Fórum témák
» Több friss téma |
Szívesen mindkettőtöknek. Amúgy én is építgetek rádiókat. Van összegyűjtve annyi rajz, hogy nem bírom utolérni magam. A következő cél egy tranzisztoros visszacsatolt audion detektoros rádióval ötvözve. A kristály helyett fogom odakapcsolni az audiont. A detektoros rezgőköre lesz a frekvencia meghatározó, a demodulálást pedig az audionra bízom. Fogok építeni elé egy tranzisztoros előerősítőt, hogy ha véletlenül begerjed akkor ne jusson ki a jel az antennára. MP40-es germánium tranzisztort fogok hozzá használni. Magát az audiont már egyszer megépítettem, de abban nem lehetett szabályozni a visszacsatolást, most kiegészítem egy kicsit.
Szia
Az audionnak a rajzát felteszed,mert szerintem nem volt jól bekötve a visszacsatoló tekercs.Ha nem tudtad szabályozni vagy nem volt jól bekötve,vagy távol volt a visszacsatoló tekercs. Én nemrég fejeztem be egy egycsöves visszacsatolt audiont KC1-es csővel. Kb vagy 5-6db tekercset csináltam mire jó lett.
Nem volt lehetőség a visszacsatolást állítani, akkor még nem is értettem mi mire van benne, így egy évvel a megépítés után esett le végleg a működése. Fogok belerakni egy potenciométert hogy ne a tekercset keljen tologatni a ferritrúdon. Akkor mivel nem tudtam mire van, rátekercseltem és többet nem mozgattam, mivel nem is lehetett. Hogy eredetileg hol találtam a rajzot halvány fogalmam sincs. Itt van:audion. Ezt a rajzot fogom hamarosan kiegészíteni.
Holnap megpróbálom összerakni ha lesz rá időm, kíváncsi vagyok hogy hogy szól.
Nekem valami német adást sikerült vele befogni. Germánium tranzisztorral próbáld, mert szilíciummal nem megy. Lehet én voltam ügyetlen, de ezt már négyszer építettem meg ebből háromszor nem ment. Mind a három esetben Si tranzisztort használtam. Ebben használtam MP40-est, ez megy.
van itthon egy pár régi tranzisztorom
Megépítettem a rajzon lévő kapcsolást,nem egy nagy durranás. Egy jó detektorosnak is van ekkora hangja.Kipróbáltam több tranzisztorral. Az egycsöves telepes rádióm ehhez képest ordít.Bár nem a legszebb de ez még kísérleti stádiumban van. A doboza most készül.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2014
Germánium tranzisztorral ma már nemigen küszködnék. Keveset erősítenek még az annak idején "nagyfrekvenciásnak" készültek is. Szilíciumban bezzeg a hangfrekvenciás példányok határfrekvenciája is gyakran 100 Megahertz feletti. Nagy ritkaság volt annak idején a Germániumos korszakban a 100-as bétájú tranzisztor is. Az a rádióm. amit a BF961 FET-tel építettem, jól beállított visszacsatolással veri az összes gyári szuper vevőt. Annál nem tudok már jobbat építeni, ezért az AM vevők építését részemről befejeztem. Kukáztam annak idején néhány kidobott Orion fadobozos színes televíziót, azoknak a tunerje tele volt BF960-961-ekkel, de sajnos már feléltem őket, nem tudom lehet-e még üzletben kapni? Madzagos, milyen cső az a "telepes"? Ilyen II. világháború előtti példányt én még életemben nem láttam. Honnan vetted? Én az 1S4T, 1R5T, 3V4, Dll101,stb. telepes csöveket ismertem csak, sajnos már nincsen egy darabom sem, csak televízióba való maradt pár darab. Gondolkoztam, a PCF 802-vel esetleg építhetnék valamit, csak éppen sosem szerettem az olyan rádiókat, amikkel egy helyhez vagyok kötve.
KC 1-es csővel van építve.A v...ról vettem régebben.Be vagyok én is tartalékolva 1S4T, 1R5T, 3V4, Dll1013A5-ös csövekből.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2014
És miről megy? Elárulod, vagy nézzem ki a katalógusból? Ma már azért örülnék egy olyan rádiónak, amiben olyan cső van, mert az már igencsak antik példány.
A fűtés 3db ceruzaelemről potméteres beszabályozással 2 Voltra, Az anódtelep 8db 9 voltos elem sorba kapcsolásával működik.
Én meg egy detektoros rádiót készítettem a mai nap folyamán. Sajnos nincs 2000 ohmos fülhallgatóm, ezért csak erősítővel tudtam hallgatni, de szól. 5-6 adót sikerült vele befognom.
Köszönöm, egy kis vidámságot hoz a kicsit komorra sikerült dobozba. Eredetileg fehérrel lett volna az egész, de elfogyott a drót. Azután a lila is elfogyott, végül pirossal fejeztem be.
Jó lett!
Köszönöm igyekeztem, bár én látom benne a hibát.
Bocs ,hogy zavarlak a kérdésemel.Egy régebbi hsz ben beszéltél egy bizonyosTDA 1013 ic rõl és nagyon dicsérted.Utánna néztem és 2 típust találtam.Az A és B utójelüt.Kérdés ,melyik a jobb?Árban is kb a duplája egyik a másiknak.Kösz a vállaszt.
Nem tudok róla semmit, sajnos. Kidobott Philips televízióból bontottam. Utána építettem másik rádiót, de abba már TDA2822-t tettem. 6 Voltról hídkapcsolásban az is tudja az 1 Wattot. A 1013-ast először a hangszerembe, majd az átalakított Sokol 304-be tettem. Kis hűtővel ha jól emlékszem, ez 7 Wattot tud. Nem is hallottam még soha Sokol rádiót ilyen hangerővel ilyen tisztán szólni. De azért még lehet, hogy nem ez az IC a non plusz ultra. A Datasheet-ben minden IC-ről találsz adatlapot Pdf. formátumban letöltheted. Én is onnan néztem ki a bekötését, és az adatait, különben be sem tudtam volna építeni. Használd a Google keresőjét.
Köszi vállaszt! Azért jó vállasztás öszességében?Én is rádióhoz használnám és monitorozni.
Szia! Felénk még kaphatóak ezek a tranyók, sőt van jónéhány tunerem is. Jó lenne, ha tennél fel ilyen kapcsi rajzokat, mert bizony "rövid antennával" hogy ne okozzunk zavart az éterben nagyon jók ezek az "egyszerű" rádiók airbandra, urambocsá' cb-re, vagy vhf taxi pmr stb.... kinek mire. Köszi Laci!
Igazad van, addig rajzolgattam, amíg kísérletezgettem rajta. Talán itt látható az utolsó, a legletisztultabb:BF961 rádió Azóta elláttam AGC-vel, (Ehhez a demodulátor diódák polaritását meg kell fordítani) és +2 SI tranzisztoros nagyfr. erősítővel. A darlingtont ki kellett venni, az utána következő hangfrekvenciás fokozatból, mert túl hangos lett. Sajnos még magamnak sem rajzoltam le, miket követtem el benne, de talán majd egyszer, ha ráérek, leközlöm. Most utóbb visszaolvasva, a kísérletezgető korszakban viszont talán túl sok is volt, amiket ide róla beírtam.
Csak annyit szerettem volna Közölni ezekről a FET-ekről, hogy amíg hagyományos tranzisztor helyére próbáltam meg betenni őket, elkeserített, hogy nem erősítenek. De azután rájöttem, hogy a vezérlésükhöz nagy impedancián viszonylag nagy feszültség szükséges. Ha egy rezgőkör meleg pontjára kötjük a Gate-jüket, meglepően jól teljesítenek, mert a rezgőkörnek nem terhelnek be. Sajnos nem erősségem a paintbrush-ban rajzolás. Ha ráérek, majd elkészítem az AGC-vel kibővített változatot. De ki lehet próbálni a rajzom nélkül is: A diódákat úgy kell bekötni, hogy negatív legyen a kimenő feszültség. Azt meg kell szűrni egy kb0,5 µF kondenzátorral, és egy 100 kiloohmon keresztül a FET G2-re kötni. Az emiatt megnövekedett erősítés igényt a FET és a demodulátor közé tett 1 tranzisztoros széles sávú erősítővel teljesíthetjük. Kérdezz bátran, ha valami nem tiszta, segítek.
Szia! Nos hát igen egy klasszikus kh rádió (a tekercsadatokból veszem Ferritantenna?) de a diódás detektor miatt csak am vétel. Airbandra tökéletes lenne. Néhány pikos kondival ráakasztva egy antenna légmagos tekercsekkel szerintem működne is. Kíváncsi lennék a csöves változatára! (fm- re úgy látszik, hogy csak szupreg van egyszerű rádióban)
Idézet: Persze, mert madzagosék most megint azokkal kísérletezgetnek. Közép hullámon már a mostani kevés adó miatt nincs értelme megint a szupernek. Visszatértek a 90 évvel ezelőtti viszonyok. Az már csak retró sáv. Kérdés, hogy kinek mi az egyszerű? Vagy veszel kis kínai rádiót egy ezresért, amiben TDA7088 van. Hiába kínlódtam akármennyit a szinkrodin, és szupreg vevőkkel, még a leggagyibb zsebrádiók érzékenységét messziről sem közelítik meg. Még mindig azt hallgatom, amiben a CD9088 van. (A TDA távolkeleti klónja.) Mivel a szinkrodin, és a szupregeknél a vett jel, és a helyi oszcillátor frekvencia megegyezik, még antennaerősítőt sem nagyon tehetsz eléje, mert saját magát fogja attól egyre jobban venni, és begerjed. Egyre újabb gyári készülékek meg olyan adókat vesznek, amit eddig még nem hallottam. Például az, ami a Nokia 108 telefonba van beépítve. Biztos nem a hálózatról veszi le, mert a Szerbek és a Románok ott jönnek rajta, ahol a többin. Csak egy sima rádióvevő van abban a telefonban, és te olyat soha nem építesz. Itt tartunk. „Szia! Nos hát igen egy klasszikus kh rádió” A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Tudod, engem már vagy tíz éve nem nyügöz le a műsorvételi rádió készítése, talán még egy dab rádióba belefognék. Az évek során sok fm-es asztali rádiót átalakítottam airbandra, és használjuk is őket. De most egy hordozható készüléken gondolkodom, a szupreg-et azért mondtam, mert az minden üzemmódot vesz.
Üdv!
Készülök a rádiómmal. A végfok ECL86-al már kész van, az EF80-as audion fokozat pedig nem újdonság, már itt is mutattam vele készült rádiót. Próba alatt szépen muzsikált a végfok, brummot alig hallani teljesen feltekert hangerő mellett, bemenő jel nélkül. Az első képen a forgókondenzátor "keret" része látszik, amivel az alaplapra lehet rögzíteni. A forgó tengelyén lévő aluminium tárcsába fúrtam két lyukat, és az abba lévő két csavar fogja rögzíteni a körskálát. A skálaizzó is a forgókondenzátor keretén lett rögzítve. Teszek fel képet majd a teljesen elkészült rádióról is, hátha érdekel valakit és/vagy kedvet kap tőle egy kis építgetéshez. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Helló!
Nagyon találmányosak a forrlécek!
Üdv!
Szép Munka! A házi készítésű forgókondi kifejezetten tetszik!
Sziasztok! Tudom, hogy nem tartozik szorosan a témához, de jobb helyet nem találtam a kérdésemnek.
Egy öreg rádiót szeretnék feléleszteni, most épp egy kondit cserélnék, de nem tudom mire. Ez egy alumínium házas MM elko, fénykorában 50μF+50μF kapacitással, és két kivezetéssel. Mivel az alu ház is be van forrasztva, úgy sakkoztam, hogy ez igazából két kondenzátor, egy házban, és az 50+50μF egy-egy láb, és a ház között értendő. Ez így van? Polaritás nincs sehol jelölve. Ebből az következik, hogy vagy unipoláris a kondenzátor, vagy anno annyira egyértelmű volt a polaritás, hogy nem is jelölték. Ebben az esetben a ház lehet a negatív?
Igen jól gondoltad. Dupla kondenzátor. A kondenzátorok negatív lába a fém ház. Amire vigyázz, hogy lehet hogy a fémház nem ugyanazon a potenciálon van mint a fém sasszi.Ki ne hagyd a szigetelőt közülük. De azt ne mond hogy nem találtál jobb helyet:Muzeális készülékek,alkatrészek restaurálása
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Szia! Én már építettem pcl86-al végfokot, és bárki hallgatta nem volt rá panasz, a hf teljesítményt mindenki többre saccolta. Pcf-el építettem én is már kh rádiót szépen tisztán szólt egy mai ic-s szuperhez képest, csak a hangerő volt kevés, kellett volna még egy hf fokozat, de sajnáltam a tápot, és felhasználtam másra. Így hát sosem került dobozolásra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |