Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1623 / 2208
(#) kristikoma válasza daneg86 hozzászólására (») Máj 8, 2014
Arra teljesen jó. Kapcsolási rajz is bőven van.
(#) daneg86 válasza kristikoma hozzászólására (») Máj 8, 2014
Ha összeszedek némi gyakorlatot, és esetleg 2 kimenőt vagy hozzá anyagot, akkor majd összehozok egy pl500/504 PP végfokot ( van 20db belőle ).
Egyenlőre valami 2x2-3 wattos kis csöves erősítőnek is tudnék örülni. Már gyűjtöm vizsgaidőszak végére az alapanyagot.
Tervben van még egy Hibrid is , csak próbálok hozzá nyákrajzot miegymást szerezni. ( max pdf-ben lévő alapján újra rajzolom ).
(#) Gery78 válasza sct51hegyko hozzászólására (») Máj 9, 2014
Lehet hogy lemaradtam valamiről, de mit jelent az, hogy "hidegre van állítva" a munkapont? Szerintem ne fogdosd a forró csöveket, mert megéget. Inkább a forróvérű csajokat kellene... Ha sok az anódfesz ne csodálkozz rajta, hiszen csak egy csövet hajtasz a tápról. Kevesebb áram megy át a trafón, kisebb fesz esik az ellenálláslépcsőn, ezért magasabb is lesz az anódfesz. A "pár perc múlva torzítást" okozhatja az is, hogy a csatolókondik átvezetnek, és pozitív fesz kerül a cső rácsára. A cső nagyon kinyit, megnő az anódáram, és elkezd torzítani.
(#) kristikoma válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 9, 2014
Sajnos az ECL/PCL 86 között előfordul rossz cső. Az ilyenek gázosak. Érdemes cserélni, mert a gyárban működött az a készülék, meg ami a kereskedelembe került. Ha bemelegszik, amúgy is forró, hiszen végcsőről van szó, ahol cirka 5-6W a fűtőteljesítmény, ehhez még hozzájön a 9-10W anód, meg az 1W árnyékolórács teljesítmény, ami már 17W, ezt fűti el normál esetben. Szóval nem érdemes fogdosni
(#) sct51hegyko válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 9, 2014
Lehet hogy magyarul nem így mondják, de én angol szakirodalomból tájékozódtam ahol a "cold bias" kifejezést használják arra ha az anód disszipáció jóval a maximális megengedett érték alatt van, ami találó is mivel ilyenkor sokkal hidegebb marad a cső, hamarabb megkezdődik a jeltorzítás, kisebb a hangerő, stb. A csatolókondik hibáját kizárnám, mert ha csak a pentóda részt hajtottam akkor is jelentkezett a hiba, pedig olyankor nincs pozitív feszültség amit átengedhetne. Most megpróbálkozok a zeneres stabilizátorral. Egyébként köszönöm a tippet!
(#) Gery78 válasza sct51hegyko hozzászólására (») Máj 9, 2014
Már értem, hogy mit jelent ez a cold bias Köszi a magyarázatot! Egyébként ennek cold biasnak a hangra is van hatása, mert ha kicsire állítod az anódáramot, akkor hidegebb keményebb hangzás lesz az eredmény. Ha nagyobb áramot engedsz át akkor lágyabb melegebb hangzást hallasz. Egyébként ezt a magyar szakirodalom munkapontbeállítási osztályoknak hívja, tehát "A" oszt. "AB" oszt. stb.
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 9, 2014
Sziasztok elkészült az újabb csöveske 2 videoton rádióból lett jól szól 2 ecl86 és egy ez80 van benne üdv Lali
(#) küzmös Gergely válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 10, 2014
Nagyon jó lett!
(#) horváth lajos válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 10, 2014
Szia köszönöm már be van üzemelve
(#) Orbán József válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 10, 2014
Lajos nézz körül a sufniban, megvan-e még a szerkezet, mert valaki pont egy ilyet árul a vtyerán...
(#) horváth lajos válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 10, 2014
én raktam fel eladóm mert van nekem egy másik is .)
(#) Orbán József válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 10, 2014
Ahá, ha egyszer beindul a dolog...Még multi leszel, ha nem ügyelsz. Gratulálok egyébként, sok sikert.
(#) V1rusH válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 10, 2014
Jómagam is ilyesféle masinán ügyködnék, csak én nem akarom bedobozolni, a klasszikus látvány szereléssel készíteném. Sikerült szerezni egy Videoton Velence rádiót, de annyira ramaty állapotban vannak a trafói, hogy inkább majd szerzek másik 2 db rádiót.
Csövessel még én sem foglalkoztam, első darab lenne.
Van egy PP kapcsolásom e csővel, de amint olvasom a topikot, a jó hangja ellenére elég gázos ez a cső és nem csak a szleng értelemben...ヅ így nem nagy létjogosultsága van az ellenütemnek. Másrészről a PP csöveket illik párba válogatni, de ha ennyire nagy a hibafaktor, akkor nagyon sok csőből kellene válogatni, de nem feltétlenül érné meg felhelmozni a rengeteg öreg masinát. Új csövekkel persze biztosabb adolog, de akkor már vannak e célnak jobban megfelelő csövek.
Kezdésnek, ismerkedésnek, időtöltésnek remek szerintem is egyszersűge miatt. Főleg, hog= a Velence Szatmár már nyákos, és a kapcsolás kialakításával sem kell bajlódni. És mégnha nem is HI-FI lesz, de egy kommersz tranyósat lemuzsikálhat. Mindamellet a zene hallgatás szubjektíviásáról nem is szólva, hogy kinek mennyire kielégítő a hangképe... ♬Talán ez a kis masina a csövesek TDA2030-asa.
(#) Abukodonozo hozzászólása Máj 12, 2014
Sziasztok!

Az a kérdésem lenne, hogy a linkelt kapcsolásban a felső trióda helyett nem hasznalhatő egy egyszerű anódellenállás? Ha igen, akkor miért olyan gyakori ez az elképzelés? Bővebben: Link
(#) kristikoma válasza Abukodonozo hozzászólására (») Máj 12, 2014
Feszültségvezérelt ellenállás akar lenni. Ha már a kapcsolás is kettőstriódához lett kitalálva, akkor minek oda fix ellenállás? Pont ez a lényeg, hogy nem kell. A klasszikus JLH A osztályú erősítőben is kettő végtranyó van, az egyik ott is ilyen ellenállás szerepét tölti be. Az ECC csövek amúgy olcsók.
(#) FordPrefect válasza Abukodonozo hozzászólására (») Máj 13, 2014
SRPP kapcsolásnak hívják. Olvass utána.
(#) FordPrefect válasza kristikoma hozzászólására (») Máj 13, 2014
Azért a fix ellenállásos sima anódkövetőnek is van pár előnye. Például feleannyi cső kell. Az SRPP-nek van létjogosultsága, de nem mindenhol, mindenáron.
Idézet:
„Az ECC csövek amúgy olcsók.”
. Voltak.
(#) kristikoma válasza FordPrefect hozzászólására (») Máj 13, 2014
Idézet:
„. Voltak.”

Lemaradtam rendesen.
(#) Abukodonozo hozzászólása Máj 13, 2014
Köszönöm a válaszokat!
(#) opel 2.4 hozzászólása Máj 14, 2014
Sziasztok van egy régi fadobozos Tesla hangszóróm beépített hangerő szabályozással és szeretném tudni hogy mennyire terhelhető vagyis milyen csöves erősítőt válasszak hozzá, hány wattot bír el ami még jól meghajtja?
(#) akos70 válasza opel 2.4 hozzászólására (») Máj 14, 2014
Nekem is van egy nagyon hasonló Tesla ládikám, bár másféle hangszóróval.
4 wattos erősítő lett belőle.

DSCF6297.JPG
    
(#) Szpisti válasza opel 2.4 hozzászólására (») Máj 14, 2014
Ez gugli barátunk szerint egy 1957-es Tesla Rondo 522 tipusú rádióvevőben volt, és az akkori hasonló készülékekben.
A készülékben egy PABC80 (EABC80) cső adta a hangot, amihez hasonló teljesítményűt tán egy EL84 SE-vel tudnál kicsiholni - 2-4 W körül lehet a max. teljesítménye.
(#) opel 2.4 hozzászólása Máj 14, 2014
Köszönöm a válaszokat, az érdekes hogy én most csak egy házimozi erősítőhöz tudtam csatolni ami azért olyan 15-20w körül tud, azt torzítás mentesen szólaltatta meg max hangerőn és nem volt túl hangos, sőt szerintem még tudott volna többet is, csak most nincs nagyobb cuccom amivel tesztelhetném. Először én is ezt a 4-5 w teljesítményt mondtam volna, csak a házimozi teszt után estem gondolkodóba.
Az a hangerőszabályzó tekercses cucc / nem értek hozzá / esetleg változat az impedanciáján, mert a hangszóróra 5 ohm van írva, de ez még elé van kötve...
(#) fater0827 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 15, 2014
Üdv Pisti
Az EABC80 triódája csak "1 Watt " , kimondottan EL84 elé szokás tenni meghajtó fokozatnak .
A 3 diódája AM/FM KF után demodulátor szerepet tölt be .
EABC80
Ha tévedek javítsatok ki !
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) Orbán József válasza opel 2.4 hozzászólására (») Máj 15, 2014
Az a tekercs ott előtte egy 100V-os illesztőtrafó.
Ha kihagyod, akkor jóval nagyobb lesz a hangerő, sőt a házimozi 15-20 Wattja el is küldi az örök vadászmezőkre. Ezt majd vedd figyelembe, hangszóródnak nyekk lehet.
A trafó kihagyás után a 4-5 W-os csöves is felkergeti a fára a hangdobozt...
(#) opel 2.4 válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 15, 2014
Köszönöm az információt, ha a trafó benne marad akkor viszont mekkora lehet az a teljesítmény amit még elbír, illetve normálisan megszólaltat?
Esetleg csatlakoztatni kéne egy jobb erősítő fej egységhez és finoman növelgetni a hangerőt hogy lássuk kb. mi a vége? / laikusként ez jut eszembe, de biztos van tudományosabb módszer is /
(#) Orbán József válasza opel 2.4 hozzászólására (») Máj 15, 2014
Egészen nagyteljesítményű erősítő is meghajthatja, de ezért kár lenne beszerezni egyet.
A hangosításra készült modern erősítők kimeneti feszültsége trafón keresztül is kihajtaná, de minek. Ki kell kerülni a trafót és bármilyen egyszerű erősítő nyakig elég ekkora hangszórónak.
Az a hangszóró kb. 3-5W-os. 1957 óta gyártották - valameddig.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) kristikoma válasza opel 2.4 hozzászólására (») Máj 15, 2014
Még szerencséd, hogy volt benne illesztőtrafó, így 1-2W-nál többet nem kapott a hangszóró. A trafó felől valószínűleg 100Ohm az impedancia. Egyébként felesleges csövest építeni, egy tranyóssal jobban jársz. Kisebb méretű, lényegesen alacsonyabb feszültségről jár, még akár akkuról is táplálhatod, vagyis hordozhatóvá is tehető. Egy csövest nem erre szokás használni, hanem otthoni zenehallgatásra, ott sem a 128-as mp3-ra gondolok, hanem minőségi LP, illetve magnószalag, esetleg gyári CD meg flac hallgatására. Mindezt minőségi hangdobozokkal. Vagyis a 20e Ft-os teszkós házimozi felejtős.
(#) Szpisti válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 15, 2014
Igazad van, kicsit felületesen olvastam a forrásnál a leírást.
Az említett rádióban PABC80 és PL82 csövek voltak , ezek kiváltására javasolta az EABC80 és EL84 kombinációt a fűtés megváltoztatásával.

Egyébként nekem is az a véleményem, hogy azért mert olyan divat mostanában a csöves, ehhez a kis hangszóróhoz kár ágyúval verébre. Elég lenne egy egyszerű tranzisztoros vagy ic-s erősítő, ha már meg szeretné szólaltatni valami sajáttal. Kevesebb költség és bonyodalom, kisebb rizikó egy kezdőnek.
(#) opel 2.4 hozzászólása Máj 15, 2014
Köszönöm a segítségeteket, a kapott tanácsok szerint fogok tenni és örülök hogy még nem szállt el a hangszóró.
Következő: »»   1623 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem