Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   387 / 983
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Vannak áthidaló megoldások, pl te ragasztasz rá egy cimkét Mai világban az elektromos gépek 40-50%-át ki lehetne dobni, ha ragaszkodnánk mereven a szabályokhoz. Elvileg ha CE akkor minden rendben.Ha szigorúbb akarsz lenni, teszel rá háromeres vezetéket és a nullát a fémházhoz kötöd.( egyébként én is úgy tapasztaltam, eléggé biztonságos a belviláguk.) A tulajjal jól kitoltál, szerintem már nem kapható olyan berendezés, ami ezen elvárásokat kielégíti. Mellékesen kedvencem a DVD lejátszó, ez gyönyörűen dokumentált kettős szigetelésű, de ha szétszeded, azzal kezd hogy két nevenincs kondenzátor megy a hálózati kábel két végéről a fémvázra..., de a van tárcsás mosógép aminek a zavarszűrő kondenzátora csak a védővezetőre vágyik fémváz helyett. Bár maga a gép tényleg kettős szigetelésű csak a kondenzátor bontja meg az egységet.
(#) justice hozzászólása Nov 19, 2014 /

Sziasztok!

Most készülök a villanyszerelő mestervizsgámra.
Szerintetek ez a vezeték összekötés szabványos, és megfelelő?

Viccet félretéve, most újítom fel a házam villamos hálózatát, ez a kötés 1963-ban készült, azóta szolgált.Csoda hogy ilyen állapotú.Csak érdekesség kedvéért.
(#) bakos13gab válasza proba hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

A kondenzátor zavarszűrés miatt szükséges. És ha Y, akkor nincs gond, mert az átütésre mindig megszakad. ezekkel amúgy is a gyártók foglalkoznak. Lehet, hogy egy távol keleti noname egységben akármilyen kondit tesznek oda, de egy nevesebb gyártót aligha tudok elképzelni.
X és Y kondenzátorok
(#) kameleon2 válasza justice hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Ez valószinűleg egy gyors szükségmegoldás lehetett - abból is a legrosszabb fajtája. Szabványosnak biztosan nem nevezhető, mert több sebből is vérzik: 1.) Réz és aluminium vezető van összekötve 2.) laza a kötés - nincs kötésszorító, vagy megfelelő kötőelem a két fém között 3.) a szigetelés anyaga és vastagsága biztosan nem megfelelő - csak arra jó, hogy a nemkívánatos párát bent tartsa - viszont ránézésre gyúlékony. 4.) A színek használata is érdekes - nem írtad ez melyik vezető volt, de ma biztosan nem menne át a szabványossági felülvizsgálaton. Az elszíneződésből ítélve folyhatott rajta terhelés és melegedett is. Ilyet én is találtam egy házban. A mikrosütő ment róla. Ahányszor bekapcsolták a mikrót sercegést lehetett hallani és vibrált a világítás. Ja és az 0,5mm2-es vagy 0,75mm2-es alu vezeték volt. Feláll a szőr a hátamon ha ilyet látok. Ennél már csak az jobb, ha mindez nem dobozban van, hanem egy csőbe toldottak.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
(#) proba válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Számomra lehet akármi a neve, egy alkatrész választ el a 230-tól és ezt messze nem nevezném kettős szigetelésnek.Ráadásul messze nem valószínűsítem a legalább 1mm szigetelő réteget sem.
(#) elektroton válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Idézet:
„Ennél már csak az jobb, ha mindez nem dobozban van, hanem egy csőbe toldottak.”

Sőt, kellet már javítanom olyan réz-alu sodort kötést amely doboz nélkül begipszelték a vakolatba. Szét is égett. Hab a tortán, ez fürdőszobában volt, mosógép dugaljat táplált két vezetékkel, azaz földelés nélkül.
(#) lakatosturbo hozzászólása Nov 19, 2014 /

Üdv!

Szereztem egy siemens 3 fázisú régi villanyórát.
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tudna adni egy rajzot a bekötéshez ?
Előre is köszönöm a segítséget bárkitől.
(#) erbe válasza lakatosturbo hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Ezt komolyan kérdezed?
Van 3 be és 3 kimenet. Általában a bal oldaliak a bemenetek, a jobb a kimenet. Nem tudom, mire szeretnéd használni, de a kora és adatai alapján már összehasonlítási alapnak is kétséges.
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Azért egy két fázisban áramot mérő háromfázisú mérő manapság elég ritka ahhoz, hogy aki 1940-ben nem szerelt mérőt, elgondolkozzon... Két áramtekerccsel még akár wattost és meddőt is lehet mérni, ha jól emlékszem.

Említsük meg még neki, hogy 3x110-re készült, még véletlenül se akarja 230-ra bekötni.
(#) lakatosturbo hozzászólása Nov 20, 2014 /

Komolyan kérdezem

Ott akadtam meg a dologba, hogy hova kössem a bejövő meg az elmenő nullát.
Egy hozzászólással lejjebb közbe kiderül lehet hogy 2 fázisú ? és hogy jött az hogy 3x110 voltra készült ?
(#) proba válasza lakatosturbo hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Gondolom adattáblán a fázisok közötti feszültség lehet a 190V. Ezt a mai magyar hálózatban nem igazán található
(#) ötfelezős válasza lakatosturbo hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Én ugyan nem azt írtam, hogy két fázisú... hanem azt, hogy két fázisban mér. De a háromfázisú munkát.
Ebbe a kapcsolásba (Aron) viszont nullát nem lehet kötni, és nem is igényli - pontosabban azt igényli, hogy a vonali áramok összege nulla legyen, tehát nem lehet nullavezető.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Idézet:
„egy két fázisban áramot mérő háromfázisú mérő”

Ez semmi gondot nem okoz. 2 db vonali feszültségtekercs van és ehhez 2 db áramtekercs. Részben erre is utaltam, hogy adatai alapján ne akarja használni. Kizárólag háromfázisú szimetrikus terhelést igényel a pontos méréshez. Ha véletlenül a méretlen fázist terhelnék, nem mérne semmit.
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Bocsánat, ez nincs így.
Nem kell szimmetrikus terhelés. Az kell, hogy a három áram pillanatnyi összege mindig nulla legyen (ez teljesül nullavezető hiánya esetén)
(#) bakos13gab válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Ha nincs bekötve nulla, nem tudod úgy terhelni az egyik fázist, hogy egy másikat ne terhelnél.
(#) Sygnus hozzászólása Nov 21, 2014 /

Egy elszívó ventilátort akarnék beszerelni, ami villany oltás után egy beállított ideig még működik...

Na most a működéshez 3 vezeték kéne, de nálam a kapcsolónál csak 2 van....akkor gondolom az időzítést el is felejthetem h működni fog ?

Ennyi erővel beköthetem a lámpára is ? Mert az egyszerűbb volna mint a kapcsolóhoz átfúrni.

Itt a bekötési rajza:
Kép

A ventilátornál van L - N - T csatlakozás az M re van kötve a ventilátor és mellette van még 2 csatlakozási hely.

A kérdésem az lenne, hogy mit hova kéne kötni 2 vezetékes felállásban vagy ha megoldható az időzítő működtetése akkor azt hogyan ?
(#) Gabó válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Ha rendesen időzíteni akarod, akkor 3 szál kell. Kell a N fix fázis, kapcsolt fázis. A 2 vezetékesnél ahogy nézem van egy N és a kapcsolt fázis. Ebben az esetben csak akkor megy a venti, ha ég a lámpa. A csatlakozók: N nulla, T kapcsolt fázis ami a lámpához megy, L fix fázis. Ezen állandóan raja van a 230V.
(#) elektroncso válasza justice hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Rosszul közelítitek meg. Ez nem kötés, ez egy speciális ÉV-relé teszter. Mivel a színszabványt minden körülmények között be kell tartani ezért itt a földelés össze kötésre került a fázissal és amikor bekapcsolták a kettő közötti magas átmeneti ellenállás a működőképes ÉV-relét leverte. Nem is értem, egy ilyen szépen kivitelezett életvédelmi eszközt miért kellett kiépíteni a házból?
Amúgy ez még csavart kötésnek sem nevezhető, csak egyszerűen tűzcsiholó szerszámnak.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
(#) Sygnus válasza Gabó hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Tehát akkor 2 vezetéknél a lámpától ráköthetek egyet az N -re egyet meg a T -re ? Vagy mindenképpen a kapcsolótól kell vinni ?

A 3. vezeték ami nekem hiányzik az mi , azt honnan lehetne odavezetni ?

Na várj! Most nézem pontosan a rajzot. Ez 3 különböző ventinek a rajza. Neked melyik fajta van? Az S-WC-WCH. Mert ahogy nézem, az egyik csak maga a venti (S), venti+ időzítő (WC) és a harmadik a venti, idő és/vagy páratartalom érzékelős.
A nullát viheted a lámpától, a kapcsolt fázist vagy a kapcsoló után, vagy a lámpa bekötésénél veszed, a fix fázist meg a kapcsoló előttről.

Az enyém a WC venti+időzítő !

De most már totál nem értem az egészet

1, Nulla van a lámpa egyik vezetékében ?
2, kapcsolt fázis , kapcsoló után / a lámpa másik vezetéke ?
3, fix fázis a kapcsoló előtt ?

A lámpától viszem a ventihez egyiket az N -be másikat a T -be ? Ez így műxik amikor ég a lámpa ?

+ ha még a kapcsoló előtt vinném a fix fázist akkor menne az időzítő is ?
(#) Gabó válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 21, 2014 / 1

Kapcsoló előtti fázist bekötöd az L felirathoz. A kapcsoló utáni fázist a T felirathoz. A lámpa nulláját az N feliratúba. Potival meg be tudod az időt állítani.
Nem tudom milyen fajta kapcsoló van fent, de szabvány szerint a fürdő-WC kapcsolónak a nullát is kell(ene) szakítania, ha szakítja akkor a nullát viheted onnan is, de a kapcsoló elé kell bekötni.
(#) Polly hozzászólása Nov 21, 2014 /

Sziasztok !
Van egy 300 W-os inverterem a kazánházban a keringetőszivattyúnak ,de az akkut ( 12 V 100 Ah-ás ) mivel savas kint egy tárolóban helyeztem el a termelődő durranógáz miatt .Ami a lényeg 20 méteres 10 mm2-es vezetékkel. Sajnos ezen kb 1,2 V-ot ,vagy még többet esik a feszültség ami az inverternek kevés ! Induló feszültség az akkun 12,85 V ,a végponton 11 ,5 V körül van ! Szerintetek mekkora keresztmetszetű vezetékkel lehetne megoldani,hogy ne legyen ekkora feszültségesés , vagy egyáltalán ne legyen ?
Üdvözlettel N.J.

Köszi a türelmed és bocs h ilyen nehezen megy... skicceltem egy rajzot, h biztos jól értem e:

Azt honnan tudom a lámpánál h meik a nulla ?

Névtelen.jpg

(#) kadarist válasza Polly hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Szia!
Duplázd meg a keresztmetszetet és akkor feleződik a feszültségesés.

Igen a skicc jó. Ha szabványosan van bekötve a kék vezeték.
(#) gulyi88 válasza Polly hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Szia!
Sokkal jobban jársz, ha az invertert is kiviszed az akku mellé, és a többi (230V) madzagot hosszabbítod meg.
Nem mindegy, hogy 12V-ból esik 1.2V vagy a 220V-ból (ugyankkora áramsűrűséget feltételezve), ráadásul így olcsóbb is.
(#) kameleon2 válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 21, 2014 / 1

Csak megjegyezném: a kapcsolónál jellemzően (hacsak nem kétsarkú) 2 vezeték van: 1 fix fázis és egy kapcsolt, amit a kapcsoló ad vissza a lámpa felé. Nulla nincs. Azaz neked nullára lenne szükséged. 1 fázis a folyamatos táplálásnak, hogy ha elindul az időzítés a kapcsoló lekapcsolása után - akkor is legyen fázis a folyamat végéig, 1 nulla, és egy darab kapcsolt fázis, ami a vezérlés indítójelét adja. Vannak ugyan kétvezetékes időzítők, de nem mindegy a fogyasztó és a kapcsoló jellege. Ha pl kisáramú ledes világítás és glimmlámpás kapcsoló van - akkor elég érdekes jelenségeket tud produkálni. A legjobb, ha mindhárom szálad megvan.
(#) Zsolt50 válasza Polly hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Durranógáz az enyhén szólva más. Persze ha vízbontásra használod az akkumulátort akkor lehet durranógáz is.

fél perc googli után:
A=ρ*2l/R
(A - a keresett keresztmetszet
ρ - RO rézvezető fajlagos ellenállása 0,0175 ohm*m
l - vezetékhossz
R- R=U/I U max. feszültségesés I max áram)
pl. max feszültségesés 0,5 V max áram I=P/U=300/12=25A (ideális átalakítóval !)
A=0,0175*2*20/(0,5*25)=35 mm2

Idézet:
„egyáltalán ne legyen ... feszültségesés”

ööööö..... esetleg szupravezető
vagy 350 cm2 -nél nagyobb rézvezető
(#) kameleon2 válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 21, 2014 / 1

A bekötés így lenne a rajzodon:

venti.jpg

Következő: »»   387 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem