Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1026 / 1387
(#) Szpisti válasza mezga hozzászólására (») Máj 17, 2014 / 1

Azért én nem nyúlkálnék abba a vaskloridba olyan bátran, mikor benne a 230V...
Akármilyen vastag az a bura, megrepedhet, és a szilikon is előbb-utóbb elereszti az üveget a rendszeres melegítés-lehúlés által. Mellette meg beszivároghat a maró anyag, ami a kötések alá ha bejut... inkább nem is mondom továb!
Szerintem maradj a 12V-os megoldásnál!
(#) Birs Alma hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Lefújom a nyáklemezt P20-al. Nagyon gyenge fényben. Dobozba teszem, megszárítom, ( 50 fokon egy óra, vagy szobahőmérsékleten egy nap.) Levilágítom, (8w UV fénycső 25 cm távolságból 3 perc.) Beteszem a lemezt NaOH oldatba. A rajzolat feltűnik, de még mielőtt megfelelően kontrasztossá válna le is oldódik. Akkor is leoldódik a lakkréteg, ha meg sem világítom a lemezt, hanem száradás után rögtön a NaOH oldatba teszem. Mit rontok el?

Köszönöm.
(#) kaqkk válasza Birs Alma hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Tömény az előhívó... A gyári tn es előhívót 9 -1 arányban kell hígítani , olvasd el a lakk flakonján hány % os előhívó kell hozzá és számold át a hígítási arányt a te oldatod töménységéhez
(#) gulasoft válasza mezga hozzászólására (») Máj 17, 2014 / 1

Ez nem egy új találmány! Akváriumfűtőről még nem hallottál? Még a hőfokot is belőheted rajta, évekkel ezelőtt felraktam a maratóedényem fényképét, és megírtam, hogy egy akváriumfűtő fűti. Azért egy gyári akváriumfűtőnél meg van oldva rendesen a szigetelés. A képek között a 38. oldalon van, azóta már egy nagyobb ugyan ilyenem van.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014

DSC00174.JPG

(#) gulasoft válasza Birs Alma hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Pár mp-re rakd csak bele, utána rögtön sima vizes edénybe, ezt ismételd addig, amíg az átrakásnál (ami max 1-2 mp) már nem csöpög le róla színes folyadék.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) Birs Alma válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Kösz a válaszokat. Megpróbálom.
(#) Birs Alma válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Meglehet, hogy tömény. Én is erre gondoltam. Sajna nincsen mérlegem. 1/2 l vízben oldok fel egy mokkáskanálnyi NaOH granulátumot. Az sok?
(#) Birs Alma válasza Birs Alma hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Az van mindenhol megírva, hogy 1l vízbe 7g NaOH kell. Na hát nekem nincsen mérlegem, gondoltam egy kávéskanálnyi kb két gramm. Most lemegyek a patikába, és megkérem a patikust, hogy mérjen ki nekem 14g-ot. (Csak hajlandóak ilyesmire.) Aztán azt feloldom 2l vízben. Akkor a töménységgel nem lehet gond.

Fontos hogy ioncserélt víz legyen, vagy jó a csapvíz is?

Köszönöm.
(#) gulasoft válasza Birs Alma hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Sima csapvíz is jó, de ha az én módszeremet használod, lehet akármilyen tömény, és évekig jó, mert nem abban ázik le a lakk, hanem a vízben.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Próbáld ki azzal amid most van, nem kell azt patikában méretni, meglátod jó lesz.
(#) mezga válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Azt nem mondtam , hogy uj találmány. Van akvárium fűtőm is , de szerintem ez gyorsabb , mint a cekász .
Amúgy az összes akvárium cucc 230 Voltos ..
Ha netán beázna , azt lehetne látni , mivel víztiszta az üveg .Meg ez hőálló üveg , vagy 2 mm vastag.
(#) gulasoft válasza mezga hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

De nem tudod szabályozni. A nátriumperszulfát valahol 65 fok fölött lebomlik.
(#) aulac hozzászólása Máj 18, 2014 /

Sziasztok.
Meg tudnátok mondani, hogy a fényérzékeny fóliával ellátott nyáklapot napfénynél!, hány percig kell megvilágítani? Levilágítóm nincs. A panel mérete 95x75mm.
(#) nagym6 válasza aulac hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Rendkívül változó a napfény intenzitása-fényereje, tehát nem mindig állandó valami. Ezért pontos optimális időt nem lehet megadni. Ha a nyákfilm tökéletesen takar, tehát egy szem fény sem jut át rajta -amit csak nyomdatechnikával lehet csinálni- akkor lehet hosszú megvilágítási idő. Ami gyenge napnál is elegendő, de erős nap esetében sem világít át a rajzolaton, így akkor is jó lehet. Bár akkor meg alávilágítás lehet a rajzolat széleknél, túl hosszú idő esetén.
Tehát otthoni nyomtatott nyákfilmnél - nem egyenletesen takar és nem tökéletesen- fontos a pontos fénymennyiség. Ha picit több a fény, akkor az átlátszóbb részeknél már sok, átvilágít.
A fénynek annyinak kell lennie, hogy a nem takart részeken éppen elegendő legyen, de a legátlátszóbb takarásnál ne legyen sok. Ez szűk tartomány, elég pontosan kell belőni a fénymennyiséget. Ezt csak úgy tudjuk, hogy a fény állandó, időt állítjuk megfelelőre. Napnál a fény nagyon nem állandó.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) aulac válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Köszönöm a választ.
De kb mennyi idő nyári, déli napnál? 1perc? 5perc? 10perc?
(#) zombee válasza aulac hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Napon nem érdemes levilágítani. Még a leggagyibb kompaktfénycső is állandóbb fényt ad.
Márpedig egy kompakt is ad ki UV fényt, nem annyit mint a szolis cuccok de érdemes kipróbálni.
A koliban 75W-os magasnyomású lámpákkal dolgoztunk, E27 foglalatos asztali lámpába
simán belement, már csak a fojtót kellett elé bekötni és kész. A kompakt kb. hasonló, csak gyengébb.
(#) Pali79 válasza aulac hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Nem ismerem a gyári fényérzékeny lemezt, de gondolom nem sokban különbözik a dry fóliától, annak a nyári napon 10 másodperc már sok szerintem.
(#) kaqkk válasza aulac hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Az hogy mennyi a levilágítási idő , függ a nap uv sugárzásától , a mesterfilm fényzáróságától . Én a P20 at általában 3-5 percig napoztattam (verőfényben olajozott papapír gyártófilmmel) kb ez az idő megfelel a gyári lakkosnak is ...
(#) aulac válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

zombee, Pali79
Köszönöm a válaszokat.
Akkor próbálkozom.
(#) nagym6 válasza aulac hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Próba mondja meg. Csinálsz pld. 5-6 db. mintát hulladék nyákból, mindet napra teszed egyszerre, majd pld. percenként egyet előhívsz. A többi marad napon. Ahányadiknál előhívás jó, amennyit az volt a napon, annyi a jó idő. Tehát egyenként egy perccel hosszabb ideig kapnak fényt. Nem tudom az 1 perc jó-e, én napon nem csináltam. Csak a próba elvét írom.
(#) BarnaPili válasza zombee hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Megépítettem a levilágítómat UV ledekkel.Mióta kész van,azóta is csak a kompaktfénycsöves asztali lámpámmal világítok.Az ok: Túl erős az UV ledek fénye,átvilágít a pausz-lézernyomat kombón.
DRY fóliát használok,a megvilágítás kb 10 perc,15 cm-ről.
(#) nagym6 válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

A túl erős fény nem kompenzálható rövid megvilágítási idővel? Vagy nagyobb távolsággal?
(#) Mdavid válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

De próbáld ki 1-2-3-4 percig a levilágítást. Szerintem annyi idő bőven elég neki.
(#) Szpisti válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Vagy esetleg a ledek áramának csökkentésével?
(#) Pali79 válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Arra nem gondoltál, hogy csökkentsd az időtartamot a ledeknél?
(#) BarnaPili válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

45 másodperc volt eddig,majd kísérletezek vele.Most egyéb okok miatt nem igazán van időm rá.Meg közben a gépbe épített DVD játékos táp is beadta a kulcsot.Addig marad az asztali lámpa.
(#) szili83 válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Mennyi LED-et tettél bele?
Van aki 10 perces levilágítási dőkről beszél. Meg valaki bele tesz 3-4m LD szalagot, s mikor mondom, hogy én 100Db LED-el akarom megcsinálni akkor írják, hogy az kevés... nah inkább majd kitapasztalom...
(#) BarnaPili válasza szili83 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

(#) mezga válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Nem is nagyon kell . Vas kloridot használok . Beteszem a fűtést , elkezdem keringetni, öt perc múlva kész . Úgy 40-45 c os lesz a folyadék.
(#) gulasoft válasza aulac hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Itt 7000Ft körül találsz komlett uv fénycsövet. Én egy ilyet raktam fel a pince plafonjára a levilágítós asztal fölé, ezzel 10 perc cirka 80 centiről. a Film két oldalára kerül egy egy magas hungaroceldarab, ezzel elkerülhető az alávilágítás mert a cső az van vagy 80centi, a 10 centis nyák, még 70centinyi oldalfényt kapna. Ha odarakom a két 50-60centi magas hungit a két oldalára, akkor gyakorlatilag csak felülről kap fényt:uv cső

Mellette van a chip control cső, ezt a fóliázásnál használom, zéró uv jön belőle, a kék film feketének látszik, mert ugye amit kéknek látunk az a kék színt veri vissza, de ha a fényforrásban nincs kék szín akkor nincs mit visszaverni, így fekete lesz a tárgy, esetünkben ugye a dry fólia.:chip control cső

Ezekkel pontosan be tudod lőni a szükséges levilágítást nem kell a nappal szutykolni, főleg hogy ősszel télen és tavasszal nem is mindíg van nap. Egy borúsabb idő esetén vársz amíg kisüt a nap? Volt hogy 2 hétig nem láttuk a napot télen!
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
Következő: »»   1026 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem