Fórum témák
» Több friss téma |
Változott kicsit a terv, a bemenő feszültség 30v-45v - ig kellene legyen, és a kimenő az valamivel nagyobb mint 12v (13,5v-14v), mivel akumlátort kellene töltsön.
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy egy barátomnak van egy nagy teljesítményű (VAPE) gyújtás a motorján, ami alsó hangon terhelés nélkül, max fordulatszámon olyan 55-60v között ad le feszültséget, és a gyári papírforma szerint akár 50-100 W közötti teljesítményre is képes. Mivel a 12V 24W-os spot izzó és a ledes hátsó világítás nem igazán szereti ezt a feszültség tartományt, ezért arra gondoltam valami DC-DC konverterrel kellene ezt megoldani, ami olyan 60V bemeneti feszültségig bírja, és 12V-ot ad le. Körülnéztem már több topicban is, de sajnos a legtöbb helyről törölték a rajzokat, amik más tárhelyre mutattak. Érdemes tudni: Előtte egy 12V-os Babatta rendszere volt, amihez vásárolt egy "fesszabályzót" (fogalmam sincs milyen rendszer, de stabilan adta a 12V-ot, most pedig még 15-16 közé is simán felmászik!). Ha esetleg valakinek van valami jó rajza, ne adj isten nyákterve azt szívesen venném. Mindenkinek előre is köszönöm a szakértelmét!
A gyújtás és a világítás két külön rendszer. Elvben nem szabadna befolyásolniuk egymást. Ha mégis, akkor a gyújtás átalakítóját kell hibáztatni.
VAPE
Jogos, akkor aprót módosítok. A világító tekercsek (9db sorba kötve, ha nem néztem el valamit) , de akkor is sok a kakaó amit rendszer ad. Nem értek hozzá, annyit tudok csak, ez valami tuning sportrendszer, elvileg akksit is tud tölteni, de a srác nem akar bele, gyári fesszabályozást meg nem is láttam benne. Hozzáteszem használtan vette valahonnan.
Mire jó a vape gyújtás?
Ha nem ilyen, akkor nem vape.
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok-e, de szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami +5V-ból -20V-ot csinál közös testponttal. Jelenleg van egy kapcsolásom ami +24V-ból csinál -20V-ot, MC34063 IC-vel, ez működik is. De +5V-ból kellene csinálom, ha megoldható. Köszönöm!
Teljesen ugyan az csak a visszacsatolás arányán kell változtatnod.
Helló!
Ezt néztem: Bővebben: Link Miért van az hogy mindegy hogy +24V-ot vagy +5V-ot írok be, akkor is ugyanazokat az ellenállásokat hozza? Az Rs ellenállás és a tekercs értéke változik csak. A kimeneti feszültség -20V. Köszi!
És meg is nyomtad a calculated gombot?
Persze hogy megnyomtam.
Sziasztok!
Kellene nekem valami kapcsolóüzemü tápegység, akkumlátoros táplálásról kellene több feszültséget előállítani. A rajzon látszik mire volna szükségem. A kérdőjel helyére keresek valami áramkört, ami a megfelelő kimeneti feszültségeket szolgáltatja. Ja még annyit, hogy az akkucella max feszültsége 7.4V, tehát ahogy merül lefele, ennél csak kevesebb lesz, de a kimeneten akkor is a megadott feszültségek kellenek. Tehát FELFELÉ kell konvertálni / transzformálni, akármi jó... DC/DC konverter kellene... Várom az ötleteket, köszönöm... A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Elég komoly akku kell majd hozzá, hogy ezt a közel 30W-ot megfelelő ideig biztosítani tudja majd...
Egy SDS5032 szkópba tervezem, nem hinném, hogy valóban ennyi lenne az áramfelvétel, bár még nem mértem. Csak ami a táp panelra van ráírva, abból indultam ki.
Az akupakk 10000 mAh lesz... Két 5000 mAh párhuzamosan, és kettő sorban. Magyarán négy darab 18650 -es cella vezérlő PCB vel, ebay -ről...
Bár most hogy így belegondolok, ebben az elrendezésben 4A -t kellene szolgáltatni az akkunak, és ahogy merül, ez csak egyre nőni fog. Ha annyit változtatunk az elrendezésen, hogy a négy cellát sorba kötöm mindet, akkor a kimenő feszültségem 14V lesz, és abből már csak 2A -t fog az áramkör felvenni. Ja és ha jól gondolom, az is bejátszik, hogy így a konverternek már csak lefelé kell konvertálni, ami gondolom egyszerűbb áramkörrel is megoldható... javítsatok ki ha tévedek... Bár akkor nem értem, az SDS60xx sorozatban miért 2S2P elrendezésben vannak az akkucellák...
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
Ésszerűbbnek tűnik ez a soros elrendezés.
Üdv!
48V-ról szeretnék 200-230V 1,5A-t előállítani minél magasabb hatásfokkal. Milyen meghajtást, kapcsolóelemet, trafót, frekvenciát ajánlotok?
Szia!
Kétlépcsős a dolog, Egyszer egy 48V-> 325V DC/DC konverter (kapcsüzemű ) és egy teljeshídas pwm szabályzott teljesítmény fokozatot, ami előállítja a 230V 50Hz színusz feszültséget. Ehhez leginkább valamilyen mikrokontroller passzol, a telepmerülés figyelés, frekvencia előállítás,aram figyelés, tülterhelés és az egész egység felügyelésére...
Frekvencia es jelalak a terhelestol fugg.
48V-230V DC-DC konverter a megoldandó feladat.
48V akku primer 230V DC max. üresjártaban. 200V DC alá ne essen 300W terhelésnél sem. Mindezt a lehető legkisebb veszteséggel.
Udv!
Van egy ilyen konverterem, amit at szeretnek alakitani ugy, hogy egy 3 pozicios kapcsolva 5, 12, es 24V-os feszultseget adjon. Hogy alakitsam at? Megkaptam a kapcsolasi rajzat, de nem tudom hogy oldjam meg, az ellenallas valtozazas a kapcsoloval. Koszonom elore is a segitseget!
Szia!
A potméter helyett használj fix ellenállásokat, amelyeket egy többállású kapcsolóval kapcsolhatnál. De akár három potit is használhatsz a finomabb beállítás miatt. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Ugy gondoltam, csak nem tudom hogy valisitsam meg.
Ugy jo, hogy a harom ellenallastparhuzamosan korom, es az egyik veguket osszekotom? Nem lesz baja a modulnak, akkor mikor ket pozicio kozt valtok, es egy rovid idore nem lesz ellenallas?
A legnagyobb feszültséghez(24V) tartozót kösd be fixen és csak ehhez kösd párhuzamosan a többit(5 és 12V-hoz valót). Terhelés alatt ne kapcsold, mert így is megugorhat a fesz, de csak 24V-ig.
Ezek az IC-k általában úgy vannak megoldva, hogy ha megszakad az ellenállás, akkor leesik a kimenő feszültség. De ezt egyszerűen ellenőrizheted.
Sziasztok, tudna esetleg valaki adni egy működő kapcsolást 40V-ról 12V-ra való átalakításhoz, 2A terhelhetőségig ? Előre is köszönöm !
Sziasztok!
Van ez a MC34063 IC vel épített negatív feszkonverter, és ugyebár kell bele egy schottky dióda is. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen diódát ki lehet termelni bontott PC táp negítív ágából, az jó bele? Valamint a kalkulátor 31uH értéket adott a tekercsre. De ha nekem nincs ilyen, csak 150uH (az is pc tápból) azzal bepróbálkozhatok? Vagy inkább tekerjek le belőle pár menetet, és állítsam be megfelelő értékre "L" mérővel? Ez a kapcsolás az: MC34063 Kalkulátor
PC táp negatív ágában nem szokott Shottky lenni. Legfeljebb FR gyorsdióda, de legtöbbször csak 1N4... A pozitív ágon 5 és 3,3 V-on szokott Shottky lenni, 12 V-on nem mindig. Mekkora feszültség és mekkora áram lesz? Kis áramra jó a döglött HDD paneleken található SMD shottky. Akad 1-3 A-es is.
400mA és -7.5V.
Akkor asszem el vagyok tévedve kicsit, én azt hittem, PC tápokban azok vannak... Van két kuka 2.5" HDD-m akkor majd ránézek azokra is... Köszi...
Nem hiszem, hogy 2,5" HDD-n találsz. Régebbi 3,5-öst nézz, abból is olyant, amin több az alkatrész, nagyobb a panel.
A PC tápok negatív ágain nagyon kicsi a terhelés, ha van még egyáltalán. Emiatt több tápban inkább csökkenteni kell a kimenő feszt további soros dióda beiktatásával. Oda meg jobb a nagyobb nyitófeszültségű. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Értem, hát 3.5" os nem lesz, esetleg őskövület 5.25" HDD-n található szerinted? Talán abból akad még pár. Bár nem hinném, hogy olyan nagy összegű alkatrészről van szó, ha nem lelek, úgyis vennem kell. Honnan lehet megkülönböztetni egyáltalán az SMD Shottky-t a sima diódától? Gondolom van valami kódrendszer...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |