Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Mit látok. Didaktik Gama. Én egy ilyen üres dobozába tettem be billentyűhibás Spectrum gépemet.
Igen-igen az, szoktam használni időnként. Az alatta lévő TV is azért kellett hogy tudjam használni. Az elektroncsövek megjelenésétől egészen valahol a Didaktik Gammáig van az az időszak ami érdekel.
A Didaktik sosem sugárzott
Sziasztok, reggel 8 órától szerelek a műhelyemben, most fejeztem be. (nem a szerelést hanem már zsibbad a kezem). Így néz ki a most a műhelyem.
Még a rend is elviselhető.
Sziasztok!
Van valakinek Lidl-es nyomatékkulcsról tapasztalata, véleménye? Vasárnaptól akciós lesz, és elég olcsó ahhoz képest, amennyibe máshol kerül, tartok tőle, hogy minőségben is az árát tükrözi. Ha valaki rácáfol erre, lehet, hogy beszerzek egyet. Nyomatékkulcs készlet
Most hogy írtad, elkezdtem rajta gondolkozni, hogy életemben hányszor volt komolyan szükségem nyomatékkulcsra.
Ami azt illeti egy ujjamon meg tudtam számolni Tehát szerintem Te sem fogod "széthajtani", még ha gagyi is... A fali tárolót viszont fontolóra venném, ámbár én már vettem belőle...
Hasonlót még a volt "profi'"-ban vettem, évekkel ezelőtt.Csak durvább munkákhoz használom (pl. kerékcsavarok, futóműcsavarok), de még nem sikerült tönkretennem.
A téli-nyári kerékcseréknél tutira fogom használni, meg az autómat magam szerelem, szerintem azért fog kattogni eleget.
Van egy kisebb (4-24 Nm), azt pl rendszeresen használom bicikli szerelésnél, karbantartásnál.
Szervusz!
Aldiban vettem ilyen "gazdaságos" nyomatékkulcsot. Kép alapján pont ugyan így néz ki. Sokat nem kattogtattam még, szóval eddig jól szolgál. Egyébként masszív darab, de pontosságot nem ellenőriztem rajt. (nem is tudom hogyan lehetne egyszerűen...) Egy biztos, nagyságrendekkel jobb ennek a használata, mint az "érzem a markomban hogy mennyire húzom meg" jellegű hozzáállás a szereléseknél. Szóval érdemes lehet megvenni.
Nem tudom milyen nyomatékkulcsról van szó, de ettől függetlenül, ellenőrizni úgy tudod, ha egy ismert hosszúságú kart teszel rá (célszeren 1m-t), és ennek a végén méred az erőt, és amikor "megcsúszik" (vagy a mutató elérte a kívánt skálakitérést) leolvasod az értéket. Mondjuk 50N esetén, 1m-es kart feltételezve, 50Nm a meghúzási nyomaték.
Az erőmérést többféle módon is meg lehet oldani. Pl. egy horgászboltban kapható halmérleggel is húzhatod a kar végét, csak azok nem N-ban, hanem kg-ban értelmezik az "erőt" (ez egyébként egy rugós erőmérő). Azon viszont érdemes elgondolkozni, ugyan miért jó az, ha pontosan ismert nyomatékkal húzol meg csavarokat. Persze a hivatalos magyarázatot ismerem, mert így lehet a kötőelem maximális szorítóerejét kihasználni, és így lehet a több kötőelemes rögzítésben az erőeloszlást arányossá tenni, de ezek az én gyakorlatomban eddig sosem kaptak szerepet. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
Lehet hogy én is veszek egyet a LIDL-ben, ha időben eljutok oda és lesz még. A munkahelyemen van kalibrált digitális nyomatékkulcs ellenőrző azzal leellenőrizem.
Azért egy hengerfejet,motorblokkot,stb hol fontos a pontos illeszkedés illik nyomatékkulcsal meghúzni.
Mindez oké, az ideális csavarhúzást biztosítaná, csak nem tudjuk a megfelelő meghúzási nyomaték értéket. Hengerfejnél, motorblokknál megadott, de semmi másnál nem. Tehát veszek egy nyomatékkulcsot, de nem tudom mit mennyivel húzzak.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Nekem van az autómhoz (Lada) egy javítási kézikönyv, annak a végén van egy függelék, hogy "menetes kötések meghúzási nyomatékai".
Ott még az ajtókilincs csavarjának a meghúzási nyomatéka is megvan adva. Bicikli javításnál is pl a shimano-nak van katalógusa az összes termékéről, hogy azok csavarjait mennyire kell meghúzni. De vannak szabványban szereplő értékek csavarátmérő, menetemelkedés alapján, illetve, hogy milyen anyagba csavarod (acél, alu stb), száraz vagy zsíros a csavar, ... Mindent meg lehet találni, csak a megfelelő szakirodalmat kell összeszedni hozzá. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Néhány kritikus helyet leszámítva elég az a nyomatékkulcs, ami beleépül az ember kezébe néhány év szerelgetés alatt. Nekem is van, de igen ritkán használom. Aki napi szinten szerel, valószínűleg ritkán veszi kézbe, mert nincs idő minden csavarhoz beállítgatni.
Nem vitatom, de ha egyszer tényleg kelleni fog, bánni fogom, hogy nem vettem meg 5000-ért
Természetesen vedd meg szerintem is. Csak azt akartam szemléltetni, hogy hogyan is működik ez a gyakorlatban.
Megveszem, és ha a párom nem ért velem egyet, megmutatom neki a pozitív hangvételű hozzászólásokat, hogy "látod, szívem, itt szakemberek mondják, hogy ez hasznos és kell"
Szia!
Nem kell még erőméréssel sem bonyolítani az ellenőrzést, elég ha ismert súlyt helyez, "lógat" az 1 m-es (vagy tetszőleges méretű) erőkar végére. Még laborban is használjuk a nyomatékmérő cellák ellenőrzésére. Az erőkar és a használt súly(ok) pontos méretétől függő az elérhető pontosság.
Én még 7-8 éve a Louisban vettem valami németet és olyan 25-30 euró környékén. Van kicsi és nagy. Én használom, ha meg van az előírt meghúzási nyomaték. A kocsihoz csak pár csavarhoz, de a motorom service manuáljában az összes benne van.
Teljesen jó. masszív darab, de ésszel kell használni. Ha kattanik, akkor nem tovább húzni. Nekem egy nyomaték csavarhúzó lenne még az álmom.
Sőt egy autónál kevés helyen férni a csavarokhoz a hosszú nyomatékkulccsal, gyakran a rövid csillag villással is ügyeskedni kell. Sokszor a "kézbe épült" nyomatékkulcs lesz csak használható.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
ez az en muhelyem...
egyelore! De hamarosan elkeszul a haz also szintje és akkor nagyobb lesz. sajnos muszerem csak1 van,multimeter ill. egy PC hasznalok tapnak A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Az autos forumomon többen használják megelégedéssel.
Valahol mindenki elkezdte egyszer,csak így tovább!
Légy szíves, fordíts egy kicsit nagyobb figyelmet a helyesírásodra! (Ékezetes betűk, mondatkezdő nagybetűk...)
Sziasztok!
Szerintetek érdemes EZT megvenni? Mert elég olcsó, vannak hozzá tartozékok bőven, meg 3 év garancia is. De eléggé bizonytalan vagyok. Köszönöm
Ezzel konkrétan nincsen tapasztalatom. Nem tudom, én még Lidl-ben vagy ALDI-ban vásárolt szerszámokban nem csalódtam, az árukat szerintem megérik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |