Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   90 / 2517
(#) Carter hozzászólása Jan 6, 2008 /

Hali!
3 PC táp összes induktivitását végigprobáltam, de egyik se segített. A 100nF viszont csökkentette a zajt.
Az jó lenne ha a hqvideoban vennék ilyen előregyártott 100uH induktivitást?
(#) szamóca válasza Carter hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Szia!
Amit Dzsoni javasolt kipróbáltad? (100uF+zavarszűrőtekercs)
(#) szabi83 válasza Carter hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

az érdekes , meg kellet volna szűnni.. :yes:
(#) Carter válasza szamóca hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

még nem, holnap kiprobálom
(#) szabi83 válasza Carter hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

pc tápból szedd ki a hálózati szűrőt, az pár mH-s , magja is van
(#) Carter válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

sajna azokat már felhasználtam
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szia!

Csak most jutottam gép közelbe....
Szóval tapogattam abszolút a tranyókat, de egyik sem melegedett, miközben a 22ohmos (igen a bizti helyett voltak) ellenállatok melegedtek.
Igazából mindkét oldalt kipróbáltam, és mindkettőnél ez volt a tünet. És gondolom nem volt rossz mindkettőben a TIP tranyó. De igazából másra én sem tudok gondolni...Diódák jók, kondik vadi újak, ellenállások jók, és jó helyen vannak, hát maradtak a tranyók. Szóval majd okosabb leszek amikor megjönnek az uj MJL-ek, és azokkal probálkozok.
De mostanában lesz más dolgom is ami fontosabb ettől a végfoktól....

köszi az eddigi segítséget is.

üdv.:

Zoli

(#) Carter hozzászólása Jan 7, 2008 /

Hali!
Sikerült kiprobálni Dzsoni által javasolt 100uF+tek.-t.
A sistergés teljesen megszünt, viszont még mindig hallani egy halk búgást.
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 7, 2008 /

A búgást biztos hogy a venti okozza? Vagyis ha lekötöd a ventit akkor is marad a búgás?
Ha igen, akkor próbáld ki a következőt: benthagyod a tekercset meg a kondit, de az egészet egy 7808-as/7809-es stabIC-n keresztül táplálod meg. Ez két dolog miatt előnyös:
1., a stabIC-nek magas a tápelnyomása
2., alacsonyabb fordulatszámnál kevesebb zavarjelet termel a ventillátor

Még tavaly volt egy hasonló problémám, egy műsorszóró adókészülék fejlesztésekor. A megoldás az volt, hogy az egyik ventit (ami a végfokozatot hűtötte) kicseréltem Papst-ra (egy ilyen venti bizony nagyon drága, nekem volt egy kiváló állapotú bontott példányom szereencsére). Így már félig nyert ügyem volt, mivel a Papst nem termel zavarjelet.
Viszon ott volt még a táp hűtűventillátora, ami Sunon venti lévén sistergést és morgást produkált. Bekötöttem a 10mH/100µF tagot, majd pedig az egészet egy 7808-as IC-ről tápláltam. Az IC bemenetét hidegíteni kell 100nF-os kerámiakondival és 100µF-os elkóval, a kimenetére pedig kel egy 10µF-os kondi.
Így már teljesen csöndes volt az adó!
Kritikus helyzet volt, mivel egy műsorszóró adó modulációjában megengedhetetlen bármilyen idegen zavarjel! A fenti eljárással sikerült teljesen kiszűrni minden, a venti által okozozz zajt!
Próübáld ki, hátha te is sikerrel jársz!
És arra figyelj hogy a tekercs tényleg 10mH körüli (5mH...50mH) legyen, és a vasmag ne menjen telítésbe (ezt abból veszed észre hogy melegszik a tekercs).

Sok sikert!
(#) Carter válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Namost nekem ugy van megcsinálva hogy az erősítőben van egy 20VA 12V kistrafo, utána egy graetz és ennek a végén csücsül egy 7812 (+2 100nF+1000uF+10uF).
És erre van kötve a ventillátor, az előfok, meg a védelem. Ha a venti nincs bekötve akkor az erősítőnek semmi hallható alapzaja nincs.

Azért hallani a búgást mert az előfok is erről a kistraforol kapja a tápot? Mi lenne ha az előfokot egy 7812-vel a "nagy" toroidra kötném ami a végfokot hajtja?
(#) lamalas válasza Carter hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Idézet:
„Mi lenne ha az előfokot egy 7812-vel a "nagy" toroidra kötném ami a végfokot hajtja?”

Aha, azt meg lehetne probalni. Az elofok tapjara azonban semmifele mas dolgot nem szabadna kotogetni (pl. venti) mert konnyen okozhat meglepeteseket! A legjobb az lenne ha teljesen kulon tapja lenne az elofoknak.

Szia,

Igen, a gond ott van hogy a kisjelű előerősítő fokozat és a venti közös tápról megy!
Azt ajánlom hogy a kis tápról (12V/20VA trafó, graetz, puffer, 7812) menjen a védelem és a venti, az előfok tápját pedig a végfok tápjából állísd elő - a gyári erősítők is így épülnek fel, nem véletlenül. Ellenállás + zénerdióda + hidegítőkondi kell ehhez, de használhatsz áteresztőtranzisztoros (zéner csak referencia, a maradékfeszültség okozta veszteséget az áteresztőtranyó disszipálja el) megoldást is.
Szívesen adok kapcsrajzot konkrét értékekkel, de ahhoz tudnom kéne: előfok max. áramfelvétele (vagy az előfok kapcsrajza is megfelel) és a végfokod tápfesze.

Az általad javasolt megoldás nem valami célszerű, érdemes a ventit távoltartani mind a végfoktól mind az előfoktól, és csak a védelemmel járjon közös tápról hisz' azt nem zavarja semmiképp.
(#) szilva válasza Carter hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ha így van, akkor lehet, hogy érdemes lenne a kis tápra _még egy_ 7812-t kötni, csak a venti számára. A 78-as stabilizátorok elég nagy tápfesz-zavar elnyomással rendelkeznek.

Az előfok tápjára semmiképp nem illik ilyesmit rakni. Az erősítő nagy tápjával meg az lehet a gond, hogy esetleg sok feszültség fog esni a stabilizátoron és rettenetesen fog fűteni (nem tudom, mekkora a "nagy" tápfesz).

Szilva, már leírtam mi a teendő, szerintem ne keverjük meg Carter-t mert nem fogja tudni mit csináljon!
Egyébként is amiket leírtál feljebb azt már megtárgyaltuk, illetve evidensek:
- Igen, a 78XX ICknek jó a PSRR-je, írtam is feljebb. De nem izolál teljesen, és van ahol ez gond, pl. egy ilyen kisjelű fokozatnál valószínű.
- Jó lenne, illetve illene külön tápról vinni a hangfrekis és az egyéb (vagyis védelem + venti) áramköröket, egy plussz 7812 a ventinek nem biztos hogy megoldja a problémát, ahogyan a tekercs+kondi sem oldotta meg, nem véletlenül. Külön táp kell, ahogyan az előző hozzászólásomban részletesen leírtam!
- Írod hogy nem illik az előfok tápjára ilyesmit (venti) tenni, mellette pedig azt javaslod menjen be egy plussz stabIC, az majd megoldja. Azért az IC PSRR-je nem olyan jó hogy külön tápnak nevezzünk egy valójában azonosat!
- Végfok tápfeszét nem tudjuk, ezért javasoltam a zéneres vagy áteresztőtranyós megoldást, jóval rugalmasabb és itt most hatásosabb és gazdaságosabb mint a stabIC. StabIC-t nem ilyen célokra érdemes használni.

Carter, huzalozd össze az előző hozzászólásom szerint, meg fog oldódni a probléma!
Ha nem megy a segédtáp az előfonak akkor írd le a kért 2 adatot és csatolok neked rajzot!

Üdv.
(#) Carter hozzászólása Jan 7, 2008 /

A "nagy toroid" 2x24V-os . Az előfok pedig egy TDA1524 (nem sokáig mert lecserélem egy lm1036n-re)

Ehhez a konfighoz milyen zeneres tapot csináljak szerintetek?
(#) KD mester hozzászólása Jan 7, 2008 /

BUÉK mindenkinek!

Látom betermeltetek oldalszámot illetően. Kinél készült el már a B5?

Itt van pár kép is néhány csupasz végfokról, amik egy gyors meghallgatás erejéig össze lettek dobva. Hát ezek éppen dual-mono tápról járnak, de az egyik táp az két független szekunder tekercset tartalmazó transzformátorral van megoldva.

Valaki kérdezte, hogy elég e két 10.000µF-os puffer. Hát ha egy közös tápról megy a két végfok, akkor igen. Ha két független tápegység van, akkor sajna mindenképpen 4 pufferkondi kell. (Spórolósak kedvéért ezek akár lehetnek 4700µF-osak is. Kisebbet már nem ajánlok.)

Ja és itt a kép egy végfokpanelről is:

(#) Directors hozzászólása Jan 7, 2008 /

hy

A B5-ös erősítőbe hány W ellenállásokat vegyek?
(#) Peti_85 válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szép, nekem tetszik
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Udv KD mester,

Az en deszkamodell B5-om (na jo, a vegtranyok miatt csak B4.5 ) nem dual mono tapos. De mar nem sokaig lesz deszkamodell, mert bedobozolom. Hirtelen jott az igeny egy vegfokra es ezt dobozolom be. Aztan magamnak pedig keszulget az igazi B5 is ....

(#) Directors válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Hali én kérdeztem a kondis dolgot.
Akkor nekem elég 2db 10000uf kondi mert 1 tápról üzemel a két végfok majd.
(#) KD mester válasza hapro hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szerintem a végtranyók B-E átmenete mikor átment Z-diódába, akkor meghaltak. Szóval új végtranyókkal próbáld le (és valami szeméttel illene először, mert az MJL tranyók elég drágák). A TIP-eket akkor is cseréld le, ha látszólag semmi bajuk. A Tápágban lévő ellenállásoknak 50mA-tól még nem szabadna (márha 1-2W-os teljesítményűek) egyáltalán melegedniük.

Valami nem stimmel, ezt biztosan kijelenthetem, hogyha még a nyugalmi áramot sem tudtad beállítani.

Az, hogy a félvezetőket nem válogattad még önmagában semmiféle hallható torzítást nem okozhat. Egy erősítőnek válogatatlan alkatrészekkel is kifogástalanul kell működnie. Nem is írtam, hogy bármit is válogatni kéne az erősítőbe. Mindenesetre megjegyzem, hogy rosszat biztosan nem tesz a válogatás.

A végtranyók halálával is szól (márahogy, ha szakadtak a végtranyók) az erősítő és (végtranyók nélkül is) beállítható a nyugalmi áram és az offset.

Szóval bele kell mérned. Normális erősítőnél a TIP tranyókon kb 10mA áram folyik. Ezt a 3,9 Ohm-os ellenállásokon ellenőrizheted is. Ha az egyiken sokkal nagyobb áram folyik (tehát a beállított nyugalmi áram, mondjuk 50 mA) akkor ott szakadt a végtranyó és a teljes nyugalmi áram a darlingtonon folyik el. Ha mindkét 3,9 Ohm-os ellenálláson a teljes nyugalmi áram folyik el akkor mindkét végtranyó halott.

A végtranyók felcserélése a legjobb módja az erősítő azonnali tönkretételének.

Az ilyen malőröket túlélt tranyókat is távolítsuk el, mert egy tranzisztor nem feltétlenül károsodik teljesen, van amikor még működik, csak már "nem úgy". Konkrétan volt egy ilyen eset is nálam, mikor benne hagytam a B5-ben két darlingtont amik túléltek egy véletlen rövidrezárást egy szkóp mérőzsinórral (egyik TIP C-E-e lett rövidre zárva). Az erősítő működött is utána kifogástalanul, csak szokatlanul tompa semmien rossz hangja lett. Kicserélve a két TIP-et azonnal rendbe jött.

(#) szilva válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ok, bár nem teljesen értek egyet Veled abban, hogy a 2db 7812 az majdnem ugyanaz a táp, de ezen tényleg nem veszünk össze.

(Az előfok tápján én "természetesen" azt értem, ami az előfoki panelre megy, azaz a stab utáni ágat - már ha van stab, de itt van, mint tudjuk. Az megint más kérdés, hogy egy előfok hogy lehet ennyire érzékeny a tápon érkező zavarokra, lehet, hogy azon is lehetne jócskán javítani - de ebbe sem kell most belemélyednünk, csak ha végképp nem lesz más megoldás.)

Én is kíváncsian várom Carter jeletkezését, hogy mire jutott az üggyel kapcsolatban.
(#) KD mester hozzászólása Jan 7, 2008 /

Van egy harmadik nyák is, ami talán a legjobb. Ezen elkészíthető mind a dual-mono, mid az egytápos kivitel is.

Itt jegyzem meg, hogy a bemeneti GND-t be kell kötni a megfelelő földelési pontba, mert a nyomtatott áramkörön nincs összekötés a huzalozásból fakadó földhurok elkerülése miatt! Ezt ne felejtsük el! (huzalozási rajzon rajta van) Kivétel a "dual-mono" nyák, amin a bemeneti GND össze van kötve a helyi csillagponttal.

Az egyik fényképen látható is egy ilyen "univerzális nyák" aminek a fóliaoldalán van egy narancssárga vezetékkel összekötve a bemeneti GND acsillagponttal. Ha közös tápegység lenne használva, akkor nem lenne itt a vezeték, hanem a két végfok bemeneti GND-je össze lenne kötve és egy vezetékkel a táp csillagpontjára lenne kötve. Szóval ennél a nyáknál figyelni kell a bemeneti GND bekötésére, annak megfelelően, hogy milyen huzalozást akarunk.
(#) KD mester válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ne nevess, a képeken nem egy kész erősítő látható, hanem csak két végfokpanel összetyúkbelezve egy meghallgatásra.
(#) Szőrös hozzászólása Jan 7, 2008 /

Szeretnék egy nagyon egyszerű 8 Ohm 1-2W -os erősítőt építeni, szimmetrikus tápfesz nélkül. Van valakinek TDA 2002 alapkapcsolása? Vagy valami még annál is egyszerűbb? Nem kell nagyon HiFi, de legyen egyszerű és gondozásmentes, valami 4-5 alkatrészes IC-sre gondoltam
(#) aflmor válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szép munka! Hol van ennek a "B5"-nek a leírása, adatai? Hátha kedvet kapok...
(#) csisy válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

mire kéne neked 1-2 W? Ha gitárnak pl., akkor azt meg se hallod, h van erősítő... otthonra viszont 10W-nál nem kell több. Nekünk van 1 házi építésű 10W-os erősítő, és asszem még sose húztuk max.-ra
(#) Peti_85 válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ne bomolj! Nem gúnyból nevettem, tényleg szép (eddgi) bár nekem minden erősítőm, csak eddig a fázisig készült el.
(#) Szőrös válasza csisy hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

A gyerek gitárjának, és két régi 8 Ohm-os lemezjátszó hangfalt szeretnék vele hajtani. Nem kell hangosnak lennie, csak annyira, mint egy átlagos rádiónak.... Hogy olyan érzése legyen, mintha...

A lényeg, hogy keveset kelljen vele dolgozni, míg megszólal...
(#) csisy válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

ja értem... ígymár más
Hát szerintem az ifjú sztár megérdemel akkor is egy 5W-ot... Ha tévedek itt a teljesítménnyel kapcsolatban, akkor szóljon rám valaki!
Következő: »»   90 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem