Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2282 / 3998
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Ez egy kifejezetten kiszajú erősítő. A tranzisztor is kiszajú, a zaja erősen függ a kollektor áramtól (adatlap). A kis áram miatt van a 100 kohm. Ennek következménye a nagy kimenő impedancia. Ezért a második fokozat impedancia illesztő is.
Egy erősítő jel/zaj viszonyát az első fokozat erősítése, és a saját zaja határozza meg alapvetően.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Igen ezt értem. Engem az érdekelne, hogy honnan tudom, hogy egy tranzisztoros erősítőbe (legyen az előerősítő, vagy vagy egyszerű erősítő) hogy mekkora ellenállást illik tenni.
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Szia!
Meg van az igényelt kollektoráram, igaz? Ehhez az áramhoz választjuk meg a kollektor és bázisellenállásokat. O hm törvénye és az egyéb erősítést meghatározó számítások szerint.
Segítségek.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Pont ez az hogy azt nem tudom, honnan tudom a kollektoráramot, amihez választom az ellenállást. Például rajzolok egy egy tranzisztoros erősítőt, akkor honnan tudom hogy mekkora kollektoráram az ideális?
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 10, 2014 / 1

A tranzisztor adatlapjából kinézed, hogy a legkisebb zajhoz mekkora kollektoráram tartozik. De olyan adat is van, hogy milyen beállítás mellett a legnagyobb az erősítés (nagyfrekvenciás tranzisztor). És így tovább. Egy részletes adatlap nagy támogatást nyújt a tervezés fázisában.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 10, 2014 / 1

Adatlapból. Pl. BC413 tranzisztornak a specifikált zajszáma 0,2 mA -nél van.

BC413C.pdf

(#) elektroncso hozzászólása Ápr 10, 2014 /

Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget, akkor most már ezt is tudom. Ezek szerint az adatlapon a ,,Noise figure" nevű adatot kell keresnem.
Köszönöm.
(#) lukacsp válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Tegyél bele mondjuk Omron G2R-t. Otthoni erősítő / hangdoboz esetén áramterhelhetősége megfelelő, megbízhatósága és strapabírása felül is múlja az ilyen üzemelési környezetet.
(#) proli007 válasza marone hozzászólására (») Ápr 10, 2014 / 1

Hello! A "hol"-ra nincs általános szabály, csak a "hogyan"-ra. A cél a földhurok elkerülése. Vagy is hogy a digitális áramkörök nagyobb és zajosabb GND áramai ne folyjanak bele, az analóg áramkör GND hálózatába. Mert akkor a változó (kattogó-ugráló) digitális áram zajai belekerülnek az analóg jelbe. Általánosságban a "csillagpont kapcsolás" szisztémáját használjuk. Ennek egyik megoldását szemlélteti pld. a ICL7107 adatlap 4. ábrája. Egy adott áramkör tervezésénél, (pontosság és igénytől függően) ezt elsőre nembiztos, hogy sikerül kialakítani. üdv!
(#) vladcepes válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Köszönöm! Ilyesmire gondoltam én is.
(#) Kolti0 válasza gkari hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Igen elvileg tekercsekre ír 150 burkolatra 60 fokot. Tegnap nekiálltam aktivan használni a motort közel nem melegszik úgy mint üresen. Viszont a 6-14re állítható gmv motorvédő 6ra van állítva,de nem kapcsolt ki.
Pedig 12A van a motor tábláján és volt, hogy megfolytottam a motort. Miért lehet ez?
(#) Kolti0 válasza Kolti0 hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Bocsánat. 9-14 és 9re van állítva.
(#) elektros90 hozzászólása Ápr 11, 2014 /

Sziasztok! Ezt hogy kell bekötni?
A 2. - GND, 3 - csatorna A, 4 - csatorna B ? 1. mi ?
(#) nedudgi válasza elektros90 hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Az 1. nyugalmi állapotban zárt a 3. ponttal. Ha beledugsz egy csatlakozót, megszakad a kapcsolat.
(#) eSDi válasza Sanyi220v hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Üdv!

Ha download módban is újra indul a telefon, akkor valószínű, hogy ott valami hardverhiba lesz.
De előbb próbálj meg egy hard reset-et.
- Kapcsold ki a telefont.
- Tartsd lenyomva a "*" a "3" és a "hívás(zöld)" gombokat.
- Majd kapcsold be a telefont és várj amíg a Nokia Asha logó megjelenik.
- Ezután már elengedheted mind a 4 gombot.
Ha szerencséd volt akkor tényleg csak az SW döglött be rajta.
(#) djhua hozzászólása Ápr 11, 2014 /

Ha egy LCD tv elektronika reszet kiveszem akkor a Kijelzo kene vilagitson ? vagy valami kene tortenjen ? mellekeltem egy kepet , rakarnak jonni hogyha a tapjaval van a baj vagy nem ..
Mert else indul , a kijelzo LED se gyull ki mivel volt egy zarlat az elektronika reszen .

Koszonom valaszotokat
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014

1.jpg

(#) pcb12 válasza djhua hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Akármelyik panelt kiveszed nem fog történi semmi. Mérd meg hogy a tápból kijön e valami.
(#) pinvik hozzászólása Ápr 11, 2014 /

Üdv!
Kedvet kaptam ebben a cikkben megcsinált spektrum analizátor megépítéséhez/átépítéséhez, minden alkatrészem megvan kivéve a legfontosabbat a MSGEQ7 típusú IC-t. Magyarországon beszerezhető gyorsan valahonnan, vagy csak külföldről 1hónapos várakozással? A legnagyobb gondot a 2 hetes határidő okozza nekem, így az ebay ország kilőve. Ha boltban nem lehet hozzájutni akkor van olyan lehetőség, ami 2héten belül lebonyolítható, valami olyan online bolt?

Előre is köszönöm a segítséget!
Viktor
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 11, 2014 /

Baj van skacok. Bármilyen forrasztható monós jack dugót veszek 6,3-as méretben, valahogy mindig darabjaira hullik. Van valami masszívabb verzió a problémára?
(#) sany hozzászólása Ápr 11, 2014 /

Sziasztok!
Az alábbi kapcsolással egy 1,5 V -os rizsszem izzót is lehetne működtetni?

kép.jpg

(#) lukacsp válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Van ám, nézd a csatolt képet. Ilyen kell neked. Nem olcsó, de örök. Tapasztalatból mondom.
Neutrik jack ár.
(#) vladcepes hozzászólása Ápr 11, 2014 /

Sziasztok!
Max1674-et szeretnék berakni Sprint Layout 5 be. Az Smd- között milyen tokozásnál kell keresnem? Nézem az adatlapját de azon nem látom, vagy lehet hogy rossz helyen nézem?
(#) nedudgi válasza sany hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Lehetne, de minek? Az az izzó nem világításra, csak jelzésre való. Amíg egy elem elegendő áramot tud biztosítani, addig az izzó közvetlenül is világít. Mivel a kapcsolás hatásfoka elég rossz, 1V alatt már amúgy sem tudná felizzítani az izzószálat.
A kapcsolásnak csak LED esetén van létjogosultsága, mivel 1,5V tápfeszültség alatt már csak észlelhetetlen fényt kaphatsz, mint például egy infra LED esetén.
(#) sany válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Csak úgy gondoltam, hogy 0,5 V -nál is ugyanolyan fényerővel világítana az izzó, mint 1,5 V -nál.
(#) nedudgi válasza sany hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Néhány másodpercig. 1V alatt az elem által leadott áram rohamosan csökken...
(#) pcb12 válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

small µMAX packages.
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Debrecenbe van a Mixvill villamossági szaküzlet. Egy mindenre kiterjedő katalógust szerettem volna kérni tőlük. Mivel nem volt online formában tudnátok nekem küldeni egyet? Legalább tisztában leszek azzal mi micsoda.
(#) kérdező hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Sziasztok!
CR 2032 helyett betehetem az alaplapra a CR 2025-öt? Mi a különbség a két elemtípus között?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
(#) exabit hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Ha egy trafó primere elé bekötök egy triakos teljesítményszabályzót, akkor a szekundert ha egyenirányítom és pufferelem akkor kapok egy szabályozható DC tápegységet? Vagy ez nem ilyen egyszerű.
(#) nedudgi válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

A méret a különbség. Legfeljebb hamarabb kell cserélni.
Következő: »»   2282 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem