Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2290 / 3998
(#) mikrokapcsolo válasza nagy.bese hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Ehhez már mikrovezérlő fog kelleni. Ha még nem foglalkoztál velük, van itt egy két topik ezekről is. Én avr párti vagyok, a flowcode programban "megrajzolod" a progamot és kész. Van téma hozzá, nézz szét. Csak a mikrovezérlő köré kell pakolni egy pár dolgot, kijelző, gombpanel, és relé a zárhoz.
(#) kokimy hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!
Egy csöves erősítőt építettem, és szeretném kijeleztetni egy LED-del a 300V AC -t.
Tinában egy ilyen áramkört terveztem, de furcsa eredményeket számolt.
Hogyan tudnám leszimulálni, és hogyan oldjam meg? Jó lenne ha le is tudnám szimulálni, hogy biztosan működjön a kapcsolás, mert az egyik NYÁK-ba amit tervezek, abba beletervezném.

400VACLED.png

(#) erdgab válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Építs hozzá egy PWM szabályzót és oda állítod be a fordulatát ahova akarod,ésszerű határokon belül.
(#) pucuka válasza kokimy hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

A LED -eknek általában 5 V körül van a záróirányú feszültségük. Ez nem fogja tudni egyenirányítani a 300 V -ot, oda egy legalább 600 V zárófeszültségű dióda szükséges.
Először a 300 V -ból csinálj egy kisebb 5 - 10 V körüli feszültséget egy kapacitás - ellenállás osztóval, azt egyenirányítsd, és arról járasd a LED -et előtét ellenállással.
Ezzel együtt ennek nem sok értelmét látom, mert a trafón van kisfeszültségű tekercs is, arról könnyebben megoldhatod. Ha van 300 V váltó, akkor van 6,3 V fűtés is. De ha az anódfeszültséget akarod kijelezni, akkor arról, az anód egyenfeszültségről kellene megoldanod a LED működését.
(#) cupika97 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

És most ezt csak a motor elé lehet tenni, vagy tehetem a vezérlo elé?
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Hello! "furcsa eredményeket számolt"
Mivel a dióda egyenirányít(ana) a kapcsolásban, a kondi így egyenfeszültséget kapna. Ha a Led-el párhuzamosan teszel (fordított polaritással) egy másik Led-et, vagy diódát, mindjárt fog folyni áram is.
(#) nagy.bese válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

először nézzük szerintem a kód helyessége eldöntését, hátha van mód egyszerűbben megcsinálni, ill.:utána könnyebb lesz, hogyha a többi funkciót egyesével kötögetjük rá a rendszerre. egy a gond, az alap kapcsolási rajza, azt viszont még elfelejtettem leírni,hogy a feltelefonáláshoz egy számgombot kelljen lenyomni ha pedig a beszélgetés végére jár, a kapcsolatot ugyanazzal a gommbal lehessen megszakítani, vagy a kaputelefonnak a fölső beszéléshez szükséges kagylót leteszik.
(#) idavid84 hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!
Építettem próbalapon egy minimax-PP-t ezt és működik is úgy ahogy, viszont lenne pár ötletem hogyan módosítsam, de szeretnék tanácsot kérni, mivel erősen kezdő vagyok ebben a témában. Amit most épp próbálok, az az hogy a Q3 gate-re menő jelet ne egy hangszóró jelezze, hanem egy 5 leded panel, úgy hogy kb 1V-os különbséget jelezne ki minden 0.2V-al egy led kapcsolna fel. én arra gondoltam hogy az 5 LEDet 5 tranzisztor nyitna, úgy hogy a bázisáramokat simán ellenállásokkal hangolnám be. Meglátások? esetleg műveleti erősítőt kellene használni?
(#) kokimy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Sajnos úgy sem hozott jó eredményeket. (400VACLED_V2 kép)

De találtam egy weboldalt: Bővebben: Link

Itt van a lap alján egy rajz, amit próbáltam leszimulálni, de azt sem sikerül.
A zenner nálam 18V-os (abból van bőven 2W-osom, az bírja majd).
Illetve 22nF-os kondiból lenne 630V-osom, azzal jó lenne megoldani. Mert abból kellene építkeznem, ami van itthon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) pucuka válasza kokimy hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Pedig a web oldalon levő rajz jó, működnie kellene.
Valamit nem jól csinálsz, nyitott diódákon (sem pozitív, sem negatív irányban) nem mérhetsz 400 V ot.
(#) kokimy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Éppen ez az, lehet valami nem jól állítok be a Tinán. De mit kellene? Le akarom szimulálni, kíváncsi vagyok rá, és legalább akkor máskor nem lesz gondom, ha ilyet kell szimulálni.
(#) erdgab válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 / 1

Teheted a vezérlő elé is s a vezérlő majd a PWM kimenetére kapcsolja rá a motort.
(#) mikrokapcsolo válasza nagy.bese hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Egyszerűbb módot, mint egy ic, senki sem fog tudni ajánlani. A feltelefonáláshoz egy gomb, amit ha lenyomsz, a mikrovezèrlőre kötött csipogó jelez, te felveszed a kagylót, amivel tudsz kommunikálni. Ha végeztetek, vagy a gomb lenyomásával az mcu bont, vagy te a kagylóval.
(#) PepeG hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!

Tolókapcsoló kijelző áramkör tervezésében tudna valaki segíteni? Ezt kaptam beadandónak, de fogalmam sincs hogyan kezdjem el.

Köszi előre is!
(#) Bakman válasza PepeG hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Ennyiből kb. 1500 féle dologra lehet gondolni. Mi a feladat pontosan?

Tervezzen egy tolókapcsoló kijelző áramkört. A 8 db tolókapcsolót és a bal szélső 7 szegmenses kijelzőt kell használni a feladatban. Az áramkör működése a következő:
1. a bal szélső hétszegmenses kijelzőre ki kell írni, hogy a kapcsolókon beállított bináris számot balról jobbra végignézve hány 0-1 átmenet található. A bal széltől balra lévő biteket, amelyek nincsenek is, 0-nak kell tekinteni!
2. ha egy kapcsoló sincs felkapcsolva, akkor egy villogó (fél Hz-el) 0 jelenik meg
3. a tiltó gombot (BTN3) nyomva minden mástól függetlenül sötét mindegyik kijelző
4. a teszt gombot (BTN0) nyomva csupa 8-as világít mind a 4 kijelzőn
5. használjon aszinkron resetet (BTN3) és 50 MHz-es órajelet

ennyi...
(#) martonroli válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Mind a két IN-OUT-al kipróbáltam de nem jó.

Ez mikrokontrolleres feladat? Gondolván az 50 MHz-miatt, bár ez nem kis sebesség és bőventúlmegy az elégséges frekvencián. A gombok, kijelzők honnan vannak? Valami kész panel és csak a programot kell megírni vagy nulláról kell kezdeni mindent? BTN1 és BTN2 szerepe micsoda?

A panel Digilent Basys2 típusú szóval csak a programot kéne megírni. Itt a BTN1 ill. BTN2-nek nincs szerepe.

Olyan programozási feladatot kaptál, amiről még nem tanultatok semmit? Meg lennék lepve.
(#) granpa hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Hölgyek, Urak és Szépleányok!
Át kellene menni az 'Elektronikai feladatok és megoldásaik' témába. Vagy a PIC-esbe. Ez itt sok off.
(#) Wind-Storm hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!

Az alábbi kapcsolásból még hiányzik valami.
Bár a feszültség az még úgy ahogy rendben van, 1V-ot kap a LED driver IC, viszont csak 100 ohmos ellenállással tudok kellő áramerősséget biztosítani neki, ami úgy 150mA. Ez viszont azt eredményezi, hogy csak nagyon erős fényben nem világít a LED.
Darlingtonnak túl alacsony a feszültség, FET szintén nem játszik.
Ahhoz szeretnék ötletet kérni, hogy ne ekkora értékű ellenállás kelljen oda, de a LED driver IC megkapja a szükséges áramát.
Köszi!

kapcsolas.png

(#) Zsora válasza PepeG hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Gondolom az alábbi Xilinx Spartan 3-E FPGA-val ellátott kártyáról van szó: (mellékelt kép)
Az FPGA programozás nem épp' a "Kezdő kérdések" témába való.
Szerintem próbálkozz Itt !

BASYS2.jpg

(#) bbalazs_ válasza martonroli hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Tul nagy a potmeter ellenallasa.
Akkor tranzisztort kell oda tenni pluszban, az npn-es tranyo bazisara megy az out jel. A tranyo meg be van kotve sorosan a LED ala.
(#) Kovidivi válasza martonroli hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Helló.
LED elé kell előtét ellenállás, mondjuk 12V-ra 1k megfelel. Ezzel az ellenállással ha sorba kötöd a potit, akkor az átfolyó áramot tudod csökkenteni. Hogy mennyire, az a potitól függ. Pl. 100 ohmos poti nem fog sok vizet zavarni, 10M ohmos meg azonnal kikapcsolja a LED-et. 1K ohmos potival pedig csak fele annyira fog világítani a LED. Ez az út nem járható, legalább egy tranzisztort kellene azzal a potival vezérelned.
Mivel nem írtad sem a poti értékét, sem a LED típusát, esetleg átfolyó áramot, ezért nem sok segítséget kaptál. Ha 1W-os LED-ről van szó, ajánlom a PWM kulcsszót.
(#) cupika97 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Ha betennék egy autóizzót, az mit csinálna?
(#) mikrokapcsolo válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Világítana. Ès lassan menne a motor, mert nem 1-2 ohm az ellenállása, hanem pár 10 ohm.
(#) cupika97 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Nekem mind1 milyen lassan megy, csak 12 volt-tol tobb legyen, mert annyira megy a vezérlo.
(#) martonroli válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Azért nem tartom valószinűnek, mert régebben működött tranzisztor nélkül.
Kovidivi
Idézet:
„Mivel nem írtad sem a poti értékét, sem a LED típusát, esetleg átfolyó áramot, ezért nem sok segítséget kaptál.”

Valóban, elnézést.
A ledről itt található adatlapBővebben: Link
A poti 10KΩ-os
A feszültség amit kapna pedig 3,3V erről a feszültségről működött régebben úgyhogy teljességel nem értem hogy most mi a fene lehet vele...Lehet hogy tönkrement a poti?
(#) kokimy válasza kokimy hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Erre esetleg valakinek valami ötlete? Hogyan tudnám leszimulálni?
Következő: »»   2290 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem