Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A CD40110 ic-nek melyik lábait kell le vagy fel húzni ha 2 szegmens van amit meg kell hajtani? (a jel az első IC CLK DOWN lábára megy a carry out pedig a második IC CLK DOWN lábára ) mellékeltem kapcsolásokat kicsit elképzelni az egészet, nem ezeket szeretném csak segítségnek
Mielőtt lehülyézzük a fél HE-t inkább utána kellene olvasni: Bővebben: Link. (Mindenkinek)
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
Valóban nem kerestem rá. Amikor a cég, ahol dolgoztam, még gyártott hangszórót, az adatlapon tényleges műszaki adatok voltak feltüntetve. A mágnes színe, súlya nem, az anyaga, erőssége viszont lényeges adat.
Jó estét Mindenkinek!Ráakadtam erreBővebben: Link.Esetleg tudná valaki,hogy hogyan működik,és hogyan lehetne elkészíteni?
Helló! Találtam egy videót, angol tudás előny. Bővebben: Link
Hello! Köszönöm a választ! Nem sokat értek angolul,esetleg egy ki segítséget tudnátok nagy vonalakban adni?
Hello! Ehhez nem kell hatalmas angol tudás, mert minden látszik a videón, még a kapcsolási rajz is. Vagy is a tárgyat egy elektromágnes emeli. A helyzetét egy optikai kapu (infra Leed és dióda) figyeli. Ha közelebb kerül a tárgy a mágneshez, akkor kitakarja a kaput, és csökken a mágnes ereje. A kapu jelét egy műveleti erősítő erősíti fel, és ami ezután egy FET-et szabályoz.
Hali, egy nagyon gyors kérdés, ha lehet, és kérlek célirányosan válaszoljatok:
Ha egy házi 230v-os elektromos berendezésben, tegyük fel, nagyon-nagyon-nagy gáz van (pl. felrobban az egész, nagyon durván szétmennek a kondik, leég az áramkör), akkor azt még mindig képes kivédeni a házi biztosítékrendszer, vagy tönkreteheti a ház elektromos 230v-os áramkörét?! Konkrétan : holnap szeretnék venni egy processzort, és kéne hozzá vinnem tesztelésre az alaplapot (így beszéltük meg), de egyszerűen nem találok működő és érintetlen ATX tápot hozzá. Viszont egy bontott 153 Wattos ATX táp áramkörét sikerült előhalásszam a kacatokból. Ennek az volt a baja, hogy állítólag egyszer az eredeti tulaj lakásába becsapott a villám, és ettől kikészült. Azóta megnéztem, az üvegbiztosíték valóban elfüstölt, de más problémát nem véltem felfedezni rajta. Mivel nem volt sem üvegbiztosítékom, ráadásul az eredeti is forrasztva volt, ezért hirtelenjében most annyit csináltam, hogy egy vastagabb sodort rézhuzallal átkötöttem az adott pontokat. Viszont ugye így már ha továbbra is netalántán gikszer lenne a dologban, akkor már nem tudná azt "lekezelni" a tápegység, oda nem való áramok teszem azt akadálytalanul garázdálkodhatnának. Ezért kérdem, hogy ebben az esetben történhet nagy baj, vagy max. csak levágódik a háznak az egyébként is visszakapcsolható biztosítékrendszere. A tápot, ha szétrobban is, nem sajnálom, viszont nagy szükségem lenne rá holnap, bármennyire is gány a dolog... csak a ház ne égjen le.
Ha a ház egyébként jól van biztosítva max levágja a kismegszakítót, de kicsi az esély, hogy csak a biztosíték lenne rossz, és valószínűleg inkább majd valami elfüstöl végleg benne még mielőtt a kismegszakító oldana.
Az már elfüstölt. Olyan irgalmatlanul levágott ez itt minden kinti/benti biztosítékot, hogy csak na. Még be se kellett indítani, elég volt a hálózatba bedugni.
Mindegy. Majd hogy revansot vegyek ezen a sátánverésén, a nagy kondikat és ellenállásokat először leforrasztom, azok szerintem még jók lesznek, aztán elő a nagy, hegyes élű fémkalapács, aztán "csapunk egy nagy bulit" - én, és a tápegység (-nek nevezett .......) https://www.youtube.com/watch?v=aDvoCNLVFpU
Szuper ez a video!
Legjobban tetszik, ahogy a kiégett agyú kissrác "jól elbánik" pl. a PC táp burkolattal, vagy pl. megtapossa a zavarszűrős műszercsati aljzatot - utóbbin autóval is átmehetnél akkor sem lenne számottevő baja. Ha megnézed a "Ki mit épített" témát, abban találsz jó néhány PC táp burkolatba épített műremeket. Szerintem pozitívabb így hasznosítani, mint rálépni. De hát ízlések és pofonok...
Egy tönkrement PC tápban rengeteg használható cuc van. Többet ér úgy gondolni rá, hogy "már pedig akkor is működni fogsz még a k...... a......" (legalább is egy egy alkatrészre).
Igen, végülis én is ezt tervezem, hogy amit csak le tudok tesztelni a multiméterrel, hogy működik-e, pl. kondik, ellenállások, általános egyszerű PNP/NPN tranzisztorok, diódák, tekercsek, azt leforrasztom. - Bár ugye Murphy törvénye, gondolom sose fognak illeszkedni az adott alkatrészek paraméterei, amihez éppen kell.
Viszont az olyan alkatrészek, amiről még azt se tudom igazán, eszik-e vagy isszák - pl. azok a jó kemény sárga téglatestek a toroidmagos tekercsek közelében, lehet, hogy azok feszültségszabályzók?? -, meg amiket nem tudok biztonságosan letesztelni (pl. IC-k, legfőképp a trafók), azokkal nagyon keményen revansot fogok venni. Csalódtam ebben az egész áramkörben, és még mindig düh és kiábrándultság van bennem. Egyrészt mert a 153 Watt az nagyon alap teljesítmény lett volna, de ez nemhogy ezt nem nyújtotta, SŐT, nemhogy legalább rokkant státuszban maradt volna, de még a szívinfarktust is majdnem rám hozta. Másrészt semmi, de semmi külsérelmi nyom nem volt rajta, a kiégett biztosítékcsövet kivéve, ÉS ERRE ilyen szinten mert megpróbálni katasztrófát okozni. Még képes volt egymás utánban egy pillanat alatt a belső és a külső biztosítékokat is mind kivágni!!! Egy pofátlan >153 Wattos tápegység< Úgyhogy az egy dolog, hogy amit tudok, megpróbálok újrahasznosítani, és akkor már nagyon jószívű és józaneszű voltam, de ha máson nem, a majdnem üres panelen nagyon, nagyon-nagyon-nagyon keményen le fogom verni a vandálkodását és az érthetetlen reakcióját.
Javaslom, hogy ha még nem állsz pszichiátriai kezelés alatt, akkor jelentkezz önként mielőtt még az állapotod tovább romlana.
Lenne egy PNP tranzisztor, amit helyettesíteni szeretnék.
Az van rajta, hogy S9012 H331. Utána néztem ahogy tudtam és elvileg -40V és -0,5A a paramétere. Milyen másik gyakoribb típusú tranzisztorral tudnám helyettesíteni, ami megfelelne neki? Ilyet nem nagyon találtam sajnos. Köszi szépen!
Nem a táp hibás hanem te! Azzal hogy átkötötted a biztosítót kiiktattad a táp saját védelmét. Tudtad jól hogy a tápot villámcsapás érte, így a működése felettébb bizonytalan. Alapból ha egy biztosító kiég annak oka van. Meg kell keresni a hibát és ki kell javítani. Bizonytalan elektromos berendezéseket tanácsos soros izzóról indítani, az izzó korlátozza a felvett áramot így nem veri le az összes kismegszakítót és a tápnak sem lesz több baja. Vagyis a hibás te vagy egyedül a felelőtlen javítási kísérleteddel. Legyen ez példa a kezdőknek, hogy javítani ésszel kell és nem nyomkodunk mindenféle bizonytalan állapotú berendezést a konnektorba megfelelő védelem nélkül.
Csak be kell írni a nevét: Bővebben: Link.
Ezt a másik topikban sem sikerült megfejteni. A funkcióját kellene megtudni és utána könnyebb lenne a helyzet.
Jól van, na! Nem kell mindig mindent olyan véresen komolyan venni.
Csak egy picit nem tetszett, amit a táp művelt, mert gondoltam, ha ekkora a baj, az csak látszani fog valamelyik alkatrészen (égésnyom, deformálódás, stb.). Mint láthattátok, nem én leszek a történelemben az első személy, aki egy tápegységet "megbüntet" az elromlása miatt. Körülnéztek pl. a YouTube-on, rengetegen még videót is készítenek arról, hogyan vezetik le a feszültséget az elromlott műszaki/mechanikai cikkeiken.
Egyenirányítókat megnézted a test előtt nem-e ment valamelyik zárlatba? Nekem volt már villámvágta tápom és ott az volt az első gond ami nem látszódott szemmel.
Mindegy, szétkapom olyan alkatrészeknek, amiket még megismerek és tudok kezelni, azt kész.
Azt még akkor el tudnátok mondani, hogy egy elektrolit kondenzátor műanyag burkából honnét tudhatom meg/olvashatom le, hogy melyik a pozitív, ill. negatív csatlakozási pontja? Ilyesmi, csak kb. 3× nagyobb, és hosszabb, de az gondolom itt nem számít : Idejön a link felirata! Link javítva. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
Látni is a képen, az a nyíl-folyam, benne a vonalkákkal, az a negatív. A pozitív a másik lesz
Köszi.
Amúgy közben az is kiderült számomra, hogy azok a masszív sárga téglatestek unipoláris kondenzátorok. Csak én még nem láttam így kinéző kondit, meg nagyon kisbetűvel volt rajta minden meg már el is maszatolódott, ezért nem értettem a dolgot. Biztos azért ilyen masszív, hogy bírja a nyag teljesítményfelvételt/feszültséget, nem?
Hi Mesterek!
Nem nagyon értek a rádió frekis kütyükhöz. Ennek a távirányítónak az vevője mennyire biztonságos. Gondolok Én itt olyanra hogy egy taxi-s cb-je is elindíthatja ami a relén van? Segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |