Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
És ezzel nem csak a felszültséget fogom tudni szabályozni, azt is meg tudom csinálni, hogy pl csak 0,5 amper menjen át?
Szia. Ennek semmi köze az Arduinohoz. Menj át egy áramgeneràtoros témába, de minimum a kezdö kérdésekébe! Bővebben: Link
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a következő probléma megoldására: Adott egy arduino uno r3, 1602-es lcd, és 3 darab relé modul. A relék szivattyúkat kapcsolnak, pár wattosak. A kód szépen fut, minden teszi a dolgát, egy dolgot leszámítva: Amikor a relék meghúznak, akkor az lcd összevisszaságokat ír, amíg nem kap reset-et. Ezután kiírja az infót, de amint az egyik relé meghúz, azonnal jön a hiba. A relé modulok 5voltosak és optokapus megoldással van elválasztva a bemenet. Találkozott már valaki hasonlóval? Mi lehet a megoldás? Válaszokat köszönöm.
A relék honnan kapják a tápfeszültséget?
Az arduinoról. Viszont az még hozzátartozik, hogy csak akkor áll fent probléma, ha a relékre adom a 230V-ot. Amíg csak "magukban" kapcsolgatnak fázis nélkül, addig semmi probléma.
Itt az asztalon is szépen működött, csak beépítve nem...
Pont én is ezt írtam be pár napja. Én ideiglenesen, az lcd képernyőkímélő módjával oldottam meg, hogy újraindítja a kijelző inicializálást
Valószínűnek tartom hogy a kapcsoláskor pogácsák között fellépő szikrázás zavar be a procinak. Kellene rá kondenzátor hogy csökkenjen a szikrázás (a pogácsáknak is jót tesz), meg én azért külön tápról hajtanám a reléket.
Az arduino és a relék gnd-je szét van választva? Mert odáig oké, hogy külön tápról megy, de akkor a gnd se lehet közös. Dióda van berakva a relék tekercsével párhuzamosan?
Optóval vezérli a reléket tehát a külön tápot azt teljesen különválasztva gondoltam.
Bővebben kifejtenéd? Eléggé kezdő vagyok ebben a témában.
Köszi
Nálam ez a panel van:
Bővebben: Link A reléknek csak a GNDje közös, mert 0 potenciálra húznak. Védődióda van az összes relénél, a 230Voldalon meg pctápból bontott NTC. De nem oldotta meg a gondot. Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Mekkora kondi kellene hozzá?
Külön tápról nem tudom hajtani, mert a gnd-nek közösnek kellene lenni, mivel 3 sorkapocs van a modulon. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Nekem is hasonló van, alacsony szint esetén kapcsol.
A rajzát nézve, az optók +ját vinném az arduinoról, a relékét meg egy külön tápról.
Úgy van megcsinálva, mert alapból az arduino nem bírta volna el a 8 relé behúzó áramát, meg utána szétválasztottam pont emiatt.
Firkáltam egy gyorsat. Erre gondoltam.
Akkor pedig próbáld meg, hogy teszel egy 100nF-os kondit az LCD táplábára.
Az nem lehet megoldás, hogy ha az aktuális állapotot akarjuk leolvasni a kijelzőről, akkor egy pillanatra elvesszük az lcd tápját?
Hú azt majd kipróbálom akkor. Nálam így van bekötve:
Sajna azt nem tudom megoldani, hogy teljesen független tápok legyenek.
Én tennék valami szűrést a relék kapcsolói közé. Ha üresen tényleg működik, csak 230 alatt rossz akkor a szikrázás kelt zavaró jeleket.
Nekem hasonló gondom volt elektromos rolleren. Külön volt a szabályzó, csak egy ardus voltmérő ment volna rá, de ahogy pici gázt húztam, ergó indult a PWM azonnal lefagyott az egész. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Nekem nem fagy, csak a kijelzőnek az adatai mennek el félig, vagy teljesen. Olyan mintha a CS1 és CS2 lábat zavarná. Mert nálam van, hogy csak a fele tűnik el, mintha a CS1 elmenne, CS2 jó.
Üresen jó volt, teszteltem is. Milyen szűrés lenne jó? NTC van most bent.
A relé kapcsolójával párhuzamosan kötni egy kondenzátort, mint amikor egy nyomógomb van pergésmentesítve. Csak a 230-ra méretezett kondival.
Igen az. De mivel 2 ilyen panel lesz benne, a relék áramfelvétele elég nagy. Helyem meg már nem sok van benne. Max rendelek külön 5 és 12Vos C sínes tápot.
Kisedison: 0,22µF 280VAC kondi jó? Pc tápból bontom akkor kifele. mrobi: Az lcdhez, vagy az arduinohoz közelebbi oldalra? A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Először próbáld ki, hogy teszel kondit az LCD tápjára.
A 100nF az LCD tápon nem oldotta meg a problémát. Most megnézem kondival a 230Von
Elvileg jónak kell lenni, de majd ha már üzemszerűen megy azért 400V-os kondik legyenek.
Na a hálózati oldalon a kondi úgy tűnik, megoldotta a gondot. Le is kopogom kopp-kopp
De ez majd, úgy is pár nap után derül ki.
Most mondjam hogy erre számítottam? Majd azért ha élesben megy akkor 400V-os kondik legyenek. Fő a lelki béke
|
Bejelentkezés
Hirdetés |