Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt a kézi kereket ne!! Borzalmasan rossz, ocsmány, pocsék minőség.
Az I2C-re próbáltál már LCD kijelzőt illeszteni? A mellékelt CD-n van egy kapcsolás, arra gondoltam.
Szia!
Mellékelem a filekat. Nekem nem akar működni, próbálkozzatok vele, hátha összejön nektek valami...
Hú! Ezer köszönet! Ez nekem nem volt rajta a cd-n. Vagy a sok kínai hieroglifa között nem találtam. Szerintem ez már használható cucc, ki lehet lesni belőle a címeket. ha lesz sok időm, ki fogom próbálni. Én 7 szegmenses led kijelzőt szeretnék a vezérlő dobozba építeni, ezt kellene rádrótolni a vezérlőre I2C-n.
Igaz, nem látszik valami hej de precíznek. Csak mintának hirtelen ezt dobta a gugli. Lehet hogy valami saját kreálmányt fogok készíteni, amihez veszek egy normális beépíthető kézi kereket.
Igaz nem igazán házi alkatrészekből, de elkészült a gépem. Az egyszerűség kedvéért a Klavio által árult SC420 kitet választottam. A marómotor pedig egy Dremel 300 egyelőre.
A gép a német Stepcraft cég gyártmánya, kb 300 alkatrészből áll és kb 6-7 óra alatt sikerült összerakni. Nagyon kevés szerszám kell hozzá, egy garnitúra imbuszkulcs, egy csavarhúzó, egy tolómérő és 2 villáskulcs. Szoftvernek a LinuxCNC-t választottam, így a nulláról mindegy, mit tanulok meg. Délután megvolt az első próba gravírozás is.
Nincs is azzal semmi baj ha valaki megveszi a kitet, ha nem lenne ilyen drága biztos többen is megvennék. Kíváncsi leszek, hogy válik be. Egyébként mi a célod vele?
Hát olcsónak tényleg nem nevezhető, de ez a német gyártónak tudható be szerintem. Viszont ha megnézed, mibe kerülnek a kínai gépek, amik hasonló paraméterekkel rendelkeznek, akkor már szebben áll a mérleg nyelve.
Elsősorban a barkácsolásaim során előforduló mindenféle töltelék feladatokra szánom. Előlapok, dobozok, díszítések, modellek mechanikus elemeinek meg hasonlók legyártására. Aztán persze ki fogom próbálni a nyák marást is, amiből főleg a fúrás érdekel, mert azzal mindig hadilábon álltam. Aztán a többit majd meglátom.
Tök jó lett. Én is csináltam már néhány NYÁK-ot a gépemmel. Sprint Layout-ban megtervezem, gerber file-ba exportálom és a CopperCam nevű programmal generálom hozzá a maró- és fúró-file-kat. ÍGY sikerült...
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
Ez nem itt-ott mászott el, hanem minden forrszemnél kb ugyanarra, ugyanannyit. Tehát nem volt jó a pozicionálás, csupán az a baja. Egyébként lehet élesben célravezetőbb ha az ember előbb fúr, aztán csinálja a vezetősávokat. Persze ezt csak a vegyszeres maratásos gyártásra gondoltam, ha a vezetősávot is cnc-vel marod akkor mindegy, csak nem mozdítsd el a nyákot a kettő között.
Az jó lehet...
Úgy látom érdemes lesz jobban belemerülni az USBCNC progiba...
Nem tetszik? Pedig pont úgy néz ki mint a papír amit felraktál.
Nem, nem! Ugyebár a réz csk 35 um vastag, tehát ha 0,01 mm mélyen gravírozol akkor nem lesz mélyedés csak karcolás. Persze ízlések és pofonok... Igaz ha működik a kapcsolás engem nagyon nem izgat, hogy sz@rul fest a nyák.
Kipróbáltam a trapézorsós ellenőrző módszert, ami abból áll, hogy 1mm-en belüli mozgást mérünk egy 0,01-es órával. Az eredmény nincs 0,01mm, úgy, hogy a feszítő csavarok "lógón" voltak.
Érdemes bizony! Én nem bántam meg, hogy emellett döntöttem. Csak nagyon sok minden nem egészen tiszta még a beállításokkal. Jó volna a szoftverről valami magyar leírást találni.
Helósztok lenne egy kérdésem a témával kapcsolatban.
Olyat lehet e csinálni hogy én egy "HP Deskjet 1050"-es gépet szedtem szét és abból a vezérlőt nem lehet valahogy felhasználni?? Én arra gondoltam hogy valahogy lebutítani úgy hogy ne kezdjen bele az ellenőrzésbe vagy ha még is akkor ne blokkolja magát ha hiba van, vagy egy olyan cnc progi amivel rá lehet csatlakozni a nyomtató vezérlőjére és beállítani hogy melyik motor melyik tengely. VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZI!!
Hát szerintem halott ötlet. Az LPT portos vezérlőprogik egyszerű alacsony-magas szintekkel vezérelnek, egyszerű mint a faék, viszont stabil is. Az USB vezérlők már összetettebbek, sokkal több I/O van rajtuk. Egy cél vezérlőt átalakítani nem biztos, hogy egyszerű feladat és valószínűleg meg sem éri kínlódni vele, mert egy A4988 vezérlőt már 1500.-ért megkapsz. Ez könnyen illeszthető mindenhez.
Akkor marad a házi maked módszer
Azért köszi a választ
Sziasztok, nem tud valaki olyan programot amivel olyan G-kódot tudok csinálni hogy körbemarja a betű körvonalát utána pedig kiszedi a közepét is? Feliratozáshoz kellene.
Egy kérdés még.
Valaki tud e nekem adni egy olyan kapcsrajzott ahol X, Y, Z, tengely van és képes a nyomtatók ben lévő szallagos érzékelőt kezelni. Meg ha van rá mód ne kelljen pic-et programozni mert az még nem megy :-$
Üdv!
Mekkora gépet tervezel építeni? Léptetőmotorhoz ezek vannak: Motormeghajtónak jó pl L297, 298 páros. Komolyabb felbontást pl TB6560 ic tud. lehet kapni komplett vezérlőt is ami 3 tengelyt vezérel + relé + bemenetek. A fejmozgató motor egy servo motor aminek a szalag az encodere. Nehezebb meghajtani, szinte biztos, hogy kell hozzá valamilyen mikrovezérlő.
lemaradt, hogy kapcsolást találsz az adatlapokban és az ic típus alapján neten rengeteg jó rajz van.
És ezt a TB6560-as ic-t ezt felkell programozni vagy már alapból fel van?
Azon nem programozni kell, hanem beállítani, meghatározott lábra megfelelő ellenállásokkal pl. De ha megnézed az adatlapját okosabb leszel!
Ha még mindig a nyomtatóból bontott dolgokkal operálsz akkor olcsóbb az A4988-ra épülő vezérlés, abban meg van minden csak be kell kötni. Bővebben: Link
Ez tök jò lenne főleg hogy nèmetben lakok de ezt hogyan lehet össze kötni pc-vel??
Meg ez tudja vezérelni az encodert?
Húha! Úgy látom elején kell kezdeni a dolgokat. Előre is bocsi mindenkinek de ez szerintem nem lesz rövid.
Először is azt kell eldönteni milyen cnc szoftvert akarsz használni, illet, hogy a gépeden van-e párhuzamos port. Ha van akkor két út van. Az LPT portra a legnépszerűbb program a Mach3. Nem megyek bele, találsz róla bőven leírást a gugliba. Ehhez kell egy ún. leválasztó kártya amit szintén megvehetsz készen is Bővebben: Link (csak a példa kedvéért, rengeteg féle kapható), de házilag is elkészíthető ha nem akarod mind a 6 tengelyt hajtani. Ennek a kártyának a megfelelő csatlakozásait kell összedrótozni a vezérlővel, azt pedig a léptető motorral, adsz neki tápot és már megy is. A másik út az USB kártya( Bővebben: Link), ehhez többfajta szoftver létezik. Ezt inkább megvenni érdemes, adnak vele szoftvert is. Utána ugyanúgy csak össze kell drótozni, táp és kész. LPT-s megoldásból van jó áron kisebb motorokhoz jól használható komplett megoldás is: Bővebben: Link Ezt csak bedugod a gépbe, rákötöd a motorokat, táp, és már megy a 3 tengely. Ettől egyel jobb, de drágább is a csak "piros vezérlő"-ként emlegetett vezérlő (Bővebben: Link) ami jobb alapanyagokból készült és ezáltal gyorsabb is, de a többi paramétere megegyezik a "kék" verzióval. Persze vannak más megoldások is, de kezdetnek ez is jó. Kb mindenki úgy kezdi, hogy megveszi a legolcsóbb megoldást, rengeteget tanul belőle, főleg a hibákból és közben kialakul benne, hogy mire is szeretné használni a gépet. Akkor lehet majd konkrétumokról beszélni. Általánosságban elmondható, hogy a gép növekedésével exponenciálisan nőnek a beruházási költségek. Egy 3 Nm-es léptető általában bontottan is 3× annyiba kerül mint a pici 1 Nm-es társai. Nagyobb feszültségen működik optimálisan, ezért drágább a tápegység. Az olcsó vezérlők általában 30V-ig működnek, 45V-ig még normális áron lehet beszerezni, e fölött már nagy ugrás van az árban. Kezdetnek nagyjából ennyi.
Úúhhh köszi a választ ezzel már el tudok indulni
Esetleg ezt is megnézheted. Nekem nagyobb motorokat is szépen vitt, jobban mint a 'kék' vezérlő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |