Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   336 / 978
(#) elektroncso válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Még nem hallottam róla. Esetleg itt:Bővebben: Link
Vagy még a TME.

Remélem ez nem számít reklámnak.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) yulo5310 válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Wago 2 85,3 110, 5 ös 175 az Elektroexpressznél!
(#) szamóca válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

221 szériásat kérdezi, ami egy zárt körben bemutatott újdonság, melynek bevezető kampánya még el sem kezdődött.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) yulo5310 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Igen,most nézem! Ez tényleg jobb a 222 nél,az ára elég húzós lehet,de forgalmazót nem találtam így hirtelen
(#) szamóca válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Mivel mint írtam is, még a kampány sincs, maga termék pláne, hogy nincs forgalmazóknál.
Május v. júniustól kezdik előreláthatólag forgalmazni.
(#) yulo5310 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Értem,köszi!
(#) proba válasza djadji hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Ha tömör vezetéket akarsz kötni, akkor a sima (nem karos) szerintem elég kicsi.Esetleg ennek a csillár (224) változata.Szerintem az is szerelhető három tömör vezetővel is.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Szia! Akkor csak 1972 óta elavult a hálózat. 25 évente ezért kell felújítani. Most 2014-et írunk. 42 éve szabványtalan. Két ér nem érkezhet a konnektorhoz. Szabványossági felülvizsgálaton bukta.
(#) potyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Mit értünk ezen a 25 évenkénti felújításon? Kötések ellenőrzése, csavarkötések utánhúzása, stb. az már felújításnak számít? Mert pl. itt nálam 26-27 évesek a vezetékek a falban, de amit ma vásárolsz vezetéket, az is ugyanilyen, és ennek sincs semmi baja, nem töredezett a szigetelése, nem porlad, ugyanolyan réz van benne, stb. Dugaljak jók, kapcsolók jók, ezeken nincs mit cserélni. Elosztószekrényben kicseréltem az olvadóbiztosítékokat automatákra, mert kezdtem unni a betétcserét, ha egy izzó kiég, meg akkor már tettem fel FI relét, de ennyi.

Vagy a 25 évente azt jelenti, hogy a régi szabvány hatályossága alatt készült hálózatot, ami olyan megoldást tartalmazott, amit az újabb szabvány már nem enged, az a hálózat még 25 évig megfelel, de 25 év után szabálytalanná válik?
(#) kowi válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Használják még a mai napig mert sajnálják a wago-ra a pénzt! Mert ugye jobb egy lakástűz! Évekig mértem hőkamerával láttam már csúnya dolgokat de azt kell hogy mondjam a Wago-nál nincs jobb a hőkamera nem hazudik és egész vastag vezetékig lehet kapni akár sínre pattinthatót is. Van oldható is az mondjuk tényleg drága! Én ha elmegyek szerelni mindig közlöm hogy csak wagós kötés fi relé és földelő szonda a minimum! Nem csavargatom a vezetéket és nem nullázok 16 négyzetmiliméter alatt! Nekem fontosabb hogy nyugodtan aludjak!
(#) papo69 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Élet, és vagyonbiztonsági szempontból ildomos a korszerű szabványok szerint felújitani a hálozatokat. Viszont nem kötelező 25 évente felújitani a hálózatot. Felülvizsgálatnál a létesitéskori szabványok szerint kell felülvizsgálni.
(#) kameleon2 válasza papo69 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Én más szempontokat szoktam mérlegelni, amikor testi épségről, életről és biztonságról van szó - és nem szeretem a "nem kötelező" szót használni. Végezhetünk valószinűségszámítást is, hány esetben "kellett volna....." felújítani a magabiztos "jó lesz az még" helyett.
(#) zolika60 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Azért a mi 25 évig jó volt nem lesz egy pillanat alatt életveszélyes. Természetesen mindig a legfrissebb szabvány szerint kell újjá építeni azt ami ezt igényli, de csak azért átépíteni valamit mert a szabvány változott felesleges luxus.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Arra kíváncsi vagyok, ha a te lakásod 25 évnél régebbi, mennyi kötés van amit készítése óta nem láttál...
(#) kitartás válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Valószínűleg nem egy pillanat alatt, vagy a szabvány átírásakor lesz veszélyes. 25 év alatt jelentősen átalakultak, szaporodtak a használt eszközeink. Gondold csak át, hogy egy konyhában nem ritka, hogy elektromos főzőlap, sütő, mikró, mosogatógép, kávéfőző, kenyérpirító közül több is működik egyszerre. Ezeket a cuccokat jobbára az utóbbi 25 évben gyűjtögettem (-tük) össze. Ekkora teljesítménynél már biztosan számít a kötések minősége.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Nyugodtan kiváncsiskodhatsz. Amíg a szüleimnél éltem felújítottam az övékét is - ez kb 15 éve volt. Apósoméknál szintén fel lett újítva. A saját házam pedig 2003-ban épült és nincs benne kötés, mivel intelligens épületnek épült és végponttól elosztó sorkapocsig tart minden fogyasztó - egyedi kábellel. Mivel nem volt pénzem már az automatikára, ezért szinte minden hónapban átkötésre kerül valami - ha éppen van pénzem - tehát folyamatos a felújítás . Az automatikát magam fejlesztettem ki. A céges munkáimban pedig számos felújítás szerepelt, valamint új építések is. Az EON székház hőkamerás és szkópméteres méréseit is én végeztem 3 kollégámmal pár éve. A többi referenciát nem írhatom le, mert köt a titoktartás, de sok családi ház, villa és követség épülete is benne van. Van még kérdésed?
(#) ötfelezős válasza SzAndras00 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Szia, ha jól emlékszem, akkor 1913 óta tilos összetekerni a vezetékeket.
Bocs, szerintem nem jól emlékszel. Minden pillanatban ugyan csak az 1977-től a végnapjáig érvényes magyar szabványhoz férek hozzá, az olyan értelemben tiltotta, hogy felsorolta a lehetséges megoldásokat, melyek között majdnem nem volt benne a sodrás. Mert mégis megengedte, ideiglenes berendezéseknél. Ma pedig az MSZ 2364-ben semmi nincs tiltva, ami megfelel.
Szerintem ezt ne ajánljuk senkinek.
Nem tudom, tán nem olvastad, hogy én is ezt mondom? "Ezzel együtt sem ajánlom senkinek a csavart kötést"
Csak egy dolog az ajánlás és a másik dolog a tények nem közlése. Én úgy gondolom, a tények közlendőek.
Amúgy villanyszerelő, meg mindenféle felülvizsgáló vagyok.
Én is. Azért (is) tudom fentieket.
(#) mraulajos hozzászólása Máj 7, 2014 /

Hali!
Készítek egy elosztó dobozt, melyben lesz FI relé. A doboz dugvillával fog csatlakozni a hálózatra. A FI relé 3 fázisú, az egy fázis oda lesz bekötve ahová kell, a rajta lévő rajz szerint. A FI refén potosan van ugye jelölve a fázis-nulla bemenet. A dugvillás csatlakozással ez a bemenet megfordítható. Milyen probléma százmazhat ebből? Óvatosságból kérdezem. A kapcsoló tönkre mehet? stb-stb. Nem merem ki próbálni, félve attól hogy kárt teszek benne. Vagy csak egyszerűen komolyan oda kell figyelni a rácsatlakozásnál? Fázis ceruzával előre kikeresni a fázist.? Köszönöm a segítséget!
(#) sny válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Attól függ, szeretnéd-e leföldelni a fázist? Mert a védőföld ott is kötelező....
(#) potyo válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

FI relének önmagában nem számít, hogy melyik vezetékére van kötve a fázis, és melyikre a nulla. Belső felépítésüket nem ismerem, ha esetleg csak a fázisnak jelölt oldalt szakítja meg, akkor viszont nem árt, ha az tényleg a fázis, és nem a nulla. Illetve további kérdés, hogy lesznek-e biztosítékok is az elosztódobozban? Mert a biztosítékok sem árt, ha a fázist szakítják meg. Tehát maguk az alkatrészek szompontjából mindegy, hogy a fázis és a nulla fel van-e cserélve, a különbség a további követelményekben van.

Nem lehet fixen bekötni az elosztódobozt?
(#) mikrokapcsolo válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Helló! Amennyiben megoldható, akkor olyan megoldás kell, hogy fixen legyen bekötve. Ha mindenképpen kihúzhatót szeretnél, akkor olyan csatit kell rá tenni, mint pl ez. És ezt kell fázishelyesen bekötni.
(#) mraulajos válasza sny hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Ezt a kérdést nem értem. Természetesen van az elosztó dobozban földelés.
(#) mraulajos válasza potyo hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Hangosításhoz szeretném magammal hordani.
(#) KTobi válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Ha egyfázisú rendszert használsz elég egyfázisú FI relé, de ha ez van kéznél nem gond. 3 fázisú rendszer esetén nem lehet fordítva csatlakoztatni.
Mivel valószínű egy fázist használsz csak ajánlom tegyél be egy piros és egy zöld jelzőfényt (LEDes), úgy, hogy a a zöld világítson a fázis föld között, még a piros a nulla föld között. Előtét ellenállással beállítani 10mAes áramot, mert felette az esetleg meglevő FI relé kioldhat. Ha Zöld a fény rendben van, ha piros megfordítod. Ez után főkapcsoló, FI, biztosítók és a csatlakozók. Mivel hordozod és mindig máshol kell, javaslom, hogy a doboz szélére egy réz csavarra húzd ki a földelést, és csatlakoztass rá mindig saját földelőszondát. A hosszú hosszabbítóban vagy a forrásnál ha megszakad (vagy nincs) a föld, ne legyen gondod.
Tapasztalat, mikor a földeltnek hitt konnektorról rázott a 110V a számítógép házán. Azóta földelés nélkül sehova. (A dobozom még nem kész, de két csatlakozó közé be van kötve a FI meg a biztosító)
(#) papo69 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Kapható 4-5e Ft-ért konektorba dugható Fi relé.
(#) mikrokapcsolo válasza KTobi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Erősen vigyázni illik az ilyen ledes figyelővel, mert én is építettem egyszer egy ezközbe, és mivel itthon 30mA-es relé van, olyan 8-9mA-re állítottam. Itthon nem is volt vele gond, de egyszer egy külső helyszínen egy 10mA-es relével futottam össze, és az indulásnál a led árama meghaladta a 10mA-t és leoldott. 25-30 percig csak kerestük a kapcsolótáblát, mire végül meglett. azután oldalcsípővel elvágtam a ledekhez menő földelővezetéket, és azóta nem funkcionál mint visszajelző. Ha ilyet tervezel valamibe, inkább 5mA körülre kell állítani, az a biztos.
(#) KTobi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Alig tudok beszerezni 30mAes FIdet, nem hogy érzékenyebbet, 10mAesnél már egy nagyobb ház szivárgóáramai zavart okoznak.
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

A háromfázisú FI relé a nulla sarkot később bontja, ezért van kitüntetett szerepe. A rossz bekötéstől nem megy tönkre szerintem.Ha dugvillával használod, akkor a biztos fázis szakításhoz kétsarkú megszakítókat kell használni.(ez szerintem kültéren amúgy is kötelező.)
(#) djadji hozzászólása Máj 8, 2014 /

Hello!
Szeretném megkérdezni, hogy van e valami jó rögzítési mód a furáson kívül a kábelcsatornához? Az a helyzet, hogy a csillárhoz menni fog egy vékonyka csatorna, amiben csak 3 vezeték fog menni. Egy 1 cm-es csatorna miatt nem szeretném a plafont furkálni, a tipli miatt 3 cm mélyen, ami polcokat is elírna. Feleslegesnek és túlzásnak érzem. De tapasztalatom szerint a ragasztós hátú csatorna nem ragad fel a betonra. Van erre valami megbízható ragasztós vagy egyéb megoldás?
(#) Gabó válasza djadji hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Pl bekened betonra való szilóval a hátulját.
Következő: »»   336 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem