez így van ahogy leírtam. Nézd meg a kapcsolási rajzot. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_159378.html?highligh...159378 üdv.: Zoli
Sziaztok!
MÁr kérdeztem egyet s mást a tervezett erősítőmmel kapcsolatban. Egy TDA 8560-asról lenne szó. Akkor rábeszéltetek, használjak két egyforma hangszórót, és hallgatok rátok Kérdésem az lenne, hogy mekkora trafót vegyek/szerezzek hozzá? Adatlapban 7,5 A-t írnak, de remélem csak én néztem el valamit. Feszültségről érdeklödnék még: 18 v amax, 14,4 az ideális adatlap szerint. Nem tudom milyen méretekben lehet trafókat kapni, 12 Vosat biztos lehet, de az meg kevés nem? Trafóról ennyi meg még egy Szeretném megépíteni mellé a Topi féle sztereo hangszinszabályzót. Mivel egyben lenne a kettő: Egy trafóról mehetnek-e vagy vegyek duplát? Vagy hogyan oldjam meg? És mégegy kérdés, ez már nem trafós mekkora hűtőbordát illik szerezni az IC re? kössz a vélaszokat előre is: Uli
Köszi hogy szóltál!
Nekem még az első variáns volt meg abban még nem volt ellenállat, és a zénerek is 15v-ak. gabenx: Sub-nak pláne, de minden erősítőnek a pufferelkó olyan mint az ámítógépnek a memória. Vagyis minél több , annál jobb. Főként tuctuc zenére. Egyenletesebb teljesítményt kapsz. Ha subként 100W-ot használsz,kb 2x50w bőven elég a felső sávra.
Jo az ugy is. A 3,9ohmos ellenallasok kicsit lazitjak a vcs-t a kompoziton belul igy valszeg kevesbe lesz hajlamos begerjedni az erosito. Ezen ellenallasok nelkul is mukodokepes az erosito es a 15V-os zenerek is jok bele. Ha valakinek nincs beletervezve ez az ellenallas az nem a vilag vege, el is hagyhato, de figyelni kell, hogy kifejezetten kapacitiv terhelest ne kapjon az erosito vagy ha megis akkor kell a kimenettel sorba az a bizonyos LR tag. De akinek meg nincs kesz a NYAKja az inkabb az utobbit keszitse el amiben benne van ez a 2db 3.9ohmos ellenallas is. .... Aztan KD mester majd helyre tesz, elvegre o tervezte az erositot
Hello
Ez az IC 2x40Wattos igaz? Akkor minimum egy 100VA-s de iknább 120 vagy 150VA trafó kell neki. A secunder feszültség ha 12VAC az jó mert puferrelve pont 18V lesz. Előfoknak én úgy tudom hogy külön trafó kell, mert ha ugynarrol mennek akkor gerjed. Viszont oda egy nyákba ültethető pár VA-s is elég. Hütöbordának 2x40Wattra egy 150x100as nyílván elég. De ezt nem autóba akarod csinálni?
szia! Igazából ugy csinálom, hogy lesz rajta 230V- input meg 12 V input. Igy tudom ahsználni konnektorból is meg kocsiból/motorból is
Egy ilyen 150 VA- es trafó kb mekkora helyet foglal? PC tápba belefér? méretekkel még nem nagyon vagyok tisztában és árban ez kb mennyi lehet? üdv és kössz a választ: Uli
Hello
Nézd meg a hq videóban ott van pontos ár és a méretek is levannak íírva. Itt tán olcsóbb, de vigyázz árak nettóban! Ja értem szóval kétféle üzemmódja lesz Hát ha előfok is lesz kérdéses a pc táp
THX! a megnyugtató választ.
Igazándiból már a megjelenés napján kinyomtattam a nyák rajzát, és nem néztem meg a variánsok közti külömbségeket Azt gondoltam, hogy jó így is, mert építés után közölte le a dokumentációt. Az meg hogy segítel "felhomályosítani" minket szerintem pozítívum. :yes: Úgy nézem ez a B5 hónapja (éve) lessz.
sziasztok
épitettem egy erölködöt tda7294 el hozzá elöfoknak egy lm 1036m es hangszinszabályozot, védelemnek meg egy itt a forumban talált hangszorovédöt épitettem meg. na most itt van a bibi mert bekapcsoláskor frankon késleltetve kapcsolja rá a hangszorokat nem koppan, viszont a kikapcsolásnál is kéne neki müködnie amit nem tesz. felraktam a rajzot valaki mondjon már rá valamit mert nekem ötletem sincs mi lehet a baja, elvileg ennek a cuccnak forditva is mennie kellene? jah az nem lehet gond hogy nem használtam hozzá külön segédtrafot ? THX Idézet: „jah az nem lehet gond hogy nem használtam hozzá külön segédtrafot ?” Hanem honnan vetted a 12 V-ot? Ha az előerősítő tápjáról, az baj! Legalább külön tekercs kell neki, ha nem is külön trafó! Kis pufferrel.
Szia !
Ez a kapcsolás csak bekapcsoláskor késleltet (47K+330uF)és, és a kimeneti egyenfeszt figyeli (T1-T2 dif.erősítő kör). Kikapcsolásnál a 12V, (a pufferelkóban tárolt energia miatt míg ki nem sül) megmarad és emiatt nem kapcsol ki azonnal. :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |