Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2397 / 3994
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szia!
C-vé egy kondenzátoros egyenkomponens-leválasztással át tudod alakítani. Tehát egy soros kondi.
(#) asm válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szia!

Esetleg képpel tudnád szemlélteni a dolgot?

Tudniillik, olvashattátok/láthattátok is eddig, eléggé kezdő vagyok, és leginkább az ábrákból szoktam megérteni a dolgokat?

Mert nem biztos, hogy értem. : Egyszerűen a jelforrás kimenő pozitív végére kell kötni egy kondenzátort? És minimum hány piko/nano/mikro Farad-osat?

Ill. B-vé esetleg nem lehet valami általános módszerrel? Arra nincs esély?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Az A komplex hullámforma felbontható egy B DC komponensre és egy C AC komponensre. Bővebben: Link. A soros leválasztó kondenzátor optimális értéke függ a frekvenciától és a forrás valamint a terhelő impedanciától.
Leválasztás.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Azért fontosak a fogalmak is. Váltakozó feszültség a C ábrán látható. a többi csak változó feszültség. Az A, és B előállítható egy állandó feszültség (egyenfeszültség), és a váltakozó feszültség összeadásával. Visszafelé, ahogy kadarist mondja.
(#) umkumiut válasza nagyrobert98 hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Az elem feszültségének csökkentésére ebben az esetben egy egyszerű ellenállás nem jó, mert a headset áramfelvétele nem állandó. Köss sorba az elemmel egy szilícium diódát (pl. 1N4148-at), azon kb. 0,6 V esik, így 3,9V-ot kapsz. A BT-s fülesekben Li-Ionos akksi szokott lenni, ami kb. 4.2V-tól (teljesen feltöltve) kb. 3V-ig (lemerülve) szolgáltat feszültséget. Erősítőnek jó lenne egy LM386-os alapkapcsolás, csak a jel forrását kell megkeresni a panelen. Végső esetben a hangszóró helyére is be lehet kötni, csak akkor nem lesz illesztve, ami a hangminőség rovására megy.
(#) gizi525ix hozzászólása Okt 1, 2014 /

Sziasztok Mesterek!

Bocsánat,ha nagy butaságot kérdezek! Tönkrement ez a hibrid IC: STK4141II

A HQ oldalán helyettesítőként fent van ez: STK4161II
Kicsit többet tudna mint az eredeti. Betehető helyette?

Előre is köszönöm! Üdv.: Árpi
(#) kadarist válasza gizi525ix hozzászólására (») Okt 1, 2014 / 1

Az oldalon az ajánlott helyettesítők között van, tehát igen.
(#) gizi525ix válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Nagyon köszönöm!
(#) granpa válasza aramis hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Tekerd le szépen, számold a meneteket, mérj átmérőket. Aztán szépen újratekercseled. Nem nagy ördöngösség, csak oda kell figyelni. Találsz a trafós témában egyszerű 'tekercselőgépet', tanulni nagyon jó lesz. Ha nagyon elakadsz, adunk tanácsot.
(#) ColT hozzászólása Okt 1, 2014 /

Hello!

Rádiós vakukioldó javítással kapcsolatban melyik témában érdemes kérdezni?
Van egy JJC JF-G1 kioldó párom, amiből a vevő nem működik (az adó 100% jó, másik vevővel megy, de ez a vevő másik adóval sem). Van olyan téma, ahova ez való, vagy valaki javított már ilyet?

Forrasztások jók, abuzálva nem volt... Egyszer csak azt mondta hogy ő márpedig nem veszi a jelet.
(#) proli007 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Hello! Jósolni nem tudok, hogy milyen alkatrészeket teszel bele. Az IC offset hibája okozza a pontatlanságot, valamint az ellenállások pontossága. De a hiba megfelelő alkatrészek esetén, valahol 0,1V alatt lesz. (Ha nem, akkor tévedtem..)
Természetesen elem használatával megkapod az eredeti pontosságot. De mivel nem 200mV-ot szeretnél mérni, hanem 12V-ot, előosztó akkor is szükséges. a pontosságot pedig az is befolyásolni tudja. Természetesen az ellenállások érték hibája a referencia potival kalibrálható. De azok hosszú idejű stabilitása már kevésbé..
(#) aramis válasza granpa hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Kösz a tanácsot,de érdekes módon nem találtam olyan sérülést a primer vezetéken ,arra gondoltam majd találok összeégést de semmi,olyan észrevételem volt,hogy némelyik fordulatban mintha össze lett volna ragadva nehezen jött szét de ott sem találtam a vezetéken sérülést-Tehát ha újra tekerem lehet,hogy jó lesz?
(#) kzolt hozzászólása Okt 2, 2014 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy megépítette-e már valaki ezt, mert nekem nem akar működni. Megcsináltam nyáklapon és dugaszpanelon is és semmi. A hozzá való dekóder működik.

Köszönöm!
(#) kzolt válasza kzolt hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Itt csatolom a nyáktervet is.
(#) granpa válasza aramis hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Ha jónak ítéled a huzalt, tekerd vissza. Én már sok bontott huzalt tekertem vissza (szükségből), néha persze szívtam. Milyen sorszigetelés volt benne? Mennyi hely volt a trafóban (a tekercseken kívül)? Azért ahol 'nehezen jött szét' ott nézd meg jobban, mert az összemelegedő lakk (vagy impregnálás) megtépheti egymást. Ha volt egy kis plusz hely az ablakban, akkor a gyanús helyeken tegyél közé cérna 'távtartót'. Mondanám, hogy lakkozd soronként, de ha le kell bontani mégis, akkor nehezebb lesz (a huzalnak már mindegy). Valamint sokáig tart a művelet, mert némi száradási idő kell a lakknak. Nitrolakkot (az gyorsan köt) előbb próbáld ki, nem támadja-e a zománcot (puhulás, ráncolódás). Van akrilán gyors is, az biztos nem támadja meg. A cséve belső, -és oldal támasztására ügyelj, mert ha szétdől, vagy berogy (kissé feszíteni kell a huzalt), nem tudod visszalemezelni.
(#) ujfalusi válasza granpa hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

NITRO lakkot nyugodtan lehet használni, nem bántja a zománcot.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) granpa válasza ujfalusi hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

A régi típusok nem mind állja.
(#) ujfalusi válasza granpa hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Mit értesz régi alatt?
(#) granpa válasza ujfalusi hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

40-50 év. Nekem van még működőm(sk).
(#) Sanyi220v hozzászólása Okt 2, 2014 /

Láttam egy nagyon érdekes dolgot ami kiváncsivá tett. Mi értelme van annak ha van egy nagy teljesítményű kerámia ellenállás, és ez az ellenállás párhuzamosan át van hidalva 6-6 sorosan kötött darab 1004 es diódával. De a 6-6 dióda úgy van megoldva hogy 6 darab egyik irányba a másik 6 pedig a másik irányba vezet. mi ennek az értelme? Ezt egy teszterben láttam, kérdeztem a teszteres csávót ő is azt mondta hogy nem tudja, de biztos valami védelemre szolgál.
(#) Frenki007 hozzászólása Okt 2, 2014 /

Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 6v-os generátorom, ebből szeretnék 12 voltosat csinálni. Hogy tudnám az állórésznek meghatározni az adatait. Vagyis hogy a most meglévő tekercsek helyett milyet kellene tekerni. Menetszám meg a huzal vastagságot meghatározni. Egy 18ah akkumulátor töltésére kellene. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 2, 2014 /

Jó múltkorában kiszereltem egy videómagnóból a motort. Nem tudom van-e valamilyen információtok arról hogy milyen fordulatszámra képes üres állapotában. Majd ha erre sikerül választ kapni akkor mondom tovább. Csak két adat van rajta:
14395100 43100.
serial no: S 21207912
D.2.12.
(#) urh hozzászólása Okt 2, 2014 /

Neduginak szólván...

Képzeld a töltőm tönkrement menet közben... legalábbis semmilyen akkura nem reagál... passz, hogy mi lehet vele a gond.

Viszont fogtam egy régi MP4-et szétszedtem és azt akarom használni töltőnek .... ajánlatos-e illetve ha nem akkor miért?!...

Adatok:
MP4
230mAh
3.7V
+/-

Töltendő akku:
1500mAh
3.7V
+/T/-

Na most a helyzet az, hogy nincs 3 érintkező az MP4-be ugye nincs a T lehet nekem ebből gond?

Jelzi a töltést, csak kérdés meddig kell tölteni illetve.... történhet valami rossz?
Ja, és még valami 1500mAh-ig ez fel is fogja majd tudni tölteni?

Előre is köszönöm!
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Kiegészítés: a motorhoz 12 vezeték csatlakozik:
- 4-es vezeték: barna, piros, fekete és sárga.
-2-es vezeték: kék és fekete
-2x2-es vezeték: fehér és rózsaszín
Továbbá van egy külön álló egysége ami rá nézetre olyan mint két szembefordított fésű (gőzöm sincs mi ez). Ennek a vezeték színei fehér és fehér vezeték piros csíkkal.
Továbbá a gugliban keresem a vezetékek színjelöléseit de még nem találtam meg.
(#) ColT válasza ColT hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Megoldva; a pirossal karikázott A7105 2.4GHz-es adóvevő chipet kellett átmelegíteni, és megavult. Elég borzalmasak a forrasztások a cuccban... (Még mindig a JJC JF-G1 rádiós vakukioldóról va szó; csak azért írom ide, hogy ha más is belefut, könnyebben találjon segítséget.)
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) granpa válasza Sanyi220v hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

A 6(-6) dióda nyitófeszültség-összege korlátozza az ellenállásra jutó (váltakozó)feszültséget. Valószínűleg az áram állandósága(maximuma) miatt.
(#) Sanyi220v válasza granpa hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Oké, én értem, de ha átvan az ellenállás hidalva az röviden annyit jelent hogy az ellenállás nincs is használva, mivel ha jól emlékszem az ellenállás valami 120K volt, de a 6 1004 esdiódának szinte ellenállása sincs.
(#) valaki2233 válasza urh hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Tölteni az akku névleges feszültségénél picivel többel kell, az hogy rá van írva, hogy 230 mAh az akksi meg 1500 mAh akkor elég hosszú idő alatt feltöltené ha nagyobb lenne a töltési feszültség. A T gondolom a földet jelenti, de nem vagyok benne biztos
(#) granpa válasza Sanyi220v hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Azé' míg ki nem nyitnak van. Hány Volt az annyi?
(#) Sanyi220v válasza granpa hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Nem tudom, csak annyit tudok hogy az ellenállás át van hidalva 2 sor diódával, meg egy tranzisztor is. a tranzisztornak is ugyan így a 2 szélső elektródái.
Következő: »»   2397 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem