Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Talan el kellene felejteni ezt a programozot. Tizenpar dollarert lehet kapni kinai PicKit 2-3 programozokat, amik Mplab alol kenyelmesen dolgoznak. Vagy egy P4-es gep XP-vel. Ez a modern technika bosszuja.
Oké, ezeken kívül? Nem az én cuccom, én csak a kérdéseket teszem fel, ha már a gazdája nem tud fórumozni...
Virtuális Winxp alatt mennyire menne ez? Oda lehet neki adni a nyomtatóportot... (De az se véletlen, hogy én is Linuxot használok, ott nincs ilyen, hogy egy hardver egyszer csak az új OS miatt nem megy majd.. Ha egyszer működött, akkor fog is.) A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Illetve, ez ez megfelel-e ha mégis vesz valamit?
Inkabb ezek. Original PicKit clone. Olyan olcso, hogy nem erdemes kinlodni mas programozoval. 18$ es a posta gratisz. Mi kell ennel tobb? A MCHP-tol mindig letoltheto a frissites.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Azt mondta, nincs most 5-6 ezre ilyesmire... De amit linkeltél, az jó, mert olcsóbb, mint amiket láttam.
Amúgy ez van megépítve : Bővebben: Link Ic-Prog, amit hozzá ajánlanak, mennyire használható Win8-on? Amit linkeltem, az miért gáz? Már csak kíváncsi vagyok.
Nem tudom mire akarja hasznalni ezt a programozot. Talan kutyat oldalbaverni? Ha meg van is paralel portja a szuper szamitogepenek, a driver biztos nem lesz kompatibilis a WinPic, vagy az IcProg programokkal. Ezek a programok oregek mar. Talan a W98-as idokbol valok. Akkor meg nem igen letezett 64 bites HW, tehat nem is irhattak olyan programot. Ezert irtam, hogy kell beszerezni egy regi gepet, ha ezzel programozni akar. Nekem is van eg 486-os PC-m mert egy osregi EPROM programozom van, ami csak DOS alatt mukodik.
A programozo amit linkeltel, nem tudhato mennyire kompatibilis. Es meg draga is.
Sziasztok! 2db 16F628A-t sikerült ma elküldenem az örök vadászmezőkre. A környezet a következő volt: Watt féle WLPT_Vpp_mini_v4, tápegységnek hozzá egy ATX táp. Az IC-ket nem áramkörben, hanem onnan kivéve égettem. Az elsőnél én hibáztam, fordítva kötöttem rá VDD-t és VSS-t. (ezt érdekes módon továbbra is felismeri a program, csak a tartalmát nem lehet módosítani)
Igazából a második esetet nem értem mitől lehet, erre várnék ötleteket: Módosítani akartam a tartalmát, a törlés még sikerült is, aztán az írás közben egyszer csak nagy pukkanással elhalálozott az IC. Természetesen tűzforró is volt. A lábak ezúttal jól voltak bekötve. Ezzel a konfigurációval korábban is égettem már sikeresen, de mikor pár éve használtam ezt legutóbb, akkor is halálozott el PIC úgy rejtélyes módon, hogy csak annyit vettem észre: forró lett. A kapcsoláson van egy 10k-s ellenállás a PIC VDD és MCLR lába között, mint külső alkatrész, ami a PIC működéséhez kell. Ha én csak egymagában teszem az égetőre a PIC-et, ez akkor is kell? Lehetséges hogy ennek hiánya miatt ment tönkre? Előre is köszi a választ!
A 10k mindig kell, de ha nem áramkörben programozod, akkor a Vss felé kell kötni a Vpp-t. A 628A nagyon érzékeny, gyakorlatilag tönkre megy, ha nincs rajta az ellenállás...
Az ATX táp ha nincs terhelve, nagyon megbízhatatlan, érdemes lenne a 12V-os részére tenni egy 5V-os stabot, talán úgy biztonságosabb. Viszont az ATX 5V-ot terhelni kell, mert különben nem áll be a fesz. A PIC nem jelent terhelést neki. Egy autó izzó kell legalább. Méréssel kell megbizonyosodni, hogy a feszek rendben vannak. Sajnos egyes ATX-ek zavarokat is keltenek. Nem teljesen biztonságosak ilyen célra, bár használtam már én is... A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Köszönöm a válaszokat!
Az ellenállást beteszem akkor Vss felé. A táp 5V-ja eléggé rendben van, inkább a 12 az, ami nem, utóbbi az 5V terhelése nélkül csak 9V-ot adott, de terhelve is csak olyan 11-et. Összedobok egy rendes stabil tápot is.
OK, nem ismerem ezekat a cuccokat, mondm. Se windózt nem használok, se PIC-et, Linux + Arduino meg jól megy az ólajtón is
Köszi
Hello
megépítettem az Oshon párhuzamos portról működő égetőt . Sokáig ment , de égetésnél minden rendben majd kiolvasva a tartalma 00 (minden adat 00).A PIC típusa PIC16F84A. ha kitörlöm minden ok , a tartalma 3FF. Mi a gond ?.
Köszönöm.
Ha a cofigot 3FF9-re állítom akkor már újra írhító? REGISTER 6-1: PIC16F84A CONFIGURATION WORD R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u R/P-u CP CP CP CP CP CP CP CP CP CP PWRTE WDTE F0SC1 F0SC0 bit13 bit0 bit 13-4 CP:Code Protection bit 1= Code protection disabled 0= All program memory is code protected bit 3 PWRTE: Power-up Timer Enable bit 1= Power-up Timer is disabled 0= Power-up Timer is enabled bit 2 WDTE: Watchdog Timer Enable bit 1= WDT enabled 0= WDT disabled bit 1-0 FOSC1:FOSC0: Oscillator Selection bits 11= RC oscillator 10= HS oscillator 01= XT oscillator 00= LP oscillator
A 16F84A mindig újraírható - legfeljebb chip erase parancs után...
Ha a CP bitek egyike sem 0, a beírt program később a programozóval kiolvasható.
Sziasztok!
Én az mplab 8.7-et használom pickit3-mal és programozáskor az a bajom, hogy amikor létrehoztam a hex fájt, beállítottam, hogy adjon ki 5v-ot a programozó azt írja ki, hogy Target Removed Target Device ID (00000000) does not match expected Device ID (00000f80). Elvileg nem látja a pic eszközazonosítóját. Pic12f629-et akarok vele felprogramozni, de programozáskor is és olvasáskor is megjelenik. Milyen beállítás nem jó, úgy hogy jó a program és sikeresen leforditotta? A válaszokat köszönöm.
Próbáltam az Oshon égetőt ,de hiába töröltem a configot és tartalmat még sem tudtam a programomat beégetni .Meg próbáltam a WATT- féle soros programozót is , de ez látszólag mindent beégetett , de olvasásnál mint feljebb írtam csak nullákat ír .Ha a confignál minden 1 pl. 3fff a 2007H címen akkor a kódvédelem ki van kapcsolva, mégsem lehet programozni a PIC16F84A -t
Mindkettőtöknek:
Az ICSP bekötés biztosan jó? A tápfeszültséget megkapja?
Ha nem kapná meg, akkor 1 stabil külső tápot ugye úgy kell rá kötni, hogy a data, clock, mclr a programozótól jön, a táp meg stabilizált tápról?
Az IPE applikációban a Settings menüben (jelszó megadása után) a Power lapon az "Power target ciruit from Tool" -ba pipa, majd Loout. Ezek után próbáld.
Mi az a IPE applikáció?
Ha a fenti sorban(file, edit, view, project, debugger, programmer, stb.) a programmer lenyíló sávjában a settingben a power fülnél gondolod a power target ciruitot, akkor azt már kipróbáltam és nem működik. De a táp úgy van ha külön táplálom meg a picet mint fentebb írtam?
Szerintem az ICSP bekötése jó. Különben nem tudná törölni a 16f84A-t. (19/8 VSS ,1 MCLR ,28 rb7 ,27 rb6 ,20 VDD).
Igen így van, de legalább a földet közösítened kell a programozó és a külső táp között. A +tápot is lehet, de az nem szükséges. De mielőtt ezt megcsinálod próbáld meg csökenteni a pic tápját az mplabban 0.25V-al. Pickit3-nál szokott segíteni. Érzékenyebb mint a PicKit2. Ha nem segít akkor jöhet a külső táp.
MCLR funkció letiltva, belső (vagy kiépített, működő külső) oszcillátor, a PGD és / vagy PGC láb kimenetnek állítva rögtön a program elején? Ekkor a program a Vdd bekapcsolásakot azonnal elindul, a kimeneteket aktivizálja, a programozó nem tudja felvenni a kapcsolatot a kontrollerrel. A "Use Vpp first programming entry" módot kellene használni. Csak az a bökkenő, hogy ilyen lehetőség nincs az MpLab 8 -ban.
IPE: Az MpLabX -beli Inpegrated Programming Environment program.
Köszönöm a válaszokat, de sajnos nem ez a baja.
Ha viszont a kód lefordítása után a programming-ra megyek akkor a csatolt kép jelenik meg. A kód itt a hobbyelektronikán az elektronikus dobókocka asm kódja. A biztonság kedvéért felteszem:
Ha jól értékelem ki a képen olvasható kiírást, pont az a baja, hogy a külső MCLR le van tiltva és belső oszcillátor van kiválasztva.
A PICkit2 V2.62 kezelő programja tudta. Egy lehetőség van még: A PICkit3 scripting tool gyakorlatilag egy PICkit2 -t csinál a PICkit3 -ből. Így ez a lehetőség (talán) elérhető benne. Vigyázat! A Scripting tool lecseréli a PICkit3 firmware -ját. Az újabb MpLba(X) -el való használat előtt vissza kell állítani a vele kompatibilis firmware -t.
Tehát ha jól értelmezem a beállítások miatt hibás a programozás.
Ez a pickit3 scripting tool egy program amit le kell tölteni a microchip honlapjáról (vagy máshonnan)és ezzel kell programozni a picet ilyen beállítások mellett? Ha egyébként a lecserélés után a pickit3-at a mplab x-be használom akkor tönkremegy? És ezt a lecserélést hogyan kell végrehajtani? (Egyébként szerintem itt lesz a hiba.) Idézet: „Ez a pickit3 scripting tool egy program, amit le kell tölteni a microchip honlapjáról” Igen. Idézet: „...ezzel kell programozni a picet ilyen beállítások mellett” Igen. Pontosan a "Use Vpp first programming entry" módot kell bekapcsolni. Idézet: „Ha egyébként a lecserélés után a pickit3-at a mplab x-be használom akkor tönkremegy?” Nem megy tönkre, de a firmware csere kényes művelet. Az MpLab és a Scripting tool más firmware -t ( a PICKit3 -ban levő program) használ. Ha átállítjuk Scripting tool félére, azt nem kezeli az MpLab (MpLabX) és viszont. Idézet: „És ezt a lecserélést hogyan kell végrehajtani?” A Scripting tool csomagjában található egy firmware cserélő program, azzal kell az átállásokat elvégezni. Ha a géped bírja, inkább az MpLabX Integrated Programming Environment -et (java alapú) kellene előtérbe helyezni. A java még hátra van... Ugye van sok hajad... A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
Az mplab x is le van töltve nekem, de akkor ez a IPE is egy másik program vagy a mplab x-ben van benne.
A gépem bírja, de ennél is a firmware-t le kell cserélni vagy ez nem jár ezzel?
Benne van az MpLabX -ben. Az IPE -hez nem kell firmware csere.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |