Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Röviden vázolnám a problémám. Egy ultrahang adót kéne meghajtanom legalább 60V feszültséggel. Egy mikrokontrollerről jövő 40Khz-es 3,3V-os jel egy tranzisztor bázisára érkezik, a kollektorában van a tekercs. Az adó az emitter és a kollektor közé van kapcsolva. A tranzisztor rángatásával vezéreljük az ultrahang adót 40 Khz-el. Valahogy a tekercset kéne méreteznem, hogy a 3,3Voltból legalább 60V legyen a tranyón az adónak. Ha tudja valaki milyen képlettel lehet ilyesmit számolni az ne tartsa magában. Egy rajzot is összedobtam hozzá gyorsan:ITT Köszi
Épp tegnap találtam kapcsolóüzemű táp megoldásokat. Holnapra megkeresem neked. A feszültség különbség elég nagynak tűnik. Valójában még kell egy dióda és egy kapacitás hozzá. Úgy emlékszem a mikrovezérlő tölti a kapacitást, aztán mikor összeomlik a tápellátás akkor feszültség indukálódik a tekercsben.
Erre a feszültségnövelő problémára van kidolgozott kapcsolástechnika, szerintem érdemes egy kész cél-IC-t használni.
Gondolom az ultrahangadonak is kell nemi teljesitmeny, igy ez a megoldas nem biztos hogy jo. A feszültségkülönbség valóban elég nagy, az a kérdés hogy mekkora áramot vesz fel az ultrahangadó? Olyan adó ez, hogy egyenáramot adsz neki és akkor szól és Te csak modulálni akarod, vagy az a bizonyos 40kHz lenne a kisugarzott frekvencia?
Ez a 40KHz a kisugárzott freki. Ha rángatom a tranyót küldi az ultrahangot, ha nem rángatom nemküldi. Én is találtam ilyen kapcsolóüzemű fesznövelőt, csak tekercs értéket kéne meghatároznom, hogy háy menet,mekkora induktivitás, kell-e vasmag stb.
Amúgy az adó szerintem néhány miliampert vesz fel. Nem kell neki nagy power.Lehet hogy trafóval kell megoldanom a feszültség növelését. köszi a válaszokat.
Ha kozvetlen a kisugarzott freki erkezik a kontrollerbol, akkor ne igy csinald!
- Csinalj egy KULON tapegyseget, a megfelelo feszultsegre. - Egy tranyos/IC-s + egy teljesitmenytranzisztor kapcsoloval amit a kontrollerrel vezerelsz kapcsolgatsd a tapot az UH sugarzora. - Ha csak fix 40kHz-et sugarzol, akkor egyszerubb egykHzes multivibratort epiteni, kimenetet egy ES kapu egyik bemenetere, a masik bemenetre a kontroller vezerlo jelet (igy a 40kHz-et nem kell szoftveresen eloallitani), es a kapu kimenete megintcsak egy teljesitmenytranzisztorra, ami a tapot kapcsolgatja az UH sugarzora. Az emlitett kulon tapegysegrol talalsz tippeket itt: [link=http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/2031]http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/2031[/link] Ez egy jo kis tutorial a DC/DC tapegysegekrol, angolul, a vegen par konkret IC-t is emlit, de van meg sok mas fajta a MAXIMnal, es lehet toluk termekmintat is rendelni
Külön tápot nem akarok, pont az lenne a lényeg. A többi amit írtál kb az amit lerajzoltam. A tekercs miatt lenne nagyobb a feszültség a kollektoron. De azért köszi.
Amit postáztam neked az használható, nem ?
Hello!
Én régóta használok áramkörszimulációs progikat, és a feladat könnyűnek tűnik. Viszont kellene az ultrahangadó kapacitása, induktivitása, és egyenáramú ellenállása.
Hello!
Ha véletlenül erre járnál: Tehát adva van a 40 kHz, ha 50%-os a kitöltés, akkor a tranyó t=12.5 us-ig van bekapcsolva. A tekercsre adott fesz U=3.3 V Kell az áram, amit 60 V-on vesz fel az ultrahangadó, legyen most I. A tekercs induktivitása: L = ( U * t ) / I (Henry) Tehát L = 41.25 / I uH Ha I=1mA, akkor L=41.25 mH Vegyünk mondjuk egy Al=3500 -as ferrit fazékvasmagot. A menetszám N^2=L(mH)*1000000/Al Esetünkben N^2=11785.7 Vagyis N=108 menet egy Al=3500 -as ferrit fazékvasmagon. Ha I és Al más értékű, ki tudod számolni arra is a menetszámot.
Kössz a képletet. Közben egy trafós megoldáson gondolkodok, de a képlet sztem ahhoz is jó lesz majd.
Olyasfélén gondolkodsz, mint amilyen a záróoszcillátor, amit az angol nyelvterületen "flyback" tápnak hívnak?
Amikor a tranzisztor áramot enged a primer tekercsbe, és amikor a tranzisztor kikapcsol, akkor a szekunder tekercsben kezd el folyni az áram? Az is jó megoldás. Akkor ha az ultrahangadónak 60 V kell, akkor kb 18*-os áttétel kell. Akkor viszont a primer tekercset úgy kell számolni, hogy 18 mA follyon át rajta. Ez persze csak átlagérték. Nem lenne jobb valami oszcillátort készíteni? A Hartley-oszcillátor például egész egyszerűen elkészíthető. |
Bejelentkezés
Hirdetés |