Fórum témák
» Több friss téma |
A trafót átmértem minden irányba, minden jónak tűnik. A magnetront, mikor kiszedtem, akkor körbe néztem, a csúcsa nincs elégve, nem látszik sehol sem sérülés rajta. Bár úgy nem szedtem szét mint ahogy linkelted, de holnap szét fogom. Viszont ha az a része is jó, és össze rakom, attól a magnetron még biztonságosan használható?
Nos, szétszedtem a magnetront. Kívülről nem találtam rajta sérülést. Viszont mikor leszedtem a burkolatot, akkor találtam az egyik tekercsen fekete foltot. Lehet hogy égés nyom? Vagy áthúzott? Csak épp azt nem találtam meg hogy hová. Ez okozhatja a hibát?
Nem a magnetron fűtéskivezetéséhez húzott oda (képen felette jobbra)?
Mintha az lenne megolvadva a bal sarkánál. Lehet, hogy ott nem érintkezik a tekercs ponthegesztése? A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
Előfordulhat. Nagyítóval megnézve, az a kivezetés el van színeződve, a másik oldali meg fényes. Közben találtam a műanyag bevezető peremén is pörkölődés nyomokat, azt előtte nem is vettem észre.
Kicseréltem a magnetront,de még mindíg melegszik eléggé.Nagyfesz trafót is mértem,müszer szerint jó.Primer 2.6 ohm,szekunder 196 ohm,diódát is cseréltem.Már csak a kondi maradt.ha az haldoklik,azmiatt melegedhet?
Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni Samsung CE2733 mikrosütővel kapcsolatban. Hibajelenség: Elindítom, megy 1 másodpercet és kikapcsol, és ez ismétlődik míg megunom. De van olyan is, hogy minden okés vele, majd megint előjön. Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet vele, vagy egyáltalán javítható-e ? Köszönök előre is minden segítő hozzászólást! Kalo A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
Heló.
Sajnos, a meghibásodás mennyisége elég sok lehet. Először: vannak a nagyáramú relék, ezek meghúzatva, műszerrel hibátlannak tünhetnek, de ezek az "állatkák" terhelésre, már bizonytalan működéssel fognak válaszolni. Erre elég egyszer megfröccsenie úgy az érintkező pogásácsáknak, hogy ezt a hibajelenséget produkálja ráadásul véletlenszerűen. Erre a jelenségre jó esély van mert közvetlenül a transzformátort kapcsolják ami pillanatnyilag több kA áramfelvételt eredményez, ami önmagában nem is lenne gond, de a megszakításnál már ívmfennmaradás idővel elhegeszti az érintkező pogásácskat. Az ajtóban van 1 (vagy több) biztonsági kapcsoló, ami az ajtó reteszelését ellenörzi, ez időről időre meg tud hibásodni/kikopni/elszennyeződni. Másik ami az elektronikus vezérlésű mikróknál elő tud fordulni, tápágban szeretnek kiszáradni az elkók továbbá, egy (vagy több, ha pl VFD kijelzős a példány) teljesítmény zénerdiódával szeretik "megfogni" a feszültséget. Itt a Zéner diódát közvetlenül a PCB -be forrasztják, amit általában mindig megéget/megbarnít egy hoszabb idő után, kilágyul a forrasztás és a vezérlés bizonytalanul működik vagy megdöglik.
Most nézem nem vette bele az utolsó módosítást...
Végezetül kontaktok: rengeteg vezeték van egy ilyen jószágban, lehetséges, hogy ez is okozhatja a hibát (kombinálva ha nincsen szerencséd). A kipróbálásra a vezérlésről válaszd le a mikró trafóját és a helyére 1kW -os halogént, vagy 0,5kW -os vagy annál nagyobb villamos motort köss rá. Ha ki be kapcsolgat, különböző teljesítményeken egyenlő ütemben, akkor a vezérlés jó, így azt legalább nem kell hámozgatni. Maranak a vezetékek, és a nagyfeszültségű részek. Ha vezetékek jók, akkor már nem sok maradt hátra, csak a mikró trafó, ami általában nem szokott meghibásodni, ugyan így a kondenzátor, meg a diódánál is mert erre mindig kiégett biztosíték a válasz, a te esetedben ez viszont esélytelen, mert véletlenszerű működésről van szó. Mégvalami. A Magnetron dobozában nagyon nagy ritkasággal a hőterhelésből eredő mechanikai feszültségek miatt anyagfáradásos jelenség miatt el szokott fáradni az induktivitás hegesztése ami általában mindig a magnetron felöl szokott keletkezni. Szerencsétlen kontakthiba miatt, nem mindig szokott kiégni a biztosíték (pl. ha melegszik a hibás kontakt de még nem vált el) viszont idővel elválik és a kipattanó ív miatt biztosan kinyomja a biztosítékot. Ez nagyon ritkn fordul elő. A te esetedben erre nagyon kicsi az esély, csak legvégső esetben javaslom! Ha belevágsz, akkor mindenféle bevonat égést és műanyag részek a vezeték körüli kormosodása normális, mert a bevonat égése a kontaktok hegesztése miatt keletkezik általában gondot nem szokott okozni, ív itt kipattanni nemgien tud kialakulni mert zárt áramkörről beszélünk, a műanyag részek körüli korom, konkrétan olajgőz, ételgőz ami lerakódik ezekre a felületekre ami mint köztudott nagyon forró üzem közben, ami így le is ég róla, majd lehullik így lerakódik koncentráltan csatlakozóknál, műanyag szigetelőknél, átvezetéseknél egyaránt. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
Volt ezek között egy hibás széria, a magnetron annyira megszórta mikrohullámmal a vezérlőpanelen a mikroprocit, hogy az meghülyült tőle.
A jelenség az volt, hogy bekapcsolás után többnyire egy-két percen belül néhány apró, alig észrevehető kijelző-villódzás után kikapcsolt a készülék. A Samsung másik szériaszámű magnetront küldött ezekbe a hibás készülékekbe és az megoldotta a problémát. Ha már minden más ok ki van zárva (kontakt hiba, forr. hiba, ajtókapcsolók, relék, stb...), akkor valószínűleg ez lesz a hiba oka, vagyis magnetron probléma. Jav: Sokszor ez azonnal, megvétel után már jelentkezett, de volt olyan, hogy csak hónapok műlva... A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
Hello Ampervadasz,
köszönöm a részletes hibaelemzést! Az biztos, hogy nem lesz könnyü a hibát megtalálnom! Majdvisszajelzek, hogy mire jutottam!
Szia Steelbird,
kösz, ha nem találok semmit akkor egy másik samsung mikronk magnetronjával majd letesztelem ezt a lehetöséget is (, márha passzol a két magnetron).
Sziasztok!
Légyszi segítsetek!Samsung mikróm néha melegít, néha nem.Mostanában egyre gyakrabban nem.Többszöri indításra elkezd melegíteni, akkor tökéletes.Ilyenkor hallom, hogy a trafó felrezeg.Amikor nem melegít, akkor nem hallom a trafó rezgését.A magnetron hibás lehet?Esetleg relé hiba?Gondolom a kondi és a dióda jó lehet, mert akkor sohasem működne.Remélem a magnetron jó, mert nem szeretném kidobni.Találkoztatok már hasonló hibával?Előre is köszi a segítséget!
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék tőletek! Van egy Whirlpool M350 Vip27 6.érzék mikróm ami egyik pillanatról a másikra bekrepált. Az első adag kaját megmelegítette a másodiknál eldurrant és égett elektromos szagot lehetett érezni. Először szétszedtem és a 8A-es bizti teljesen szétégve felgőzölődött az üvegre. Gondoltam elfáradt a cucc megesik az ilyesmi, kicseréltem. Bedugtam minden világít megy. Beraktam egy pohár vizet, hogy élesbe is kipróbáljam 3-4 másodperc után megint eldurrant ugyan úgy ahogy az előbb. Másodszor lekötöttem a magnetront (mert már egyszer volt benne cserélve kb. 8-9 éve), bizti csere bekapcsolás és megint megismétlődik az előző procedúra. Több ötletem nem volt mitől ment így tönkre. Lehet szimplán már öreg 15-18 éves volt. Ha lehet szeretném megjavítani mert nem szívesen dobnám a szemétbe. A segítségeket előre is köszönöm. Üdv: Dinoka
Hello!
Az a (fekete) nagyfeszültségű dióda nem lett zárlatos? Így néz ki a belseje? A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Szia!
Nem! Egyik sem zárlatos. Egyéb ötlet? A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
Hello!
Az "ötlet" ebből a lengyel topicból származik... Ha csak a két vezetéket húzod le a magnetronról, a kondi meg a dióda bekötve maradnak...e kettő utóbbi helyett nem ártana másik kondit és másik diódát bepróbálni (bár gondolom, ha lenne a "polcodon" már rég megtetted volna).
Hi!
A topik linkjét köszönöm.Hasznos oldal. Igen, ha lenne már rég kicseréltem volna. De nincsen sajna. És ráadásként a tányérforgató moci is megadta magát. Akárhogy is számolom a javítási költség kezdi meghaladni a megéri még kategóriát. Üdv.
Sziasztok!
Belekaptam egy jó hibába. Samsung GE82Y típusú mikrósütő. A fokozatválasztó gomb valamiféle encoder, és eltört a nyaka. Nincs rajta semmilyen írás szám vagy akármi amivel tudnám azonosítani. Valaki nem találkozott még ilyennel vagy lenne ötlete, hogy mivel váltsam ki. Dobtam képet róla. Előre is köszi. Üdv, Palkó.
Hát ez pontosan az. Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv, Palkó.
Sziasztok!
Mielőtt kidobnám, ma szétkaptam 2 Samsung mikrót, mert nem működik.(se kép,se hang) Ami TUTI az az, hogy az izzó kiégett mind a kettőben... Égett szagot nem érzek, a biztosítékokba meg nem látok bele, mert nem az az átlátszó fajta, hogylátnám el van- e szakadva vagy sem Az a kérdésem, hogy megjavulhat- e attól a mikró, hogy csak egyszerűen veszek bele 1-1 izzót? Illetve, hogy hogyan tudom kideríteni, hogy mit kellene cserélni, vagy javítani? Fázisceruzával azért bele-bele nyulkáltam és látszólag van is áram a kritikus helyeken(de ugye melyikek azok?) Röhögni nem ér! ez az első mikró amit szétkaptam... Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásaitokat, reakciókat vagy bármi infót!
Szia!
Izzócserétől biztosan nem javul meg. Valamilyen műszered van?
Szia!
Köszönöm ezt a gyors reakciót! ...hát fázisceruzám van-ha az számít valamit-,de ilyen mindenféle mérő műszerek nincsenek...
Mindenféle mérőműszer nem is kell, de egy multiméter jól jönne a biztosítékok ellenőrzéséhez. Próbalámpád sincs?
Sajnos nincs, de próbálok beszerezni (ahogy nézem 1-2000Ft, úgyhogy veszek a héten).Akkor kezdem a biztosítékok ellenörzésével. De ha mondjuk rossz, akkor a fázis ceruza ugyan úgy világított volna?
A fázisceruza nem megbízható eszköz, ráadásul ha a fázist nem a biztosítékot tartalmazó vezetéken kapja meg a készülék, akkor akárhol is világíthat a cerka.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
Anemjóját...
Köszönöm! Akkor addig nincs mit tenni,amíg nincs műszer...
Sziasztok!Azt szeretném megtudni tőletek egy Samsung microban a demagnetron nem jó de van egy másik ami ugyanúgy néz ki csak a neve Galanz M24FG-210A a Samsung OM75S /31
Lehetséges ki próbálni mi a véleményetek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |