Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR-es alkatrész (tranzisztor) teszter
Lapozás: OK   48 / 84
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

ps: Az ATmega8 ugyan abban a panelben a 100k -t nagy nehezen, sokára 100.0k, 99.70k, 99.99k -nak méri.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) eyess válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Azért a mega8 , és a 328 közt van különbség.Tudásra , gyorsaságra , fejleszthetőségre stb.
Viszont abban nem vagyok biztos , sőt tut , hogy egy atmeg8 , és egy atmega328 kapcsolási kiépítése más.A régi verziós mega8 nál például nincs referencia más a szoftver hozzá , és egyebek.Tehát nem nagyon lehet , így cserélgetni ezt azt.
(#) morgo válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Szerintem a referencia problémád abból adódik, hogy a teszter azt nem használja folyamatosan, csak önteszt (kalibráció) közben. Ha tanulmányozod a doksiját talán rájössz a megoldásra az R_CORR és a C_CORR adatokkal kapcsolatban is.

ttester.pdf

(#) soskajoska válasza morgo hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

USB telefontöltővel? Mostanság már szabványos.
(#) morgo válasza soskajoska hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Most mi van az USB-s töltővel?
(#) soskajoska válasza morgo hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1700778.html#1700778
Idézet:
„Ha nincs USB a közeledben, mivel töltöd?”
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
(#) morgo válasza soskajoska hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Már leírtam a véleményem, nekem így jobb. Persze mindenki olyan tápcsatlakozót rak bele amilyet akar. Én így oldottam meg, és nincs bajom vele.
(#) Hp41C válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2014 1 /

Ha jól nézem a kapcsolási rajzot és a kontrollerek lábkiosztását, a TL431 nem a kontroller AREF lábára megy, hanem egy A/D bemenetre (RC4 - ADC4). Az a program, ami használja ezt a referenciát, induláskor megméri. Ha a programba a relé vezérlése be van fordítva (makefile), akkor a későbbiekben nyugodtan használhatja kimenetként is. Ha ismét meg szeretné mérni a feszültséget, a mérés idejére ismét bemenetté állítja, legfeljebb a tranzisztor miatt a relé meghúz. Amelyik verzió nem használja (azon a kapcsolási rajzon a láb nincs bekötve) ezt a lábat egyszerűen nem kezeli.
Ettől eltekintve az ATmega8 automata kikapcsolásos, tápfeszültség méréses kapcsolási rajza megegyezik az ATmega328 -ra épülő teszter kapcsolási rajzával. Sőt a 328 makefile -re írja a fejlesztő, hogy módosítás nélkül olyan kódot állít elő, amilyikkel az ATmega8 kiváltható a régi paneleken. Ezen felbátorodva próbáltam ki az ATmega8 -at, amikor az ellenállásokra gyanakodtunk. Ha az ellenállások jelentősen eltérők lennénk, az ATmega8 is nagyobb hibával mérné a 10k -t és a 100k -t.
Valahol másutt kell a hibát keresni.
Változtatások:
- Több 100nF kerámia kondenzátor a tápon,
- Más kódokat használó LCD idétlen lábkiosztással (14, 13, ... 2, 1, 15, 16) és fordított bekötésű háttérvilágítással. Az LCD jól van bekötve, a feliratok olvashatók. A két görög karaktert a program módosításával előtudom csalogatni.
Két dolog jutott eszembe:
- Az ATmega8-16 -ot jó régen vettem, kb. 3..4 éve. Az ATmega328 -at most. Lehet valami különbség a szériák között? Mérne valaki mostanában vásárolt ATmega328 -cal 100k -s ellenállást?
- Tápelleátási hiba. Az ATmega8 beérheti alacsonyabb árammal, kisebb dinamikus terheléssel. Az ATmega328 jóval bonyolultabb. Bár próbáltam a tesztert kikapcsolt és különböző háttérvilágítási árammal, az egedmény nem változott jelentősen. Délután kipróbálok másik stabilizátort. A táp agyon van szűrve 100nF SMD 1206 kondenzátorokkal. Quartz csere nem hozott változást. Kipróbálom az ATmega328 -at belső órajellel is...
(#) morgo válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Az én 328p-m kb. 1 éve lett vásárolva ebay-ről. Megmértem 10 db. 100k 5% ellenállást. Mindegyik 103-105k között volt. A kis értékű ellenállásoknál is picivel többet mutat mint kéne, de ezt lehetne korrigálni a szoftverből.
(#) Laslie válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

A makefile-ban hol van ez a relé vezérlés? Nem találom.
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Ha már makefile.
Van néhány opció melyek alapból ki vannak kommentezve:
# Voltage divider for battery voltage measurement 10k / 3.3k = 133/33
#CFLAGS += -DBAT_NUMERATOR=133
#CFLAGS += -DBAT_DENOMINATOR=33
# Voltage divider for the external zener voltage measurement 180k / 20k = 10/1
#CFLAGS += -DEXT_NUMERATOR=10
#CFLAGS += -DEXT_DENOMINATOR=1
Ezeket nem kell engedélyezni?
Egy STK500 égetővel égettem be a programot. Az égetés AVR Studio 4.19-el (többször is) sikerült. Kérdésem ettől függetlenül, hogy ehhez az égetőhöz nem kell másik beállítás a # Select your programmer type, speed and port, if you wish to use avrdude. szakaszban? Most PROGRAMMER=ft232r van beállítva.
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Közben megtaláltam a választ a kódban.
Ha nincsenek definiálva, akkor alapból ezekkel az értékekkel számol a program.
Az égető beállítás még továbbra is kérdéses számomra.
(#) Hp41C válasza Laslie hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Én válaszolok, legalább kiderül, ha nem jól értem...
Mivel a #CFLAGS += -DWITH_VEXT is ki van kommentezve, így nem érdekes, ha a következő kettő is ki van kommentezve.
# Voltage divider for the external zener voltage measurement 180k / 20k = 10/1
#CFLAGS += -DEXT_NUMERATOR=10
#CFLAGS += -DEXT_DENOMINATOR=1
ATmega328 -on nem elég ezeket aktivizálni, hanem a #CFLAGS += -DWITH_UART kommentezni kell a feszültség mérés aktivizálására.

Ha a make paranccsal lefordítod, a hex és az eep elkészül. Ezeket más programmal is beprogramozhatod a kontrollerbe.
(#) Hp41C válasza morgo hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Átolvastam már többször is.
Mivel a makefile -ban a CFLAGS += -DAUTO CAL sor nincs kikommentezve, az önteszt beírja a megfelelő értéket az adat EEPromba. Ezért nem változott a mérési eredményem a különböző adatokkal fordított verziókkal.
Idézet:
„AUTO CAL The zero offet for capacity measurement will be written additionally to the EEprom with the selftest routine. Additionally the offset voltage of the analog comparator (REF C KORR) and the voltage offset of the internal reference voltage (REF R KORR) will be measured automatically, if you connect a capacitor with a capacity value between 100nF and 20µF to pin 1 and pin 3 after measurement of capacity zero offet. All found values will be written to EEprom and will be used for further measurements automatically. The port output resistance values will be determined at the beginning of each measurement.
example: CFLAGS += -DAUTO CAL”

Három teszt esetem lehet még:
- ATmega328 belső oszcillátorral,
- másik stabilizátor,
- másik ATmega328.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Sem a stabilizátor csere (TO-220 -as tokozású 7805 -re), sem a belső órajel nem hozott számottevő változást a mérésekben.

Megpróbáltam azokat az értékeket beírni a makefile -ba, amit az önteszt végén kiír. Nem változik semmi.
(#) CHZ válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Sajnos semmi ötletem sincs, hogy miért nem működik nálad megfelelően, de szerintem még ne dobd ki. Nekem nagyon jól mér, pontossága jobb mint a multiméteremé. Kapacitás és az ellenállás mérése is nagyon pontos.
(#) qvasz2 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Mielőtt kidobod cseréld ki azt a procit egy másikra, lehetőleg más forrásból beszerzettre.
(#) Hp41C válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Ezt a példányt a HQ vide0 -ban vettem kb. három hete....
Kipróbálná valaki ezt a verziót?
(#) eyess válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Amit legutóbb feltettem képeket a diódákról , vagy előbb a kisebb 1 k , és a 100k méréseiről az atmega 328 as teszter mérései.
És valamivel még visszább a topikban az egész teszter is látható .Ott pedig egy 100µF kondenzátort mértem , és azt is szépen pontosan megmérte.

Nos a helyzet a te esetedben úgy látom nem éppen egyszerű.Ugyanis bármilyen verziójú , vagy változtatott hex, vagy eep programokat betöltve hellyel közzel mindig ugyan azt az eredményt kapod.Amire én azt mondom , hogy feltehetően az avr jó .Én még mindig a hardver , tehát a kapcsolási rajznál , vagy a kiépítésben látom a hibát , illetve a táp , és az 5 volt os rész , illetve ez utáni résznél lesz gond.

Az lenne a kérdésem , hogy az avr tápellátásához tettél e valahová induktivitást .
Mérés pillanatában az 5 volt stab után nem esik e le a feszültség nagyon , illetve ha ott nem , akkor a külső 9 volt os tápnál nem esik e le . A további dolog még ami fontos a 20 as lábra menő 1nf referencia .Ez lehetőleg minél pontosabb legyen. Egyenlőre ennyit tudtam most hirtelen .
(#) Hp41C válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Utolsó mérésnek elvégeztem a következőket:
- Közvetlenül összekötöttem a AVDD -t a VDD -vel. (Lajos1969 rajzán ott egy 1mH induktivitás van.) Ellenállásmérés nem változott.
- Mérés végeztem a zénermérőre kötött LED -del bekapcsolva (40V @ 5mA). Ellenállásmérés nem változott.
- Mérés végeztem a zénermérőre kötött LED -del kikapcsolva. Ellenállásmérés nem változott.
- Mérés végeztem a zénermérőre kötött LED -del a mérés közben ki/be kapcsolgatva. Ellenállásmérés nem változott.
- Mérés végeztem jelentősen megemelt háttárvilágítás árammal (~30mA). Ellenállásmérés nem változott.
- Mérés végeztem jelentősen megemelt háttárvilágítás árammal (~30mA) közben kapcsolgatott zéner táppal. Ellenállásmérés nem változott.
100k ellenállás minden esetben 81.46 -nak méri...
Ugyan ezen a panelen az ATmega8 a 30mA háttérvilágítás mellett a 100k -t nagyon lassan 100.0k -nak méri.
(#) Kovidivi válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Szia.
Rakj fel képet a nyákról, és linkeld be, melyik kapcsolási rajz szerint építetted meg a tesztert. Én is hardveres hibára gondolok.

A zéner mérőre miért tettél ledet ? Ezt nem értem , na mindegy .Most , hogy írtad a lassúságot eszembe jutott , hogy hátha a kvarc köre nem megfelelő .Tehát biztos , hogy jól érintkezik a minden egészen az avr lábáig , illetve ha igen , akkor én kicserélném a 2db 22pf kondenzátort , és az 1nf referencia kondenzátort.Illetve a nagyon profik csinálnak ilyet , is .

2.PNG

(#) Laslie válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Nekem akkor volt nagyon lassú, mikor nem állítottam be a fuse biteket.
(#) eyess válasza Laslie hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

De neki csak a mega 8 al lassú
(#) eyess válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Egy 8,2v zéner mérése , is szerintem nagyon pontos , és elégedettek lehetünk eme teszter kitalálóinak munkájával. Én személy szerint az vagyok.
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Sajnos csak igen primitív digitális gépem van...
A kapcsolás az eredeti Markus féle + a referencia + a feszültség mérő 10/1 osztója + az ajánlott quartz mérő és a zener táp. Az utóbbi két részlet teljesen leválasztható. A képeken a legutolsó mérési összeállítás (led a zénermérőben, az induktivitás rövidre zárva) látható.

Közben már sikerült feltornásznom a 100k -t 90.99 k -ra.

IM000891.JPG

Gondolom a 328 as procival.És hogy érted el a változást ?
(#) Hp41C válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

A korrekciókat variálom. Amit kiír a teszt végén, beírom a makefile -ba. Ez volt a 4. kör.
Következő: »»   48 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem