Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
Reggel nekiestem, mielőtt ezt olvastam volna, és az egyszerűbb utat választottam (a poti tekergetést), mert ahhoz nem kellett lekapcsolni az áramot. Egyelőre minden zsír, zökkenőmentes a nyitás-zárás. Hogy engem eltol-e, azt még nem volt időm kipróbálni, de este folytatom a tesztet.
Ami meglepett, hogy a poti eleve kb. 90%-on állt (felülnézetben 9 óránál, és 10 körül van a maxon). Ezért először felcsavartam teljesen, nyitott is ezerrel. Aztán visszatekertem ugyanoda, hátha kontaktos volt a poti és a mozgatástól változott valami, de ott ugyanúgy belassult. Végül egy szűk mm-rel feljebb csavartam, és így megint hibátlanul működött. Szóval a fura csak az, hogy ennyire szűk tartományban dolgozik rendesen. Azt a kondit is megnézem alkalomadtán. Kösz a segítséget még1x
Hello
A 7-es ha on-ba van, akkor nem hirtelen kapja meg a 220-at, hanem egy lágyindítást valósít meg, ezt érdemes on-on hagyni, kímélve a mechanikát. Ezt a vezérlést 3 féle processzorral gyártották, igazából nincs nagy külömbség köztük, de az mindegyikről elmondható, hogy induláskor kb 1-1,5 másodpercig megadja a motornak a 220-at, még ha a lágyindítás be van kapcsolva, akkor is, majd ez idő letelte után az egyes potméter (force) beállítása lép érvénybe, ilyenkor a potméter állásának megfelelően a triakokkal le PWM-ezi a 220-at, ha potméter max-on van, akkor a teljes munkafázist 220-al nyomja, ha gyengül a motor menet közbe akkor az nem vezérlés, hanem vagy szorul a kapu, vagy az üzemi kondenzátor, haldoklik. Ha jól emlékszem 14 uF, ezt multiméterrel is ki lehet mérni. Egyébként ez egy eszméletlen jól bevállt motor, ha nem ázik be/ nem éri villám akkor örök élet, a gyártó nem véletlen csinált belőle kifutott szériát, mert azért az nem állapot, hogy valami 20-on évig bírja
Sziasztok. Olyan gondom van,hogy a proteco elektronikát nem viszi a gyári távirányító. Most vettem használtan, a led felvillan gombnyomásra. Fel lett tanítva az elektronikára, és gombnyomásra az elektronikán lévő led kijelző fel is villan, tehát érzékeli, de nem történik semmi. Mi lehet a baj? Esetleg ha valaki tapasztalt már ilyet.
A leírás alapján én is ilyen funkciót gondoltam a 7-esnek, ezért is van még bekapcsolva. Viszont tegnap este lefuttattam az "eltol-e" tesztet és pozitív lett szóval még nem teljesen gömbölyű. Bár annak nagyon örülök, hogy lassulás nélkül nyitja-zárja a kaput reggel is, de sok a gyerek és még infrasorompó sincs hozzá telepítve.
Szóval most bika a motor, ezért gyanítom, hogy a kondinak nincs baja, csak azt nem értem még mindig, hogy a poti egy milliméteres mozdítása hogyan okozhat ekkora változást (és mire való a tartomány többi része ). A következő lépés, ha nem sikerül a beállítást minden szempontból kielégítőre varázsolnom, mindenképp egy infrakapu lesz. Jó lenne olyan is, aminek az egyik oldalán prizma van (egyszerűbb a kábelezés). Tud valaki ezek között tuti típust?
Asszinkron motorok ilyenforma fordulatszám szabályzása nem egy elegáns dolog (olyan ez, mint a trabant motor, elméletileg nem is szabadna működnie, de a gyakorlatba mégis megy)
Igazából nincs is nagy jelentősége, ha kézzel lefogva megy akkor télen se lesz vele gond. Ettől a rendszertől ne várj egy lineáris fordulatszámszabályzást, a potméter állását illetően. Prizmás infrát még nem raktam föl, drágák, nem éri meg egy 2 eres kábelt lefektetni?
Hello!
Idézet: ...ezt akkor is megteszi, ha a távvezérlő nincs feltanítva...valamit nem jól csináltál. Persze típusszám nélkül nem mondhatunk többet...persze el is mesélhetnéd nekünk, hogy mit-hogyan csináltál... „elektronikán lévő led kijelző fel is villan”
Hello. Ahogy a leírásban van úgy csináltam. Az elektronikán a jampert rádugni,utána irányítón gobot és vele egy időben az elektronikán az A gombot. A kijelző kiírja hányadiknak tárolta el az irányítót.Jamper leszed a relé kattan és kész. Már programoztam rá két tanítható kínait, és azok elsőre mennek. Most olcsón találtam gyárit és megvettem tarcsiba.
Ja a típus. Proteco Q60A elektronika.
Hello!
Az általad leírt módszer teljesen más, mint ami a Proteco_Q60A gyári leírásában szerepel...a jumperhez egyáltalán nem kell nyúlni...ahogyan azt itt videófelvételen is bemutatják...
Hello. Igen ezzel a módszerrel is csináltam de semmi. Amúgy már többet is programoztam és mindegyik jó. De ma még egyszer megbrobálom , hátha tényleg elnéztem valamit.
Hello!
Azért megnézném az "olcsón talált gyári" távirányító belsejének a képet...ugyanis nem csak egyfélével forgalmazták... De ha van másik, és azt rendesen rá tudod tanítani a kapuvezérlőre, akkor egyszerűen hibás a távkapcsoló... Ha mered, töröld ki a az összes RF kódot és tanítsd rá az összeset újra...egyáltalán van hozzá eredeti?
Szerintem azzal nem lehet gond, hogy pl. más frekvenciasávba dolgozna, ezért nem kapcsol, mivel írtad, hogy a led felvillan, tehát reagál rá.
Elképzelhető, hogy hibás a távirka (már találkoztam ilyennel nice) Még az lehet, bár nem ismerem a protecot, de V2 vagy Nice-nál is lehet 1,2,3,4 -es csatornára tanítani. Lehet ennél is van ilyen és sikerült neked pl a 2-es csatornára ráhangolni. De olyat is láttam, hogy a Júzer a V2-nél sikerült a időzítő programba eltárolni és 10 másodpercig kapcsolt a vevő reléje XD. Az előző hozzászólóhoz csatlakoznék és csinálj egy teljes memória törlést, majd próbáld újra. Üdv A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Hello!
...az sem mindegy, hogy a távirányító melyik gombját nyomod.
Hello. Ugyan az a belseje amit linkeltél. Megint próbáltam tanítani de semmi. Viszont furcsa valami,mert amikor tanítom az elektronika kiírja,hogy 6-todikna tárolta el,viszont ha rámegyek a törlés menüre és elkezdi kiirni a távkapcs. számát, csak 5-ig számol. Probáltam kitörölni az összes tárolt irányítót, egyesével is és az összes törlése menüvel is,de nem törli ki őket.
A távirányító minden gombjával próbáltam,de a bal szélsővel kezdtem.
Az irányítóim tanithatóak,de gyáriról lett tanítva. Ezekkel működik is rendesen.
Hello!
Bocs, ha rossz helyre írok, de itt találtam a kapcsolást... Megépítettem ezt a kapcsolást: http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=6579 Tökéletesen működik, viszont szeretném ha egy időrelét tudna kapcsolni, így megépítettem ezt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=115404 A probléma az, hogy magába mind a két kapcsolás tökéletesen működik, de ha az infrakapuval szeretném "indítani" az időrelét, akkor az infrakapu-s kapcsolásba azonnal tönkremegy a 12V.os stab kocka, az időrelébe meg a bc 517... A kapcsolást többször is átnéztem, valamint az infrakapun kicseréltem a relét egy optocsatolóra, de semmit nem változott a dolog, mindig tönkremegy mindkét kapcsolás! Azért szeretném az időrelével kombinálni ezt a dolgot, mert a sorompóval egy lámpát szeretnék működtetni, de ha csak egy pillanatra szakad meg a jel, akkor időrelé nélkül csak felvillan a lámpa... Mi lehet a baj, vagy hogyan tudnám megoldani, hogy jól működjön ez a két kapcsolás együtt? Köszi a segítséget!
Ezt a két kapcsolást szerintem nem igazán lehet házasítani.Más kérdés, valamit elkötöttél, az időrelében ebben a formában nem tudod kinyírni a tranzisztort.Talán ha a tükörképét építed meg PNP tranzisztorral Akkor az infra kimenete mehet a kapcsoló helyére.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
Szia!
Az infra kapu kimenete "J", aktív állapotban ezt a tranzisztor testre húzza. Az időrelében az indítás pozitív jelű, szóval ha ezeket összekötöd simán, akkor csinálsz egy rövidzárat, ezért égnek kifele. Tegyél egy mini relét az infra kimenetére és azzal kapcsold az időzítőt. Így nem lesz vele probléma.
Hello!
Volt ott már relé is és optocsatoló is.... mindkettővel ugyanaz a jelenség... az infra egy relét húz, ennek a relének a NC pontja indítja az időzítőt, az időzítő tápja pedig ugyanaz a 12V mint az infráé, azért nem értem igazán miért megy tönkre az 5 V-os stab, mert előtte van levéve a 12V......
Bocsi, nem figyeltem eléggé, tényleg írtad már, hogy volt minden benne. Az jutott az eszembe, hogy a TSOP-nál ami van 10µF-os kondi az jó? Más nincs ami zárlatot okozhatna, hogy a stab IC elszálljon. Az időzítő reléjénél a dióda jól van bekötve? Nyákrajzot tudsz feltenni, vagy valami fotókat?
Az a kondi csak a reagállási időt adja meg, ha nincs benne akkor azonnal kapcsol ha megszakad a jel, DE mindkét kapcsolás tökéletesen működik magába, ha viszont az infravevő relé COM pontjára adok +12v-ot, az NC pontát kötöm az időzító K kapcsolója helyére (külön panelon van mindkét tökéletesen működő kapcsolás) az időzítő tápja párhuzamosan van kapcsolva az infravevővel, akkor tönkremegy mindkét kapcsolás....
A diódák jól vannak bekötve? Valami kép jó volna róluk!
Hello! Az a nagyszerű, hogy a levegőbe beszéltek, az helyett, hogy lerajzoltad volna mit is követtél el. Mert nyilván valami egyszerű fatális hiba van, de azt úgy kell kitalálgatni? üdv!
Itt a rajz, hirtelen nem tudtam jobbat rajzolni, de a lényeg remélem látszik...
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
Hello! Ha így lenne kötve, nem lehetne gond. Minden estre egy hiba azért van, mert a nagy kapacitású kondit nem illik közvetlen a relével tölteni. Célszerűbb a relé érintkezővel sorba tenni, pld. egy 470ohm-os ellenállást. üdv!
Az a vicc hogy így van kötve, már átnéztem sokszor!
De mondom, mind a két kapcsolás külön panelon jól működik, ha vezetékekkel összekötöm a két panelt akkor vége is van....
Próbáld ki az ellenállást. Tegyél a stabi be és kimenti oldalára tápfesz szűrő elkót, valamint gerjedésgátló 100nF-okat.
Én még arra gondoltam, hogy két külön tápra kötöm a két kapcsolást, az egyiken az infrakapu lenne, ami csak a relét vezérelné, a másik tápon pedig a relé NC pontja, valamint az időrelé tápja így szerintem nem lehet semmi zárlat...
Mindenesetre köszönöm a segítséget... A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |