Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezt hogy? Miért kell várni?
Gondolom talán a mintavételezés ideje miatt.
Ha jól sejtem ilyen nagy pontosságnál azt kell csinálni, hogy több másodperc alatt röggzíti az impulzusszámokat, és azt utána visszaosztja az eltelt másodpercekkel. Amúgy lennének százados pontosságbeli eltérések a hálózati 50 Hz-es 230 V-nál? Én ezt eddig nem tudtam mondjuk, úgy gondoltam, hogy az erőművekben csak röggzítve van valahogy teljes pontossággal a generátorok fordulatszáma, nem?
Akkor lehet, hogy marad az analóg megoldás.
Vannak apró eltérések, tényleg ingadozik, de minimális. Ezt szeretném legalább százados pontossággal nézegetni. De igazából jó lesz az analóg is, csak azt nem tudom, hogy hogyan hitelesítem a depréz műszert.
Szeva! Leg 1szerűbb, ha pár darab 4026-ból csinálsz számlálót. Ettől 1szerűbb alig ha létezik. Fillérekbe kerül, viszont pontos, és jól műxik. 6-8 Számjegyig simán bővíthető.
Nem frekvenciát, hanem periódusidőt kell mérni. Bővebben: Link
Igen, pont ilyet akarok.De lehetőleg mikrovezérlő nélkül.
Tudod frekvenciát vagy időt "számolni" egyszerű, de 1/x-et ... (Vagy mérsz 100mp-ig. )
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2014
Persze... Meg oldhatod mikrovezérlővel is. Az általam javasolt kapcsi nálam, a műhelyben vagy 10 éve kikapcsolás nélkül működik. Az időalapom 0,1Hz, így a kijelzett freki is 0,1 Hz pontosságú ( pl.: 50,0 Hz ) . Időalapnak egy kinai 100Ft-s "csipogós" vekker elektronikáját használtam fel. Az az annak a jelét is elosztottam 10-el. Így Halál pontos....
Sziasztok !
Egy igen kezdő kérdésem lenne bár számomra nm egy értelmű a dolog. Az alábbi kapcsolási rajzon lévő J1-3 Earth vagyis föld pont ez a rendes zöld sárga szigetelésű földelés ? Így leföldelve lesz a kapcsolás és alakul ki a 0 pont a kimeneti oldalon?
Tulajdonképp igen. Bár, nem minden esetben célszerű összekötni a kimeneti (törpe feszültségű) föld potenciált, a hálózat földjével... Hangtechnikánál (is) gondot okozhat.
Köszönöm a gyors választ!
Akkor igazából föld nélkül is 0 jelenik meg azon a kimeneti ponton a pozitív és negatív kimeneti pontok összegződéséből?
Végül is igen. Ezt inkább úgy mondanám, hogy a földponthoz képest lesz pozitív, és negatív táp feszed. Ha össze van kötve a tápfesz és a halózat földje, gyakran előfordul az úgy nevezett földhurok jelenség. Amikor búg az erősítő, és nem tudod miért, na az lesz az a dolog
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2014
Légy üdvözölve!
A J1-3 az életvédelmi föld, mely a hálózati csatlakozóból érkezik a készülékbe. A J2-2-t a kapcsolás szempontjából neveztük el földnek. Mint láthatod eltérő a rajzjelük is. A kettő összekötésének szükségességét az érintésvédelmi szabályok döntik el. A tápegység kimenetére kötött áramkör működésére nincs hatással.
Hali, a kérdésem elég zagyva lesz, mivel én sem tudom pontosan hogy mi volt az amit láttam.
Egy csapat szerelőnek volt olyan lézeres akármilyen, amit fogalmam sincs mire használtak. A szerelők házakba húzta új kábelozást, a falakat csinálták újra, stb. Szerintem valamilyen lézeres vizimértékes akármi lehet, ami lézer vonallal kivilágítja a falra, hogy van egyenesbe mondjuk a gipszkarton, vagy hogy a kábelokat merre kell húzni a falba egyenesen?..
Tulajdonképp jól állapítottad meg. Az egy lézeres vizmérték lehetett. Arra (is) használják, hogy a házban az adott szintek egy magasságban legyenek. Egy ilyen ezköz segítségével már nem kell a hagyományos vízmértékkel (tokos) végig mászni az egész építkezést. Bővebben: Link
Sziasztok
Injektor nyitvatartási időt szeretnék mérni. Úgy tervezem, hogy egy pnp tranzisztorral, vagy fet-el mérem, mikor van alacsony szinten a jel, ez eddig még menne is. A kérdésem az lenne, hogyan lehetne az indukcióból fakadó csúcsot a mérés szempontjából levágni?
Működne szerintetek Ez akkor is ha 10-40 pF trimmer kondit használnék dióda helyett és normál tekercset(légmagosat)? Úgy kb milyen legyen a tekercs?
Szia!
A varicap dióda a folyamatos hangolhatósághoz kell. Erre a célra a trimmer kondenzátor nem használható. A varicap dióda beszerezhető, ezért nem változtatnék a kapcsoláson. Ha csak egy adóra használnád a rádiót akkor alkalmazhatsz trimmer kondenzátort. Üdv.: Feri
Üdvözlet!
Kis segítséget szeretnék kérni olyan ügyben,hogy építek egy kis végfokot és a kimeneteken van egy 33 uH fojtó tekercs. Annak mi a szerepe a kimeneten? Tudna valaki segíteni? Hobbi bigyós vagyok ezért néha vannak buta kérdéseim elnézést érte de szeretem tudni h mi miért van ha már egyszer èpítek valamit.
Sziasztok! A BC212-öt szeretném valamilyen smd-be keresni.Hol található ilyen táblázat? ,vagy milyen néven kérjem a boltba? A válaszokat előre is köszönöm.
Szinte bármilyen PNP SMD tranzisztor jó lehet, bár ez alkalmazásfüggő. Kérdéses, hogy mennyire közelíti meg az eredeti kapcsolás a talált PNP tranzisztor paramétereit.
Köszönöm! Ebbe szeretném helyettesíteni hogy minél kisebb legyen Bővebben: Link ,de ha mondtok egy tranzisztor típust számmal ami kapható akkor olyat kérnék.
Például BC856. Válogathatsz.
Szerk.: Most látom a rajzot: BC857BS, hogy kicsi legyen A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
És a tekercset? Olyat nem könnyű szerezni ami benne van
Végül is a periódusidő reciproka a freki. A cél az, hogy a frekvenciát lássam kijelezve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |