Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
Csak sikerült a vezérlőről egy fotó. Tehát ugyan ilyen.
Ezzel mi a gond?
Jó vezérlés ez, csak a trafó lábainál szokott kiolvadni, érdemes átforrasztani az egészet, mivel ez még nem lyukgalván nyák. A lyukat megnézted az állórészen? Üdv
Az elektronikáról a képet csak azért tettem fel, hogy milyen típusú antenna kell egy ilyenhez.
Amúgy már forrasztani kellett, amit említettél.
Még visszatérve a lyukra, gondolom arra gondoltál, ami az állórész alján van 3 db kb 3mm átmérőjű. Meg van egy nagy középen amiben van egy gumidugó és ha azt kiveszem, akkor a fogórésznek ott látom az alját.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, egy mewald electro lift típusú láncos garázsajtó nyitó bekötéssel kapcsolatban. A motoros egységből kijön egy 220as dugalj ez egyszerű. Van 5db bekötési csatlakozója, jelölések:L, P, 1,2,3. Iletve van hozzá valami távirányítós modul, amiből 4 kábel jön ki, sajnos távirányító nincs hozzá. Bármi segítség jó lenne, manuális kapcsolóra kötés, módszer amivel ki lehetne mérni a távirányítós modul melyik kábele micsoda stb. Csatolok fel képet a nyákokról ha az segít.
Az antenna a frekvenciától függ, de nincs nagy jelentősége.
Tehát akkor ki tud folyni az esetlegesen belekerülő víz? (ez a lényeg) Üdv
Köszönöm a jó tanácsokat.
Üdv!
Kapcsolási rajzot tudsz csatolni ezeknek a motoroknak a bekötéséről, illetve hogyan oldottad meg a vezérlését? Köszi.
Szia!
Ha a talált hozzászólás után még tovább lapozol, ott kitárgyaltuk a vezérlést, működést. A motorok bekötése teljesen egyszerű, DC motorról van szó ami polaritás váltásra irányt vált. A végállás kapcsolók teszik a dolgukat, mechanikusan beállíthatók. Ahol szó volt róla: Bővebben: Link Üdv: Gábor
Ezt a 8 fogas lánckereket hol szerezted be?
Mihez gyártják? A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Üdv Néktek!
Elkezdtem építeni én is egy kapunyitót - itt még nem olvasgattam sokat, időm nem engedi. Ezért kérek elnézést (de egyben útbaigazítást is) ha volt már a kérdés Mechanika tekerős emelő picit átalakítva, akksis fúróból kibányászott motorral tökéletesen működik. A vezérlés és a táv közt elakadtam, mert ami van itthon "távkapcsoló", az egy riasztós centrálzár. Addig tökéletes, míg megnyomom a gombot, ad 1 impulzust, ha megnyomom másodszor, 2 impulzust ad. Gondoltam, h valami számláló jó lehet - ám! 2 impulzusra történhetett anno a nyitás, és 22-25 mp múlva kiadja magától az 1 impulzust (gondolom, automatikusan visszazár, mert nem lett fizikailag kinyitva az első ajtó - apósom kocsija most is ilyen.) Ez nem lenne gond, megkeresem az érzékelőt és rákötöm a végálláskapcsoló nyitóérintkezőjére. Ám megmozdítottam a dobozkát, és elkezdett sorozatosan kattogni (sok impulzus), és ha - mondjuk véletlen - nyomva tartom a gombot, akkor is csinál hasonlót, lead kb 8-10 impulzust. Létezhet erre valamilyen elektronika, vagy ezt a távot akkor feledjem inkább? Köszönöm előre is.
Szia
Ha időd nem engedi (ez a mai világba jót jelenthet) akkor miért erőlteted ezt a központizáras megoldást, ami aztán hibaforrás/bizonytalansági tényező? Pár ezer forintért kapsz távir/vevő modult. Üdv
Szia!
Nekem az impulzus kapcsolja öntartóvá a relét és a végálláskapcsoló bontja. Innentől kezdve, bármennyi impulzus mehet rá, "nem reagál" rá a relé. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Ez végülis megfontolandó...
A végálláskapcsoló "átkapcsol(hat)ja" csukás üzemmódba... Ezt át kell gondolnom, ha véletlen sorozatos impulzusba kerül a táv.. mert így elkezdi aztán a becsukódást is... zsoltee0001: ez a mai világban talán - nálam sajnos csak annyit, h rengeteg a ház körül, amit rendbe kell tenni, amíg nincs munkám. Emiatt aztán csak abba kapaszkodhatom, ami van.
Nem tudom milyen az adó vevőd, de nekem van 2 csatorna a nyitásnak és a zárásnak. A végálláskapcsoló az csak az adott irányt bontja. (Ja és nem engedik egyszerre egymást működni, tehát vagy nyit, vagy zár.)
Ah, úgy könnyű lenne
Tulajdonképp én sem tudom,milyen, de gyári, és biztos megvan a maga működési elve, programozástechnikája. Nagy valószínűséggel pic-es, és tán a programot is át lehetne írni, de a fent említett dolgokat műveli, és egyenlőre nem foglalkoztam azzal, h lenyomozzam. Tán nem is ér ennyit az egész, roszabb esetben keresek mást, vagy veszek egy távkapcsolós konnektor-szettet De jó lenne, ha ez megoldható lenne, részben szeretem a kihívásokat, részben ehhez 2 táv van A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Sziasztok
Több kapunyitó vezérlésnél találkoztam olyannal, hogy az élvédelem ill. külömböző biztonsági funkciókhoz 8,2 kohmos ellenállást írnak. A legtöbb esetbe egy síma direkt áthidalással is működik, de van olyan ami fölismeri a rövidzárt és azzal nem működik. Szerintetek ez a hülyeség honnan ered, mi értelme van? Üdv
Szia! Két dologról beszélsz. Az egyik egy sima rövidzáras vizsgálat a másik hurokérzékelés. Ha egy sima rövidzárat - például végálláskapcsolót, vagy infrát - figyelsz, arra elég a sima rövidzár érzékelés, de ha a kábeled zárlatba megy - azt is zárt állapotnak veszi. Ezen segít a hurokérzékelés, azaz folyamatosan vizsgálja a teljes hurok ellenállását, így az is detektálható, ha a kábel megy tönkre és az is, mikor üzemszerű a végállás, vagy a becsípődésvédelem. A 8,2k-s ellenállás a kábellel sorban a kontaktusnál lehet beépítve hurokérzékelésnél. Nyilván, ha nem használsz ilyet - akkor az ellenállást a vezérlő dobozában áthidalásként használod.
Sziasztok
Csúnyán szívat egy RIB DE11-es vezérlés. Jelenség: áram alá helyezem, léptető bemenetre jelet adok (step-by step) semmi reakció. Eltelik kb 1 perc, hirtelen jól működik. Áramtalanítom, 3-4 percre, megint nem működik. 5 voltos ág kondija kicserélve, kvarc kristály környéke letakarítva, 100 nanos kondi megpótolva. Nincs valakinek tippje hol keressem a hibát, mert ez így nagyon időigényes, minden próba előtt majd 10 perceket várni? Üdv
Közbe kicseréltem a 4mhz-s kvarcot, semmi változás.
A csukó és nyitó bemenetkeen is ugyanazt csinálja, tehát az kilőve. Még annyi, hogy nem pár perc után nem egyből jó, hanem van, hogy csak másodikra kapcsolja a relét, utánna kis idővel meggyúgyul. Olyan mintha valami miután bemelegszik jó. Ha ránéztek a panelra, láttok olyan áramköri elemet ami hajlamos ilyen dolgokra? Üdv
Nos, mint kiderült az 5 volt előtti 220 mikros kondi volt félig döglött állapotba.
Most egy másik vezérlés is csinált ilyet, ha bizonyos ideig áram alá volt helyezve, működött, úgy néz ki, hogy ezek a hibajelenségek mind kondenzátor hibára utalnak. Üdv mindenkinek.
Sziasztok,
Egy bejárati kiskapu nyitás jelzőt szeretnék megvalósítani. Odáig eljutottam, hogy ehhez nekem egy reed relét kellene tenni a kapura ami vagy nyit vagy zár egy kört. Ehhez a lakásba kellene nekem valamiféle csengő ami a nyitás hatására jelez egyet pár másodpercig vagy le ad egy dallamot. Milyen lehetőségeim vannak? Jelenleg a kapu és a csengő/jelző helye között 2x1.5-es vezeték van kiépítve, kb 20m. Létezik valami olyan gyári csengő aminek a bemenetét lehet ilyen módon vezérelni egy reed relével? Esetleg más megoldás szükséges?
Szia!
A kapucsengő gombjára párhuzamosan rákötöd a reed csövet és kész vagy. A mágned az oszlopon van, ahogy kinyílik a kapu már "nyomja" a gombot. Ez természetesen vezetéknélküli csengőkre érvényes. Milyen típusú a csengőd? Alapötlet ez marad úgyis.
Jelenleg egy "bim-bam" csengő van ~3/5/8V-os reduktorral de lecserélném valami modernebbre is akár. Nem szeretnék elemekkel meg akkukkal bajlódni ami vezeték nélküli csengőknél van. Valami olyasmi jó lenne ami beltérre szerelhető és egy vezetéken keresztül a reed-et ráköthetem. Ez lenne a legegyszerűbb de nem találtam semmi ilyenre alkalmas kész csengőt.
Van olyan vezeték nélküli csengő aminek a beltéri (csengő) részét csak egyszerűen bedugod egy dugaljba a kültéri (nyomógomb meg több évig bírja a saját elemével...
A kapunál lévő nyomógomb a primer oldalt kapcsolja vagy a szekundert?
Akkor egyenirányítanám a szekundert, hogy legyen táp az "elektronikának". Adott a reed, ez kapcsolja az optocsatit, majd egy nagyobb tranyót ami elbírja a relé áramát és végül a relé érintkezői párhuzamosan kötve a kapunál lévő nyomógombbal. Nekem ez jutott eszembe először, de vannak más lehetőségek is nyilván.
Üdv
Szeretnénk csinálni egy házi kapunyitó berendezést.Olvastam itt a fórumot de nem igazán tudtam pontra jutni mivel több lehetőség is van.Én lada vagy trabant ablaktörlő motort tudok szerelni.Az időzítőt meg tudom csinálni és a távirányító rendszert.Avval van gondom h nem tudom hogy kezek neki a szerkezetnek,mikét tudom kiszámítani h milyen méretekkel induljak el.A kapu olszlopjátol mekkora távolságra kell ki essen a motor felfogatása és a forgató szerkezet mekkora kell legyen és milyen méretű illetve menetű csövekkel kel dolgozzak.Kérlek segítsetek nekem el indulni Köszönöm előre is.
Szerintem tanulmányozd a gyári leírásokat és akkor megérted a felfogatási pontok közti méretezést:
Kit bill 30 Ez a leírása 30cm mozgásúra érvényes, lehet keresni 40-50cm-eshez is. Ha a kapuszárnyad forgási pontja és a motor felfogatási pontja ami az oszlopra megy nagy távolságba van egymástól pl betonoszlop 03cm akkor 50cm mozgású motort kell készítened. |
Bejelentkezés
Hirdetés |