Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Szia!
Köszönöm a listát sokat segített, így 5 óra alatt sikerült elméletben mindent hiánytalanul megrendelni! Tanulmányoztam a nyákot, és feltűnt pár dolog amit nem teljesen értek: - az a két átvezetés a pic alatt a forrasztási oldal felől vagy a pic tokja felől kellene legyen? - a pic alatti rövidebb átkötés (képen jobb oldali) szükséges egyáltalán? Az a vezetősáv össze van kötve alapból nem? Vagy az ilyen "biztonsági" okokból van? - a C1-et (100nf) a pic alá kellene valahogy bezsúfolnom vagy az a másik oldalra kell kerüljön? - végül az IRF7314 fet adapter kártyája zavart meg, mert a nyákon a Q4 2-es és 4-es lába össze van kötve, de van ott 1 kék vonal (képen sárgával bekereteztem), ami az adapter kártyán nincs. Rossz helyen keresem vagy az oda felesleges? Remélem nem kérdeztem sok baromságot.
1: A PIC alatti és a többi átkötés egyoldalas kivitelnél az alkatrész oldalon vezetett szigetelt vezetékkel valósítható meg.
2: Szükséges minden átkötés, az a rövid átkötés a föld vezeték impedanciáját hivatott csökkenteni. Az USB B csatlakozó háza is egy föld átkötés. 3: A C1 egy aprócska kerámia kondenzátor, ami elfér a DIP foglalat résében. Ha ez a megoldás nem tetszik, akkor a DIP tok fölött a forrasztási oldalon elhelyezhető helyette egy SMD1206 kivitelű kondenzátor. Sok helyen szerepel a furatszerelt és az SMD 100nF párhuzamosan - csak ez egyiket kell beültetni, de ki-ki azt a fajtát ültesse be, ami neki tetszik... 4: Az IRF7314 -ek 2. és 4. lábai a forrasztási oldalon is (zöld) össze vannak kötve. Csak az SMD tokot használóknak segít, ha a panel nem furatfémezett - egy-egy átvezetás megspórolható.
Olvasva amit írtál, és igy hogy már a hozzá tartozó alkatrészek is megérkeztek így már kezd összeálni a kép.
Legalább is elméletben mert ma 2orán keresztül probáltam legyártani a nyákot mind hijába. Végén kiderült, hogy a papírral van a baj mert elökaptam egy régi kinyomtatott nyáktervet és azzal a papírral hibátlan lett a vasalás. Érdekes mivel a papír elméletben megegyezik (legalább is ugyan annál a cégnél lett kinyomtatva ) A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
Elfelejtettem az előzőhöz odaírni, hogy a legújabb Firmware V2.32-es?
Köszönöm előre is a választ!
Ahhoz a kapcsoláshoz, panelhez a V2.32.00 a legfrissebb gyári firmware.
Szia!
Az itt csatolt alkatrész jegyzékből hiányzik 1drb 100nf kerámia kondi. Remélem a bontott megteszi és az értéke is jó lesz mert nem tudom lemérni semmivel, hogy megfelelő-e a kapacitása és pont az MCP6002 alatt levő maradt ki
Az is csak tápfeszültség hidegítő kondenzátor: 22nF .. 100nF közötti érték jó.
Értem.
Nem sikerül biztosra eldöntetem, hogy az IRFD9024 pontosan hova megy mert 8 lábra is ki van alakítva hely a nyákon gondolom a két középsőbe kellene, de nem vagyok benne biztos. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Olvastad a cikket?
Idézet: „Amennyiben a Q1 helyére IRFD9024 kerül, azt a foglalat közepére kell tenni.”
Újabb aggasztó probléma.
Nincs senki aki felprogramozná a Pic18F2550 I/SP -t. A kérdésem az lenne, hogy Szegeden, vagy a közvetlen közelében lenne-e valaki aki feltudná programozni? Nem szívesen küldeném el postán sehova, mert a szerb postán nagymértékben tűnnek el levelek. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Igen olvasom, amennyire bírom próbálom megérteni kisebb nagyobb sikerekkel
Idézet: „U2: Nagyobb határfrekvenciás erősítő felhasználása esetén gerjedés léphet fel, melyet C23 beépítésével szüntethetünk meg. Az R42 közvetlenül az U2 kimenetét húzza fel a tápra, így felhasználható az LM393 és LM358 is, ekkor a R42 (1k) ellenállást be kell ültetni – más erősítőkhöz nem kell. A megépített példányban DIP8 tokozású MCP6002 -t használtam.” Én Mcp6002-i/p T rendeltem bele C23 még nincs beültetve, de az R42 mivel nem figyeltem beültetésre került, vegyem ki vagy maradhat a helyén? C23-at ha beépítem azzal bajt nem csinálok csak kizárom a gerjedés lehetőségét nem? Idézet: „Q7, Q8: A tervet úgy készítettem el, hogy ezen a két helyen BC547, BC548 illetve BS170 is használható. Tranzisztor alkalmazása esetén az R27 ill. R29 10k, az R38 ill. R39 ellenállások kimaradnak,” Nekem Bc548 van beültetve. A kérdésem az, hogy a csatolt képen kijelölt 2 alkatrész az R38 ill. R39? Az R39 a kicsi, de még nem találkoztam ilyen jelöléssel ezért nem vagyok biztos benne az e az. Idézet: „Én Mcp6002-i/p T rendeltem bele C23 még nincs beültetve” Sem a C23 sem az R42 nem kell, ha az erősítő típusa MCP6002. Idézet: „Nekem Bc548 van beültetve. A kérdésem az, hogy a csatolt képen kijelölt 2 alkatrész az R38 ill. R39?” Igen, ezek azok az ellenállások. Az R39 -et állítva kell beültetni a helyhiány miatt. Figyelj: Előbb kell beültetni R40 - 100k ellenállást, mint a fölé kerülő L1 - 680uH induktivitást.
Jó akkor kioperálom az R42-est.
Köszönöm a figyelmeztetést, de azokon már túl vagyok. A végére hagytam amikben nem voltam biztos. Vannak számomra beazonosítatlan forrpontok a nyákon azok mire valók? Ha jol látom nincs nevük se jelölésük esetleg felfogatások?! Még rárakom a 3 ledet a panelre és félbetörik.. Idézet: „Vannak számomra beazonosítatlan forrpontok a nyákon azok mire valók? Ha jól látom nincs nevük, se jelölésük. Esetleg felfogatások?!” Mérőpontok: U5P fölött - a beállított Vdd, Q8 fölött - a nem kapcsolt Vpp, Q6 alatt - a kapcsolt Vpp azaz a ICSP MCLR vonal mérésére. A panel bal alsó és jobb felső sarkánál egy-egy föld pont található. Ráfértek erre a panelre még a PICkit2.5 bővítései is... Idézet: „. Az R39 -et állítva kell beültetni a helyhiány miatt.” Nekem nem kell ezt az ellenállást beültetnem, mivel Q7, Q8 Bc548 ? Megzavart a kell szó. Idézet: „A fejlesztendő rendszer MCLR jelét a J6, D5, R42 elemek segítségével a Vdd_TGT -re húzhatjuk.” Megkérnélek ezt egy kicsit szájbarágósabban leírnád nekem? J6 érdekelne főleg, hogy bemérés közben zárva legyen és programozás közben?
Ha Q7 és Q8 bipoláris tranzisztor, akkor is ajánlott az R38 és az R39 beültetése: 10k.
Ha a PICkit2 -vel egy áramkörben levő kontrollert programozol vagy a benne levő program futását követed nyomon: A panelen kell lennie a MCLR lábat felhúzó (digitális bemenetnek felhasználva a meghajtó) áramkörnek. J6 nyitva, hiszen ez a funkció a panelen megoldott. Ha a PICkit2 -vel egy önálló kontrollert (nincs bekötve a MCLR máshová, csak a PICkit2 -re) programozol, vagy a benne levő program futását követed nyomon: J6 zárva, hogy biztosítsa a MCLR láb felhúzását. Idézet: „A Q1 –et betéve mérjük meg a drain elektródáján a feszültséget. Lezárva 0V körüli, kinyitva (U2 7. lábát földre húzva) az USB táp körüli értéket kell mérni.” Lezárva 0 addig meg van, de átunna fogjak egy 470ohm ellenállást és a Gnd-t és az U2 7. lábát kössem össze? Vagy nem kell az ellenállás csak 1 sima egyszerű vezeték?
Ha U2 nincs betéve a foglalatbe, a kimenetét (7. láb) R41 (100k) húzza az USB tápfeszültsége vezetékéhez. Ha 470 ohm 1k ellenállással az U2 7. lábát a földre húzod, a Q1 kapuelektródája szinte a földre kerül, azaz a MOS-FET kinyit.
Szia!
Idézet: „Tegyük helyére az U5P-t. Kapcsoljuk be a Vdd_GTG tápot a kontroller 25. kivezetésének földre húzásával (100 Ω). A potenciométerrel állított feszültségnek az ICSP Vdd kivezetésén is meg kell jelennie (kb. 0,2 .. 0,3V –tal kevesebbnek a Schottky dióda miatt).” Ezzel a résszel megvolnék, ha zárom az ellenállást megjelenik a beállított érték egyben világit a sárga led! És ellenőriztem az előző pontok alapján is. Idézet: „Ellenőrizzük a Vdd_TGT mérését is a kontroller 3. lábán. Bekapcsolt Vdd mellett a PGC, PGD és az AUX jelek is vizsgálhatók.” 25. láb földre húzva (100ohm) 3. lábon semmi jel, 27-28-as láb (PGC, PGD) szintén semmi GND-hez képest mérve (AUX lábat nem sikerült beazonosítanom ). A zöld led folyamatosan világit (elméletileg úgy is kell működjön). Idézet: „A Vpp kapcsolását végző áramkör (az R40 –nek köszönhetően) mérhető, ha a Vdd be van kapcsolva és J5 nyitott. A Vpp mérése (kontroller 2. láb) is ellenőrizhető, a Vpp csatlakozóponton megjelenő feszültség 36% -át kell mérnünk.” A Vpp csatlakozóponton 2.1V van akkor a kontroller lábán 0,25V ez nem felel meg 36% nak vagy ez az érték jónak mondható?
2.1 *2.7 / (4.7 + 2.7) = 0.766 0.766V -nak kellene lennie. Lehet, hogy a múszered terhelése is számít. Ha biztos vagy abban, hogy Q4 le van zárva (vagy nincs is beültetve), akkor mérhetsz J5 zárt állapota mellett is.
Lássuk jolértem-e Q4-et kiveszem a foglalatbol 3-6lábát rövidre zárom J5 lezárom és ugy mérjek?
??? Q4 egy TO-92 -es tok ??? A kollektora az R40 -en keresztül az USB tápfeszültségre megy. Ha J5 zárva, akkor az L1 párhuzamosan kapcsolódik az R40 -en. Az induktivitás egyenáramúlag rövidzár. Ha Q4 véletlenül kinyitna hosszabb időre (néhány ms elég lenne), egyből tönkre is menne.
Idézet: „Q4-re Irf7314 helyett a másik alkatrész lett beültetve” Az a Q1 és IRFD9024 van helyette beültetve, a DIP8 foglalat közepére... Az előbbi hozzászólásban a Q4 -ről volt szó. Ott van közvetlenül a J5 fölött.
Soha többet nem nézek mobilon nyák tervet, ennyi ostobaságot még nem irtam mind az előző 2 hozzáoszlásomban.... Ezekért elnézésed kérem!! Csak kicsit bekattantam, hogy majd kiugrik a szemem úgy nézem és nem látok sehol se zárlatot elkötést és mégis valami nem stimmel.
Eltávolítottam a Q4-et J5 lezárása után Vpp csatlakozóponton (ICSP) 2,96V van, a kontroller 2. lábán 1,22V ez kb. 36% Vdd 3,29V az U5P kivezetésein 3,5V ez normális. Q4 hibás lenne? Merre keressem a hibát? A mobilomba szerelt két megapixeles csoda akármilyen fény és távolság variációval is próbáltam nem akart "éles" képet csinálni. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
Az 1.22V már jó. A +V_tgt jelen mérhető feszültség a PIC 13. lábára adott feszültség kétszeresével egyezik meg. Vedd le a J5 -ről a sapkát, tedd vissza a Q4 -et. A Vpp -t már a PICkit2 V2.61 programmal is tesztelheted.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
Visszaraktam a Q4-et. Kontroller 2. lábán 0,24V a Vpp-n 2,11V van. Ez nagyon nem 36%.
Idézet: „A +V_tgt jelen mérhető feszültség a PIC 13. lábára adott feszültség kétszeresével egyezik meg” 3,26V a Vpp 1,72V van a kontroller 13, lábán. Ez jónak tűnik. A C19 alatti mérőpontnál 0,7V mérhető(Q4 a helyén J5 nyitott). |
Bejelentkezés
Hirdetés |