Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
Hello!
Az R3 100K ohm, semmi nincs elkötve, ezt a rajzot a penelról másoltam le, ha a relé érintkezőjét lekötöm akkor tökéletesen működik az infra kapcsolás, de külön az időrelé is (már ezt korábban is próbáltam) valamint a relét cseréltem már optocsatolóra is...semmi változás...
Talán kezdjük azzal, csak és kizárólag azt a vezetéket szüntesd meg, amely a jelfogó No lábára megy.ekkor az infrás részen jel nélkül húznia kellene a jelfogónak, a másik panelen a relének pedig ejteni.Ekkor az írásod szerint az infrás jelfogó érintő helyét összezárva (+12V-potenciometer) behúz a kimeneti relé és az elengedés után tart még némi ideig. Ez után ha a jelfogó No lábát bekötöd elhal a stab meg az időzítő tranzisztora.Pontosan mikor is, mikor infra jelet kap, vagy már az összekötésnél?
A másik észrevételem, ha ezt a rajzot a panel alsó oldaláról rajzoltad vissza, akkor nem igazán tetszik a tranzisztorok bekötése. Ha ez alul nézetben van, egy C-E csere van, mindkét tranzisztornál,szerintem.
Az hogy mikor megy tönkre, az változó van amikor összeérintem a vezetékeket, van amikor egy darabig minden hibátlanul működik, majd 1-2 kapcsolás után bedöglik... olyan mintha pl. a kondi visszarúgna és az tenné tönkre az egészet..
Nincs felcserélve a C-E, ez biztos. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
Hello!
Bocs hogy, csak most válaszolok, igen jók a diódák és benne is vannak! Most csináltam másképp a kapcsolást.... Külön tápegységre kötöttem az időrelét és az infravevőt is, egy optocsatolóval vezéreltem az időrelét, tökéletesen működött minden, aztán ugyanarra a tápegységre kötöttem a két kapcsolást de két külön graetz-híddal és mikor bekapcsoltam mindkettő elszállt..... most már végképp semmi ötletem...
Akkor a táppal van gond nem az áramkörökkel. Ha ment másik tápról akkor ne is kisérletezz feleslegesen. Üzemeltesd akkor a másikról.
Szerintem egy transzformátor vagy működik vagy nem, a teljesítménye meg elegendő....
A kapcsolást átnézve jónak tűnik. Arra a bizonyos tápra rákötöd azonnal elszáll, ha másikra kötöd akkor meg működik. Akkor csak a táp a rossz. Értem mit mondasz, de a leírtak alapján csak nem jó az a táp.
Félreértesz, azt mondtam hogy, mind a két kapcsolás tökéletesen működik magába, (teljesen mindegy melyik trafóval) Ha az infrakaput kötöm egy trafó+graetz-hídra ami egy optocsatolóval vezérel egy időrelét, ami egy másik trafó+graetz-hídra van kötve akkor minden oké, ha viszont az infrakaput+időrelét kötöm egy-egy graetz híddal egy trafóra akkor mindkét kapcsolás meghal...
Igazad van nem jól értettem. Én még mindig arra gyanakodom, hogy rövidzár van akor vagy fordított polaritás. Mert ha külön-külön megy és csak akkor száll el ha külön graetz-en vannak, szerintem a polaritás fordítva van. Ennyit tudok mondani, tovább már nekem sincs semmi ötletem.
De ha fordított polaritás lenne, akkor nem működne magába se egyik kapcsolás sem!
Miután működött két trafóról, csak a két vezetéket forrasztottam át graetz-el együtt a másik trafóra, ezért is nem értem, teljesen el van választva egymástól az egyenáram felőli oldal, mégis tönkremegy a stab kocka, meg az időrelé tranzisztora.....
Szia!
Ez a rajz hibás. Próbáltam egy valamit összeütni loyout-ban,nézd meg,szerintem így működnie kell. Lehet,hogy a relén más érintkezőt (nyitó-záró) kell használni,de az ne zavarjon meg.
Hello!
Köszi a segítséget, de valamiért nem nyitja meg amit küldtél a layout 50 nevű program, mivel tudom megnyitni??? Bocs, de nem nagyon használok ilyen programokat. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Sikerült megnyitni a 6-os demo programmal!
Szerinted mi a hiba abba a kapcsolásba amit én rajzoltam, miért megy tönkre mindig?
Layout 5,0 nem nyitja,küldöm kép formában.
Én úgy látom,hogy a poti környéke nem jól van,a pontos hiba okát nem tudom,annyi időm nem volt.
Hmm, érdekes meglátás, de akkor miért működik tökéletesen az időrelé magába? Nem vitatkozni szeretnék, de amit te rajzoltál az teljesen más kapcsolás mint az eredeti kapcsolás, mert a potival csak a kondit sütöd ki, amit te rajzoltál ott meg a vezérlő jelbe tetted be a potit...,szerintem így nem is működne az időzítés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Most az a kérdés,melyik az eredeti rajz?Én az alapján rajzoltam,amit linkeltél anno,ott a potival lehet állítani elvileg az időzítést onnantól,hogy a kapcsoló zár,itt a relé a kapcsoló,akkor miért is más a rajz (?).
Én ezt a kapcsolást csináltam meg, ez működik jól, de amit te rajzoltál az más. De egyébként nem az időzítéssel van a baj.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Te ezt a kapcsolást linkelted anno.
Igazad van, ne haragudj, én a másikat csináltam meg, de nem az időzítővel van a baj szerintem, mert működik magába...de lehet csinálok más időzítőt és összekötöm azzal az infrakaput.
Már párszor próbáltam, ha nem próbálkozol ,csak elméleteket gyártasz.A kapcsolásnak csinálnia kell valamit, azt meg hogy mindent kipusztítson nem hiszem.
Ismét kérdés , van két tápod két kapcsolásod működik?? .Kösd rá az egyik tápra mindkét kapcsolást, működik ?? , ha nem mit csinál mikor száll el, hány voltot mérsz a stabilizátorok után, a TSOP-on, tranzisztorokon a testhez képest , és a két áramkör tápján, és a két táp GND-je között? (és ne mond hogy nincs értelme mérni mert egy pontra mennek ( ez számtalan esetben egy láthatatlan fólia szakadást kerestem órákig) Szerintem a kiindulási pontod rossz: mindkét panel önmagában jó!, annyi maximum a biztos ,hogy csinál valamit.Ez után tegyél egy 1K ellenállást a jelfogó erintőjével sorba mehet a két kapcsolás összekötése. Így mit csinál, hol hány volt van, ha elszállt mi szállt el, mikor? ( Ha szerencséd van ugyanarról a transzformátorról táplálod mindkét graetzet, a trafó meg középleágazásos....) A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
érdeklödnék mijen távolságra kel tenni a fozocellák a kétszárnyu elektromos kapunál
Már mértem feszültségeket, stab előtt 12 V, stab után 5 V, a TSOP-on is, tranzisztoron is, mikor elszáll a stab, akkor elkezd melegedni, és szép lassan kb.7-8 V-tól emelkedik a fesz 12V-ig, ekkor már forró a stab! De ha nem kötöm össze az időrelével akkor jól működik, rendesen kapcsol.
Az időrelét már összeraktam csak vezetékekkel, ha a "kapcsolt" vezetéket ráérintem a +ra akkor, működik, állítható az időzítés, semmi baj! Mindkét táppal próbálgattam mindkét kapcsolást, az egyik 14VA-os, a másik 2VA-os, mindkettő rendesen üzemel, két külön tápról összekötve is megy! De ha csak egyre kötöm a két kapcsolást, akkor mindig csak azok az alkatrészek (stab, bc517) száll el. Viszont most adtál egy ötletet, amit még nem próbáltam, 230/2x12V-os trafó! Majd ha elérek boltba veszek stabot, meg tranzisztort, mert már mind tönkrement a sok kísérletezgetésbe, és megnézem mi történik egy ilyen trafóval! Köszi a segítséget!
Szia!
Általában a két kapuoszlopra teszik fel, hogy a bejáró teljes szélességét érzékelje. Ezek az infra sorompók általában 6~10méter távolságból érzékelik egymást. Egy átlag nagykapu bejáró nem nagyobb, ha neked nagyobb akkor természetesen olyan infra sorompót kell választanod, ami tudja azt a kívánt távolságot.
Ha nem kap infra jelet , és nincsenek összekötve a panelek Akkor az első tranzisztor BE 0,6V, EC 0,6V,jelfogó húz, Ha eddig nem ezt csinálja akkor baj van. Lehet mégis felcserélted a kollektor emittert.
Ha az adóval megvilágítod, az első tranzisztor BE leesik 0-0.3V köré (minél alacsonyabb annál jobb) , a CE között 12V a jelfogó elesik,ÉS semmi NEM melegszik. Ha eddig stimmel mehetünk tovább. A középleágazásos transzformátort felejtsd el, attól nem javul meg, csak mint lehetséges hibát említettem (néha belefutnak az emberek , van két váltó van két graetz, és ezt két független tápnak gondolják) A tápon szerintem ne változtass egyenlőre. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
Ha nem kap jelet akkor a relé húz, ha megvilágítom, akkor elejt, feszültségeket még nem mértem, de ha megoldja egy egyszerű trafó és működik a kapcsolás, akkor tovább nem érdekel a hiba, ugyanis már rengeteg alkatrészt tönkretettem, lehet csak egy apró hiba van... de beleuntam...működjön és kész...
Semmi gond,a layout formátumot csak a kapcsolás átláthatósága miatt rajzoltam,hátha meglátsz benne valamit,ami a hibára utalhat.
Hello!
Kicseréltem a transzformátort 230/2x12V-ra és tökéletesen működik a kapcsolás! Köszi a segítséget! Az hogy mi baja van egy transzformátorral, fogalmam sincs... A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |