Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy FM vevőt szeretnék elhallgattatni a lehető legegyszerűbben. A NYÁK sajnos több rétegű. Nem akarok gányolni, egy alkatrész kivételére gondoltam, amitől a vevő elhallgat, de nem ismerem a vevőket. Életemben nem építettem egyet sem, lövésem sincs az egészről. Nyilván adja magát, hogy a táptól kéne megfosztani, hogy ne zajongjon. A csatolt képen látható hangolt fm vevővel egybeépített egyszerű stereo erősítőt szeretném használni vonal bemenettel, ami nincs rajta gyárilag, mert gyárilag az fm vétel előerősített kimenetét erősíti csak tovább a végfok. A végfok bemenete megvan, mert gyárilag ki van huzalozva egy kezelőpanel felé szóval csak az fm részt kellene lekapcsolni, hogy ne sisteregjen. Az fm rész előerősített kimenetét kikötni nem tudom mert a többrétegű nyák miatt elveszek, szóval hogy a legegyszerűbb ezeket a vevőket lelőni? Szerintetek mit vegyek le a nyákról, hogy ne kapjon tápot?
Töltsd le a CXA adatlapját. A 25 lába a MUTE. Azt kapcsold be fixen.
Van mute?
Köszi, hogy segíteni próbálsz. A mute láb leírása csak annyi, hogy "Time constant for muting provided" Jól értem? Annyi, hogy a GND lábát meg a MUTE lábát össze kell pöttyözni egy vékony vezetékkel és boldogság van? Vagy nem földre kell tenni a MUTE-ot a bekapcsoláshoz? Lövésem sincs az IC-ről (mint az látszik), csak abból indulok ki, hogy ha nincs adás az fm adón, akkor megy le mute-ba a vevő, szóval gondolom amikor leesik valami fesz határérték alá, innen a földrepöttyözés gondolata.
Igen, erről van szó. Pillanatnyilag csak akkor némul el, ha nincs adóra hangolva. Ha földre kötöd, akkor mindig.
Sziasztok.
Ismeritek ezt az oldal?Bővebben: Link. Sok jó rádió kapcsolás van rajta. Az egyszerű detektorostól az FM URH vevőig. Én személy szerint szeretném kipróbálni az itt bemutatott kapcsolásokat. Gyakorlás, tapasztalatszerzés céljából. És persze a sikerélmény is ott van. Ezt én csináltam és működik, ennél jobb érzés nincs is talán. Remélem valakiknek adtam ötletet ezzel a linkel.
Köszönöm. Még nem láttam ezt az oldalt. Azt írja a TDA 7088-ról:
Idézet: Ezek szerint ehhez már lehetne egy sztereo dekódert csatlakoztatni? Vagy csak félre értem, amit a Google translate hablatyol? Csak egy baj van, nem ismerek olyan sztereo dekóder IC-t, ami 3 Voltról üzemel, kivéve a rádiós Walkmaneket, azokban meg a komplett rádió egybe van integrálva. „Ez az IC utódja a híres TDA7000, tehát ez egy továbbfejlesztett modell TDA7000, amely lehetővé teszi, hogy végre mind egyszólamú és sztereó FM vevő.”
Nem tudom, én még nem láttam TDA7000-rel felépített sztereó rádiót. Bárhol nézem mindenhol mononak írja. Nem is vagyok ilyen szintem még rádióépítés területén hogy FM URH vevőket építsek, még a detektoros és a 1-2 tranzisztoros rádiókkal kísérletezgetek. De tervben van ezzel az IC-vel rádió építése, de egyenlőre nem most. Szép lassan akarok haladni a legegyszerűbbtől a bonyolultabbakig.
Én sem láttam, pedig ez a kedvenc rádióm, olyan jók a fülhallgatóban a basszusai. Lehet, hogy a kódolt sztereo jelet nem viszik át. Mindig halogatom, hogy az autórádió dekódere elé (A műhelyrádióm.)bekössem próbára. Más volna a helyzet, ha tudnám, milyen dekóder IC működik 3Voltról, ha ezzel nem működik, beletenném másik zsebrádióba. Csak fülhallgatóhoz kellene vele a stereo, a "rendes" rádióim közül egyik sem ilyen érzékeny, mint a TDA7088.
A 2012-es RT valamelyik számában láttam TDA7000-rel felépített FM URH vevőt, azt akarom majd megépíteni ha oda jutok, de az is mono volt. Esetleg ha érdekel a cikk előkereshetem.
Végül is lehet ezekkel sztereo vevőt építeni, csak nem olvastam végig a cikket. TDA 7040 a dekódere, TDA 7050 a végfoka, és az egész 3 voltról üzemel. Már csak venni kellene, ha kapok valahol. Nem tudom, miért hittük azt, hogy ezekkel csak monót lehet építeni. Az interneten csak Ali baba árul ilyet horrorisztikus áron, (közel 20 dollár) de biztosan létezik még más 3 Voltos dekóder is, ha ezt már nem lehet kapni.
Sziasztok, végeztem pár kísérletet a detektoros rádiómmal. Kibővítettem egy tranzisztorral, itt a rajz:Bővebben: Link. A bővítést követően a rádió hangosabb nem, de sokkal érzékenyebb lett. Szinte tele a sáv. És nem egymáson vannak az adók! Bár ez nem hiszem hogy ennek köszönhető, mert az előző alap detektorosomnál sem voltak egymáson az adó. A másik módosítás, az antenna csatoló C1-es kondenzátort forgó kondenzátorra cseréltem, sokat lehet ezzel is állítani az érzékenységen. Ha valakinek nem megy a rádiója akkor ez a kondenzátor is lehet rossz értékű, a megfelelő értéket kísérletezéssel lehet beállítani. Ahol a leghangosabb ott a jó érték. Kipróbáltam kondenzátor nélkül, sokkal érzéketlenebb. A rádiómon német, szlovák, cseh adók jöttek. Sajnos magyart nem találtam. A Kossuth biztos befogható a rádióval, de mostanra kikapcsolták az adót a KH sávban sajnos. Majd holnap napközben megpróbálom befogni. Azért nem a detektoros témába írtam,mert ez már nem annyira detektoros mert elemes lett, illetve van benne tranzisztor is.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
C1 kondenzátor az antennacsatoló. Minél "lazább" a csatolás, tehát minél nagyobb a kapacitás értéke, annál jobb a szelektivitás, viszont csökken a hangerő. Ez fordítva is igaz természetesen, minél szorosabb a csatolás, annál nagyobb hangerő érhető el egy adott adónál, viszont a szelektivítás romlik. Gyakorlatilag ha nappal szeretnéd a Kossuthot hallgatni, szorosra veheted a csatolást, hiszen gyenge szelektivitással is vehető, ellenben kis erősítésű egyenesvevőn is nagyobb hangerő érhető el.
Értem. Beépítettem egy forgókondenzátort, mindig beállítom a megfelelő értéket az adott adóhoz. Előbb befogtam egy magyar adót, a Dankó rádió feltételezhetően Mosonmagyaróvári adójának jeleit. Ez van hozzánk legközelebb a 4 KH adó közül. Illetve megnézve a lefedési térképet ennek kellett jönnie itt.
Idézet: „Minél "lazább" a csatolás, tehát minél nagyobb a kapacitás” Pont fordítva. Minél kisebb a kapacitás, annál lazább a csatolás, illetve nagyobb kapacitás szorosabb csatolást valósít meg.
Tettem egy egy tranzisztoros RF előerősítőt a rádió elé. Sokkal hangosabb lett, viszont előjött az egyenesvevők átka, a sok adó belepofázik egymásba. Rengeteg adót sikerült befogni, de a legtöbb egymás hegyén hátán. Nem is építettem be a dobozba, így hagytam egy tranzisztorosra, lehet sokkal halkabb meg érzéketlenebb, de legalább amit befog az élvezhető.
Az előerősítőkkel vigyázni kell. Ha szélessávú előerősítőt használsz, akkor (a zavarokon kívül) a helyi, nagy térerejű adó intermodulációt okozhat. Ennek elkerülésére csak hangolt elő erősítő jöhet szóba. A bemeneten mindenképp hangolt kör legyen, és annak a lehető legjobban együtt kell futnia a detektoros hangolt körével.
Nekem itt a Dankó rádió okozott zavart. Ott ahol a helye van szépen hangosan jött, minden egyéb adót elnyomott. Viszont az egész sávban mindenhol hallani lehetett halkan. Igen széles sávú előerősítő volt. Ebben a rádióban hangolt erőerősítőt nem fogok tudni beépíteni, az együtt futást nem tudnám megoldani. Ez csak egy kísérlet volt, hamarosan be fogok próbálkozni egy másik egyenesvevővel, hangolt előerősítővel és hagyományos kis impedanciás fejhallgatót meghajtani képes HF erősítővel. Csak ehhez hitelesítenem kell majd a frekvenciamérőmet, meg a hozzá való induktivitás mérő előtétet. Azért hogy tudjak készíteni két egyforma tekercset. Forgókondenzátorom van megfelelő.
Kettősforgó?
Van. Ebben a rádióban is az van, párhuzamosan kötve mind a kettő rész. Viszont nem itt a baj hanem a tekercsel. Még egy ugyan olyan tekercset nem sikerül készítenem. Így néz ki a rádióm:Bővebben: Link. Ez eredetileg detektorosnak készült, csak amikor a fentebb mutatott oldalon megláttam azt az egy tranzisztoros bővítést kipróbáltam. Most meg megpróbáltam még az előerősítőt is, de ezt ebből kihagyom. Majd a következőbe. Szeretek kísérletezni rádiókkal.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
Sziasztok! Épített vagy foglalkozott valaki WWV 10 Mhz-es vevővel? A jelet vettem az ML1251 es katonai vevőn. Két doksit találtam, az egyik egyszerű a másik komolyabb. Bővebben: LinkBővebben: Link A jelet tudtam venni minden nap a héten, igazából nem tudom, hogyan lehet dekódolni.
WWV adók többféle jelmintákat adnak.
Perces , 5 perces, 15 perces, másodperces időzítéssel váltják a mintákat. Régebbi RT ÉK 2000 erről részletesebb leírás volt. Vagy : Wikileírása Hasznos olvasgatást!
Úgy néz ki , hogy számtalan idő adó működik.Ezekre többféle dekódoló program is létezik:
Ez egy szép kis összefoglaló : idő jelek dekódolók listája Ahogy elnézem a multipsk programot használja dekódolni:F6CTE MultiPSK programja Analizáláshoz pedig a SPECTRUM LAB programot A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Többször hallgattam napokban ezeket az adókat. Igazából csak a leírásban írt fónia üzemmódot nem sikerült eddig venni. Köszönöm az infókat!
Visszatérve a ez eredeti témához, megmozdult valami amatőr konstrukció téren. Teljesen más koncepcióval épített adó-vevőt a konstruktőr, érdekelne a véleményetek. Nincs első fokozat, és DDS helyett Pll a vezér jel. Azt mondjuk nem értem adás oldalon hogyan jött össze az 1 Watt.Bővebben: Link Van hozzá már nyákterv is.nyák
Üdv Mindenkinek!
A hétvégén befejeztem a KC1-s ládarádiómat. Régi rádiódobozt használtam fel hozzá. A környéken lévő adókat szépen hozza.
Nagyon szép, esetleg kapcsolási rajzot merre találnék? Párat már begyűjtöttem, alig várom a téli szünetet amikor lesz időm építgetni. Ilyet én is szeretnék csinálni, de az enyém ilyen szép nem lesz.
Szia! Milyen csöveid vannak? Esetleg úgy jobban tudok konkrét kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |