Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit gyűjt, retro cuccok
Bizony szép, az látszik, hogy vigyáztak rá.
Megint leült egy kicsit ez a téma. Tegnap kaptam egy lengyel UNITRA Fonicia névre keresztelt lemezjátszót. Van benne karlift! Pontosan ilyet:Bővebben: Link. Csak az enyémnek fekete a lemeztálcája. Majd teszek fel róla képet, ha kimostam a koromból. Szegény tiszta fekete lett.
CHZ: Nagyon szép ez a magnó. A kivezérlés jelzői kifejezetten gyönyörűek.
Mechanikailag rendbe tettem a lemezjátszót. Kimostam a koromból olyan fekete víz jött le róla... Utána nekiálltam a hibák kijavításának. Több sebből is vérzett. A motor egyik rezgéscsillapítója feladta, ezt sikeresen pótoltam egy CD lejátszóból bontott rezgéscsillapítóval. Ki volt esve egy formátlan műanyag a helyéről. Mivel nem tudtam hol volt helye ezért ez már nagyobb fejtörést okozott. Közelről megvizsgálva nem láttam törésnyomot. Vagyis valahonnan kiesett. Negyed óra tanulmányozás után megtaláltam a helyét. A kapcsoló reteszelőjének egyik eleme volt. A gumigörgő nem vitte át a forgást, teljesen ki volt fényesedve a futófelülete. Illetve biztos a korom is betett neki. Lemostam alkohollal, kicsit jobb lett, de nem a legjobb. Felcsiszoltam finom smirglipapírral a futófelületet, most már jó lett. Az egyik gomb el volt törve, megragasztottam.A sebességválasztó gombból a díszlemez ki volt esve, azt is visszaragasztottam. Még a kar végre fog kelleni a tűtartót rögzíteni, mert le van törve. A tű szerencsére rendben van. Elektronikailag még valami kis baja van, holnap annak fogok utána nézni. Ma kerestem hozzá még kapcsolási rajzot.
A kis Orionért egyesek képesek bármit megadni. Szép kis gyűjtemény, no!
A kis orion pedig már igencsak leharcolt, napi használatban van és bedöglött már rajta egy két dolog. Meg át van alakítva a hátulján a csatlakozások. Az egyik kapcsoló totál meghalt már, meg a potikra is ráférne a csere, van is cseredarab, csak hát az a fránya lustaság... De menni megy így is.
Szerencsére nem bonyolult, csak kissé kuszaság uralkodik benne, mert kicsi. Végtranyókat cserélni sem egyszerű. Viszont a bemenet választót jól oldották meg. Árnyékolt vezetékek helyett műanyagpálca. Én is így csinálnám, vagy spéci kapcsolóval.
Sziasztok!
Egy kis retro. A balatoni telken van egy melléképület, ami évekig tároló volt, most ide került egy csomó régi cucc. A konnektor a nyáron került fel. Az itt levő dolgok 100%-a bontott, és minimum 30 évvel ezelőtti. A konnektorok, a lámpa, és a vezetékek is. (A szabványokat most hagyjuk.) A TV, a rádió, mind működik.
A mai zsákmány a nixie-s készülékeim gyűjteményéhez... Canon Canola L121 számológép.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
Így hirtelen nem emlékszem, van-e a Super Coloron videóbemenet?
Ugyan olyan Junost-om (alsó) illetve rádióm van.
Jól néz ki. Van nekem is hasonlóm itthon, csak meghalt a vezérlő IC-je.
Nincs rajta. Ha van modulátor a videóban, akkor megy vele. Én viszont erre a TV-re tettem video kimenetet, és vettem már fel vele műsort úgy, hogy nem a videó tunerjéről, hanem a TV-ben keletkező alapsávi videójelről.
Elképzelhető, hogy egyes szériákon volt, de nem a 6 pólusú tuchellel találkoztam(mint a többi hazai készüléken), hanem 5 pólusúval. De ez nem a szokásos hangfrekis, hanem a dominóra hasonlított.
Jó kis bungaló, elfogadnék egy ilyet én is (pont ma jöttünk vissza Balcsiról, éppen elképzeltem magamnak egy iylen "fiúszobát")...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
De még milyen jó. És a Balatonon van. Egy úttőrőtáborban selejtezték a 70-es években.
Összeszedtem amik nekem vannak. Szerintem nem nagy gyűjtemény, meg elég össze-vissza, de büszke vagyok rájuk.
Most részleteiben: Unitra diora BSS 201, áthangoltam, teljesen jól működik. BRG MK29, néha megőrül a motorvezérlés, amúgy jó. Seltron Vh-600RC alkatrészre vár, és vár... (van valakinek donorja?) Technics Sl-PG460A működik. Videoton GSM-6330 hangfalaival van gond, kazetta motorvezérlés rossz. Hunor 121B számológép tökéletes. Olcsó kinai TV. működik, de ez senkit sem érdekel, tudom. Orion 115A néprádó, működik.
Szia!
Az MK29-es motorvezérlés problémája simán javítható, egyszerűen ki kell cserélni egy normális minőségű darabra a kontaktos, lötyögős gyári sebességbeállító potmétert. Illetve, érdemes megnézni, nem szorul-e a tengelyen a görgője.. Mondhatni gyártási hiba (rossz minőségű, leragadó kenőanyag), én igazából tisztítás nélkül jól működő darabot nem is láttam belőle az utóbbi 5 évben. Tisztaszesz lehozza, más kenőanyag nem szükséges, a lényeg, hogy szabadon fusson. Amúgy nekem is van egy, teljesen felújítva, jól működik, és szerintem sokkal jobb, mint a régebbi dörzskerekes szériák. Még néhányszor élő koncerteket is vettem fel vele külső mikrofonnal.
Igen, a potival van a gond. Egyszer kiszedtem, mondván lemérem mekkora az ellenállása, hogy cserélhessem, de a mulltiméter szakadtat mutatott rá. 2Mohm nál is. Ha lehet, meg tudod mondani hogy a tiédnek mekkora az ellenállása?
Pazar gyűjtemény! A Videoton music center különösen tetszik, nem is tudtam, hogy ilyen kategóriájú készüléket valaha csináltak hazai gyártók. Ritkaság lehet...
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Érdekes egy szörnyszülött. A hátára made in Korea van írva... ki tudja hogyan keletkezett ez a gép, azt tudom, hogy '89-es, meg ezer baja volt mióta megvan, a legtöbb szerintem tipushiba.
Szerintem az eredetije SANYO, de ITT néven is futott.
Most éppen én sem tudom lemérni, mert Pesten vagyok, míg a készülék Baján.. De hétvégén talán meg tudom nézni, mert fejből én sem emlékszem, milyenre cseréltem ki 3 éve. A magnósok évkönyve kapcsolási rajzán meg ,,természetesen" a motorvezérlő nem szerepel.
Az a music center amúgy már csak a nevében hazai, tényleg D-Koreában készült, valószínűleg a VT rendszerváltás körüli összeomlása után. A típushibával sem tévedhetsz annyira nagyot, egyszer egy hasonló külsejű 'koreai VT' duplakazettás decket kellett volna megjavítanom - hát, azzal a lötyögős műanyag mechanikával még mono rádiósmagnót se terveztem volna a gyártó helyében. A pontos azimut tartását - valószínűleg már újonnan is - hírből sem ismerte.. Hamarabb kopott el a főtengely, mint a gyári (csavaroknál lelakkozott) fej Annyira, hogy tekercs elején már kisodorta a szalagot; pedig sejthető, hogy a fejegységbe sem egy GX került Nos, ezt a magnót nem is sikerült megcsinálni, mert konkrétan két új futómű kellett volna bele, kicsit többért pedig már akkor is lehetett venni megbízható használt decket. Végül megvettem a tulajától a benne levő két, alig párszáz órát futott kombináltfejet, meg a 12V-os trafót, és elhasználtam más javításokhoz. Az egykori tulajnak meg az alkatrészek áránál kicsit többért sikerült szereznie egy japán decket. Szóval, a minőség erősen visszaesett az itthoni gyártás, illetve az AKAI licenszek után. Az Akai fődarabokból készült kétkazettás magnódeckjük bezzeg a mai napig megvan, tökéletes állapotban. Második fejjel-görgővel-szíjkészlettel, de amúgy eredeti 1987-ben gyártott mechanikával. Ha már retró: most is ez szól, a '89-es JVC erősítőmmel A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Jah, a 12 voltos trafó... 20-ad terheve, szegény végfok olvadozik alatta. Nekem a motorvezérlés rossz abban is, nem megy a motor ha a rendes helyre van kötve, nekem kell táplálni kívülről ha használni akarom, de igy meg a a sebesség nem stimmel. Lemezlejátszó tút bele is a világ másik végéről kellet bele szerezni, a legtöbb dolog túlvezérni, bemeneti szintet meg sehol sem lehet állítani. Inkább az unitrát használom.
Egy kis érdekesség a 80-as évek végéről. Kíváncsi lennék, hogy a filmben említett szövetkezet szoftverei még hány helyen futnak. Szerintem a MÁV-nál, és egy-egy adminisztrációs céllal üzemelő gépen biztosan.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Ilyen is van, a mai nappal került hozzám 2db rádió, mindkettőt elkönyveltem első ránézésre mint tranzisztormentes készülékek, hát az egyik nem az, eléggé fura névre hallgat: Mangalia 2 Nálam a totális megsemmisítés vár rá, aki meg szeretné ettől menteni az csak szóljon, és lesz vele valami... vagy nem.
Legalább egy képet tegyél fel az utókornak. Illetve ha nem túl drága a posta engem érdekelne. A többit P.Ü.-ben.
Már megint leült a téma.
Sziasztok. Két héttel ezelőtt péntek reggel a kis kazettás magnóm begyűrte a szalagot. Nagyon szomorú voltam, mert az eredeti 1990-es Pokolgép album volt éppen a magnóban. Nem volt lelki erőm egy hétig hozzányúlni. Pénteken nekiálltam. Elővettem a szekrény aljából ahova reggeli mérgemben rejtettem. Nagy levegőt vettem és megnyomtam a kazetta kiadó gombot a magnón. Nagy szerencsémre a kazetta kijött. Most már csak a szalagot kellett valahogy kiműteni a görgő környékéről, lehetőleg egyben. Sikerült! Nagy örömömre a szalag szakadás nélkül megúszta ezt az akciót, viszont harmonika mintára tűrte a magnó, amikor szépen óvatosan visszatekertem (persze kézzel) a szalagot a kazettába, láttam, hogy fél centinként, a hajtási éleknél levált a vasoxid. Betettem a magnóba a szalagot, majd elindítottam a magnót. Nagy kő esett le a szívemről, hogy csak a dal elején lévő zene és mennydörgés sérült. Mire a zene elkezdődik addigra már szépen hiba nélkül fut a szalag. Ez a probléma megoldódott. Ha már előttem volt a magnó az asztalon szétszedtem úgy is ráfért egy kis takarítás. Kompresszorral kifújattam belőle a port. Kivettem a hangszórót is, mert a membránhoz is bepotyogott valami szemét és zizegett. Nagyon meglepődtem a belsején, teljesen korrekt gép lapul a tokban. A mechanika kicsit műanyag, de eddig gond nem volt vele. A tápja is teljesen korrekt, nem egy erőgép, de még rendes biztosíték is van benne. Mellékelek egy pár képet róla. Magát a magnót apám vette annó 1989 környékén, a Didaktig Gamma mellé adattárolónak. Mivel apám már vagy 20 éve felhagyott ennek kezelésével ezért mióta az eszemet tudom én használom a magnót zenehallgatásra. Jó retrózást!
A helyedben nem használnám ilyesmire sem. Állandó mágneses törlés, egyenáramú előmágnesezés, brrrr... Kis mágnesként viselkedik a kombináltfej, eltűnteti először az összes magas hangot, majd minden mást is, csak a zaj marad a kedvenc zenéből. Szerezz valami normális decket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |