Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
Javaslom a minőségi kábel beszerzését, pl ilyet: LINK
Tegyél a végfok bemenetére egy 4.7k ellenállást. Valószínű, hogy túl nagy a kimenet ellenállása.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
a házimozi erősítő egy onkyo txnr905-ös ennek a leírásában csak a bemenet impedanciáját adják meg, ami 47kohm. Nem tudom, hogy akkor logikusan a kimenet is annyi-e, vagy ez ettől független. a végfok pedig egy sony ta-n55ES, ennek 20kohm a bemeneti impedanciája.
hova kéne tennem az ellenállást konkrétan? párhuzamosan az rca bemenetre a + és - közé? A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
Azt szerettem volna kérdezni, hogy miért 4.7k ellenállás lenne a megfelelő. 47k nem lenne jobb? Már ha úgy működik ez, hogy a végfok bemenetéről nézzük az impedanciát akkor a 47k ellenállással ez 23,5k lenne ami már jobban passzol a 20k-hoz ?!
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
Azért, mert, ha az erősítő bemeneti impedanciája 20K, akkor a 47K semmit sem ér mellette. Tegyél nyugodtan 4.7K-t bírni fogja. Ha ennek hatására elmúlik a zaj, akkor próbálkozhatsz a növelésével.
Rendben meggyőztél, köszönöm a segítséget! Ki fogom próbálni, majd írok, hogy sikerült.
Sziasztok!
Sajnos eljött az idő, hogy meg kellett ismerkednem a földhurok jelenségével. Vettem egy Bluetooth vevőt ,de nagyon zúg amikor BT-ről megy. ![]() Mivel akkuról kell majd üzemelniük, így a táp biztosan közös lesz. Kivéve persze, ha másik akkut kap a BT, de ezt nem szeretném. Sajnos itt a környéken nem tudok venni 1:1 trafót( illetve HE-ben sincs sajnos ), így nem tudom hogyan kéne megoldani a problémát. Van esetleg ötletetek a problémára?
Rajzold már le , mit hova kötsz, mert nehezen tudom elképzelni, hogyan tudsz akkuról földhurkot bevinni.
Ha jól értem valami ilyen kell neked:
A BT és az erősítő között van egy " átjátszó " kábel, ami árnyékolt, de az árnyékolás csak az egyik oldalon van testelve. És közös akkuról van táplálva a két eszköz. Próbáld ki így! A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
Csináltam egy rajzot. Igazából semmi különbség a tiedhez képest, de azért felrakom ha már kész.
![]() Sajnos árnyékolt kábelem nincs vagy csak nem találtam. Ha az árnyékolással lenne gond akkor nem zúgna mindig? Ha auxról vagy rádióról megy akkor tökéletes, illetve ha külsö tápról megy a BT. Kicsit még keresgélek normális kábel után.
A BT mivel van az erősítőhöz kötve? Azt szüntesd meg, és csak a " meleg " eret vidd át, a testet szakítsd meg. (azt majd a táp felől úgy is megkapja)
Próbáld így ki, és írj, hogy mi a helyzet! A rajzomon, ha megnézed, az alsó vezeték át van X-elve: azt jelenti vágd át, és csak a felső marad, a meleg ér (sztereonál két meleg ér marad, és a harmadik a test van elvágva) A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
Ha a GND-t megszakítom akkor a zaj erősödik. :O Érdekes... Akkor nem tudom miért oldaj meg a külső táp.
Valóban érdekes.
Próbáld meg az ellenkezőjét is: a táp gnd-t hagyd ki, és csak a hang gnd-jén legyen az erősítő gnd bekötve. Tehát a BT-re megy az akku +, -, onnan megy a hang 3 vezetéken az erősítőre, és az akkuból pedig csak a + megy az erősítőre.
Ebben az esetben valoszinüleg az erösitö bemeneti GND-je "hidegitett" azaz nem azonos teljesen a táp GND-jével és egy külsö táprol nem fog menni a két készülék. Valoszinü meg kellene bontani az erösitöt és abbol kivezetni némi tápot a BT számára - vagy két külön akku fog kelleni.
Idézet: „és egy külsö táprol nem fog menni” Javaslom olvasd el az előzményeket is. előzmények A lényeg: vett egy kütyüt, ami rádió és BT, aux bemenettel. Csak a BT nem jó, a másik két üzemmód teljesen jól működik.
Én a rajzbol indulok ki, meg abbol a tényböl, amit eddig nem is tárgyaltatok, hogy a BT egy kétirányu szerkezet, azaz nemcsak vevö, de ado is, annak minden elönyével és nyügével. Az adás pillanatában biztos huz egy jo kortynit a tápbol, amire az erölködö nagyon kényes lehet. Ezért nem fog ilyen egyszerüen menni a dolog - hiába csendes a rádio stb.
Gondolom ismeritek a mobiltelefonok problémáját amik minden studiobol, szinpadrol stb. ki vannak tiltva, mert minden berendezésbe beleszolnak. Ugyanez van a BT-vel is. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2014
Így erősebb lett zaj.
Massawa ötlete a gondra helyes lehet, mivel ha egy 4700uf-os kondit rakok a +táp és a jel GND közé akkor a zaj nagy mértékben csökken. Nem szűnt meg, de ez már bőven elviselhető és már egészen halk zene is elnyomja.
Lehet azt is érdemes kipróbálni, az erősítő kap tápot az akkuról, a BT pedig ua vezeték erősítő felőli végéről. A jelvezetéken a test nem bekötve, vagy nagyon vastag (4mm2) vezetékkel.
A kondenzátor lehet segít, de leginkább az erősítőnél, bár a BT-nél is próbálokozhatsz vele.
A teljes zajtalanitás csak egy jo leválasztással fog menni.
Nem tudom milyen akkukkal dolgozol. Ha azok gyengébbek, nem igen fog menni. Mindenképpen LiIon vagy hasonlo táp kell, meg jo szürés, esetleg a pozitiv ágban egy leválasztás - pl. egy dioda utánna egy nagy kondi 4700 uF. Azaz a BT tápja kb. 0,6 V-t kisebb mint az erölködöé - ennyi talán elég a leválasztásra. Meg nem árt vastag és rövid GND drotokat huzkálni az akku meg a testek közé.
Lehet, hogy valami szüröféleség is jot tenne a BT pozitiv ágba. (néhány menet ferriten vagy hasonlo) de ezzel nagyon el kell játszani.
Sziasztok!
Az elmúlt pár évben több erősítőt is építettem. Ezek egy részénél tapasztaltam kisebb-nagyobb zúgást. Ezeket általában rendre az erősítőn belüli földhurok okozta. A kérdésem a következő lenne: létezik-e általános módszer, eljárás a földhurok okának feltérképezésére és annak megszüntetésére? Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdvözlettel és köszönettel : Hurka A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
Irányelvek vannak, de bölcsek köve nincs, ezt állíthatom!
Szia! A földhurok végül is nem üldözendő, arra kell ügyelnünk, a hurokban megjelenő AC feszültség ne adódjon hozzá a jelhez.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
Üdv mindenkinek!
Készülök megépíteni egy quad 405 klónt, néhány változtatással. Ezekről szeretném kikérni a véleméányeteket. Az első az lenne, hogy szeretném fa dobozba tenni, aminek a feneke egy vastag alumínium lemez lenne. Ezt a lemezt szeretném földelésnek használni az egész erősítőben, kvázi csillagpontnak használnám. Így minden panel közvetlen kapna testet, nem kéne kábeleken vezetni minden egységhez, ezzel egy kis rendet teremtve a kábelezés terén. Jó ötlet ez? Esetleg külön test kell a tápnak és a jelnek? Ezesetben hogyan kell elválasztani? ![]() Ha valakinek válaszai vannak, kérem vesse billenyűzetre! Segítséget köszönöm!
Nem jó ötlet! A csillagpont legyen pont.
Ez a pont lehet azonos a védőföldeléssel?
Én nem biztos hogy így csinálnám. Én már szívtam ezzel a ház "testelősdivel" A bemenet számára nem előnyös. Akár antenna gyanánt is szolgálhat. Ahol megy 2 tápvezeték, ott már elfér a 3. is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |